Eetspiratie » Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus?
Het verschil tussen ketjap en sojasaus

Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus?

Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus? In mijn recepten gebruik ik regelmatig sojasaus of ketjap. In de recepten waar sojasaus staat aangegeven, vragen mensen of ik dan ketjap bedoel en andersom. Wat is deze geliefde donkere saus nu precies, waar is het van gemaakt en hoe gebruik je het? In dit artikel leg ik uit hoe ik deze producten gebruik, welke merken ik het lekkerst vind en wat nu precies het verschil is tussen deze twee sauzen.

Ketjap (of kecap) en sojasaus zijn allebei – je raad het al – saus gemaakt van soja! Daarom is het misschien een beetje verwarrend wanneer welke saus wordt gebruikt. Echter is er wel een degelijk verschil tussen de twee. Ketjap ken je als een dikke, zoete, stroperige saus die gebruikt wordt in de Indonesische keuken. En dan heb je Japanse sojasaus (shoyu). Deze is dun en zout van smaak en wordt vaak geserveerd bij sushi. Er zijn nog veel meer soorten sojasaus, maar om het niet te verwarrend te maken heb ik het hier over het merk Kikkoman.

Kun je geen soja of gluten verdragen? Er zijn gelukkig alternatieven. In dit artikel lees je welke alternatieven er zijn voor ketjap en sojasaus.

Wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus?

De basis van zowel ketjap als sojasaus is: gefermenteerde sojabonen met tarwe, water, zout en gist.

Belangrijk bij zowel ketjap en sojasaus is dat je op het etiket kunt teruglezen dat het op natuurlijke wijze gebrouwen is. Dan heb je in ieder geval een goede saus in handen. Staat het niet op het etiket vermeld? Dan heb je waarschijnlijk een fabriekssojasaus te pakken met allerlei onnodige ingrediënten en chemische toevoegingen. Hier zitten vaak smaakversterkers en kleurstoffen in om het op sojasaus of ketjap te laten lijken. Die toevoegingen hebben invloed op de smaak. Bijvoorbeeld bij sojasaus, zie het als het laten rijpen van wijn, dit heeft tijd nodig om de smaak te ontwikkelen. In een fabriek wordt dit proces overgeslagen waardoor je niet de echte umami smaak krijgt. Als je twijfelt lees dan het etiket. Staan er meer ingrediënten op dan sojabonen, water, zout en gist zoek dan nog even verder.

Bij ketjap manis wordt er naast deze ingrediënten nog suiker aan toegevoegd. Dit kan ook onder een andere naam of meerdere namen terug te vinden zijn. Melasse, suikerstroop of karamel zijn allemaal vormen van suiker. Wil je precies weten wat er in je ketjap manis zit? Dan maak je het gewoon zelf! In dit artikel kun je lezen hoe je zelf ketjap kunt maken.

Wil je dit artikel bewaren?
Pin dan onderstaande foto op één van je Pinterestborden.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Ketjap

De bekendste soorten ketjap zijn:

  • manis: (spreek uit als manies), dit is zoete dikke ketjap
  • asin: dit is zoute ketjap, dun en zout (vergelijkbaar met Japanse sojasaus)
  • medja: nog zoeter en dikker dan ketjap manis
  • bango: een ketjap gemaakt van zwarte sojabonen waardoor het een sterke smaak heeft

Om ketjap te maken heb je dus een belangrijk ingrediënt nodig, namelijk sojasaus! Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met ‘gewone’ sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen. Dus als in een recept staat aangegeven ‘ketjap’ doe er dan geen sojasaus in want dit komt je gerecht niet ten goede. In het Engels wordt ketjap in een recept aangeduid met ‘sweet soy sauce’, verwar dat dus niet met sojasaus!

Hoe gebruik je ketjap?

Ketjap manis gebruik ik vaak als marinade of als basis voor een saus. Het fijne van ketjap is dat het indikt en je ook een mooi glanzend laagje om je vlees, vis, tahoe of tempeh krijgt. Ik gebruik zelf meestal de ketjap van het Kaki Tiga of Ketjap A, verkrijgbaar in de supermarkt en bij de toko. Als je een commercieel ‘bekend’ merk ketjap gebruikt, kan het zijn dat het gerecht totaal anders smaakt. Kies dus altijd voor een goed merk ketjap. Ketjap hoeft niet gekoeld te worden bewaard.

