Klepon (zoete kleefrijstballetjes), kleine zachte balletjes omhuld met een laagje kokos en gevuld met gula djawa (palmsuiker). Deze zoete snack wordt gemaakt met pandan waardoor het een groene kleur krijgt. De balletjes maak je van ketanmeel (ook wel kleefrijstmeel) genoemd. Je kunt dit meel en de rest van de ingrediënten voor dit gerecht kopen bij iedere toko.
Deze snack of ‘puddingachtige koekjes’ zijn eigenlijk best eenvoudig te maken. Het is een leuke bezigheid en je houdt er iets lekkers aan over. Het is geen standaard snack zoals je misschien gewend bent. Het is dan ook een echte eyecatcher op een feestelijk gedekte (rijst)tafel. Ook is het een leuke traktatie of een lekkere toevoeging bij een high tea. Kelepon is volledig vegan.
Klepon (zoete kleefrijstballetjes)
Door pandan extract toe te voegen worden de balletjes mooi lichtgroen van kleur. Dit extract koop je bij de toko. Naast kleur geeft het ook een vanilleachtige smaak. Pandan wordt verkregen uit het blad van de schroefpalm. Door de bladeren te koken in water en vervolgens te zeven, heb je een natuurlijk pandan extract. Die uit het flesje is voornamelijk gemaakt met kleurstof. Je hebt er maar een paar druppels van nodig. Voor de kelepon is het een prima alternatief in plaats van zelfgemaakt pandan extract.
Voor dit gerecht gebruik je een schijf gula djawa (palmsuiker). Het is wel aan te raden om deze schijf zo fijn mogelijk te hakken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in een vijzel of door de schijf in een theedoek te leggen, de doek eromheen te wikkelen en er met iets zwaars (zoals de stamper van een vijzel) op te tikken. Het is de bedoeling dat je kleine brokjes krijgt. Klepon kun je lauwwarm en koud eten. Warm is de suiker vloeibaar en koud is het iets harder. Door de balletjes licht te verwarmen – bijvoorbeeld in de magnetron of door ze te stomen – wordt de suiker weer vloeibaar. Voor het deeg kun je alleen water gebruiken, maar ook een combinatie van water en kokosmelk als je dat lekker vindt. Hierdoor worden de balletjes lekker romig en zacht.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)