Eetspiratie » 20 makkelijke vegan recepten zonder vleesvervangers
20 makkelijke vegan recepten zonder vleesvervangers

20 makkelijke vegan recepten zonder vleesvervangers

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

20 makkelijke vegan recepten zonder vleesvervangers die iedereen kan maken. Veganistisch (of vegan/plantaardig) koken is niet moeilijk. Zonder dat je het door hebt zijn heel veel gerechten van zichzelf al veganistisch. Vaak hoor ik dat mensen het moeilijk vinden om een gerecht zonder vlees of dierlijke producten te bereiden. Het is een stuk makkelijker dan je denkt. Ik zette een aantal lekkere recepten voor je op een rij.

Als je vegan, veganistisch of plantaardig eet, consumeer je geen producten die afkomstig zijn van dieren. Dus geen vlees, kip, vis, schaal- en schelpdieren. Maar ook zuivel (zoals melk, yoghurt, kaas enzovoort), honing en eieren passen niet in een veganistische of plantaardige leefstijl. Als je nu denkt, ‘wat eet je dan wel?’ De mogelijkheden zijn eindeloos. Je bent niet perse aangewezen op commerciële vleesvervangers uit de supermarkt, want bijna elk gerecht met dierlijke ingrediënten kun je met een beetje creativiteit ‘veganizen’.

20 makkelijke vegan recepten zonder vleesvervangers

Gerechten met tofu en tempeh

1. Chow mein, gebakken noedels met tofu

Chow mein (of tjauw min), een lekker en makkelijk gerecht vol groenten, noedels en blokjes gebakken tofu. De noedels breng je op smaak met een vegan variant van oestersaus, namelijk paddenstoelensaus. Deze saus kun je vinden bij de toko, maar ook in de meeste supermarkten.

Chow mein gebakken noedels
Chow mein – gebakken noedels met tofu

2. Soto no ayam (Indonesische kippensoep, zonder kip)

Soto no ayam (soto zonder kip) is een van mijn favoriete gerechten. De aromatische bouillon, rijstnoedels, toppings zoals prei, bosui en gebakken uitjes, sambal oelek en een partje limoen. Deze soep is lekker, verwarmend en helemaal veganistisch. Want in plaats van kip gebruik ik verkruimelde tofu, dit neemt perfect alle smaken op.

3. Tofu tikka masala

Tikka masala, niet met kip maar met tofu. De tofu bak je in de oven en ondertussen maak je de lekkere kruidige rode saus. Serveer de tikka masala met rijst of naan (platbrood) en een pickle van rode ui of komkommer mag natuurlijk niet ontbreken.

4. Sticky tempeh

Tempeh is net als tofu een heerlijk product om mee te koken. Het smaakt nootachtig, hartig en je kunt het toevoegen aan veel gerechten. Ideaal om ‘geruld gehakt’ van te maken of plakken om een broodje mee te beleggen. Ook in een salade geven reepjes tempeh een lekkere bite. Sticky tempeh zijn blokjes tempeh omhuld met een zoet/pittig sausje wat lekker smaakt met rijst en groente of geserveerd op een broodje.

5. Frietje tempeh

Loaded fries of kapsalon is een gerecht waar veel mensen gek op zijn. Dit een plantaardige variant daarop, frietje tempeh. Knapperige frietjes, reepjes gebakken tempeh en lekkere toppings.

Frietje tempeh
Frietje tempeh

Gerechten met champignons en paddenstoelen

6. Ketjap champignons

Champignons of paddenstoelen zijn van zichzelf al lekker en een ideale vervanger voor vlees. Ze hebben een ‘vleesachtige’ textuur. Witte champignons, oesterzwammen en Koningsoesterzwam hebben een neutrale smaak en zijn daarom geschikt in verschillende soorten gerechten. Kastanjechampignons en portobello hebben een lichte nootachtige smaak. Ketjap champignons serveer je met een rijst, aangevuld met (groene) groente zoals sperziebonen of broccoli.

7. Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus

Knapperige paksoi gemengd met aardappelpuree met gebakken portobello’s uit de oven met teriyakisaus als ‘jus’. Deze paksoi stamppot is lekker in zowel de zomer als in de wintermaanden. Een lekker recept om aan je ‘stamppot repertoire’ toe te voegen.

Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus
Paksoi stamppot met portobello en teriyakisaus

8. Broodje pulled oesterzwam

Voor dit recept scheur je oesterzwammen in reepjes bak je ze op met Chinees 5 kruidenpoeder en laat je ze even sudderen in een sausje van ketjap manis. Deze pulled oesterzwam is niet alleen lekker op een broodje, maar ook in een wrap of een pita.

