Mijn ultieme rendang recept. Nou, dit recept heeft me wat bloed, zweet en tranen gekost. De tranen kwamen voornamelijk van de pepers! Nee, even serieus… Ik kreeg zoveel vragen over rendang dat ik me helemaal verdiept heb in dit gerecht. Uiteindelijk na veel onderzoek, lezen en uitproberen heb ik eindelijk mijn ultieme rendang recept gemaakt.
Rendang is een soort heilige graal. Het is niet voor niets dat dit Indonesische gerecht is uitgeroepen tot het meest populaire gerecht ter wereld. Maar er zijn zoveel verschillende versies van rendang, deze kun je niet op twee handen tellen.
Bij het maken van rendang doorloop je altijd 3 fases:
Fase 1: je hebt veel vocht in de pan. De rendang is in deze fase een curry ook wel kare genoemd.
Fase 2: het vocht dikt in en de saus gaat verkleuren. De rendang wordt in deze fase kalio genoemd.
Fase 3: de olie komt bovendrijven en uiteindelijk is al het vocht verdampt en de saus volledig ingekookt. Nu is het rendang!
Ik heb inmiddels al 4 verschillende soorten rendang op Eetspiratie staan namelijk:
Rendang van rundvlees uit de slowcooker
Dit is meer een curry te noemen (kare) omdat er nog vrij veel vocht (saus) aanwezig is. Omdat dit gerecht wordt bereid in de slowcooker blijft er ook meer vocht in de pan. Maar veel mensen vinden deze vorm van rendang juist lekker, omdat er meer saus bij zit. Kijk hier voor het recept.
Kip rendang (rendang ajam)
Wat kan ik hier over zeggen, het is gewoon heel erg lekker! Je maakt het anders als rendang van rundvlees en het is ook sneller klaar. Bij rendang ajam wordt kerisik (geroosterde kokos) gebruikt, dat hoort er echt in. Daardoor krijg je die bijzondere smaak. Ik gebruik kerisik ook in mijn ultieme rendang recept, zoals je straks zult zien. Kijk hier voor het rendang ajam recept.
Rendang van varkensvlees (rendang babi)
Dit is echt een curry te noemen. Bij dit gerecht heb je redelijk wat saus. En dat is heerlijk bij witte rijst. Een ingrediënt dat veel smaak en kleur geeft aan deze rendang is kurkuma. Kijk hier voor het rendang babi recept.
Vegetarische rendang van spitskool
Natuurlijk is er ook een vegetarische variant voor rendang. Er bestaat ook rendang van eieren en tegenwoordig kun je ook rendang maken met jackfruit. Wat ook lekker en verrassend is, is rendang van spitskool. Ik heb dit gerecht helemaal slowcookerproof gemaakt. Geen vlees, maar wel de smaak van rendang. Kijk hier voor het recept.
Verschillende kooktechnieken voor het maken van rendang
Net zoals er verschillende soorten rendang zijn, zijn er ook verschillende manieren om rendang te bereiden. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ik vertel je alvast van tevoren, dit recept vergt voorbereiding én tijd én liefde. Dus als je nu doorscrollt naar de ingrediënten en denkt, euhm het is mij teveel moeite… Het is echt de moeite waard!
In dit recept maak ik gebruik van:
- een droog kruidenmengsel (eventueel met behulp van een koffiemolentje)
- een verse boemboe (met behulp van een staafmixer)
- kerisik (geroosterde kokos die je zelf gaat maken)
Heb je geen koffiemolentje om het kruidenmengsel in te maken? Als je de gemalen variant van de specerijen gebruikt dan is dat ook prima. Dus in plaats van hele kruidnagels gebruik je dan gemalen kruidnagelpoeder, enzovoort.
In dit recept gebruik ik gedroogde chilipepers en een verse rode peper. Persoonlijk vind ik meer smaak en pit zitten aan de gedroogde pepers. Gedroogde pepers koop je in de toko, online of in de supermarkt. Ik gebruik 10 gram in mijn recept, maar dit kun je ook halveren als je een minder pittige rendang wilt.
Ik ga het recept in stappen uitleggen zodat je straks helemaal zelf deze lekkere rendang kunt maken.
Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)