Mijn ultieme rendang

Mijn ultieme rendang recept

Nou, dit recept heeft me wat bloed, zweet en tranen gekost. De tranen kwamen voornamelijk van de pepers! Nee, even serieus… Ik kreeg zoveel vragen over rendang dat ik me helemaal verdiept heb in dit gerecht. Uiteindelijk na veel onderzoek, lezen en uitproberen heb ik eindelijk mijn ultieme rendang recept gemaakt.

Rendang is een soort heilige graal. Het is niet voor niets dat dit Indonesische gerecht is uitgeroepen tot het meest populaire gerecht ter wereld. Maar er zijn zoveel verschillende versies van rendang, deze kun je niet op twee handen tellen.

Bij het maken van rendang doorloop je altijd 3 fases:

Fase 1: je hebt veel vocht in de pan. De rendang is in deze fase een curry ook wel kare genoemd.

Fase 2: het vocht dikt in en de saus gaat verkleuren. De rendang wordt in deze fase kalio genoemd.

Fase 3: de olie komt bovendrijven en uiteindelijk is al het vocht verdampt en de saus volledig ingekookt. Nu is het rendang!

Ik heb inmiddels al 4 verschillende soorten rendang op Eetspiratie staan namelijk:

Rendang van rundvlees uit de slowcooker

Dit is meer een curry te noemen (kare) omdat er nog vrij veel vocht (saus) aanwezig is. Omdat dit gerecht wordt bereid in de slowcooker blijft er ook meer vocht in de pan. Maar veel mensen vinden deze vorm van rendang juist lekker, omdat er meer saus bij zit. Kijk hier voor het recept.

Kip rendang (rendang ajam)

Wat kan ik hier over zeggen, het is gewoon heel erg lekker! Je maakt het anders als rendang van rundvlees en het is ook sneller klaar. Bij rendang ajam wordt kerisik (geroosterde kokos) gebruikt, dat hoort er echt in. Daardoor krijg je die bijzondere smaak. Ik gebruik kerisik ook in mijn ultieme rendang recept, zoals je straks zult zien. Kijk hier voor het rendang ajam recept.

Rendang van varkensvlees (rendang babi)

Dit is echt een curry te noemen. Bij dit gerecht heb je redelijk wat saus. En dat is heerlijk bij witte rijst. Een ingrediënt dat veel smaak en kleur geeft aan deze rendang is kurkuma. Kijk hier voor het rendang babi recept.

Vegetarische rendang van spitskool

Natuurlijk is er ook een vegetarische variant voor rendang. Er bestaat ook rendang van eieren en tegenwoordig kun je ook rendang maken met jackfruit. Wat ook lekker en verrassend is, is rendang van spitskool. Ik heb dit gerecht helemaal slowcookerproof gemaakt. Geen vlees, maar wel de smaak van rendang. Kijk hier voor het recept.

Verschillende kooktechnieken voor het maken van rendang

Net zoals er verschillende soorten rendang zijn, zijn er ook verschillende manieren om rendang te bereiden. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ik vertel je alvast van tevoren, dit recept vergt voorbereiding én tijd én liefde. Dus als je nu doorscrollt naar de ingrediënten en denkt, euhm het is mij teveel moeite… Het is echt de moeite waard!

In dit recept maak ik gebruik van:

  • een droog kruidenmengsel (eventueel met behulp van een koffiemolentje)
  • een verse boemboe (met behulp van een staafmixer)
  • kerisik (geroosterde kokos die je zelf gaat maken)

Heb je geen koffiemolentje om het kruidenmengsel in te maken? Als je de gemalen variant van de specerijen gebruikt dan is dat ook prima. Dus in plaats van hele kruidnagels gebruik je dan gemalen kruidnagelpoeder, enzovoort.

In dit recept gebruik ik gedroogde chilipepers en een verse rode peper. Persoonlijk vind ik meer smaak en pit zitten aan de gedroogde pepers. Gedroogde pepers koop je in de toko, online of in de supermarkt. Ik gebruik 10 gram in mijn recept, maar dit kun je ook halveren als je een minder pittige rendang wilt.

