Eetspiratie » Zelf verse boemboes maken
Zelf verse boemboe's maken

Zelf verse boemboes maken

Zelf verse boemboes maken in een handomdraai! Ik kook veel Oosterse gerechten en bij deze gerechten gebruik je meestal een boemboe (een kruidenmengsel) als basis. De boemboe wordt ook wel de ziel van het gerecht genoemd. Vroeger (en nu ook nog steeds) werden deze mengsels gemaakt in een vijzel. Door het stampen of oeleken (wrijven) komen smaken uit de kruiden en specerijen beter vrij. Tegenwoordig is er ook een snellere manier om een boemboe te maken. Het kan ook prima in een foodprocessor of keukenmachientje.

Ik vind het heel leuk en lekker als een boemboe op de ouderwetse manier gemaakt wordt, namelijk in een vijzel. Of zoals ze het in Indonesië noemen een tjobek. Hiervoor heb je heel wat geduld en best veel kracht nodig, maar het is de moeite waard. Maar aangezien ik graag een beetje sneller wil werken maak ik mijn boemboes op de moderne manier, namelijk in een foodprocessor. En niet zomaar één, maar in een Magimix mini plus.

Zelf verse boemboes maken

Heel eerlijk, ik heb best wat apparaten versleten. Twee staafmixers, twee hakmolentjes en een blender hebben het allemaal niet overleefd. Het werd dus tijd om te investeren in een goed apparaat. Ik wilde heel graag een mini foodprocessor met een klein bakje speciaal voor mijn boemboes. Toen ik van Magimix hun mini plus foodprocessor mocht uitproberen, was ik dus meteen enthousiast, dat begrijp je wel!

Magimix mini plus foodprocessor

Deze mini foodprocessor staat heel mooi op je aanrecht en neemt niet al teveel plek in beslag. Ik wilde heel graag een klein bakje speciaal om boemboes in te maken, vooral om dat ik dit bijna dagelijks doe. Wil je grotere hoeveelheden maken, dan gebruik je de grote kom. Die is trouwens ook ideaal om hummus in te maken. De knop pulse gebruik ik graag omdat je daarmee kunt bepalen hoe grof of fijn je boemboe wordt. Tussen het vermalen door is het wel handig als je een keer met een spatel langs de zijkanten schraapt. Zo weet je zeker dat alles gelijkmatig vermalen wordt.

Het schoonmaken is ook heel eenvoudig. Het is even een kwestie van afwassen met een klein sopje en afspoelen onder de kraan. Als je het kleine bakje gebruikt, heb je maar heel weinig afwas. Wat mij betreft is het apparaat in ieder opzicht een aanrader! Naast de slowcooker is dit zeker een van mijn favoriete apparaten.

Zelf boemboes maken kan veel tijd kosten, maar door een voorraadje aan te leggen en deze in te vriezen of te bewaren in de koelkast kun je doordeweeks veel tijd besparen. Als je regelmatig Oosters kookt dan ben je misschien wel bekend met het maken van (verse) kruidenmengsels. Meestal is de basis van een boemboe, ui en knoflook. Deze basis kun je natuurlijk uitbreiden met allerlei kruiden en specerijen. Zelf voeg ik er meestal nog een eetlepel sambal oelek aan toe voor een beetje pit. In dit artikel kun je alles teruglezen over kruiden en specerijen die vaak gebruikt worden in de Indonesische keuken. Het enige wat je hoeft te doen is de ingrediënten te vermalen in het kleine bakje van de keukenmachine.

Deze basis boemboe kun je heel makkelijk invriezen. Het is heel handig om een aantal zakjes van deze basis boemboe in je vriezer te hebben liggen. Je hebt dan altijd de basis voor een wokgerecht bij de hand. Belangrijk: fruit een boemboe altijd aan in een beetje olie zodat de smaken goed vrijkomen. Gedroogde specerijen zoals laos, gemalen kurkuma maar ook verse zoals sereh en djeroek poeroet, deze bak je allemaal aan om de smaken te ‘activeren’. De laatste twee kneus je van tevoren zodat de smaken vrijkomen. Sereh kneus je met de stamper van een vijzel. Stamp op de onderkant van de stengel, je zult meteen het citrus achtige aroma ruiken. Djeroek poeroet verfrommel je in je handen, zo komt de subtiele geur vrij.

Door deze verse ingrediënten te kneuzen kunnen de aromatische smaken goed in je gerecht trekken.

Boemboe van ui, knoflook en rode peper

Aan de basis boemboe ui/knoflook/rode peper, kun je allerlei andere kruiden en specerijen toevoegen. Denk aan gember, laos, djeroek poeroet, sereh noem maar op. Ik maak met deze basis boemboe bijvoorbeeld hete ketjapsambal door er ketjap en citroensap aan toe te voegen. Lees hier het recept.

Verse boemboe’s bewaren

Een boemboe kun je bewaren in de koelkast of in de vriezer. In de koelkast is het zeker een paar dagen houdbaar en in de vriezer een paar maanden. Een boemboe die ik vaak maak en invries is die voor soto (Indonesische kippensoep). Ik vermaal de ingrediënten voor de boemboe in de Magimix en verdeel deze over ziplockzakjes. Deze bewaar ik in de vriezer. Je hoeft de boemboe niet te laten ontdooien, je kunt het rechtstreeks uit de vriezer gebruiken.

Verse boemboes bewaren, vries ze in!

Een boemboe die altijd handig is om in je koelkast te hebben is die voor nasi goreng. Ook hier vermaal ik de ingrediënten in het kleine bakje van de Magimix en in plaats van de boemboe in te vriezen bewaar ik deze in een glazen potje in de koelkast. Het is een paar dagen houdbaar. Handig om in je koelkast te hebben staan, zo kun je altijd snel een pan nasi goreng op tafel zetten. Maak jij je boemboe met andere ingrediënten? Pas het recept aan naar je eigen smaak.

Zelf verse boemboes maken

Zelf verse boemboes maken

5 van 2 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

1

portie
Bereiding

5

minuten

Met een paar ingrediënten maak je in de foodprocessor een lekkere boemboe voor nasi goreng.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 1 ui

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 1 centimeter 1 verse gember

  • halve theelepel halve trassi (optioneel)

  • 2 eetlepels 2 ketjap manis

  • sambal oelek naar smaak

  • snufje zout naar smaak

Bereiding:

  • Vermaal de bovenstaande ingrediënten in de foodprocessor tot een boemboe. Bewaar deze in een schoon glazen potje in de koelkast tot gebruik.
  • Fruit de boemboe aan in een eetlepel olie voor 3 minuten en voeg de groenten, rijst en eventueel vlees toe.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Magimix heeft mij een foodproccessor toegestuurd. Deze heb ik uitgeprobeerd en naar aanleiding daarvan heb ik dit artikel geschreven.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)