Eetspiratie » Zelf verse boemboes maken
Zelf verse boemboe's maken

Zelf verse boemboes maken

Ik kook veel Oosterse gerechten en bij deze gerechten gebruik je meestal een boemboe als basis. Een boemboe is een ander woord voor kruidenmengsel of misschien ken je het als currypasta. Eigenlijk komt het allemaal een beetje op hetzelfde neer. Zelf verse boemboes maken is het allerlekkerst. In dit artikel leg ik uit hoe je dat het beste kunt doen en ook geef ik handige tips hoe je de boemboes kunt voorbereiden en bewaren.

Ik vind het heel leuk als een boemboe op de ouderwetse manier gemaakt wordt, namelijk in een vijzel of zoals ze het in Indonesië noemen een tjobek. Hiervoor heb je heel wat geduld en kracht nodig, maar het is erg leuk om te doen. Maar aangezien ik graag een beetje sneller wil werken maak ik mijn boemboes op de moderne manier, namelijk in een foodprocessor. En niet zomaar één, maar in een Magimix mini plus.

Deze foodprocessor gebruik ik

Ik heb best wat apparaten versleten. Ik heb al twee staafmixers, twee hakmolentjes en een blender kapot weten te maken. Eigenlijk stopten ze er gewoon op een dag mee en dat terwijl ik heel zuinig met mijn spullen omga. Ik wilde dus heel graag een mini foodprocessor met een klein bakje speciaal voor mijn boemboes. Ik gebruik zeker een paar keer per week een staafmixer of een ander keukenhulpje, maar dat geeft niet altijd het gewenste resultaat… Wél een hoop afwas. Toen ik van Magimix hun mini plus foodprocessor mocht uitproberen, was ik ook meteen enthousiast!

Deze mini foodprocessor neemt niet het hele aanrecht in beslag en hij is ook nog eens mooi om te zien. Ik heb keukenapparaten die ontzettend groot en zwaar zijn en dus heel onpraktisch. Daarom wilde ik graag een kleine foodprocessor, vooral dat kleine bakje bovenin daar maak ik heel veel gebruik van. Deze foodprocessor is dan wel klein maar zeker krachtig.

De knop ‘pulse’ gebruik ik graag, omdat ik daarmee kan bepalen hoe grof de boemboe wordt. Bij kort pulsen krijg je een grove boemboe en hoe langer je dat doet, hoe fijner de boemboe wordt.

Als je grotere hoeveelheden boemboes wilt maken, dan kun je uiteraard in plaats van het kleine bakje ook de grote bak gebruiken.

Het schoonmaken is ook heel eenvoudig. Het is even een kwestie van afwassen met een klein sopje en afspoelen onder de kraan. Als je het kleine bakje gebruikt, heb je maar heel weinig afwas.

Wat mij betreft is het apparaat in ieder opzicht een aanrader! Naast de slowcooker is dit zeker een van mijn favoriete apparaten.

Zelf verse boemboes maken

Zelf boemboe’s maken kan veel tijd kosten, maar door een voorraadje aan te leggen en deze in te vriezen of te bewaren in de koelkast kun je doordeweeks veel tijd besparen. Als je regelmatig Oosters kookt dan ben je misschien wel bekend met het maken van (verse) kruidenmengsels. Meestal is de basis van een boemboe, ui en knoflook. Deze basis kun je natuurlijk uitbreiden met allerlei kruiden en specerijen. In dit artikel kun je alles teruglezen over kruiden en specerijen die vaak gebruikt worden in de Indonesische keuken. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten te vermalen in het kleine bakje van de keukenmachine.

Wat heb je nodig voor een basis boemboe?

  • 1 grote ui

  • 2 teentjes knoflook

  • rode pepers of sambal oelek naar smaak

Deze basis boemboe kun je heel makkelijk invriezen. Het is heel handig om een aantal zakjes van deze basis boemboe in je vriezer te hebben liggen. Je hebt dan altijd de basis voor een wokgerecht bij de hand. Deze fruit je aan in olie en voegt er daarna nog kruiden en specerijen naar wens aan toe.

Zelf verse boemboes maken

Aan deze basis boemboe kun je allerlei andere kruiden en specerijen toevoegen. Denk aan gember, laos, djeroek poeroet, sereh noem maar op. Ik maak met deze basis boemboe bijvoorbeeld hete ketjapsambal door er ketjap en citroensap aan toe te voegen. Lees hier het recept.

Verse boemboe’s bewaren

Een boemboe kun je bewaren in de koelkast of in de vriezer. In de koelkast is het zeker een paar dagen houdbaar en in de vriezer een paar maanden. Een boemboe die ik vaak maak en invries is die voor soto (Indonesische kippensoep). Ik vermaal de ingrediënten voor de boemboe in de Magimix en verdeel deze over ziplockzakjes. Deze bewaar ik in de vriezer. Volg als je soto wilt maken dit recept.

Verse boemboes bewaren, vries ze in!

Een boemboe die altijd handig is om in je koelkast te hebben is die voor nasi goreng. Ook hier vermaal ik de ingrediënten in het kleine bakje van de Magimix en in plaats van de boemboe in te vriezen bewaar ik deze in een glazen potje in de koelkast. Het is een paar dagen houdbaar.

WAT HEB JE NODIG VOOR DE BOEMBOE VOOR NASI GORENG?

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • stukje gember (1 centimeter)

  • halve theelepel trassi

  • 2 eetlepels ketjap manis

Wil je nasi goreng gaan maken? Verhit een scheutje olie in een wok of wadjan en fruit de boemboe aan. Voeg kip of vlees en groenten toe en daarna de rijst en je nasi goreng is klaar. Kijk hier voor het volledige recept.

Boemboe nasi goreng

Maak jij zelf ook verse boemboe’s?

Bestel je eigen Magimix mini plus op Bol.com. Klik op de advertentie hieronder om naar de website van bol.com te gaan.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

Magimix heeft mij een foodproccessor toegestuurd. Deze heb ik uitgeprobeerd en naar aanleiding daarvan heb ik dit artikel geschreven.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE