15 Indische hapjes voor bij de borrel, een overzicht waar voor iedereen wat lekkers bij zit! Van pangsit goreng tot Indische gehaktballetjes of pasteitjes, de Indische keuken kent heel veel lekkernijen en snacks. Maar wat voor hapjes en gerechtjes zijn er allemaal? Er zijn meer hapjes dan alleen lemper, loempia’s en bapao. Ik maakte een verzameling van 15 hapjes, die recepten kun je natuurlijk allemaal terugvinden op mijn blog!
Eerder maakte ik al een Oosterse borrelplank (bekijk hier de borrelplank). Dit is een voorbeeld van hoe je het zou kunnen serveren. Je kunt je eigen creativiteit loslaten op jouw borrelplank. De hapjes uit dit overzicht zijn ter inspiratie, kies wat jij lekker vindt. Plan ook alles goed van tevoren. Sommige gerechtjes kun je al voorbereiden en andere zijn lekkerder als je ze vers maakt.
Hapjes zoals lemper, bapao, pasteitjes en loempia’s kun je beter een dag van te voren klaarmaken, omdat deze een langere bereidingstijd hebben. Op de dag zelf bak je ze af of warm je het op. Gehaktballetjes en saté kun je ook alvast draaien en de saté marineren. Kies een paar gerechtjes uit en maak het jezelf vooral niet te moeilijk. Kies een of twee ‘grotere’ hapjes en vul het aan met kleinere simpele hapjes. Voor de opvulling kun je reepjes komkommer, augurkjes, verschillende soorten kroepoek en dipsausjes toevoegen.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
15 Indische hapjes voor bij de borrel
1. Indische gehaktballetjes
Indische gehaktballetjes, een handig gerechtje dat bij veel mensen in de smaak valt en waar je ook een grote hoeveelheid van kunt maken. Kruid het gehakt, draai de gehaktballetjes en zet ze in de koelkast. Dit kun je zelfs de avond van tevoren doen. De volgende dag hoef je ze alleen nog maar te bakken en de saus erbij de maken. Je kunt zelfs het hele gerecht alvast maken en de volgende dag alleen maar opwarmen.
2. Saté
Kleine sateetjes zijn een leuk gerechtje voor bij een borrel. Je kunt dit heel goed van tevoren marineren (kijk hier voor mijn marinade). Kleine sateetjes kun je ook prima bakken op een grillpan of in een koekenpan. Als je bang bent dat het vlees niet goed gaart dan kun je het ook vooraf eerst koken. Daarna kun je ze rijgen en bakken in een pan of zelfs de oven. Serveer met een lekkere satésaus.
3. Krokante Indische gehaktballetjes
Deze gehaktballetjes zijn makkelijk te maken en bij veel mensen favoriet. Ze hebben iets weg van een bitterbal maar ze zijn gevuld met gehakt wat je op smaak brengt met onder andere selderij, ketjap en sambal.
4. Lemper
Lemper, van alle hapjes hebben deze rijstrolletjes met kip de meeste voorbereiding nodig. Begin daarom ook een paar dagen van tevoren met plannen. Maak ook meteen een grotere hoeveelheid zodat je er een paar op voorraad hebt voor later.
5. Indische pasteitjes
Deze Indische pasteitjes zijn makkelijker te maken dan je denkt. Het is een kwestie van groenten en gehakt aanbakken in een pan. Ondertussen week je de rijstnoedels (of mihoen). Om het simpel te houden gebruik je kant en klaar deeg. Daarna vul je de pasteitjes en bak je ze af in de oven.
6. Loempia’s
Loempia’s maken is eenvoudiger dan je denkt. Zorg wel dat je op tijd de loempiavellen uit de vriezer haalt, dat is het belangrijkst. Je maakt een mengsel van groenten en/of kip en dit rol je in de loempiavellen. Dek ze tijdens het rollen altijd af met een vochtige theedoek. Je kunt ze ongebakken ook goed invriezen. Doe er dan wel bakpapiertjes tussen om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
7. Bapao
Bapao is ook een gerechtje wat je een beetje moet voorbereiden. Je maakt het deeg en deze moet twee keer rijzen. Je kunt dit beter een dag van tevoren doen of vroeg in de ochtend. Gestoomde bapao kun je prima invriezen. Voor een borrel kun je misschien beter kleine bapao’s maken in plaats van grote broodjes.
8. Pangsit goreng
Pangsit is een bekend hapje. Het is eigenlijk een soort gefrituurde dumpling. De vulling maken is niet moeilijk. Het vouwen vergt wel wat tijd. Je kunt de vulling de avond van tevoren maken en op de dag van de borrel de pangsit in de ochtend vouwen. Zorg altijd dat je op tijd de pangsit vellen uit de vriezer haalt. Ik heb 3 recepten voor pangsit goreng, een met kip en bieslook, kip en garnaal en gehakt met garnaal. Wil je vegetarische pangsit maken, vervang dan het vlees en de garnalen voor verkruimelde tahoe/tofu.
9. Frikadel pan
Van dit Indische gehaktbrood kun je een grote hoeveelheid maken. Snijd de frikadel pan na het bakken in kleine vierkantjes. Serveer er een lekkere dipsaus bij. Je kunt het zowel warm als koud serveren.
10. Indische saucijzenbroodjes
Een populair hapje wat heel makkelijk en snel te maken is. Deze Indische saucijzenbroodjes mogen eigenlijk niet ontbreken op een Oosterse borrelplank.
11. Sambal goreng tempeh
Sambal goreng tempeh. Dit gerecht is bij veel mensen favoriet. Ik serveer het daarom niet alleen bij een Indische rijsttafel of gerecht maar ook als borrelhapje. Vroeger bij mijn oma kreeg ik dit ook als snack of tussendoortje. Voor mij past dit gerecht daarom ook in de categorie hapjes.
12. Frikadel djagoeng
Maiskoekjes (frikadel djagoeng) zijn een simpel hapje of tussendoortje en een prima aanvulling bij de borrel. Het beslag kun je al eerder voorbereiden. De maiskoekjes kun je zowel koud als warm eten. Serveer er een lekkere dip van chilisaus bij.
13. Kentang belado
Pittige gebakken aardappeltjes kun je ook bij een borrel serveren. Zie het als de Spaanse variant (patatas bravas). Cocktailprikkertjes ernaast, dipsausje erbij en klaar.
14. Tempeh chips
Eén van de meeste makkelijke manieren om tempeh te bereiden is om er tempeh chips van te bakken. Snijd dunne plakjes tempeh en frituur deze in een klein laagje olie tot ze bruin en krokant zijn. Serveer met een lekkere sambal mayonaise.
15. Pisang goreng
Een zoet hapje mag natuurlijk ook niet ontbreken. Gebakken banaan is een lekkere afwisseling tussen alle hartige hapjes. Het lekkerst met bakbananen maar als je die niet hebt zijn ‘gewone’ bananen een prima alternatief. Het beslag is goed voor te bereiden en het bakken gaat snel een eenvoudig.
Bij hapjes horen natuurlijk ook drankjes! In dit overzicht vindt je een aantal drankjes die je prima kunt serveren bij een rijsttafel, barbecue, borrelplank of bij deze lekkere hapjes.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
- Oosterse borrelplank
- Indonesische rijstrolletjes met kip (Lemper)
- Frikadel pan (Indisch gehaktbrood)
- Pangsit goreng met kip en garnaal
- Loempia’s
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.