Eetspiratie » Handig recept voor ketjapsaus
Ketjapsaus

Handig recept voor ketjapsaus

Soms ben je gewoon op zoek naar een simpel recept voor een marinade, dressing of sausje. Ik had dat dus met ketjap. De laatste tijd ben ik namelijk weer actief bezig met Indische recepten, zo is dit receptje ontstaan. Met een paar ingrediënten heb ik een ketjapsausje gemaakt dat je bij verschillende gerechten kunt gebruiken. Je kunt het zowel warm als koud eten maar warm heeft toch mijn voorkeur. Handig om dit recept in je kookrepertoire te hebben dus!

Ik schreef laatst ook een artikel over het verschil tussen ketjap en sojasaus. Je vind het artikel hier.

Wat heb je nodig?

  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 centimeter verse gember geraspt
  • kleine rode ui
  • 5 eetlepels ketjap manis
  • een klein theelepeltje sesamolie
  • 2 bosuitjes
  • 1 theelepel sambal oelek
  • theelepeltje (rijst) olie

Hoe maak je het?

Snipper de rode ui heel fijn, rasp de gember en de knoflook en verhit een theelepeltje olie in een steelpannetje. Fruit de ui aan totdat hij zacht is. Voeg de knoflook, de gember en de sambal toe en bak het kort aan. Doe dit allemaal op een zacht vuurtje zodat de knoflook niet verbrand.

Snijd de bosui ondertussen in ringetjes en voeg de ketjap en de sesamolie aan het mengsel toe. Zet het vuur zacht en roer even door met een spatel. Voeg als laatste de ringetjes bosui toe.

Serveer de ketjapsaus direct of giet het over in een glazen potje en bewaar het in de koelkast. Je kunt deze saus zowel warm als koud eten.

En waar kun je deze saus nu allemaal bij serveren?

  • bij sperzieboontjes
  • bij broccoli of bimi
  • bij gewokte spitskool
  • zoete aardappel
  • bij tofu en tempeh, als warme dressing
  • gehaktbrood of gehaktballetjes
  • kip
  • ei
  • vegetarische burgers
  • als dressing/sausje in tortillawraps
  • als dressing voor een (oosterse) salade

Deze ketjapsaus is dus erg handig en te gebruiken bij veel gerechten. Gebruik jij vaak ketjap?

 

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE