Daging roedjak (rundvlees in kokosmelk) ook wel daging sapi roedjak genoemd. Sapi = koe en dat verwijst naar rundvlees. Naast bekende gerechten als rendang, smoorvlees en daging setan is er nog een variant namelijk; daging roedjak. Wat maakt dit gerecht nu anders? Bij dit gerecht wordt het vlees gestoofd in kokosmelk. Dit kan in een stoofpan of slowcooker. Sereh, tamarinde en laos zijn belangrijke ingrediënten bij dit gerecht. Daarnaast mag het ook best een beetje pittig zijn.
In dit vleesgerecht zitten eigenlijk alle smaken, zoet, zuur, zout en pittig. Je bepaalt zelf hoe pittig je het maakt. Het is een stoofgerecht dat ongeveer 2 uur nodig heeft of zelfs langer. Het is daarom een ideaal gerecht (gezien de gasprijzen) om te laten stoven in de slowcooker. Het gaat hier dan alleen om het stoven, want het belangrijkste gebeurt in de pan tijdens het aanbakken en aanfruiten van de boemboe. Als je deze stap overslaat en alles ‘rauw’ in de slowcooker doet, smaakt je daging roedjak niet hetzelfde als dat je alles zou hebben aangebakken. Let op: als je dit gerecht in de slowcooker bereidt, voeg dan alleen de kokosmelk toe (200 milliliter) anders wordt het gerecht te ‘nat’. Later extra water toevoegen kan altijd als dat nodig is.
Daging roedjak (rundvlees in kokosmelk)
Zoals bij alle recepten geef ik er mijn eigen draai aan. In dit geval gebruik ik geen kemirie noten, maar vervang ik deze voor cashewnoten. Dit doe ik omdat cashewnoten goed verkrijgbaar zijn en deze hetzelfde effect geven als kemirie noten. Dit doe ik ook bij mijn recept voor ajam opor. Bekijk hier het recept.
In dit gerecht zit ook trassi. Wil je liever geen trassi gebruiken dan kun je het weglaten. Er is ook vega trassi verkrijgbaar van het merk Faja Lobi. Zelf gebruik ik vega sambal trassi van het merk Onoff spices. Dit is verkrijgbaar online en in natuurvoedingswinkels. En wil je dit gerecht helemaal vegan maken, vervang dan het rundvlees door vegan stoofstukjes. De bereiding van het recept is gewoon hetzelfde alleen de stooftijd is korter, namelijk 40 – 45 minuten. Daging roedjak eet je met rijst en groenten zoals broccoli, paksoi, peultjes, sperziebonen of sugarsnaps. Een komkommersalade, kroepoek en gebakken uitjes mogen natuurlijk niet ontbreken. Seroendeng is ook een lekkere toevoeging aan dit gerecht.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)