Eetspiratie » Klepon (zoete kleefrijstballetjes)
Klepon zoete kleefrijstballetjes

Klepon (zoete kleefrijstballetjes)

Klepon (zoete kleefrijstballetjes), kleine zachte balletjes omhuld met een laagje kokos en gevuld met gula djawa (palmsuiker). Deze zoete snack wordt gemaakt met pandan waardoor het een groene kleur krijgt. De balletjes maak je van ketanmeel (ook wel kleefrijstmeel) genoemd. Je kunt dit meel en de rest van de ingrediënten voor dit gerecht kopen bij iedere toko.

Deze snack of ‘puddingachtige koekjes’ zijn eigenlijk best eenvoudig te maken. Het is een leuke bezigheid en je houdt er iets lekkers aan over. Het is geen standaard snack zoals je misschien gewend bent. Het is dan ook een echte eyecatcher op een feestelijk gedekte (rijst)tafel. Ook is het een leuke traktatie of een lekkere toevoeging bij een high tea. Kelepon is volledig vegan.

Klepon (zoete kleefrijstballetjes)

Door pandan extract toe te voegen worden de balletjes mooi lichtgroen van kleur. Dit extract koop je bij de toko. Naast kleur geeft het ook een vanilleachtige smaak. Pandan wordt verkregen uit het blad van de schroefpalm. Door de bladeren te koken in water en vervolgens te zeven, heb je een natuurlijk pandan extract. Die uit het flesje is voornamelijk gemaakt met kleurstof. Je hebt er maar een paar druppels van nodig. Voor de kelepon is het een prima alternatief in plaats van zelfgemaakt pandan extract.

Voor dit gerecht gebruik je een schijf gula djawa (palmsuiker). Het is wel aan te raden om deze schijf zo fijn mogelijk te hakken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in een vijzel of door de schijf in een theedoek te leggen, de doek eromheen te wikkelen en er met iets zwaars (zoals de stamper van een vijzel) op te tikken. Het is de bedoeling dat je kleine brokjes krijgt. Klepon kun je lauwwarm en koud eten. Warm is de suiker vloeibaar en koud is het iets harder. Door de balletjes licht te verwarmen – bijvoorbeeld in de magnetron of door ze te stomen – wordt de suiker weer vloeibaar. Voor het deeg kun je alleen water gebruiken, maar ook een combinatie van water en kokosmelk als je dat lekker vindt. Hierdoor worden de balletjes lekker romig en zacht.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Klepon zoete kleefrijstballetjes
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Klepon (zoete kleefrijstballetjes)

Klepon (zoete kleefrijstballetjes)

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

20

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

10

minuten
Total time

40

minuten

Klepon, kleine zachte balletjes omhuld met een laagje kokos en gevuld met gula djawa (palmsuiker).

Kook modus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

 • 200 gram kleefrijstmeel (ketanmeel)

 • 180 milliliter water

 • 150 -200 gram kokosrasp

 • 4 theelepels pandan extract

 • mespunt zout

 • 100 gram gula djawa

 • pan met ruim water

BEREIDING

 • Meng het pandan extract met het water. Doe de kleefrijstmeel met het zout in een kom en voeg het gekleurde water toe. Meng dit tot een deeg. Het deeg heeft iets weg van klei. Zet het deeg apart tot gebruik.
 • Hak de gula djawa in kleine brokjes zoals hierboven omschreven. Doe de stukjes in een kom.
 • Breng alvast een (soep)pan met ruim water aan de rustig aan de kook. Spreid de kokosrasp uit over een bord, hier ga je straks de balletjes doorheen rollen.
 • Neem een stukje bakpapier, hier leg je straks de balletjes op (zo blijven ze niet op de ondergrond plakken). Draai nu ongeveer 20 balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot en leg ze op het bakpapier.
 • Maak nu in ieder balletje een holletje met je duim en doe daar een stukje gula djawa in. Sluit het balletje goed af zodat de suiker in het midden blijft zitten.
 • Nu ga je de balletjes in batches koken. Niet allemaal tegelijk want dan zit de pan te vol. Laat de balletjes met een schuimspaan in het water zakken. Als ze komen bovendrijven laat je ze ongeveer nog een halve minuut koken.
 • Schep ze uit het water en leg ze op het bakpapier, zorg dat ze elkaar niet raken anders plakken ze aan elkaar. Rol de balletjes door de kokos. Serveer direct. Of stoom of verwarm ze kort voor het serveren.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.