Eetspiratie » Kip rendang (rendang ajam)
Kip rendang

Kip rendang (rendang ajam)

Kip rendang oftewel rendang ajam. Dit recept is niet zomaar een recept. Ik heb er een tijdje over gedaan om het helemaal naar mijn zin te maken. Er zit daarom een hele uitgebreide beschrijving bij. Rendang van rundvlees en varkensvlees zijn totaal anders als de versie met kip. Iedere familie, plaats of streek heeft zijn eigen versie van kip rendang. Met dit recept heb ik geprobeerd om het een beetje op de ‘authentieke’ manier te bereiden maar wel met hier en daar een kleine aanpassing of een handig trucje. Als je gek bent op de Indische keuken dan is dit gerecht zeker een aanrader.

Voordat je gaat koken is het misschien handig om dit artikel eerst te lezen. Hierin leg ik alles uit over producten die veel gebruikt worden in de Indonesische keuken. In kip rendang wordt eigenlijk een combinatie van gedroogde pepers en verse pepers gebruikt. Ik heb dit uitgetest, maar heb er toch voor gekozen om sambal oelek als alternatief te gebruiken. Op die manier kun je beter de pittigheid van het gerecht bepalen.

Deze rendang zwemt niet in de saus maar hoort juist een beetje droog te zijn. Wil je toch meer vocht? Voeg dan extra kokosmelk toe.

Om deze rendang af te maken ga je kerisik maken. Dit is geroosterde kokos en dit maak je binnen een paar minuten terwijl de rendang staat te stoven. Je roostert de kokos in een droge koekenpan en let op dat het niet verbrand!

Rendang van kip maken

Galangal (laos)

In dit recept wordt ook verse galangal (laos) gebruikt. Laos lijkt op gember qua uiterlijk, maar is het tegenovergestelde qua smaak. Galangal is fris en heeft een ‘koele’ smaak. Gember is juist warm en pittig. Verse galangal kun je kopen in de toko, maar ook in de supermarkt. Je vindt het op de groenteafdeling in de koeling bij de Oosterse producten. Net als gember kun je galangal invriezen, altijd handig! En kun je niet aan verse galangal komen, gebruik dan de gemalen variant. Dit heeft wel een andere smaak dan de verse galangal.

Boemboe (kruidenmengsel)

Zoals bij bijna alle Indofood recepten begin je met het maken van een boemboe, dit is een kruiden en/of specerijenmengsel. Je maakt dit in een vijzel of lekker modern met een staafmixer of keukenmachine. Belangrijk is dat je ingrediënten een beetje fijn snijd om je staafmixer een beetje te helpen. Voeg ook altijd een klein scheutje water toe. Wat vooral belangrijk is bij deze boemboe is dat je de sereh van te voren zo fijn mogelijk snijd. Als je dat niet doet, blijven er allemaal houtachtige stukjes achter in je boemboe en dat is niet lekker! Deze boemboe mag best een beetje vloeibaar zijn.

Kip rendang (rendang ajam)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Oosterse recepten, Indische en Indonesische receptenMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

40

minuten
Tijd totaal

1

uur 

10

minuten

Van kip kun je ook een heerlijke rendang maken.

Ingrediënten

  • 600 gram kip (drumsticks/kippendijen/kipfilet)

