Klepon (zoete kleefrijstballetjes), kleine zachte balletjes omhuld met een laagje kokos en gevuld met gula djawa (palmsuiker). Deze zoete snack wordt gemaakt met pandan waardoor het een groene kleur krijgt. De balletjes maak je van ketanmeel (ook wel kleefrijstmeel) genoemd. Je kunt dit meel en de rest van de ingrediënten voor dit gerecht kopen bij iedere toko.
Deze snack of ‘puddingachtige koekjes’ zijn eigenlijk best eenvoudig te maken. Het is een leuke bezigheid en je houdt er iets lekkers aan over. Het is geen standaard snack zoals je misschien gewend bent. Het is dan ook een echte eyecatcher op een feestelijk gedekte (rijst)tafel. Ook is het een leuke traktatie of een lekkere toevoeging bij een high tea of picknick. Kelepon is volledig vegan.
Klepon (zoete kleefrijstballetjes)
Door pandan extract toe te voegen worden de balletjes mooi lichtgroen van kleur. Dit extract koop je bij de toko. Naast kleur geeft het ook een vanilleachtige smaak. Pandan wordt verkregen uit het blad van de schroefpalm. Door de bladeren te koken in water en vervolgens te zeven, heb je een natuurlijk pandan extract. Die uit het flesje is voornamelijk gemaakt met kleurstof. Je hebt er maar een paar druppels van nodig. Voor de klepon is het een prima alternatief in plaats van zelfgemaakt pandan extract.
Voor dit zoete gerecht gebruik je een schijf gula djawa (palmsuiker). Het is wel aan te raden om deze schijf zo fijn mogelijk te hakken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in een vijzel of door de schijf in een theedoek te leggen, de doek eromheen te wikkelen en er met iets zwaars (zoals de stamper van een vijzel) op te tikken. Het is de bedoeling dat je kleine brokjes krijgt. Klepon kun je lauwwarm en koud eten. Warm is de suiker vloeibaar en koud is het iets harder. Door de balletjes licht te verwarmen – bijvoorbeeld in de magnetron of door ze te stomen – wordt de suiker weer vloeibaar. Voor het deeg kun je alleen water gebruiken, maar ook een combinatie van water en kokosmelk als je dat lekker vindt. Hierdoor worden de balletjes lekker romig en zacht.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Klepon (zoete kleefrijstballetjes)
20
stuks30
minuten10
minuten40
minutenKlepon, kleine zachte balletjes met een lichte pandan smaak omhuld met een laagje kokos en gevuld met gula djawa (palmsuiker).
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
200 gram kleefrijstmeel (ketanmeel)
180 milliliter water
150-200 gram kokosrasp
4 theelepels pandan extract
mespunt zout
100 gram gula djawa
pan met ruim water
BEREIDING
- Meng 4 theelepels pandan extract met 180 milliliter water. Doe 200 gram kleefrijstmeel met een mespunt zout in een kom en voeg het gekleurde water toe. Meng dit tot een deeg. Het deeg heeft iets weg van klei. Zet het deeg apart tot gebruik.
- Hak 100 gram gula djawa in kleine brokjes zoals hierboven omschreven. Doe de stukjes in een kom.
- Breng alvast een (soep)pan met ruim water aan de rustig aan de kook. Spreid 150 tot 200 gram kokosrasp uit over een bord, hier ga je straks de balletjes doorheen rollen.
- Neem een stukje bakpapier, hier leg je straks de balletjes op (zo blijven ze niet op de ondergrond plakken). Draai nu ongeveer 20 balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot en leg ze op het bakpapier.
- Maak nu in ieder balletje een holletje met je duim en doe daar een stukje gula djawa in. Sluit het balletje goed af zodat de suiker in het midden blijft zitten.
- Nu ga je de balletjes in batches koken. Breng een soeppan met ruim water aan de kook. Kook de balletjes niet allemaal tegelijk want dan zit de pan te vol. Laat de balletjes met een schuimspaan in het water zakken. Als ze komen bovendrijven laat je ze ongeveer nog een halve minuut koken.
- Schep ze uit het water en leg ze op het bakpapier, zorg dat ze elkaar niet raken anders plakken ze aan elkaar vast. Rol de balletjes door de kokos. Serveer direct. Of stoom of verwarm ze kort voor het serveren.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen is niet aan te raden.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.