Deze ketjap mag niet ontbreken in je keukenkastje
Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Ketjap is een zoete sojasaus uit Indonesië.

In ketjap zit (palm)suiker en ook enkele e-nummers voor de kleur en houdbaarheid. Gebruik ketjap als smaakmaker en voeg ook altijd eerst een beetje toe. Later kun je naar smaak altijd meer toevoegen. Teveel ketjap kan een gerecht bitter maken, dit kun je corrigeren met citroensap of suiker. Ook kunnen je sateetjes snel verbranden op de barbecue door de suikers in de ketjap. Voeg daarom altijd met beetjes én naar smaak ketjap toe aan een marinade of een gerecht. Het is ook lekker om een sambal van te maken, zoals dit recept voor hete ketjapsambal.

Ketjap A
Ketjap manis

Sojasaus

Net zoals ketjap zijn er verschillende soorten sojasaus. Je hebt Chinese sojasaus, Japanse sojasaus, tamari, ponzu en er zijn nog veel meer soorten. Er is een onderscheid tussen lichte en donkere sojasaus. De meest bekende sojasaus in Nederland is die van Kikkoman (die met de rode dop), deze neem ik als voorbeeld.

Er zijn verschillende varianten van sojasaus:

  • sojasaus met de rode dop: hier zit alleen water, sojabonen, tarwe en zout in
  • less salt sojasaus met de groene dop: hier zitten als extra toevoegingen alcohol, azijn en suiker in
  • tamari: dit is een glutenvrije sojasaus met een intense smaak, het is geschikt voor mensen die geen gluten verdragen

Hoe gebruik je sojasaus?

Als er in een recept staat sojasaus, dan gebruik ik de Kikkoman met de rode dop. Wil je een sojasaus met minder zout dan kun je kiezen voor de less salt sojasaus met de groene dop. Sojasaus wordt gebruikt in marinades, als smaakmaker, maar ook om een gerecht kleur te geven. Deze vorm van sojasaus is het meest bekend als saus die bij sushi wordt geserveerd. Tamari is een glutenvrije saus (check wel altijd het etiket) die een intensere smaak heeft als ‘gewone’ sojasaus. Ook is het vaak iets duurder omdat de ingrediënten verschillen met die van traditionele sojasaus en het arbeidsintensiever is om tamari te maken. De vraag naar tamari is ook minder groot dan die naar sojasaus. Tamari wordt veel gebruikt in de glutenvrije en veganistische keuken.

Onmisbaar in de Aziatische keuken
Sojasaus van Kikkoman - 1 liter

Sojasaus van Kikkoman – 1 liter

Kwaliteitsmerk sojasaus, traditioneel gebrouwen.

Wees altijd een beetje voorzichtig met het toevoegen van sojasaus in een recept, omdat het anders veel te zout kan worden. Voeg het in kleine beetjes toe totdat het gerecht de gewenste smaak heeft. Later wat meer toevoegen is natuurlijk handiger, want als je gerecht eenmaal te zout is dan is dat moeilijk te corrigeren.

Sojasaus kun je dus zowel warm als koud eten. Het geeft je gerechten een kick en zorgt voor umami in gerechten. Je kunt er soepen en bouillons mee verrijken, vlees op smaak brengen zoals bijvoorbeeld gehakt of kip. Ook bij vis is sojasaus een heerlijke smaakmaker. Sojasaus wordt ook gebruikt om seitan (plantaardige vleesvervanger) mee op smaak te brengen. Het is lekker in combinatie met honing, geraspte gember, knoflook, limoen, citroen, steranijs en rode peper. Ketjap en sojasaus kun je ook prima met elkaar combineren zoals in dit recept voor satémarinade. Sojasaus bewaar je in de koelkast.

Ik koop mijn sauzen altijd bij de toko en dan meestal in een grote verpakking omdat ik het wekelijks (zo niet dagelijks) gebruik. In dit artikel met mijn toko favorieten kun je er alles over teruglezen. En kom je net als ik graag bij de toko voor boodschappen? Hier kun je gratis een speciale toko boodschappenlijst downloaden en uitprinten. Zo vergeet je nooit meer iets als je naar de toko gaat.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.