Eetspiratie » Mijn ultieme rendang recept
Mijn ultieme rendang

Mijn ultieme rendang recept

Nou, dit recept heeft me wat bloed, zweet en tranen gekost. De tranen kwamen voornamelijk van de pepers! Nee, even serieus… Ik kreeg zoveel vragen over rendang dat ik me helemaal verdiept heb in dit gerecht. Uiteindelijk na veel onderzoek, lezen en uitproberen heb ik eindelijk mijn ultieme rendang recept gemaakt.

Rendang is een soort heilige graal. Het is niet voor niets dat dit Indonesische gerecht is uitgeroepen tot het meest populaire gerecht ter wereld. Maar er zijn zoveel verschillende versies van rendang, deze kun je niet op twee handen tellen.

Bij het maken van rendang doorloop je altijd 3 fases:

Fase 1: je hebt veel vocht in de pan. De rendang is in deze fase een curry ook wel kare genoemd.

Fase 2: het vocht dikt in en de saus gaat verkleuren. De rendang wordt in deze fase kalio genoemd.

Fase 3: de olie komt bovendrijven en uiteindelijk is al het vocht verdampt en de saus volledig ingekookt. Nu is het rendang!

Ik heb inmiddels al 4 verschillende soorten rendang op Eetspiratie staan namelijk:

Rendang van rundvlees uit de slowcooker

Dit is meer een curry te noemen (kare) omdat er nog vrij veel vocht (saus) aanwezig is. Omdat dit gerecht wordt bereid in de slowcooker blijft er ook meer vocht in de pan. Maar veel mensen vinden deze vorm van rendang juist lekker, omdat er meer saus bij zit. Kijk hier voor het recept.

Kip rendang (rendang ajam)

Wat kan ik hier over zeggen, het is gewoon heel erg lekker! Je maakt het anders als rendang van rundvlees en het is ook sneller klaar. Bij rendang ajam wordt kerisik (geroosterde kokos) gebruikt, dat hoort er echt in. Daardoor krijg je die bijzondere smaak. Ik gebruik kerisik ook in mijn ultieme rendang recept, zoals je straks zult zien. Kijk hier voor het rendang ajam recept.

Rendang van varkensvlees (rendang babi)

Dit is echt een curry te noemen. Bij dit gerecht heb je redelijk wat saus. En dat is heerlijk bij witte rijst. Een ingrediënt dat veel smaak en kleur geeft aan deze rendang is kurkuma. Kijk hier voor het rendang babi recept.

Vegetarische rendang van spitskool

Natuurlijk is er ook een vegetarische variant voor rendang. Er bestaat ook rendang van eieren en tegenwoordig kun je ook rendang maken met jackfruit. Wat ook lekker en verrassend is, is rendang van spitskool. Ik heb dit gerecht helemaal slowcookerproof gemaakt. Geen vlees, maar wel de smaak van rendang. Kijk hier voor het recept.

Verschillende kooktechnieken voor het maken van rendang

Net zoals er verschillende soorten rendang zijn, zijn er ook verschillende manieren om rendang te bereiden. Iedereen doet dit op zijn eigen manier. Ik vertel je alvast van tevoren, dit recept vergt voorbereiding én tijd én liefde. Dus als je nu doorscrollt naar de ingrediënten en denkt, euhm het is mij teveel moeite… Het is echt de moeite waard!

In dit recept maak ik gebruik van:

  • een droog kruidenmengsel (eventueel met behulp van een koffiemolentje)
  • een verse boemboe (met behulp van een staafmixer)
  • kerisik (geroosterde kokos die je zelf gaat maken)

Heb je geen koffiemolentje om het kruidenmengsel in te maken? Als je de gemalen variant van de specerijen gebruikt dan is dat ook prima. Dus in plaats van hele kruidnagels gebruik je dan gemalen kruidnagelpoeder, enzovoort.

