Indische saucijzenbroodjes zijn een favoriet hapje op elk feestje! Je kunt eigenlijk elke gelegenheid aangrijpen om deze heerlijke gekruide hapjes te maken. Het bereiden is heel eenvoudig, ze zijn redelijk snel klaar en je kunt er een grote hoeveelheid van maken.
Wat is nu het verschil tussen ‘gewone’ saucijzenbroodjes en deze Indische variant? Het verschil zit in de kruiding. Je kunt zet pittiger maken door extra sambal te gebruiken in de boemboe. De kenmerkende smaak komt van de nootmuskaat, dit is voor mij persoonlijk de echte smaak van Indische saucijzenbroodjes.
Magimix mini plus – Foodprocessor – zwart
De compacte en stille Magimix Mini Plus foodprocessor is ideaal voor het maken van boemboes en kruidenmengsels, met duurzame materialen en handige accessoires.
Indische saucijzenbroodjes
Voor het maken van deze saucijzenbroodjes begin je eerst met het maken van je boemboe (het kruiden/specerijenmengsel). De ingrediënten hiervoor maal je fijn in een keukenmachientje of je gebruikt een staafmixer. Daarna fruit je de boemboe aan zodat alle smaken goed vrijkomen. De boemboe maken en aanfruiten is belangrijk in dit recept. Rauw geeft het een totaal andere smaak dan wanneer het vooraf aangebakken is. De boemboe meng je vervolgens door het gehakt. Je knijpt dit er goed doorheen. Hier draai je worstjes van en dit is je vulling voor de saucijzenbroodjes. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is ze in te pakken in bladerdeeg.
Dit recept is ook heel goed te maken met plantaardig/vegn gehakt, dit heb ik uitgetest. Gebruik hiervoor de ‘mince’ versie, niet het kruimgehakt. Je kunt dan het recept gewoon volgen. Laat de trassi weg uit het recept en vervang het gehakt voor de plantaardige variant. In plaats van roomboter bladerdeeg neem je de goedkoopste variant bladerdeeg, deze is eigenlijk standaard al plantaardig. In plaats van ei bestrijk je de saucijzenbroodjes met een beetje water of aquafaba.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Indische saucijzenbroodjes
30
stuks40
minuten5
minuten20
minuten1
uur5
minutenIndische saucijzenbroodjes, een heerlijk borrelhapje, traktatie of feestelijke snack. Gekruid gehakt met Indische specerijen in bladerdeeg. Met een paar kleine aanpassingen ook eenvoudig te maken in een vegan variant. Serveer eventueel met een lekkere dip zoals zoete chilisaus of pittige mosterd.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram half-om-half gehakt
8-10 vellen bladerdeeg
2 tenen knoflook
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
2 eetlepels ketjap manis
1 ui
1 theelepel (vers) geraspte nootmuskaat
halve theelepel trassi (gefermenteerde garnalenpasta)
halve eetlepel sambal oelek of meer naar smaak
halve theelepel Chinese 5 spice poeder of speculaaskruiden
1 theelepel gemalen gember (djahé)
snufje zout en peper naar smaak
1 eetlepel olie
1 ei
1 theelepel sesamzaadjes
BEREIDING
- Doe 2 tenen knoflook, 1 theelepel ketoembar, 2 eetlepels ketjap manis, 1 ui, halve theelepel trassi, een halve theelepel Chinees 5 kruidenpoeder, 1 theelepel djahé, 1 theelepel nootmuskaat en een halve theelepel sambal oelek in een keukenmachientje of foodprocessor en blend dit tot een pasta (de boemboe). Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit de boemboe aan voor ongeveer 3 minuten.
- Haal 8 tot 10 velletjes bladerdeeg alvast uit de koelkast zodat het kan ontdooien.
- Doe 500 gram gehakt in een kom en voeg de boemboe hieraan toe. Meng het goed door elkaar. Knijp de boemboe er met je handen goed doorheen. Je kunt dit mengsel ook een avond van te voren maken en in de koelkast bewaren totdat je het nodig hebt. Zo kunnen de smaken ook goed intrekken. Voeg naar smaak zout en peper toe.
- Wil je weten hoe het gehakt smaakt? Pluk dan een ‘proefstukje’ van het gehakt en bak deze bruin en gaar in een koekenpannetje. Mist het nog iets qua smaak? Voeg dan nog extra kruiden of sambal toe aan het gehaktmengsel.
- Verdeel het gehakt door de helft, en blijf dit herhalen totdat je ongeveer 8 tot 10 stukken hebt. Vorm er worstjes van. Neem een velletje bladerdeeg voor een worstje. Je kunt nu de broodjes gaan maken. Maak ze zoals op de foto hieronder aangegeven.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met ei. Bestrooi ze eventueel met sesamzaadjes. Bak ze af in ongeveer 20 minuten totdat ze goudbruin zijn.
- Heb je nog broodjes over? Je kunt deze bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Warm ze op in de oven of in een koekenpan.
AANTEKENINGEN
- Bij deze saucijzenbroodjes is een dip van zoete chilisaus ook heel erg lekker. Klik hier voor een recept om zelf chilisaus te maken. Pittige mosterd past ook goed bij deze broodjes.
Gerelateerde recepten en artikelen
- 15 Indische hapjes voor bij de borrel
- Oosterse borrelplank
- Ikan Bali (pittige gestoofde vis)
- Eetspiratie voor kerst
- Kooktips voor de Indische keuken
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.