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek

  • 2 centimeter verse gember

  • 5 tenen knoflook

  • 6 plakjes verse galangal of een theelepel gemalen laos

  • 1 flinke theelepel gemalen kurkuma

  • 2 sjalotten

  • 2 sereh stengels

  • 250 – 300 milliliter kokosmelk

  • 1 theelepel (palm of riet)suiker

  • 3 blaadjes djeroek poeroet

  • 3 eetlepels geraspte gedroogde kokos

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

  • Maak de sereh en de galangal schoon. Snijd de top en het kontje van de sereh af en haal het buitenste blad eraf. Kneus de sereh leg dit even apart. Snijd de uitsteeksels van de galangal af en verwijder eventuele harde houtachtige stukjes. Haal met een dunschiller het schilletje eraf en snijd de galangal in dunne plakjes en kneus deze met de stamper van een vijzel.
  • Maak een boemboe van de gember, knoflook, 3 plakjes galangal, gemalen kurkuma, sjalotten en één fijngesneden sereh stengel.
  • Snijd de kip in stukken. Gebruik je kipfilet (zoals ik) snijd de stukken dan niet te klein. Als je te kleine blokjes maakt heb je eerder de kans dat de kip te droog wordt. Bestrooi de kip met een snufje zout. Alle ingrediënten staan klaar. Nu kun je alles gaan samenvoegen.
  • Verhit een flinke scheut olie in een wok/wadjan of diepe pan. Leg de sereh en de plakjes galangal in de olie en fruit dit even aan. Voeg nu de sambal oelek (naar smaak) toe en bak dit kort aan. Let op, dit spettert!
  • Voeg vervolgens de boemboe toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee tot het een beetje droog wordt.
  • Voeg de kip nu toe en schep goed om zodat alles goed bedekt is met de boemboe. De kip hoeft niet helemaal gaar te worden maar licht aangebakken, zodat het ‘rauwe’ niet meer zichtbaar is.
  • Schenk de kokosmelk erbij en voeg de djeroek poeroet blaadjes en suiker naar toe. Schep dit goed door elkaar en zet de pan op een laag vuur voor ongeveer 30 minuten. Schep af en toe een keertje om.
  • Terwijl de kip staat te stoven ga je de kokosrasp roosteren. Doe 3 eetlepels kokosrasp in een droge koekenpan en rooster dit tot het lichtbruin ziet. Blijf er wel bij, want het verbrand snel. Laat het afkoelen en stamp het daarna fijn in een vijzel.
  • Schep als laatste de afgekoelde kokosrasp door de kip rendang en laat dit nog 10 minuten op een laag vuurtje staan. Vis de sereh, de plakjes galangal en de djeroek poeroet blaadjes eruit. Voeg zout en/of (witte) peper toe naar smaak.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

11 Reacties

  1. Hi Simone,

    Hoe lang zou jij deze in de multicooker doen?

    • Hoi, ik denk een minuut of 15 tot 20. Het is officieel een droge rendang maar als je het in de multicooker doet zal er veel vocht bij zitten. Groetjes, Simone

  2. Annet Thielsch

    Heerlijke saus! Maar het trekt te weinig in het vlees, wellicht een dag van tevoren maken?

    • Hoi Annet, het hoeft bij dit recept niet perse helemaal in het vlees te trekken. Maar een dag van tevoren maken kan altijd, dat komt de smaak altijd ten goede. Dat is bij de meeste Indofood gerechten eigenlijk wel zo :-) Groetjes, Simone

  3. Hi Simone,

    Na al veel heerlijke gerechten geprobeerd te hebben met heel veel succes ga ik van het weekend aan deze rendang. Als je m in de slowcooker wil bereiden, hoe lang en op welke stand heb je dat dan gedaan? Dankjewel!

    • Hoi Sander, wat leuk om te lezen! Kip in de slowcooker heeft meestal 3 tot 4 uurtjes nodig op low. Altijd even checken op de gaarheid als de kooktijd verstreken is. Ik zou dan wel de kerisik (geroosterde kokos) net voor het serveren toevoegen en dus niet laten meesudderen in de slowcooker. Cook ze! Groetjes, Simone

    • Marjolein

      Heerlijk recept, wel meer djeroek peroet blaadjes erbij gedaan. Pan ging schoon op & met het verzoek dit vooral vaker te maken 😂. Dank je wel voor het delen van het recept 👍

  4. Dit recept is echt goddelijk vanavond gemaakt.en gegeten echt top zelfs met twee jaar oude zoon is er weg van super gr mac

  5. Door jouw recepten, helemaal een Indo- food periode . Heerlijke recepten. Leuk om te maken en genieten aan tafel.

  6. Had recept al tijdje bewaard en nu dan eindelijk gemaakt. Toch altijd fijn dat wanneer het gezin thuis komt ze gelijk het water in de mond hebben staan. Wat een heerlijke geuren geven de rendangs toch altijd. Helaas vond ik dat de smaak vlakker was dan de geur deed hopen. Volgende keer misschien iets met de kip doen van te voren. Ik had champignons en paprika toegevoegd. Kan ook zijn dat dat t is geweest. Maar ondanks mijn eigen kritische noot waren de pannen helemaal leeg.

    • Hoi Robert, bedankt voor je leuke bericht. Ik denk dat het waarschijnlijk komt door het vocht wat er uit de paprika en champignons is vrijgekomen. Ook geeft dit natuurlijk weer smaak af waardoor eigenlijk de rendang veranderd. Fijn dat de pannen leeg waren! Een tip is om de rendang te bereiden en dan te proeven en het daarna op smaak te brengen. Zo kan hij nooit vlak smaken omdat je hem maakt naar je eigen wens. En tof dat je dit rendang recept gemaakt hebt want het is geen eenvoudig recept. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

5 × 2 =