In dit recept gebruik ik gedroogde chilipepers en een verse rode peper. Persoonlijk vind ik meer smaak en pit zitten aan de gedroogde pepers. Gedroogde pepers koop je in de toko, online of in de supermarkt. Ik gebruik 10 gram in mijn recept, maar dit kun je ook halveren als je een minder pittige rendang wilt.

Ik ga het recept in stappen uitleggen zodat je straks helemaal zelf deze lekkere rendang kunt maken.

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Mijn ultieme rendang recept

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Course: IndofoodCuisine: IndoDifficulty: moeilijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

3-4

uur

Ben je op zoek naar een recept voor rendang? Ik deel mijn ultieme rendang recept. Leer in stappen hoe je zelf dit lekkere gerecht maakt.

Ingrediënten

  • Wat heb je nodig voor het droge kruidenmengsel?
  • 10 gram (of de helft) gedroogde chilipepers

  • 1 flinke eetlepel ongezouten cashewnoten

  • 1 theelepel hele korianderzaadjes

  • 1 steranijs

  • 8 kruidnagels

  • 1 theelepel gemalen kaneel

  • 1 theelepel laos

  • Wat heb je nodig voor de boemboe?
  • 4 sjalotjes

  • 6 tenen knoflook

  • 1 rode peper (zaadjes verwijderd)

  • 2 centimeter verse gember

  • Overige ingrediënten
  • 1 kilo sucadelappen (ongeveer)

  • 400 milliliter kokosmelk

  • 2 eetlepels geraspte kokos

  • 2 theelepels tamarindepasta

  • 1 sereh stengel in zijn geheel

  • 6 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • zout naar smaak

  • suiker naar smaak

  • scheutje water

  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Vermaal de ingrediënten voor het droge kruidenmengsel in een hakmolentje of vermaal alles met behulp van een vijzel.
  • Doe alle ingrediënten voor de verse boemboe in een hoge beker en pureer dit tot een boemboe.
  • Doe het droge kruidenmengsel bij de verse boemboe in de beker en pureer dit samen. Dit is de basis van de rendang. Zet de boemboe even apart.
  • Nu ga je de kerisik (geroosterde kokos) maken. Doe 2 eetlepels kokosrasp in een droge koekenpan en rooster de kokos tot het bruin is. Blijf erbij en blijf omscheppen. Laat het niet verbranden. Doe de kokos over in een vijzel en stamp het helemaal fijn.
  • Kneus de sereh met de stamper van de vijzel of met de achterkant van een mes en kneus de djeroek poeroet blaadjes door deze even te verfrommelen.
  • Snijd het vlees in niet te kleine stukken en laat het even op kamertemperatuur komen.
  • Verhit een scheutje olie in een wok of stoofpan en fruit hierin de boemboe aan. Voeg de sereh en djeroek poeroet blaadjes toe.
  • Schep alles goed om en voeg een scheutje kokosmelk toe om de boemboe losser te maken. Blijf omscheppen.
  • Voeg nu het vlees toe en bak deze rondom bruin.
  • Schenk de kokosmelk erbij en voeg de tamarinde toe.
  • Doe de deksel op de pan en laat de rendang nu een uurtje staan. Na een uurtje roer je de rendang een keertje door en voeg je naar smaak een snuf zout en suiker toe.
  • Na 2 uurtjes roer je een keer en na 3 uurtjes roer je een keer. Wil je graag een rendang met een beetje meer saus? Dan zou je hem na 3,5 uur kunnen afmaken door de kerisik (geroosterde kokos) er doorheen te scheppen.
  • Wil je een compleet droge rendang? Dan is deze na 4 uur stoven klaar. Schep de kerisik er doorheen en de rendang is klaar!
  • Serveer de rendang met witte rijst, acar ketimun (zure komkommersalade) en gefrituurde sjalotjes of uitjes. Selamat makan!

Bekijk de video

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE