Eetspiratie » Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus?
Het verschil tussen ketjap en sojasaus

Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus?

Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus? In mijn recepten gebruik ik regelmatig sojasaus of ketjap. In de recepten waar sojasaus staat aangegeven, vragen mensen of ik dan ketjap bedoel en andersom. Wat is deze geliefde donkere saus nu precies, waar is het van gemaakt en hoe gebruik je het? In dit artikel leg ik uit hoe ik deze producten gebruik, welke merken ik het lekkerst vind en wat nu precies het verschil is tussen deze twee sauzen.

Ketjap (of kecap) en sojasaus zijn allebei – je raad het al – saus gemaakt van soja! Daarom is het misschien een beetje verwarrend wanneer welke saus wordt gebruikt. Echter is er wel een degelijk verschil tussen de twee. Ketjap ken je als een dikke, zoete, stroperige saus die gebruikt wordt in de Indonesische keuken. En dan heb je Japanse sojasaus (shoyu). Deze is dun en zout van smaak en wordt vaak gebruikt bij sushi. Er zijn nog veel meer soorten sojasaus, maar om het niet te verwarrend te maken heb ik het hier over Kikkoman.

Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus?

De basis van zowel ketjap als sojasaus is: gefermenteerde sojabonen met tarwe, water, zout en gist.

Belangrijk bij zowel ketjap en sojasaus is dat je op het etiket kunt teruglezen dat het op natuurlijke wijze gebrouwen is. Dan heb je in ieder geval een goede saus in handen. Staat het niet op het etiket vermeld? Dan heb je waarschijnlijk een fabriekssojasaus te pakken met allerlei onnodige ingrediënten en toevoegingen.

Wil je dit artikel bewaren?
Pin dan onderstaande foto op één van je Pinterestborden.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Ketjap

Er zijn verschillende soorten ketjap. De bekendste soorten zijn:

  • manis: (spreek uit als manies), dit is zoete dikke ketjap
  • asin: dit is zoute ketjap, dun en zout (vergelijkbaar met Japanse sojasaus)
  • medja: nog zoeter en dikker dan ketjap manis

Om ketjap te maken heb je dus een belangrijk ingrediënt nodig, namelijk sojasaus! Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met ‘gewone’ sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen. Dus als in een recept staat aangegeven ‘ketjap’ doe er dan geen sojasaus in want dit komt je gerecht niet ten goede. In het Engels wordt ketjap in een recept aangeduid met ‘sweet soy sauce’, verwar dat dus niet met sojasaus!

Hoe gebruik je ketjap?

Ketjap gebruik ik vaak als marinade of als basis voor een saus. Het fijne van ketjap is dat het indikt en je ook een mooi glanzend laagje om je vlees, vis, tahoe of tempeh krijgt. Ik gebruik zelf meestal de ketjap van het Kaki Tiga of Ketjap A, verkrijgbaar in de supermarkt en bij de toko. Als je een commercieel ‘bekend’ merk ketjap gebruikt, kan het zijn dat het gerecht totaal anders smaakt. Kies dus altijd voor een goed merk ketjap. Ketjap hoeft niet gekoeld te worden bewaard.

In ketjap zit (palm)suiker en ook enkele e-nummers voor de kleur en houdbaarheid. Gebruik ketjap als smaakmaker en voeg ook altijd eerst een beetje toe. Later kun je naar smaak altijd meer toevoegen. Teveel ketjap kan een gerecht bitter maken. Ook kunnen je sateetjes snel verbranden op de barbecue door de suikers in de ketjap. Voeg daarom altijd met beetjes en naar smaak ketjap toe aan een marinade of een gerecht.

Ketjap A
Verschillende soorten ketjap

Sojasaus

Net zoals ketjap zijn er verschillende soorten sojasaus. Je hebt Chinese sojasaus, Japanse sojasaus, tamari, ponzu en er zijn nog veel meer soorten.

Er is een onderscheid tussen lichte en donkere sojasaus. De meest bekende sojasaus in Nederland is die van Kikkoman (die met de rode dop). Deze neem ik als voorbeeld.

Er zijn verschillende varianten:

  • sojasaus met de rode dop: hier zit alleen water, sojabonen, tarwe en zout in
  • less salt sojasaus met de groene dop: hier zitten als extra toevoegingen alcohol, azijn en suiker in
  • tamari: dit is een glutenvrije sojasaus dus ook geschikt voor mensen die geen gluten verdragen

Hoe gebruik je sojasaus?

Als er in een recept staat sojasaus, dan gebruik ik de Kikkoman met de rode dop. Wil je een sojasaus met minder zout dan kun je kiezen voor de less salt sojasaus met de groene dop. Sojasaus wordt gebruikt in marinades, als smaakmaker in plaats van zout maar ook om een gerecht kleur te geven. Deze sojasaus is natuurlijk het meest bekend dip bij sushi.

Wees altijd een beetje voorzichtig met het toevoegen van sojasaus in een recept, omdat het anders veel te zout kan worden. Voeg het in kleine beetjes toe totdat het gerecht de gewenste smaak heeft. Later wat meer toevoegen is natuurlijk handiger, want als je gerecht eenmaal te zout is dan is dat moeilijk te corrigeren. Zie het toevoegen van sojasaus dan ook als het toevoegen van een snufje zout aan een gerecht.

Sojasaus kun je dus zowel warm als koud eten. Het geeft je gerechten net dat beetje extra. Je kunt er soep mee verrijken, vlees op smaak brengen zoals bijvoorbeeld gehakt of kip. Ook bij vis is sojasaus een heerlijke smaakmaker. Sojasaus is lekker in combinatie met honing, geraspte gember, knoflook, limoen, citroen, steranijs en rode peper. Ketjap en sojasaus kun je ook prima met elkaar combineren. Ik bewaar sojasaus in de koelkast.

Sojasaus
Op het etiket staat duidelijk ‘natuurlijk gebrouwen’ vermeld

Hopelijk is het verschil tussen ketjap en sojasaus nu duidelijker geworden en gebruik je nooit meer de verkeerde saus in een recept!

Nu je weet dat de basis van ketjap manis sojasaus is, heb ik een lekker recept om je eigen persoonlijke ketjap manis te maken. Lees hier hoe je zelf ketjap manis kunt maken.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE