Eetspiratie » Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus?
Ketjap sojasaus

Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus?

In mijn recepten gebruik ik regelmatig sojasaus of ketjap. In de recepten waar sojasaus staat aangegeven, vragen mensen of ik dan ketjap bedoel en andersom. Ook op facebook zie ik regelmatig de vraag voorbij komen wat het verschil tussen deze twee nu precies is. Er is ook nog veel verschil tussen bepaalde merken ketjap of sojasaus. In dit artikel zal ik uitleggen hoe ik deze producten gebruik, welke merken ik gebruik en wat het verschil is tussen ketjap en sojasaus.

Ketjap (of kecap) en sojasaus zijn allebei – je raad het al – saus gemaakt van soja! Daarom is het misschien een beetje verwarrend wanneer welke saus wordt gebruikt. Echter er is wel een degelijk verschil tussen de twee. Ketjap ken je als een dikke, zoete, stroperige saus die gebruikt wordt in de Indonesische keuken. En dan heb je Japanse sojasaus (shoyu). Deze is dun en zout van smaak en wordt vaak gebruikt bij sushi. Er zijn nog veel meer soorten sojasaus, maar om het niet te verwarrend te maken heb ik het hier over Kikkoman.

De basis van ketjap en sojasaus is

gefermenteerde sojabonen met tarwe, water, zout en gist.

Belangrijk bij zowel ketjap en sojasaus is dat je op het etiket kunt teruglezen dat het op natuurlijke wijze gebrouwen is. Dan heb je in ieder geval een goede saus in handen. Staat het niet op het etiket vermeld? Dan heb je waarschijnlijk een fabriekssojasaus te pakken met allerlei onnodige ingrediënten en toevoegingen.

Ketjap

Er zijn verschillende soorten ketjap. De bekendste soorten zijn:

  • ketjap manis: (spreek uit als manies), dit is zoete ketjap
  • ketjap asin: dit is zoute ketjap, niet dik en stroperig zoals ketjap manis, maar te gebruiken als lichte sojasaus
  • ketjap medja: nog zoeter dan ketjap manis

Om ketjap te maken heb je dus een belangrijk ingrediënt nodig, namelijk sojasaus! Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met ‘gewone’ sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen. Dus als in een recept staat aangegeven ‘ketjap’ doe er dan geen sojasaus in want dit komt niet ten goede van je gerecht. In het Engels wordt ketjap in een recept aangeduid met ‘sweet soy sauce’, verwar dat dus niet met sojasaus!

Sambal goreng tempeh
Ketjap manis voor de sambal goreng tempeh

Ketjap gebruik ik vaak als marinade of als basis voor een saus. Het fijne van ketjap is dat het indikt en je ook een mooi glanzend laagje om je vlees, vis, tahoe of tempeh krijgt. Zelf gebruik ik ketjap zelden als koude (dip)saus, sojasaus vind ik daar meer geschikt voor. Ik gebruik ketjap wel om een warme saus mee te maken. De smaak komt dan beter vrij. Je hebt er niet veel van nodig, want anders wordt het gerecht al snel te zoet of bij sommige merken ketjap zelfs te zout. Ik gebruik zelf de ketjap van het Kaki Tiga of Ketjap A, verkrijgbaar in de supermarkt en bij de toko. Als je een commercieel ‘bekend’ merk ketjap gebruikt, kan het zijn dat het gerecht totaal anders smaakt. Kies dus altijd voor een goed merk ketjap. Ketjap hoeft niet gekoeld te worden bewaard.

Ketjap
Verschillende soorten ketjap

In ketjap zit suiker (in meerdere vormen) en ook enkele e-nummers. Ik gebruik zelf af en toe ketjap, maar ik gebruik er geen liters van. Vaak gaat het over een aantal eetlepels in een recept en dus valt het uiteindelijk wel mee met de hoeveelheid suiker. Zonder suiker heb je namelijk geen ketjap en ik vind het gewoon lekker!

Dit zijn een aantal gerechten waar ik ketjap manis bij gebruik

Indo pulled pork
De ketjap geeft het vlees een mooie bruine kleur

Sojasaus

Net als ketjap zijn er verschillende soorten sojasaus. Je hebt Chinese sojasaus, Japanse sojasaus, tamari, ponzu en nog veel meer.

Sojasaus
Op het etiket staat duidelijk ‘natuurlijk gebrouwen’ vermeld

Er is een onderscheid tussen lichte en donkere sojasaus. De meest bekende sojasaus in Nederland is die van Kikkoman. Er zijn verschillende varianten:

  • de ‘gewone’ sojasaus met de rode dop: hier zit alleen water, sojabonen, tarwe en zout in
  • de less salt sojasaus met de groene dop: hier zitten als extra toevoegingen alcohol, azijn en suiker in
  • tamari: dit is een glutenvrije sojasaus dus ook geschikt voor mensen die geen gluten verdragen

Als er in een recept staat sojasaus, dan gebruik ik de Kikkoman met de rode dop. Wil je een sojasaus met minder zout dan kun je kiezen voor de less salt sojasaus met de groene dop. Sojasaus wordt gebruikt in marinades, als smaakmaker in plaats van zout, om een gerecht kleur te geven of als dip zoals bij sushi. Sojasaus is ook geschikt om ‘koud’ te eten, zoals ik al eerder aangaf vind ik ketjap daar minder geschikt voor.

Loempia's
Sojasaus voor bij een loempia

Wees altijd een beetje voorzichtig met het toevoegen van sojasaus in een recept, omdat het anders veel te zout kan worden. Voeg het in kleine beetjes toe totdat het gerecht de gewenste smaak heeft. Later wat meer toevoegen is natuurlijk handiger, want als je gerecht eenmaal te zout is dan is dat moeilijk te corrigeren. Zie het toevoegen van sojasaus dan ook als het toevoegen van een snufje zout.

Met sojasaus kun je soep verrijken, vlees op smaak brengen zoals bijvoorbeeld gehakt of kip. Ook bij vis is sojasaus een heerlijke smaakmaker. Sojasaus is lekker in combinatie met honing, geraspte gember, knoflook, limoen, citroen, steranijs en rode peper. Ketjap en sojasaus kun je ook prima met elkaar combineren. Ik bewaar sojasaus in de koelkast.

Een aantal gerechten met sojasaus

Sojasaus is ook heerlijk bij tahoe (of tofu), het geeft het een een lekkere zoute smaak. Tahoe met sojasaus is een van mijn favoriete gerechten.

Tahoe met sojasaus

Hopelijk is het verschil tussen ketjap en sojasaus nu iets duidelijker geworden en gebruik je nooit meer de verkeerde saus in een recept!

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE