20 makkelijke vegan recepten zonder vleesvervangers die iedereen kan maken. Veganistisch (of vegan/plantaardig) koken is niet moeilijk. Zonder dat je het door hebt zijn heel veel gerechten van zichzelf al veganistisch. Vaak hoor ik dat mensen het moeilijk vinden om een gerecht zonder vlees of dierlijke producten te bereiden. Het is een stuk makkelijker dan je denkt. Ik zette een aantal lekkere recepten voor je op een rij.
Als je vegan, veganistisch of plantaardig eet, consumeer je geen producten die afkomstig zijn van dieren. Dus geen vlees, kip, vis, schaal- en schelpdieren. Maar ook zuivel (zoals melk, yoghurt, kaas enzovoort), honing en eieren passen niet in een veganistische of plantaardige leefstijl. Als je nu denkt, ‘wat eet je dan wel?’ De mogelijkheden zijn eindeloos. Je bent niet perse aangewezen op commerciële vleesvervangers uit de supermarkt, want bijna elk gerecht met dierlijke ingrediënten kun je met een beetje creativiteit ‘veganizen’.
20 makkelijke vegan recepten zonder vleesvervangers
Gerechten met tofu en tempeh
1. Chow mein, gebakken noedels met tofu
Chow mein (of tjauw min), een lekker en makkelijk gerecht vol groenten, noedels en blokjes gebakken tofu. De noedels breng je op smaak met een vegan variant van oestersaus, namelijk paddenstoelensaus. Deze saus kun je vinden bij de toko, maar ook in de meeste supermarkten.
Chow mein – gebakken noedels met tofu
2. Soto no ayam (Indonesische kippensoep, zonder kip)
Soto no ayam (soto zonder kip) is een van mijn favoriete gerechten. De aromatische bouillon, rijstnoedels, toppings zoals prei, bosui en gebakken uitjes, sambal oelek en een partje limoen. Deze soep is lekker, verwarmend en helemaal veganistisch. Want in plaats van kip gebruik ik verkruimelde tofu, dit neemt perfect alle smaken op.
3. Tofu tikka masala
Tikka masala, niet met kip maar met tofu. De tofu bak je in de oven en ondertussen maak je de lekkere kruidige rode saus. Serveer de tikka masala met rijst of naan (platbrood) en een pickle van rode ui of komkommer mag natuurlijk niet ontbreken.
4. Sticky tempeh
Tempeh is net als tofu een heerlijk product om mee te koken. Het smaakt nootachtig, hartig en je kunt het toevoegen aan veel gerechten. Ideaal om ‘geruld gehakt’ van te maken of plakken om een broodje mee te beleggen. Ook in een salade geven reepjes tempeh een lekkere bite. Sticky tempeh zijn blokjes tempeh omhuld met een zoet/pittig sausje wat lekker smaakt met rijst en groente of geserveerd op een broodje.
5. Frietje tempeh
Loaded fries of kapsalon is een gerecht waar veel mensen gek op zijn. Dit een plantaardige variant daarop, frietje tempeh. Knapperige frietjes, reepjes gebakken tempeh en lekkere toppings.
Frietje tempeh
Gerechten met champignons en paddenstoelen
6. Ketjap champignons
Champignons of paddenstoelen zijn van zichzelf al lekker en een ideale vervanger voor vlees. Ze hebben een ‘vleesachtige’ textuur. Witte champignons, oesterzwammen en Koningsoesterzwam hebben een neutrale smaak en zijn daarom geschikt in verschillende soorten gerechten. Kastanjechampignons en portobello hebben een lichte nootachtige smaak. Ketjap champignons serveer je met een rijst, aangevuld met (groene) groente zoals sperziebonen of broccoli.
7. Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus
Knapperige paksoi gemengd met aardappelpuree met gebakken portobello’s uit de oven met teriyakisaus als ‘jus’. Deze paksoi stamppot is lekker in zowel de zomer als in de wintermaanden. Een lekker recept om aan je ‘stamppot repertoire’ toe te voegen.
Paksoi stamppot met portobello en teriyakisaus
8. Broodje pulled oesterzwam
Voor dit recept scheur je oesterzwammen in reepjes bak je ze op met Chinees 5 kruidenpoeder en laat je ze even sudderen in een sausje van ketjap manis. Deze pulled oesterzwam is niet alleen lekker op een broodje, maar ook in een wrap of een pita.
