Eetspiratie » Handig recept voor ketjapsaus
Ketjapsaus

Handig recept voor ketjapsaus

Handig recept voor ketjapsaus om je groenten, rijst en noedels nog lekkerder te maken. Net als sambal kun je ketjap manis gebruiken om je gerechten net even wat extra smaak te geven. En dan bedoel ik niet ketjap rechtstreeks uit de fles maar met een paar smaakmakers maak je er een lekker sausje van. Bewaar het in je koelkast en je hebt altijd een makkelijke smaakmaker bij de hand.

Ik heb weleens bij mensen gezien dat ze ketjap manis schenken over hun nasi goreng. En dat snap ik wel want het geeft een lekkere zoete smaak aan een gerecht. Ketjap manis wordt in principe gebruikt voor marinades of sauzen en ik ben het zelf niet gewend om het rechtstreeks uit de fles over een gerecht te schenken. Wel kun je er een sausje van maken, dan is het lekker over sateetjes, kip een omelet en zelfs nasi goreng.

Wil je weten welke ketjap manis ik gebruik en wat het verschil is tussen ketjap en sojasaus? Lees dan dit artikel, hierin leg ik alles uit.

Handig recept voor ketjapsaus

Je kunt dit sausje ongeveer een week bewaren in een potje in de koelkast. Handig als je gerechten snel smaak wilt geven of als je zin hebt in een ketjapachtig gerecht. Het is misschien een beetje vergelijkbaar met een ‘ketjap sambal’. Bij ketjap sambal meng je gemalen pepers, knoflook en sjalot met ketjap en dit serveer je bij soepen, rijstgerechten, noedels enzovoort. Dit sausje heeft er iets van weg maar dan is het kruidig in plaats van pittig.

Handig recept voor ketjapsaus

Handig recept voor ketjapsaus

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

150

milliliter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Total time

20

minuten

En handig recept voor ketjasaus om je gerechten nog lekkerder te maken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 1 teen 1 knoflook geraspt

  • 1 centimeter 1 verse gember geraspt

  • kleine rode uit gesnipperd

  • 5 eetlepels 5 ketjap manis

  • 1 theelepel 1 sesamolie

  • 2 2 bosuitjes (het groene gedeelte)

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel 1 neutrale olie

Hoe maak je het?

  • Snipper de rode ui heel fijn, rasp de gember en de knoflook en verhit een theelepeltje olie in een steelpannetje. Fruit de ui aan totdat hij zacht is. Voeg de knoflook, de gember en de sambal toe en bak het kort aan. Doe dit allemaal op een zacht vuurtje zodat de knoflook niet verbrand.
  • Snijd de bosui ondertussen in ringetjes. Gebruik alleen het groene gedeelte. Het witte gedeelte kun je bewaren in de koelkast voor een ander recept. Voeg de ketjap en de sesamolie aan het mengsel toe. Zet het vuur zacht en roer even door met een spatel. Voeg als laatste de ringetjes bosui toe.
  • Serveer de ketjapsaus direct of giet het over in een glazen potje en bewaar het in de koelkast. Je kunt deze saus zowel warm als koud eten.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE