Eetspiratie » Gerechten voor een vegan Indische rijsttafel
Gerechten voor een vegan Indische rijsttafel

Gerechten voor een vegan Indische rijsttafel

Gerechten voor een vegan Indische rijsttafel, of eigenlijk een veganistische rijstafel om het correct te zeggen. Eerder schreef ik al een artikel over een vegetarische rijsttafel en een vegan variant mag natuurlijk ook niet ontbreken. Een rijsttafel maken met plantaardige ingrediënten is helemaal niet ingewikkeld. Voor ‘bijna’ alles is een plantaardige optie te bedenken. In dit artikel geef ik recepten en suggesties om gerechten te ‘veganizen’ zodat je lekkere veganistische rijsttafel gerechten kunt maken.

Mensen die een veganistische leefstijl hebben weten vaak wel hoe ze bepaalde gerechten kunnen omtoveren tot een plantaardige variant. Maar ben je nog niet thuis in de vegan keuken en krijg je eters dan kun je uit dit artikel wellicht inspiratie halen. Het betekent niet als je veganistisch kookt dat je perse commerciële vleesvervangers hoeft te gebruiken. Dit mag natuurlijk wel maar je kunt met ingrediënten zoals paddenstoelen, seitan, jackfruit, sojastukjes, tahoe (tofu) en tempeh ook de meest heerlijke gerechten maken.

Echter is het soms wel handig om bij bepaalde gerechten een vleesvervanger uit de supermarkt te gebruiken. Dit hoeft niet maar het kan wel. Plantaardige kipstukjes en vegan stoofstukjes op basis van soja-eiwit zijn dan prima opties en makkelijk te verwerken in gerechten. Groenteballetjes zijn ook ideaal als alternatief voor gehaktballetjes en zelfs op een stokje geregen zijn ze lekker als saté.

Met vegan of plantaardig bedoel ik gerechten waar geen dierlijke ingrediënten aan te pas komen. Dus geen vlees, kip, vis, schaaldieren en ook geen trassi dat in veel Indische gerechten wordt gebruikt. Voor trassi is niet echt een alternatief. Het beste kun je het gewoon weglaten.

Een rijsttafel bestaat meestal uit, (gebakken) rijst, 2 stoofgerechten en/of saté, 2 groentegerechten, een zoetzuur of pickle, pindasaus, een bijgerecht van tahoe of tempeh, kroepoek, sambal(s) en gebakken uitjes. Vaak ook nog een zoet gerecht zoals pisang goreng (gebakken banaan).

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan Indische rijsttafel

Gerechten voor een vegan Indische rijsttafel

1. Rijst

Witte rijst, gele rijst (nasi kuning) en nasi goreng (met tofu ei) zijn een goede basis op je bord. Lontong (blokjes kleefrijst) is ook een lekker alternatief voor gekookte rijst. Hieromheen serveer je de rest van de gerechten. Elk hapje neem je met een beetje rijst of een stukje lontong. Witte rijst past bij elk gerecht. Nasi kuning wordt ook wel feestrijst genoemd, omdat dit wordt geserveerd bij feestelijke gelegenheden. Nasi goreng is opgebakken rijst met groenten. Voor een vegan variant kun je gebakken tahoe (tofu) toevoegen in blokjes Of je maakt een soort scrambled eggs van tahoe die je door de gebakken rijst mengt. Bekijk hier het recept.

2. Saté

Saté is ‘iets’ wat op een stokje zit, dat geserveerd wordt met een saus zoals pindasaus (dat heet dan satésaus) of een ketjapsaus. Blokjes tahoe en tempeh zijn hiervoor heel geschikt. Seitan lijkt qua structuur en smaak wel het meest op vlees. Je kunt er heerlijke seitan saté van maken. Ook paddenstoelen zoals konings oesterzwammen of kastanjechampignons zijn perfect om saté van te maken. Aubergines en stevige groenten zoals courgette of pompoen zijn ook lekkere opties. Al deze ingrediënten kun je vooraf marineren in een marinade van ketjap. Bekijk hier het recept.

Een tafelmodel satebarbecue
Spiedini Saté-bbq Bali 40 Mini

Spiedini Saté-bbq Bali 40 Mini

Kleine, smalle houtskoolbarbecue met horizontaal rooster voor saté of andere spiesjes. 40 cm lang, 11 cm breed, 14 cm hoog – Ideaal voor tuin- of open haard, of balkon

3. Stoofgerechten

Denk je aan Indische gerechten dan denk je aan rendang. Zelfs dit gerecht kun je prima omtoveren in een veganistische variant. Een simpel vegan rendang recept is de variant met spitskool. Dit gerecht is heel eenvoudig te maken en doet qua smaak helemaal niet onder voor de vlees variant. Een goed alternatief om vlees te vervangen in rendang is jackfruit. Dit heeft een lekkere structuur en valt na het stoven uit elkaar. Ook neemt het goed smaken op. Jackfruit kun je gewoon kopen in de supermarkt en de toko. Hier vind je het recept voor een kruidige jackfruit rendang.

Naast rendang kun je ook gerechten maken zoals daging smoor (stoofgerecht met ketjap) daging roedjak (stoofgerecht met kokosmelk) en daging setan (pittig stoofgerecht). Voor deze gerechten zijn vegan stoofstukjes, jackfruit en sojastukjes prima alternatieven voor vlees.