8. Haverrijst met gebakken champignons

Dit gebakken rijstgerecht heeft een lekkere stevige bite en heerlijke Aziatische smaken. Daarnaast is het eiwitrijk, vezelrijk en makkelijk te maken.

9. Pittige paddenstoelencurry

Deze pittige paddenstoelencurry zit bomvol smaak door de kruiden en specerijen. Daarnaast is hij heerlijk romig en goed gevuld met verschillende soorten paddenstoelen. Zowel lekker met brood als met rijst, pasta of noedels.

Pittige paddenstoelencurry
Pittige paddenstoelencurry

Gerechten met peulvruchten (bonen, kikkererwten, linzen)

10. Linzencurry (dahl)

Een linzencurry is veganfood bij uitstek. Ui, knoflook, specerijen en linzen, in een curry zit alles wat je nodig hebt. Eet het met rijst of zelfgebakken naan (platbrood), drizzle er een beetje chili olie overheen en garneer met verse kruiden.

11. Spaanse linzenstoof met pompoen

Deze Spaanse linzenstoof kun je zowel maken in de slowcooker als in een gewone ouderwetse stoofpan. Een kruidig stoofgerecht dat heerlijk is met brood en/of rijst.


Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

12. Linzenburger

Een van de lekkerste plantaardige burgers is de linzenburger. Heerlijk op een hamburgerbroodje met sla, rode ui, ketchup en augurk.

De lekkerste plantaardige burger - de linzenburger
Linzenburger

13. Minestronesoep

Italiaanse minestronesoep, een soep boordevol groenten, bonen en pasta in een heerlijke kruidige tomatenbouillon. Een eiwitrijke, goedgevulde maaltijd die heerlijk is met lekker knapperig brood. Bereid deze soep in een soeppan of in de slowcooker.

14. Chana masala, kikkererwten in kruidige tomatensaus

Een heerlijk gerecht uit de Indiase keuken, chana masala. Kikkererwten in een romige saus van tomaat en specerijen. Serveer deze curry met naan (platbrood), een frisse pickle van rode ui en vers limoensap.

Chana masala kikkererwten in kruidige tomatensaus
Chana masala kikkererwten in kruidige tomatensaus

15. Indische bruine bonen met rijst

Bonen en rijst is altijd een goede combinatie. Sambal goreng bruine bonen, oftewel bruine bonen gebakken in sambal is een snel en simpel eiwitrijk gerecht dat je eet met rijst en acar ketimoen (pickle van komkommer).

Gerechten met groenten

16. Geroosterde bloemkool met pindasaus

Dit gerecht is afgeleid van het gerecht gado gado, een Indische salade met groenten en pindasaus. Geroosterde bloemkool met pindasaus is hartstikke lekker, eenvoudig te maken en geheel veganistisch. Je roostert bloemkool in de oven en maakt ondertussen de pindasaus. Serveer dit gerecht met aardappeltjes, aardappelpuree of rijst. Heerlijk met een frisse pickle van komkommer of rode ui.

17. Smoor van bloemkool

Kip smoor of smoor vlees zijn twee bekende gerechten uit de Indonesische keuken. Ik heb er een vegan variant op gemaakt, namelijk smoor van bloemkool. Wel de smaken van het oorspronkelijke gerecht maar in plaats van vlees gebruik ik bloemkool. De bloemkool heeft een lekkere bite en neemt perfect alle smaken op.

18. Koreaanse groentepannenkoekjes

Groentepannenkoekjes, een ideaal gerecht om restjes groente uit je koelkast op te maken. Serveer ze met een lekkere dip van sojasaus of zoete chilisaus. Heerlijk met een Aziatische salade erbij, gewokte bimi of gestoomde paksoi.

Yachaejeon Koreaanse groentepannenkoek
Koreaanse groentepannenkoekjes

19. Ratatouille

Ratatouille is een gerecht uit de Franse keuken dat bestaat uit groenten zoals courgette, aubergine, paprika en tomaten. Een makkelijk gerecht dat je kunt maken in een stoofpan of in de slowcooker. Je kunt ratatouille serveren met brood, bij pasta en zelfs met rijst.

20. Smoor terong, gestoofde aubergines

Dit Indonesische gerecht met aubergines (smoor terong) zit vol specerijen, een beetje pit en een lekkere zoetig accent van ketjap manis. Heerlijk met rijst, gebakken uitjes en acar van komkommer.

Smoor terong Indonesische gestoofde aubergines
Smoor terong – gestoofde aubergines

Dit waren 20 makkelijke vegan recepten zonder vleesvervangers. Stuk voor stuk heerlijke gerechten vol groenten, eiwitrijke ingrediënten en smaak!

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

20 makkelijke vegan recepten zonder vleesvervangers
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden

Deze recepten / artikelen mag je niet missen: