Handig recept voor ketjapsaus

Soms ben je gewoon op zoek naar een simpel recept voor een marinade, dressing of sausje. Ik had dat dus met ketjap. De laatste tijd ben ik namelijk weer actief bezig met Indische recepten, zo is dit receptje ontstaan. Met een paar ingrediënten heb ik een ketjapsausje gemaakt dat je bij verschillende gerechten kunt gebruiken. Je kunt het zowel warm als koud eten maar warm heeft toch mijn voorkeur. Handig om dit recept in je kookrepertoire te hebben dus!

Ik schreef laatst ook een artikel over het verschil tussen ketjap en sojasaus. Je vind het artikel hier.

Wat heb je nodig?

  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 centimeter verse gember geraspt
  • kleine rode ui
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • een klein theelepeltje sesamolie
  • 2 bosuitjes
  • 1 theelepel sambal oelek
  • theelepeltje (rijst) olie

Hoe maak je het?

Snipper de rode ui heel fijn, rasp de gember en de knoflook en verhit een theelepeltje olie in een steelpannetje. Fruit de ui aan totdat hij zacht is. Voeg de knoflook, de gember en de sambal toe en bak het kort aan. Doe dit allemaal op een zacht vuurtje zodat de knoflook niet verbrand.

Snijd de bosui ondertussen in ringetjes en voeg de ketjap en de sesamolie aan het mengsel toe. Zet het vuur zacht en roer even door met een spatel. Voeg als laatste de ringetjes bosui toe.

Serveer de ketjapsaus direct of giet het over in een glazen potje en bewaar het in de koelkast. Je kunt deze saus zowel warm als koud eten.

En waar kun je deze saus nu allemaal bij serveren?

  • bij sperzieboontjes
  • bij broccoli of bimi
  • bij gewokte spitskool
  • zoete aardappel
  • bij tofu en tempeh, als warme dressing
  • gehaktbrood of gehaktballetjes
  • kip
  • ei
  • vegetarische burgers
  • als dressing/sausje in tortillawraps
  • als dressing voor een (oosterse) salade

Deze ketjapsaus is dus erg handig en te gebruiken bij veel gerechten. Gebruik jij vaak ketjap?

Ketjap 1

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

5 Reacties

  1. Beste Simone,
    Is deze saus een lekker alternatief voor Satésaus? Mijn kinderen zijn namelijk allergisch voor veel voedingsmiddelen, waaronder noten en pinda’s. Vroeger was er een zakje ketjapsaus van Conimex te koop, maar die is er helaas niet meer.
    Is de sesamolie te vervangen voor een andere olie? (i.v.m. sesam allergie)
    Ik heb trouwens vandaag pas jou website ontdekt maar ben heel nieuwsgierig naar je recepten. Ik heb er een flink aantal uitgeprint om de komende weken uit te proberen.

    • Hoi Gonda, het is niet echt vergelijkbaar met satésaus, maar ik begrijp wat je bedoeld. Het is wel een saus die lekker is bij verschillende gerechten, een soort gepimpte ketjap zeg maar! Ik weet welke saus van Conimex je bedoeld. Mijn jongste dochter mag ook geen pinda’s eten maar wel noten, ik kan me dus een beetje voorstellen waar je mee zit. De sesamolie zou ik dan gewoon weglaten.Wat wel gebruikt wordt als alternatief voor pinda’s zijn zonnebloempitten. Hiermee kun je ook een soort pindasaus maken. Je maakt dan een pasta van de zonnebloempitten en maakt er dan een saus van net zoals bij pindasaus. Leuk dat je mijn website hebt ontdekt! Groetjes, Simone

  2. Sylvia Kikkert

    Het smaakt erg lekker en ik heb het wat verdund ook met limoensap en suiker, op jouw foto lijkt het ook wel verdund.

  3. zo’n recept was al lang aan het zoeken maar nu pas gevonden!!
    Echt heel lekker!!
    Bedankt hoor.

  4. Heerlijk was het! Ik had er nog wat limoensap doorheen gedaan, ook lekker!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*