Mijn ultieme rendang recept. Dit recept heeft me wat bloed, zweet en tranen gekost. Ik kreeg zoveel vragen over het maken van een droge rendang dat ik me helemaal verdiept heb in dit gerecht. Uiteindelijk na veel onderzoek, tips van mijn moeder, veel lezen en uitproberen heb ik eindelijk de ultieme droge rendang gemaakt. Volg de stappen in het recept en maak zelf dit heerlijke en geliefde Indonesische stoofgerecht.
Rendang is een soort heilige graal. Het is niet voor niets dat dit Indonesische gerecht is uitgeroepen tot het meest populaire gerecht ter wereld. Er bestaan zoveel verschillende versies van rendang, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Bij het maken van rendang doorloop je altijd 3 fases:
Fase 1: je hebt veel vocht in de pan. De rendang is in deze fase een curry ook wel kare genoemd.
Fase 2: het vocht dikt in en de saus gaat verkleuren. De rendang wordt in deze fase kalio genoemd.
Fase 3: de olie komt bovendrijven en uiteindelijk is al het vocht verdampt en de saus volledig ingekookt. Nu is het rendang!
Rendang recepten
- Rendang van rundvlees uit de slowcooker, dit is meer een curry te noemen omdat er na bereiding nog veel vocht aanwezig is.
- Kip rendang (rendang ajam) een romige curry met koksmelk en kerisik (geroosterde kokos).
- Varkensvlees rendang, (rendang babi) een kruidige curry met kurkuma.
- Vegetarische rendang van spitskool, een verrassend lekker gerecht dat je bereid in de slowcooker.
- Vegan rendang van jackfruit of een goed gevulde rendang van champignons.
Verschillende kooktechnieken voor het maken van rendang
Net zoals er verschillende soorten rendang zijn, zijn er ook verschillende manieren om rendang te bereiden. Iedere familie en elke streek heeft een eigen werkwijze. Dit recept vergt wel wat tijd, maar een goede rendang heeft wel een paar uurtjes nodig. Het meeste werk zit in het maken van de boemboe, de ziel van het gerecht. Daarna is het een kwestie van geduld en genieten van de heerlijke geur die er uit je keuken komt.
Dit recept bestaat uit een paar onderdelen:
- een droog specerijenmengsel (vermalen in een koffiemolentje)
- een verse boemboe (gemaakt met een staafmixer)
- het vlees, kokosmelk en aromaten zoals sereh, limoenblad en tamarinde
- kerisik (kokosrasp die je roostert in een koekenpan)

Mijn ultieme rendang recept
4
personen30
minuten4
uren4
uren30
minutenLeer stap voor stap hoe je een van de meest geliefde gerechten uit de Indonesische keuken maakt: rendang. Dit is een versie met een combinatie van droge specerijen en een verse boemboe. De ultieme ‘droge’ rendang zoals hij in Indonesië wordt geserveerd.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- voor het droge kruidenmengsel?
10 gram gedroogde chilipepers (of de helft voor een mildere smaak)
1 eetlepel ongezouten cashewnoten
1 theelepel hele korianderzaadjes
1 steranijs
8 kruidnagels
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel laos
- voor de boemboe?
4 sjalotjes, grof gesneden
6 tenen knoflook, gehalveerd
1 rode peper (zaadjes verwijderd), grof gesneden
2 centimeter verse gember, fijngesneden
- overige ingrediënten
1 kilo sukadelappen
400 milliliter kokosmelk
2 eetlepels geraspte kokos
2 theelepels tamarindepasta
1 sereh stengel, in zijn geheel
6 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad), heel
zout naar smaak
suiker naar smaak
scheut water
2 eetlepels olie
BEREIDING
- Neem 10 gram gedroogde pepers (of de helft als je het minder pittig wilt), 1 eetlepel ongezouten cashewnoten, 1 theelepel hele korianderzaadjes, 1 steranijs, 8 kruidnagels, 1 theelepel gemalen kaneel en 1 theelepel gemalen laos. Vermaal de ingrediënten voor het droge kruidenmengsel in een koffiemolentje of vermaal alles in een vijzel. Maal het tot een poeder. Zet het mengsel apart tot gebruik.
- Vervolgens doe je 4 grof gesneden sjalotten, 6 gehalveerde tenen knoflook, 1 grof gesneden rode peper (zonder zaadlijsten) en 2 centimeter fijngesneden verse gember in een hoge beker en pureer je dit met een staafmixer tot een kruidenpasta (de boemboe).
- Doe het droge kruidenmengsel bij de verse boemboe in de beker en pureer dit samen. Dit is de basis van de rendang. Zet de boemboe even apart tot gebruik. Haal ondertussen het vlees uit de koelkast en laat het even op kamertemperatuur komen.
- Nu ga je de kerisik (geroosterde kokos) maken. Doe 2 eetlepels kokosrasp in een droge koekenpan en rooster de kokos tot het bruin is. Blijf erbij en blijf omscheppen. Laat het niet verbranden. Doe de kokos over in een vijzel en stamp het helemaal fijn tot een bruin poeder.
- Haal het buitenste droge blad van de serehstengel af. Kneus het uiteinde de serehstengel met de stamper van de vijzel of met de achterkant van een mes en kneus 6 blaadjes djeroek poeroet blaadjes door deze even te verfrommelen in je handen of ze in te scheuren.
- Snijd het rundvlees in grove stukken.
- Verhit een eetlepel olie in een wok of stoofpan en fruit hierin de boemboe 5 minuten aan. Voeg de gekneusde sereh en djeroek poeroet blaadjes beiden in het geheel toe.
- Schep alles goed om en voeg een eetlepel van de kokosmelk toe om de boemboe losser te maken. Blijf steeds omscheppen.
- Voeg nu het vlees toe en bak dit rondom bruin.
- Schenk er 400 milliliter kokosmelk erbij en voeg 2 theelepels tamarindepasta toe.
- Doe de deksel op de pan en laat de rendang nu 1 uur staan op een laag vuur. Na een uur schep je de rendang een keertje om en voeg je naar smaak en op gevoel een snuf zout en suiker toe.
- Na 2 uur roer je nog een keer en na 3 uur nog een keer. Wil je graag een rendang met een beetje meer saus? Dan zou je hem na 3,5 uur kunnen afmaken door de kerisik (geroosterde kokos) er doorheen te scheppen.
- Wil je een compleet droge rendang? Dan is deze na 4 tot 4,5 uur stoven klaar. Schep de kerisik er doorheen en de rendang is klaar.
- Serveer de rendang met witte rijst, acar ketimun (zoetzure komkommersalade) en gebakken uitjes. Selamat makan!
BEKIJK DE VIDEO
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.