Eetspiratie » Mijn ultieme rendang recept
Mijn ultieme rendang

Mijn ultieme rendang recept

Mijn ultieme rendang recept. Dit recept heeft me wat bloed, zweet en tranen gekost. Ik kreeg zoveel vragen over het maken van een droge rendang dat ik me helemaal verdiept heb in dit gerecht. Uiteindelijk na veel onderzoek, tips van mijn moeder, veel lezen en uitproberen heb ik eindelijk mijn ultieme rendang recept gemaakt.

Rendang is een soort heilige graal. Het is niet voor niets dat dit Indonesische gerecht is uitgeroepen tot het meest populaire gerecht ter wereld. Maar er zijn zoveel verschillende versies van rendang, deze kun je niet op twee handen tellen.

Bij het maken van rendang doorloop je altijd 3 fases:

Fase 1: je hebt veel vocht in de pan. De rendang is in deze fase een curry ook wel kare genoemd.

Fase 2: het vocht dikt in en de saus gaat verkleuren. De rendang wordt in deze fase kalio genoemd.

Fase 3: de olie komt bovendrijven en uiteindelijk is al het vocht verdampt en de saus volledig ingekookt. Nu is het rendang!

Inmiddels staan er al verschillende soorten rendang recepten op Eetspiratie. Elk recept heeft zijn eigen smaken en bereidingswijze. Niet één recept is hetzelfde.

Rendang recepten

Verschillende kooktechnieken voor het maken van rendang

Net zoals er verschillende soorten rendang zijn, zijn er ook verschillende manieren om rendang te bereiden. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ik vertel je alvast van tevoren, dit recept vergt voorbereiding én tijd én liefde. Je krijgt er iets lekkers voor terug!

In dit recept maak ik gebruik van:

  • een droog kruidenmengsel (met behulp van een koffiemolentje)
  • een verse boemboe (met behulp van een staafmixer)
  • kerisik (geroosterde kokos die je zelf gaat maken)
Vermaal zelf je specerijen met dit koffiemolentje
Bosch TSM6A013B - Koffiemolen - Zwart

Bosch TSM6A013B – Koffiemolen – Zwart

Compact, krachtig, en eenvoudig!

In dit recept gebruik ik gedroogde chilipepers en een verse rode peper. Persoonlijk vind ik meer smaak en pit zitten aan de gedroogde pepers. Gedroogde pepers koop je in de toko, online of in de supermarkt. Ik gebruik 10 gram in mijn recept, maar dit kun je ook halveren als je een minder pittige rendang wilt.

Mijn ultieme rendang recept

Mijn ultieme rendang recept

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.6 from 11 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: IndonesischDifficulty: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

4

hours 
Totale tijd

4

hours 

30

minutes

Leer stap voor stap hoe je een van de meest geliefde gerechten uit de Indonesische keuken maakt: rendang. Dit is een versie met een combinatie van droge specerijen en een verse boemboe. De ultieme ‘droge’ rendang zoals hij in Indonesië wordt geserveerd.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • Wat heb je nodig voor het droge kruidenmengsel?
  • 10 gram gedroogde chilipepers (of de helft)

  • 1 flinke eetlepel ongezouten cashewnoten

  • 1 theelepel hele korianderzaadjes

  • 1 steranijs

  • 8 kruidnagels

  • 1 theelepel gemalen kaneel

  • 1 theelepel laos

  • Wat heb je nodig voor de boemboe?
  • 4 sjalotjes, grof gesneden

  • 6 tenen knoflook, gehalveerd

  • 1 rode peper (zaadjes verwijderd), grof gesneden

  • 2 centimeter verse gember, fijngesneden

  • Overige ingrediënten
  • 1 kilo sucadelappen (ongeveer)

  • 400 milliliter kokosmelk

  • 2 eetlepels geraspte kokos

  • 2 theelepels tamarindepasta

  • 1 sereh stengel in zijn geheel

  • 6 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • zout naar smaak

  • suiker naar smaak

  • scheutje water

  • 2 eetlepels olie om in te bakken

BEREIDING

  • Neem 10 gram gedroogde pepers (of de helft als je het minder pittig wilt), 1 eetlepel ongezouten cashewnoten, 1 theelepel hele korianderzaadjes, 1 steranijs, 8 kruidnagels, 1 theelepel gemalen kaneel en 1 theelepel gemalen laos. Vermaal de ingrediënten voor het droge kruidenmengsel in een hakmolentje of vermaal alles met behulp van een vijzel. Zet dit apart tot gebruik.
  • Vervolgens doe je 4 grof gesneden sjalotten, 6 gehalveerde tenen knoflook, 1 grof gesneden rode peper (zonder zaadlijsten) 2 centimeter fijngesneden verse gember in een hoge beker en pureer je dit met een staafmixer tot een kruidenpasta (de boemboe).
  • Doe het droge kruidenmengsel bij de verse boemboe in de beker en pureer dit samen. Dit is de basis van de rendang. Zet de boemboe even apart tot gebruik. Haal ondertussen het vlees uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen.
  • Nu ga je de kerisik (geroosterde kokos) maken. Doe 2 eetlepels kokosrasp in een droge koekenpan en rooster de kokos tot het bruin is. Blijf erbij en blijf omscheppen. Laat het niet verbranden. Doe de kokos over in een vijzel en stamp het helemaal fijn tot een bruin poeder.
  • Haal het buitenste droge blad van de serehstengel af. Kneus het uiteinde de serehstengel met de stamper van de vijzel of met de achterkant van een mes en kneus de djeroek poeroet blaadjes door deze even te verfrommelen in je handen of ze in te scheuren.
  • Snijd 1 kilo rundvlees in grove stukken en laat het even op kamertemperatuur komen.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok of stoofpan en fruit hierin de boemboe 5 minuten aan. Voeg de gekneusde sereh en djeroek poeroet blaadjes toe.
  • Schep alles goed om en voeg een eetlepel van de kokosmelk toe om de boemboe losser te maken. Blijf steeds omscheppen.
  • Voeg nu het vlees toe en bak deze rondom bruin.
  • Schenk er 400 milliliter kokosmelk erbij en voeg 2 theelepels tamarindepasta toe.
  • Doe de deksel op de pan en laat de rendang nu een uur staan op een laag vuur. Na een uur schep je de rendang een keertje om en voeg je naar smaak en op gevoel een snuf zout en suiker toe.
  • Na 2 uur roer je nog een keer en na 3 uur nog een keer. Wil je graag een rendang met een beetje meer saus? Dan zou je hem na 3,5 uur kunnen afmaken door de kerisik (geroosterde kokos) er doorheen te scheppen.
  • Wil je een compleet droge rendang? Dan is deze na 4 tot 4,5 uur stoven klaar. Schep de kerisik er doorheen en de rendang is klaar.
  • Serveer de rendang met witte rijst, acar ketimun (zoetzure komkommersalade) en gebakken uitjes. Selamat makan!

BEKIJK DE VIDEO

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.