Ik ga het recept in stappen uitleggen zodat je straks helemaal zelf deze lekkere rendang kunt maken.

wat heb je nodig voor het droge kruidenmengsel?

  • 10 gram (of de helft) gedroogde chilipepers

  • 1 flinke eetlepel ongezouten cashewnoten

  • 1 theelepel hele korianderzaadjes

  • 1 steranijs

  • 8 kruidnagels

  • 1 theelepel gemalen kaneel

  • 1 theelepel laos

wat heb je nodig voor de boemboe?

  • 4 sjalotjes

  • 6 tenen knoflook

  • 1 rode peper (zaadjes verwijderd)

  • 2 centimeter verse gember

overige ingrediënten

  • ongeveer 1 kilo sucadelappen

  • 400 milliliter kokosmelk

  • 2 eetlepels geraspte kokos

  • 2 theelepels tamarindepasta

  • zout naar smaak

  • suiker naar smaak

  • scheutje water

  • olie om in te bakken

  • 1 sereh stengel in zijn geheel

  • 6 djeroek poeroetblaadjes

Wil je dit recept bewaren? Pin dan onderstaande foto op een van je Pinterest borden!

Hoe maak je het?

  • Vermaal de ingrediënten voor het droge kruidenmengsel in een hakmolentje of vermaal alles met behulp van een vijzel.
  • Doe alle ingrediënten voor de verse boemboe in een hoge beker en pureer dit tot een boemboe.
  • Doe het droge kruidenmengsel bij de verse boemboe in de beker en pureer dit samen. Dit is de basis van de rendang. Zet de boemboe even apart.
  • Nu ga je de kerisik (geroosterde kokos) maken. Doe 2 eetlepels kokosrasp in een droge koekenpan en rooster de kokos tot het bruin is. Blijf erbij en blijf omscheppen. Laat het niet verbranden. Doe de kokos over in een vijzel en stamp het helemaal fijn.
  • Kneus de sereh met de stamper van de vijzel of met de achterkant van een mes en kneus de djeroek poeroet blaadjes door deze even te verfrommelen.
  • Snijd het vlees in niet te kleine stukken en laat het even op kamertemperatuur komen.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of stoofpan en fruit hierin de boemboe aan. Voeg de sereh en djeroek poeroet blaadjes toe.
  • Schep alles goed om en voeg een scheutje kokosmelk toe om de boemboe losser te maken. Blijf omscheppen.
  • Voeg nu het vlees toe en bak deze rondom bruin.
  • Schenk de kokosmelk erbij en voeg de tamarinde toe.
  • Doe de deksel op de pan en laat de rendang nu een uurtje staan. Na een uurtje roer je de rendang een keertje door en voeg je naar smaak een snuf zout en suiker toe.
  • Na 2 uurtjes roer je een keer en na 3 uurtjes roer je een keer. Wil je graag een rendang met een beetje meer saus? Dan zou je hem na 3,5 uur kunnen afmaken door de kerisik (geroosterde kokos) er doorheen te scheppen.
  • Wil je een compleet droge rendang? Dan is deze na 4 uur stoven klaar. Schep de kerisik er doorheen en de rendang is klaar!
  • Serveer de rendang met witte rijst, acar ketimun (zure komkommersalade) en gefrituurde sjalotjes of uitjes. Selamat makan!

