Eetspiratie » Daging roedjak (rundvlees in kokosmelk)
Daging roedjak rundvlees in kokosmelk

Daging roedjak (rundvlees in kokosmelk)

Daging roedjak (rundvlees in kokosmelk) ook wel daging sapi roedjak genoemd. Sapi = koe en dat verwijst naar rundvlees. Naast bekende gerechten als rendang, smoorvlees en daging setan is er nog een variant namelijk; daging roedjak. Wat maakt dit gerecht nu anders? Bij dit gerecht wordt het vlees gestoofd in kokosmelk. Dit kan in een stoofpan of slowcooker. Sereh, tamarinde en laos zijn belangrijke ingrediënten bij dit gerecht. Daarnaast mag het ook best een beetje pittig zijn.

In dit vleesgerecht zitten eigenlijk alle smaken, zoet, zuur, zout en pittig. Je bepaalt zelf hoe pittig je het maakt. Het is een stoofgerecht dat ongeveer 2 uur nodig heeft of zelfs langer. Het is daarom een ideaal gerecht (gezien de gasprijzen) om te laten stoven in de slowcooker. Het gaat hier dan alleen om het stoven, want het belangrijkste gebeurt in de pan tijdens het aanbakken en aanfruiten van de boemboe. Als je deze stap overslaat en alles ‘rauw’ in de slowcooker doet, smaakt je daging roedjak niet hetzelfde als dat je alles zou hebben aangebakken. Let op: als je dit gerecht in de slowcooker bereidt, voeg dan alleen de kokosmelk toe (200 milliliter) anders wordt het gerecht te ‘nat’. Later extra water toevoegen kan altijd als dat nodig is.

Daging roedjak (rundvlees in kokosmelk)

Zoals bij alle recepten geef ik er mijn eigen draai aan. In dit geval gebruik ik geen kemirie noten, maar vervang ik deze voor cashewnoten. Dit doe ik omdat cashewnoten goed verkrijgbaar zijn en deze hetzelfde effect geven als kemirie noten. Dit doe ik ook bij mijn recept voor ajam opor. Bekijk hier het recept.

In dit gerecht zit ook trassi. Wil je liever geen trassi gebruiken dan kun je het weglaten. Er is ook vega trassi verkrijgbaar van het merk Faja Lobi. Zelf gebruik ik vega sambal trassi van het merk Onoff spices. Dit is verkrijgbaar online en in natuurvoedingswinkels. En wil je dit gerecht helemaal vegan maken, vervang dan het rundvlees door vegan stoofstukjes. De bereiding van het recept is gewoon hetzelfde alleen de stooftijd is korter, namelijk 40 – 45 minuten. Daging roedjak eet je met rijst en groenten zoals broccoli, paksoi, peultjes, sperziebonen of sugarsnaps. Een komkommersalade, kroepoek en gebakken uitjes mogen natuurlijk niet ontbreken. Seroendeng is ook een lekkere toevoeging aan dit gerecht.

Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar ‘Daging roedjak rundvlees in kokosmelk’ op één van jouw Pinterest borden.
Daging roedjak (rundvlees in kokosmelk)

Daging roedjak (rundvlees in kokosmelk)

Recept van Simone | Eetspiratie
4.7 van 23 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

2

uren 
Totale tijd

2

uren 

20

minuten

Daging roedjak, een aromatische rundvleesstoof in kokosmelk. Te maken in een pan (90 minuten) of 8 uur op stand low in de slowcooker. Ook te maken in een vegan variant met plantaardige stoofstukjes.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 700 gram runderriblappen of 400 gram vegan stoofstukjes

  • 150 gram ui in grove stukken gesneden

  • 4 tenen knoflook

  • 1 – 2 eetlepels sambal oelek of sambal trassi

  • 1 theelepel verkruimelde trassi of vegan trassi pasta (optioneel)

  • 50 gram cashewnoten geweekt in kokend water

  • 2 theelepels gemalen laos

  • 1 theelepel ketoembar

  • halve eetlepel suiker

  • halve theelepel zout of (naar smaak)

  • 200 milliliter kokosmelk

  • 100 milliliter water

  • 3 stengels sereh gekneusd

  • 2 blaadjes djeroek poeroet (in zijn geheel)

  • 1 eetlepel tamarindepasta

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Kook water en doe de cashewnoten in een schaaltje. Schenk het water erop tot ze onder staan. Laat ze hierin een tijdje (15 minuten) weken. Snijd ondertussen het vlees in kleine blokjes en bestrooi met peper en zout. Als je stoofstukjes gebruikt, hoef je deze niet te snijden. Zet apart tot gebruik.
  • Vervolgens ga je de boemboe maken. Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Doe deze samen met de sambal, trassi (optioneel) en de geweekte cashewnoten (zonder het weekwater) in een hoge beker. Maak er met een staafmixer een pasta van. Als het mengsel te droog is, voeg je een scheutje water toe. Het moet een dikke pasta worden.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok of diepe pan en fruit hierin de boemboe (kruidenpasta) met een snufje zout erbij aan. Bak dit ongeveer 5 – 7 minuten. Voeg vervolgens ook de laos en ketoembar toe.
  • Voeg het vlees (of stoofstukjes) toe en bak dit goed aan. Kneus de sereh (met de stamper van een vijzel of voorzichtige met een mes) en djeroek poeroet door deze in je handen te verfrommelen. Leg deze in zijn geheel in de pan en schep mee om.
  • Schenk de kokosmelk en het water erbij. Voeg de tamarindepasta, suiker en zout toe en laat dit stoven voor ongeveer 2 uur. Of schep alles nu over in de slowcooker en zet op stand low voor 8 uur. De stoofstukjes hebben maar 40 minuten in de pan nodig.
  • Als de kooktijd verstreken is, proef je de saus. Breng deze op smaak naar eigen wens. Voeg indien nodig nog iets extra’s toe van de bovengenoemde ingrediënten. Wil je meer pit, voeg dan sambal toe. Wil je iets meer zuur, voeg dan tamarinde toe. Is het te flauw, voeg dan een snufje zout of suiker toe. Als de smaak naar wens is, is je gerecht klaar.
  • Serveer met rijst en groenten zoals broccoli, paksoi, sugarsnaps, peultjes.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.