8. Haverrijst met gebakken champignons
Dit gebakken rijstgerecht heeft een lekkere stevige bite en heerlijke Aziatische smaken. Daarnaast is het eiwitrijk, vezelrijk en makkelijk te maken.
9. Pittige paddenstoelencurry
Deze pittige paddenstoelencurry zit bomvol smaak door de kruiden en specerijen. Daarnaast is hij heerlijk romig en goed gevuld met verschillende soorten paddenstoelen. Zowel lekker met brood als met rijst, pasta of noedels.
Pittige paddenstoelencurry
Gerechten met peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen)
10. Linzencurry (dahl)
Een linzencurry is veganfood bij uitstek. Ui, knoflook, specerijen en linzen, in een curry zit alles wat je nodig hebt. Eet het met rijst of zelfgebakken naan (platbrood), drizzle er een beetje chili olie overheen en garneer met verse kruiden.
11. Spaanse linzenstoof met pompoen
Deze Spaanse linzenstoof kun je zowel maken in de slowcooker als in een gewone ouderwetse stoofpan. Een kruidig stoofgerecht dat heerlijk is met brood en/of rijst.
Een van de lekkerste plantaardige burgers is de linzenburger. Heerlijk op een hamburgerbroodje met sla, rode ui, ketchup en augurk.
Linzenburger
13. Minestronesoep
Italiaanse minestronesoep, een soep boordevol groenten, bonen en pasta in een heerlijke kruidige tomatenbouillon. Een eiwitrijke, goedgevulde maaltijd die heerlijk is met lekker knapperig brood. Bereid deze soep in een soeppan of in de slowcooker.
14. Chana masala, kikkererwten in kruidige tomatensaus
Een heerlijk gerecht uit de Indiase keuken, chana masala. Kikkererwten in een romige saus van tomaat en specerijen. Serveer deze curry met naan (platbrood), een frisse pickle van rode ui en vers limoensap.
Chana masala kikkererwten in kruidige tomatensaus
15. Indische bruine bonen met rijst
Bonen en rijst is altijd een goede combinatie. Sambal goreng bruine bonen, oftewel bruine bonen gebakken in sambal is een snel en simpel eiwitrijk gerecht dat je eet met rijst en acar ketimoen (pickle van komkommer).
Gerechten met groenten
16. Geroosterde bloemkool met pindasaus
Dit gerecht is afgeleid van het gerecht gado gado, een Indische salade met groenten en pindasaus. Geroosterde bloemkool met pindasaus is hartstikke lekker, eenvoudig te maken en geheel veganistisch. Je roostert bloemkool in de oven en maakt ondertussen de pindasaus. Serveer dit gerecht met aardappeltjes, aardappelpuree of rijst. Heerlijk met een frisse pickle van komkommer of rode ui.
17. Smoor van bloemkool
Kip smoor of smoor vlees zijn twee bekende gerechten uit de Indonesische keuken. Ik heb er een vegan variant op gemaakt, namelijk smoor van bloemkool. Wel de smaken van het oorspronkelijke gerecht maar in plaats van vlees gebruik ik bloemkool. De bloemkool heeft een lekkere bite en neemt perfect alle smaken op.
Ratatouille is een gerecht uit de Franse keuken dat bestaat uit groenten zoals courgette, aubergine, paprika en tomaten. Een makkelijk gerecht dat je kunt maken in een stoofpan of in de slowcooker. Je kunt ratatouille serveren met brood, bij pasta en zelfs met rijst.
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie vind je meer dan 900 recepten, van Indische en Indonesische gerechten tot slowcooker-, multicooker- en eiwitrijke vegan maaltijden. Mijn recepten zijn geïnspireerd op mijn Indonesische roots en internationale smaken, met een persoonlijke twist.
Ik wil jou laten zien dat koken leuk en toegankelijk is, of je nu wilt experimenteren met Indische smaken, tofu of groenten. Zoek je makkelijke recepten, slowcooking tips of inspiratie? Je vindt het allemaal hier.
Meer weten over mij en mijn verhaal?
Klik dan hier en volg mij op social media!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.