Bekijk de video


WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

11 Reacties

  1. Moet de steranijs meestoven of echt verpulverd worden?

    • Hoi Dennis, het kan allebei. Als je het prettiger vind om hem in zijn geheel mee te laten stoven en er later uit te vissen dan is dat geen probleem wat betreft de smaak. Je kunt steranijs ook in een gemalen versie kopen. Groetjes, Simone

  2. Hai, Kan ik dit ook in de slowcooker doen?
    Groetjes, nienke

    • Hoi Nienke, dat zou in principe wel kunnen. Bovenaan dit recept staat een rendang recept wat speciaal geschreven is voor de slowcooker. Mijn ultieme rendang kan ook in de slowcooker maar dan moet je er toch wel even bijblijven. Doordat deze minder vocht heeft kan het sneller gaan aanbakken aan de randen. Maar je kunt het natuurlijk altijd uitproberen. Cook ze! Groetjes, Simone

  3. Dag Simone,
    Dit weekend deze rendang gemaakt en wat een heerlijk recept, deze gaan we vaker maken.
    Een andere vraag waar je mij misschien mee kan helpen is welke rijst ik het beste kan gebruiken. Ik heb een grote zak basmati rijst van de Turkse supermarkt. Echter blijft deze rijst wat harder, maar hij geurt ook niet zo lekker. Ik ben een beetje zoekende naar een goede lekkere rijst. Kan je mij hier mee helpen?
    Mvg, Miranda

    • Hoi Miranda, fijn om te lezen dat de rendang lekker was! Die rijst van de Turkse supermarkt, staat er op de verpakking dat hij eerst gewassen moet worden? Ik gebruik zelf verschillende rijstsoorten. Het meest gebruik ik pandan rijst en gewone witte rijst met een droge korrel (Lassie) en zo af en toe ook zilvervliesrijst. Een merk wat hele lekkere rijst heeft is, Tilda. Dat is wel ietsjes duurder maar wel heel erg lekker en past heel goed bij een mooi (luxe) gerecht als rendang. Voor nasi goreng gebruik ik een simpele witte rijst met droge korrel. Als ik rijst los serveer bij een gerecht (bv doordeweeks) dan kies ik meestal voor pandan rijst. En gebruik je een rijstkoker of kook je het gewoon in een pannetje? Groetjes, Simone

      • Hi,
        Op de verpakking staat dat je het evt 90-120 min laat weken daarna spoelen.
        Ik heb heb het meerdere keren gewassen tot het water helder was en even laten staan in het water.
        Overigens gebruik ik een rijskoker, dat vind ik wel een erg makkelijk apparaat. Maar misschien ligt toch eea aan deze soort rijst. Ik ga maar eens een andere soort proberen dan.
        Dankjewel voor je informatie.
        Groet Miranda

  4. Ik ben maar gewoon doorgegaan met de andere stappen want had er zo’n trek in.. Had alleen wel steeds kleine sprietjes van de sereh tussen mijn tanden, dus de volgende keer laat ik hem heel😅 Ben ook te ongeduldig had ook eerst het recept moeten doorlezen. In mijn hoofd ben ik dan al 4 stappen verder. 🙈 Maar het was echt heerlijk! Lekkerste rendang tot nu toe & heb er al veel geprobeerd. Dank je wel! 🙏

    • Hoi Lien, gelukkig dat het goed gekomen is. En precies om die reden die jij noemt van de draadjes van de sereh dat is juist de reden dat ik deze liever in zijn geheel laat mee stoven. En herkenbaar hoor van die stappen, dat had ik laatst zelf ook :-) Maar de volgende keer gaat de rendang perfect zijn! Groetjes, Simone

  5. Lien Fleur

    Hoi, in het Rendag bericht staat de sereh & blaadjes bij de verse boemboe. Maal alle ingredienten door elkaar. Heb dus ook de sereh en blaadjes erdoorheen gedaan…. Is het dan nog lekker? Groetjes Lien

    • Hoi Lien! Ik zie het staan inderdaad. Fijn dat je het even zegt! Ik heb het aangepast :-) Maar qua smaak is het geen probleem. Sereh en djeroek poeroet blaadjes kun je altijd verwerken in een boemboe, dat doe ik bv ook bij het Thais gehaktbrood. In deze rendang heb ik ervoor gekozen om ze in zijn geheel mee te laten stoven. Maar het is echt niet erg als je ze verwerkt hebt in de boemboe. Succes met koken! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*