Eetspiratie » 15 Indische hapjes voor bij de borrel
15 Indische hapjes voor bij de borrel

15 Indische hapjes voor bij de borrel

15 Indische hapjes voor bij de borrel, een overzicht waar voor iedereen wat lekkers bij zit! Van pangsit goreng tot Indische gehaktballetjes of pasteitjes, de Indische keuken kent heel veel lekkernijen en snacks. Maar wat voor hapjes en gerechtjes zijn er allemaal? Er zijn meer hapjes dan alleen lemper, loempia’s en bapao. Ik maakte een verzameling van 15 hapjes, die recepten kun je natuurlijk allemaal terugvinden op mijn blog!

Eerder maakte ik al een Oosterse borrelplank (bekijk hier de borrelplank). Dit is een voorbeeld van hoe je het zou kunnen serveren. Je kunt je eigen creativiteit loslaten op jouw borrelplank. De hapjes uit dit overzicht zijn ter inspiratie, kies wat jij lekker vindt. Plan ook alles goed van tevoren. Sommige gerechtjes kun je al voorbereiden en andere zijn lekkerder als je ze vers maakt.

Hapjes zoals lemper, bapao, pasteitjes en loempia’s kun je beter een dag van te voren klaarmaken, omdat deze een langere bereidingstijd hebben. Op de dag zelf bak je ze af of warm je het op. Gehaktballetjes en saté kun je ook alvast draaien en de saté marineren. Kies een paar gerechtjes uit en maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Kies een of twee ‘grotere’ hapjes en vul het aan met kleinere simpele hapjes. Voor de opvulling kun je reepjes komkommer, augurkjes, verschillende soorten kroepoek en dipsausjes toevoegen.

15 Indische hapjes voor bij de borrel

Klik op de titel om naar het recept te gaan.

Indische gehaktballetjes

Indische gehaktballetjes, een handig gerechtje dat bij veel mensen in de smaak valt en waar je ook een grote hoeveelheid van kunt maken. Kruid het gehakt, draai de gehaktballetjes en zet ze in de koelkast. Dit kun je zelfs de avond van tevoren doen. De volgende dag hoef je ze alleen nog maar te bakken en de saus erbij de maken. Je kunt zelfs het hele gerecht alvast maken en de volgende dag alleen maar opwarmen.

Saté

Kleine sateetjes zijn een leuk gerechtje voor bij een borrel. Je kunt dit heel goed van tevoren marineren (kijk hier voor mijn marinade). Kleine sateetjes kun je ook prima bakken op een grillpan of in een koekenpan. Als je bang bent dat het vlees niet goed gaart dan kun je het ook vooraf eerst koken. Daarna kun je ze rijgen en bakken in een pan of zelfs de oven. Serveer met een lekkere satésaus.

Frikadel pan

Van dit Indische gehaktbrood kun je een grote hoeveelheid maken. Snijd de frikadel pan na het bakken in kleine vierkantjes. Serveer er een lekkere dipsaus bij.

Frikadel pan Indisch gehaktbrood
Frikadel pan

Lemper

Lemper. Van alle hapjes hebben deze rijstrolletjes met kip de meeste voorbereiding nodig. Begin daarom ook een paar dagen van tevoren met plannen. Maak ook meteen een grotere hoeveelheid zodat je er een paar op voorraad hebt voor later.

Indische pasteitjes

Deze Indische pasteitjes zijn makkelijker te maken dan je denkt. Het is een kwestie van groenten en gehakt aanbakken in een pan. Ondertussen week je de rijstnoedels (of mihoen). Om het simpel te houden gebruik je kant en klaar deeg. Daarna vul je de pasteitjes en bak je ze af in de oven.

Loempia’s

Loempia’s maken is eenvoudiger dan je denkt. Zorg wel dat je op tijd de loempiavellen uit de vriezer haalt, dat is het belangrijkst. Je maakt een mengsel van groenten en/of kip en dit rol je in de loempiavellen. Dek ze tijdens het rollen altijd af met een vochtige theedoek. Je kunt ze ongebakken ook goed invriezen. Doe er dan wel bakpapiertjes tussen om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.

Zelf loempia's maken
Loempia’s

Bapao

Bapao is ook een gerechtje wat je een beetje moet voorbereiden. Je maakt het deeg en deze moet twee keer rijzen. Je kunt dit beter een dag van tevoren doen of vroeg in de ochtend. Gestoomde bapao kun je prima invriezen. Voor een borrel kun je misschien beter kleine bapao’s maken in plaats van grote broodjes.

Pangsit goreng

Pangsit is een bekend hapje. Het is eigenlijk een soort gefrituurde dumpling. De vulling maken is niet moeilijk. Het vouwen vergt wel wat tijd. Je kunt de vulling de avond van tevoren maken en op de dag van de borrel de pangsit in de ochtend vouwen. Zorg altijd dat je op tijd de pangsit vellen uit de vriezer haalt. Ik heb 3 recepten voor pangsit goreng, een met kip en bieslook, kip en garnaal en gehakt met garnaal. Wil je vegetarische pangsit maken, vervang dan het vlees en de garnalen voor verkruimelde tahoe/tofu.

Pangsit goreng met gehakt
Pangsit goreng

Sambal goreng udang

Deze pittige garnalen – sambal goreng udang – kun je prima serveren bij de borrel. Ze zijn snel klaar en heel eenvoudig te maken. Cocktailprikkertjes ernaast en je hebt een lekker en simple hapje.

Indische saucijzenbroodjes

Een populair hapje wat heel makkelijk en snel te maken is. Deze Indische saucijzenbroodjes mogen eigenlijk niet ontbreken op een Oosterse borrelplank.

Indische saucijzenbroodjes
Indische saucijzenbroodjes

Sambal goreng tempeh

Sambal goreng tempeh. Dit gerecht is bij veel mensen favoriet. Ik serveer het daarom niet alleen bij een Indische rijsttafel of gerecht maar ook als borrelhapje. Vroeger bij mijn oma kreeg ik dit ook als snack of tussendoortje. Voor mij past dit gerecht daarom ook in de categorie hapjes.

Frikadel djagoeng

Maiskoekjes – frikadel djagoeng – zijn een simpel hapje of tussendoortje en een prima aanvulling bij de borrel. Het beslag kun je al eerder voorbereiden. De maiskoekjes kun je zowel koud als warm eten. Serveer er een lekkere dip van chilisaus bij.

Indische maiskoekjes frikadel djagoeng
Frikadel djagoeng

Kentang belado

Pittige gebakken aardappeltjes kun je ook bij een borrel serveren. Zie het als de Spaanse variant (patatas bravas). Cocktailprikkertjes ernaast, dipsausje erbij en klaar.

Tempeh chips

Eén van de meeste makkelijke manieren om tempeh te bereiden is om er tempeh chips van te bakken. Snijd dunne plakjes tempeh en frituur deze in een klein laagje olie tot ze bruin en krokant zijn. Serveer met een lekkere sambal mayonaise.

Pisang goreng

Een zoet hapje mag natuurlijk ook niet ontbreken. Gebakken banaan is een lekkere afwisseling tussen alle hartige hapjes. Het lekkerst met bakbananen maar als je die niet hebt zijn ‘gewone’ bananen een prima alternatief. Het beslag is goed voor te bereiden en het bakken gaat snel een eenvoudig.

Pisang goreng
Pisang goreng

Wil je het artikel ’15 Indische hapjes voor bij de borrel’ snel kunnen terugvinden? Pin dan de onderstaande foto (met de button hier links op de pagina) op één van je Pinterest borden!

15 Indische hapjes voor bij de borrel

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE