Groente inspiratie – recepten met bimi (aspergebroccoli), wat mij betreft een van de lekkerste groenten die er is! Bimi wordt ook wel aspergebroccoli of broccolini genoemd. Ook is het bekend onder de naam tenderstem broccoli. Het is een groente die lijkt op broccoli maar dan met een lange stengel. Daardoor heeft het qua uiterlijk en ook qua smaak iets weg van een groene asperge.
Bimi is een kruising tussen broccoli en kailan (of Kai Lan), een groene bladgroente die veel gebruikt wordt in de Chinese keuken. Het wordt ook wel Chinese broccoli genoemd. Deze ‘baby’ broccoli met lange stengels kun je helemaal opeten. Je hoeft alleen het onderste taaie stukje er even vanaf te snijden, de bimi even af te spoelen onder de kraan en je kunt het direct verwerken in je gerechten.
Groente inspiratie – recepten met bimi (aspergebroccoli)
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Als je op zoek bent naar een supergezonde groente, die én lekker én snel klaar is, zoek dan niet verder maar ga dan voor bimi! Met deze groene stengels kun je alle kanten op. Je kunt ze rauw eten, stomen, wokken, blancheren, grillen, bakken in de oven of airfryer, en zelfs roosteren op de barbecue. De smaak is licht pittig, nootachtig en een beetje zoetig. Daarnaast is de stengel heerlijk knapperig en zit er een lekkere bite aan. Je kunt bimi op dezelfde manier bereiden als broccoli, alleen de bereidingstijd is een stuk korter.
Ik snijd net als bij groene asperges de harde ‘kontjes’ eraf en ik pluk soms de blaadjes er ook af als er teveel aan zitten. Grote stengels halveer ik zodat ze sneller garen, minder ‘taai’ zijn en rauw ook lekkerder te eten zijn.
Stoven
Doe een laagje water in een ondiepe pan en breng dit aan de kook. Leg de bimi in het water (ze hoeven niet onder te staan) en voeg eventueel smaakmakers toe zoals een stukje van een bouillonblokje, fijngehakte knoflook, een scheutje sojasaus en sesamolie. Laat de bimi ongeveer 5 minuten stoven tot de stengel beetgaar is. Een ander lekker recept is broccoli met sojasaus en knoflookchips. Vervang de broccoli in dit recept door bimi. In plaats van de bimi voor te koken kun je deze rechtstreeks in de pan doen. Een minuutje of 3 meebakken en je gerecht is klaar.
Stomen
Als je een multicooker hebt – zoals een Crock-Pot Express of een Instant Pot – dan kun je hier heel eenvoudig je bimi in stomen. Je legt ze op een rekje of een stoominzet. Voegt een beetje water toe om stoom te creëren en de pan doet de rest. De kooktijd die je instelt is maar 1 minuut. In dit artikel leg ik alles uit over groenten bereiden in de multicooker. Heb je geen multicooker? Met behulp van een stoominzet of stoommandje stoom je bimi boven een pan water gaar in ongeveer 3 tot 4 minuten. Gestoomde bimi is heerlijk met rijst maar het past ook goed bij gado gado (Indonesische groenteschotel met pindasaus).
Rauw
Ook is bimi een lekkere toevoeging aan een salade (zoals deze). Rauwe broccoli ben ik persoonlijk geen fan van. Maar dun gesneden bimi daarentegen lust ik dan weer wel. Vervang in deze salade de geblancheerde broccoli voor rauwe (dun gesneden) bimi. Of eet de bimi rauw als snack met een dip. Lekker bij een borrelplank of een grote schaal groenten met dips. Het is dan wel lekker om er iets dunnere reepjes van te snijden omdat de stengels anders wat taai kunnen zijn.
Bakken en grillen
Mijn favoriete manier om bimi te bereiden, is om deze kort te bakken in een hete pan of wok tot ze een beetje geblakerd zijn. Laat de pan goed heet worden, voeg een klein beetje neutrale olie toe en bak de bimi kort om en om aan tot ze een beetje verkleurd zijn. Voeg fijngehakte knoflook, een eetlepel sojasaus en een theelepel sesamolie toe. Bestrooi met sesamzaadjes en serveer direct.
Leg bimi op een hete grillpan, barbecue of contactgrill tot de stengels verkleuren. Lekker met een pittige dressing zoals in dit recept. Bak ze ongeveer 12 minuten op 180 graden met een beetje olie in de oven of voor 5 minuten op 180 graden in de airfryer.
GreenPan Bistro – Contact Grill – Tosti apparaat
Openklapbaar – PFAS-vrij – met timer – 2000 Watt
Verwerken in gerechten
In curry’s, noedelsoepen en roerbakgerechten is bimi een lekkere aanvulling. Het geeft gerechten een extra bite, voedingsstoffen en daarnaast heel veel kleur. Ook heerlijk fijngesneden in een pasta, verwerkt in een quiche, plaattaart of traybake. Het is een kleurrijke toevoeging aan tjap tjoy, een heerlijk groentegerecht.
Bimi is tegenwoordig in de meeste grotere supermarkten te koop. Ook vind je het bij groentespeciaalzaken, biologische groenteboeren en natuurvoedingswinkels. Na aankoop is het in de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar. Daarna neemt de frisgroene kleur een beetje af. Het is geen goedkope groente, voor 200 gram betaal je rond de € 2,99. Deze hoeveelheid eet ik gerust op in mijn eentje. Omdat deze groente aan de prijzige kant is heb ik een oplossing gevonden, ik heb zaadjes gekocht en kweek mijn eigen aspergebroccoli. De zaadjes hiervoor kun je vinden onder de naam tenderstem broccoli.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Oosterse broccoli salade met krokante noedels
- Geroosterde broccoli uit de oven of airfryer
- Broccoli met sojadressing en knoflook chips
- Sate van kipgehakt
- Hoe maak je bleekselderij schoon
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.