Smoor van kip of ajam paniki (stoofgerecht met kokosmelk) kun je heel goed ‘veganizen’ met kipstukjes op basis van soja-eiwit. Sojastukjes (of soja brokken) zijn ook een fijn alternatief voor kipgerechten.

Daging roedjak rundvlees in kokosmelk
Daging roedjak

4. Paddenstoelen

Een gerecht dat eigenlijk niet mag ontbreken bij een vegan rijsttafel zijn de ketjap champignons. Een simpel gerecht wat bij veel mensen goed in de smaak valt. Daarnaast is het eenvoudig te bereiden en ook makkelijk te maken in een grote hoeveelheid. Of maak gebakken oesterzwammen met Indische kruiden, ketjap en specerijen. Bekijk het recept.

Kweek je eigen oesterzwammen
Oesterzwam kweekset

Oesterzwam kweekset

Zelf paddenstoelen kweken op koffiedik. Ook leuk als cadeau!

5. Groentegerechten

Gado gado is een salade van groente met pindasaus. Dit wordt meestal geserveerd met ei maar die kun je gewoon weglaten. Geblancheerde sperziebonen met taugé en gekookte blokjes aardappel met daarover pindasaus is ook een goede optie. Geroosterde bloemkool met pindasaus en smoor van bloemkool zijn ook lekkere bijgerechten. De gerechten toemis boontjes (pittige gestoofde sperzieboontjes), sambal goreng boontjes of boontjes in kokossaus zijn ook onmisbaar bij een rijsttafel. Sayur lodeh (groentecurry) is ook een mooie aanvulling voor een rijsttafel.

Gado gado
Gado gado (voor een vegan variant laat je het ei weg)

6. Tahoe en tempeh

Bij een rijsttafel horen gerechten met tahoe (tofu) en tempeh. Dit noem ik persoonlijk geen vleesvervangers omdat het producten zijn die op zichzelf staan. Het meest geliefde tempeh gerecht bij een rijsttafel is sambal goreng tempeh. In het basisrecept zit ‘officieel’ trassi, dit kun je prima weglaten. Plakjes gefrituurde tempeh met een snufje zout zijn ook lekker als bijgerecht. Tempehrotsjes (gescheurde en gebakken stukjes tempeh) in pindasaus is een gerecht dat ook goed bij een rijsttafel past.

Tahoe is een van mijn persoonlijke favorieten. Vaak wordt het gefrituurd, maar je kunt het ook prima in de airfryer bakken. Je kunt het eten als een gerecht op zichzelf (gebakken in blokjes) of je serveert het in een saus zoals bijvoorbeeld bij dit gerecht voor sambal goreng tahoe. Uiteraard smaakt het ook heerlijk met pindasaus of een lekkere ketjapsaus.

7. Zoetzuur

Een zoetzuur of een acar (atjar) mag zeker niet ontbreken. Standaard wordt er acar ketimun (zoetzure komkommer) geserveerd of een acar van gemengde groenten. Het is ook handig om voor de mensen die niet van zoetzuur houden gewoon plakjes komkommer te snijden.

8. Sauzen

Pindasaus of satésaus wordt meestal bij een rijsttafel geserveerd. Deze sauzen kun je aanlengen met plantaardige melk zoals kokosmelk, sojamelk of havermelk. Het kan zelfs met water. Let er bij sambal altijd op of er geen trassi in zit. Dit kun je zien op het etiket. Je kunt ook eenvoudig zelf sambal maken. Een andere lekkere saus is hete ketjapsambal. Dit is een saus op basis van ketjap manis met rauwe ingrediënten.

Satésaus
Satésaus

9. Strooisels en kroepoek

Gerechten worden extra lekker door de strooiseltjes en toppings. Gebakken uitjes (bawang goreng) worden eigenlijk bij elk Indofood gerecht gegeten, het geeft een lekkere crunch. Seroendeng is ook een lekkere smaakmaker dat bij veel gerechten past. Sambal goreng kentang kering maak je met chipsfrietjes en is altijd een grote favoriet. Je kunt er ook voor kiezen om de chipsfrietjes er naturel bij te serveren.

Kroepoek udang is gemaakt van garnalen. Deze variant is dus niet veganistisch. De kroepoek die wel plantaardig is, is cassave kroepoek. Emping, een soort kroepoek gemaakt van een noot is ook geschikt voor de vegan rijsttafel. Rempejeh (een hartige pindakoek) is ook een goede optie.

10. Zoet

Een zoet onderdeel van een rijsttafel is vaak pisang goreng (gebakken banaan). Er is niet echt een dessert ‘na’. Wel kun je kiezen om iets van zoete hapjes te serveren. Klepon zijn zoete kleefrijstballetjes met pandan en een vulling van palmsuiker. Je kunt ze zelf maken volgens dit recept of je kunt ze kant en klaar kopen bij de toko. Tapioca pudding met vers fruit zoals mango is makkelijk te maken en valt meestal goed in de smaak. Je kunt er ook een grote hoeveelheid van maken en dit verdelen over kleine glaasjes. Kijk hier voor het recept.

Tapioca pudding
Tapioca pudding

Meestal wordt er (ijs)thee (teh botol) of water geserveerd bij een rijsttafel. Een koud biertje past er ook prima bij. Als afsluiter is een kop koffie (kopi tubruk) ook een goede optie. Dit is sterke koffie die je meestal zwart drinkt. Op een warme zomerdag is een ijskoffie (es kopi) ook lekker verfrissend.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.