Zelf kokosmelk maken van kokosrasp – een makkelijk recept. Waarom zou je zelf kokosmelk willen maken? Nou, omdat ik rendang aan het maken was en ik geen kokosmelk meer in huis had! Ik had geen tijd (én geen zin) om naar de winkel te gaan dus besloot ik het zelf te maken. Kokosrasp is iets wat ik altijd in huis heb. Ik gebruik het als garnering over yoghurt of havermout, maar ook om kerisik (geroosterde kokos) voor rendang te maken. Maar nu gebruik ik het dus ook voor mijn zelfgemaakte kokosmelk.
Blikjes of pakjes kokosmelk kunnen aan de prijzige kant zijn. Je betaalt veel voor weinig als je er kritisch naar kijkt. En eigenlijk is kokosmelk niet meer dan kokos en water. Bij de meeste merken kokosmelk krijg je er ook nog een hoop toevoegingen bij cadeau. Dit is uiteraard om de houdbaarheid te verlengen en het moet natuurlijk wel een goede substantie zijn, dus worden er stofjes toegevoegd zodat het een lekkere romige kokosmelk wordt. Ik kocht een zak biologische kokosrasp van 250 gram en betaalde er € 1,99 voor. Hier kan ik bijna 1 liter kokosmelk van maken.
Zelf kokosmelk maken van kokosrasp – een makkelijk recept
Maak je het zelf dan heb je maar twee ingrediënten nodig. Het enige verschil is dat het maar 3 tot 4 dagen houdbaar is in de koelkast. Een andere optie is om de kokosmelk in porties in te vriezen in bijvoorbeeld een grote siliconen ijsblokjesvorm. Vers gemaakt is de kokosmelk het allerlekkerst, je kunt het na het zeven direct drinken als je van bijvoorbeeld ‘kokosdrink’ houdt. Als je het in de koelkast zet, scheidt het water zich van het vet (de kokosroom of crème), dit komt dan net als in het blikje bovendrijven. Dit wordt hard en in de Indonesische keuken wordt deze vorm van kokos ook wel ‘santen‘ genoemd. Je kunt dit eraf scheppen en toevoegen aan allerlei gerechten om het romig te maken. Als je de kokosmelk verwarmd, wordt het weer een geheel.
Voor dit recept heb je een blender nodig, het liefst met een hittebestendige kan omdat je werkt met warme vloeistof. Je kunt de vloeistof (in dit geval water) ook eerst laten afkoelen als je geen glazen ‘blenderkan’ hebt.
Bosch MMB6382M VitaPower Serie 4 – Blender
1200 Watt. Ook geschikt voor bevroren fruit en ijsblokjes!
Wat je ook nog nodig hebt, en je misschien niet standaard in huis hebt, is een passeerdoek of een kaasdoek. Je kunt ook prima een hydrofiele doek of een schone theedoek gebruiken. Alleen is het dan belangrijk dat deze niet gewassen is met wasmiddel en wasverzachter. Dus een doek die je enkel alleen gebruikt voor voeding of om bijvoorbeeld zelf plantaardige melk te maken.
Met dit recept maak je ongeveer 650 milliliter kokosmelk.
Passeerdoek 75 cm x 62 cm – Gefu
Herbruikbare katoenen passeerdoek om te persen en zeven.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Zelf kokosmelk maken van kokosrasp – een makkelijk recept
1
portie (650 ml)25
minuten0
minuten25
minutenMaak met maar twee ingrediënten zelf de lekkerste kokosmelk. Heerlijk om te drinken als ‘kokosdrank’ of te gebruiken als kokosmelk in recepten zoals curry’s en Aziatische gerechten. Een paar dagen te bewaren in de koelkast maar ook prima in te vriezen.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
150 gram (biologische) kokosrasp
800 milliliter warm gekookt water
BEREIDING
- Weeg 150 gram kokosrasp af en doe dit in een blender (bij voorkeur een blender met een hittebestendige kan). Kook 800 milliliter water in de waterkoker en laat dit 5 minuten afkoelen.
- Schenk het water bij de kokosrasp in de blender, roer het even door elkaar en laat dit ongeveer 20 minuten staan.
- Ondertussen zet je een kom klaar met een zeef erin. De zeef bekleed je met een passeerdoek of een hydrofiele doek. Hier ga je straks de kokosmelk doorheen schenken.
- Na 20 minuten ga je het blenden. Het water is nog warm. Ik leg daarom een theedoek op de deksel van de blender en houd mijn hand erop. Blend het water en de kokos voor ongeveer 3 minuten.
- Schenk vervolgens de kokosmelk door de passeerdoek en de zeef. Vouw de doek samen, test even of het water niet te heet is en knijp het laatste restje van de kokosmelk er met je hand uit. Wat overblijft is de pulp.
- De kokosmelk is direct klaar voor gebruik en zelfs lekker om te drinken als kokosdrink. Het kan nog een beetje warm zijn. Laat het afkoelen en schenk het over in een schone glazen pot (van 1 liter).
- Bewaar de pot in de koelkast. Het ‘vet’ komt naarmate de kokosmelk in de koelkast staat bovendrijven. Als de kokosmelk verwarmd wordt, wordt het weer een substantie.
- De pulp kun je bewaren in de koelkast of zelfs invriezen. Gebruik het in smoothies, raw snacks gemaakt van dadels, rooster het of voeg het toe aan stoofschotels of curry’s.
AANTEKENINGEN
- De zelfgemaakte kokosmelk is 3 tot 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Vegan courgettesoep met kokosmelk
- Ananas smoothie
- Gestoofd rundvlees in kokosmelk uit de Crock-Pot Express multicooker
- Daging roedjak (rundvlees in kokosmelk)
- 10 x de lekkerste Indische recepten met kip
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.