Eetspiratie » Gestoomde paksoi met sojasaus en knoflook – 2 manieren
Gestoomde paksoi met sojasaus en knoflook - 2 manieren

Gestoomde paksoi met sojasaus en knoflook – 2 manieren

Gestoomde paksoi met sojasaus en knoflook – 2 manieren. Paksoi kun je op verschillende manieren stomen. Optie 1 is stomen met een pannetje water en een stoommandje of stoominzet. En optie 2 is de paksoi stomen in de multicooker, in mijn geval de Crock-Pot Express. Het is een eenvoudig gerecht met een heerlijke dressing. Je kunt het eten met rijst of noedels, maar het is ook lekker als bijgerechtje bij dumplings of gewoon op zichzelf.

Ik kan zo in mijn eentje een stronk paksoi opeten. Het is lekker, knapperig en veelzijdig. Gebakken, gewokt, rauw of gestoomd, ik lust het allemaal. Ik schreef eerder een artikel volledig gewijd aan paksoi. Hierin leg ik uit wat je er allemaal mee kunt en zelfs hoe je het zelf kunt kweken. Voor dit recept ga je de paksoi stomen. Dit kun je heel eenvoudig doen in een pan met daarop een stoommandje of een stoombloem/inzet. En heb je een multicooker, dan kun je het daar perfect in bereiden.

Handig in een pan en in de multicooker
KitchenCraft Verstelbaar RVS stoommandje - 23 cm

KitchenCraft Verstelbaar RVS stoommandje – 23 cm

Dit RVS stoommandje is verstelbaar en past daarom op de meeste pannen en multicookers.

Gestoomde paksoi met sojasaus en knoflook – 2 manieren

In een gewone pan is het heel eenvoudig. Je brengt water aan de kook, op de pan plaats je een stoommandje of je zet er een stoominzet in. Hierin leg je de schoongewassen paksoi en dit laat je ongeveer 1 tot 1,5 minuut stomen met een deksel op de pan. De bereidingswijze voor de multicooker (bijvoorbeeld een Crock-Pot Express of een Instant Pot) vind je in de receptenkaart hieronder. Als je ervaring hebt met de multicooker dan weet je misschien wel dat je groenten kunt stomen met de kooktijd van 1 minuut. Dat artikel kun je hier teruglezen. Maar bij dit recept werkt het net iets anders! Je stelt een kooktijd in van 1 minuut en als de pan druk heeft opgebouwd en hij geeft het piepsignaal, dan stop je het programma direct en laat je de stoom handmatig ontsnappen.

Bij de Instant Pot kun je een kooktijd van 0 minuten instellen en bij de Crock-Pot Express kan dat dus niet. Daarom doe ik het bij de Crock-Pot Express op deze manier en dat werkt prima. Als je de paksoi langer stoomt, wordt het ‘snot’ en dat is niet de bedoeling. Het ligt er ook nog aan of je babypaksoi of een grote stronk paksoi gebruikt. In mijn pan van 5,7 liter kan ik ongeveer 500 gram tegelijk stomen. Baby paksoi (ook wel Shanghai paksoi genoemd) is wel makkelijker voor dit recept dan een grote stronk. Deze paksoi koop je in de toko voor vaak maar een klein prijsje. Heb je geen toko in de buurt dan is een normale stronk paksoi ook prima. Deze snijd je dan iets fijner zodat het stomen makkelijker gaat. Ook is het handig om maatlepels te gebruiken, zo kun je alles precies afmeten. In dit artikel kun je lezen hoe handig maatlepels zijn en het koken makkelijker maakt.

Altijd de juiste hoeveelheden
Joseph Joseph Nest Maatlepel - Maatcupjes

Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes

Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gestoomde paksoi met sojasaus en knoflook - 2 manieren
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Gestoomde paksoi met sojasaus en knoflook - 2 manieren

Gestoomde paksoi met sojasaus en knoflook – 2 manieren

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 4 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

2

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

20

minuten

Heerlijke gestoomde paksoi met sojasaus en knoflook.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram paksoi (babypaksoi of 1 – 2 stronken)

  • 3 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel water

  • 2 eetlepels azijn

  • 1 eetlepel ahornsiroop

  • 1 – 2 theelepels sriracha

  • halve theelepel sesamolie

  • 1 theelepel geraspte gember of gemberpasta

  • 2 tenen fijngehakte knoflook

  • 1 eetlepel sesamzaadjes

  • optioneel: chilivlokken

BEREIDING

  • Maak de paksoi goed schoon. Was de bladeren en stengels goed onder de kraan en zorg dat al het zand verwijderd is. Snijd de kontjes eraf. Baby paksoi kun je een keer doorsnijden, dat is al voldoende. Een grote stronk paksoi snijd je in lange dunnere repen. Zo passen ze ook makkelijker in de multicooker of in je stoommandje.
  • Vervolgens ga je de dressing maken. Doe in een glazen potje of een kom, 3 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel water, 2 eetlepels azijn, 1 tot 2 theelepels sriracha, 1 eetlepel ahornsiroop, 1 theelepel geraspte gember of gemberpasta, 2 fijngehakte tenen knoflook en een halve theelepel sesamolie. Dit maakt 150 milliliter dressing.
  • Als de dressing klaar is ga je de paksoi stomen. Als je dit in een gewone pan met stoommandje doet laat je het water goed aan de kook komen, leg je de paksoi in het mandje en stoom je deze met de deksel gesloten voor 1, maximaal 2 minuten. Gebruik je een multicooker dan doe je het volgende:
  • Schenk 240 milliliter water in de binnenpan van je multicooker en plaats er een stoominzet in. Verdeel de paksoi over de stoominzet. Je mag de paksoi gewoon op elkaar stapelen. Doe de deksel op de cooker en sluit direct het ventiel.
  • Kies manual en een kooktijd van 1 minuut. Blijf erbij en wacht tot de pan druk gaat opbouwen. Als de druk is opgebouwd hoor je een piepsignaal. Zodra je het signaal hoort druk je op stop, om het programma te beëindigen. Met behulp van een pollepel (of iets anders wat lang is) doe je voorzichtig het ventiel open. Er komt veel stoom uit, maar dat is de bedoeling.
  • Als alle stoom uit de multicooker is open je de deksel en haal je met behulp van een tang de paksoi uit de pan. Leg de paksoi in een diep bord of schaal en schenk de dressing eroverheen. Dek de schaal of het bord even af met een deksel en laat dit 5 minuten staan.
  • Na 5 minuten bestrooi je de paksoi met sesamzaadjes en eventueel chilivlokken. Serveer met rijst, noedels of eet het als bijgerecht.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.