Kip rendang

Kip rendang (rendang ajam)

Dit recept is niet zomaar een recept. Ik heb er een tijdje over gedaan om het helemaal naar mijn zin te maken. Er zit daarom een hele uitgebreide beschrijving bij. Rendang van rundvlees en varkensvlees zijn totaal anders als de versie met kip. Iedere familie, plaats of streek heeft zijn eigen versie van kip rendang. Met dit recept heb ik geprobeerd om het een beetje op de ‘authentieke’ manier te bereiden maar wel met hier en daar een kleine aanpassing of een handig trucje. Als je gek bent op de Indische keuken dan is dit gerecht zeker een aanrader.

Voordat je gaat koken is het misschien handig om dit artikel eerst te lezen. Hierin leg ik alles uit over producten die veel gebruikt worden in de Indonesische keuken. In kip rendang wordt eigenlijk een combinatie van gedroogde pepers en verse pepers gebruikt. Ik heb dit uitgetest, maar heb er toch voor gekozen om sambal oelek als alternatief te gebruiken. Op die manier kun je beter de pittigheid van het gerecht bepalen.

Tip: gebruik voor een milde kip rendang een halve eetlepel of minder sambal, en houd je van lekker pedis (pittig) neem dan een volle eetlepel. 

In dit recept wordt ook verse galangal (laos) gebruikt. Laos lijkt op gember qua uiterlijk, maar is het tegenovergestelde qua smaak. Galangal is fris en heeft een ‘koele’ smaak. Gember is juist warm en pittig. Verse galangal kun je kopen in de toko, maar ook in de supermarkt. Je vindt het meestal op de groenteafdeling bij de Oosterse producten. Net als gember kun je galangal invriezen, altijd handig! En kun je niet aan verse galangal komen, gebruik dan de gemalen variant. Dit is alleen totaal anders qua smaak dan de verse galangal.

Wat heb je nodig?

  • 600 tot 700 gram kip (kipfilet, drumsticks, kippendijen of een combinatie daarvan)
  • sambal oelek naar smaak (halve of hele eetlepel)
  • stukje gember van 2 centimeter
  • 5 teentjes knoflook
  • 6 plakjes verse galangal (laos) (of een theelepel gemalen laos als alternatief)
  • 1 flinke theelepel kurkuma
  • 2 sjalotten
  • 2 sereh stengels
  • 250 tot 300 milliliter dikke kokosmelk (neem 300 ml als je graag meer saus wilt)
  • 1 theelepeltje palmsuiker of kokosbloesemsuiker
  • 2 tot 3 djeroek poeroet blaadjes
  • 3 eetlepels (geroosterde kokos)
  • scheut (rijst-)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Maak de sereh en de galangal schoon. Snijd de top en het kontje van de sereh af en haal het buitenste blad eraf. Kneus de sereh met de achterkant van een mes en leg het even apart. Snijd de uitsteeksels van de galangal af en verwijder eventuele harde houtachtige stukjes. Haal met een dunschiller het schilletje eraf (dit hoeft niet perse) en snijd de galangal in dunne plakjes. Voor dit recept heb je 6 plakjes nodig. De rest kun je invriezen.

Galangal
Verse galangal

Boemboe maken

Maak een boemboe van de gember, knoflook, 3 plakjes galangal, gemalen kurkuma, sjalotten en één sereh stengel.

Tip bij het maken van de boemboe: snijd alle kruiden en/of specerijen fijn voordat je ze in de vijzel of (mini) foodprocessor doet.

Dit is vooral heel belangrijk bij de sereh, snijd deze zo fijn mogelijk. Als je dat niet doet, blijven er allemaal houtachtige stukjes achter in je boemboe en dat is niet lekker! In dit recept is het lekker om de boemboe heel fijn te malen, het moet bijna vloeibaar worden. Voeg ook een klein scheutje water toe om het geheel wat losser te maken. Zet de boemboe apart tot gebruik.

Hoe nu verder?

Snijd of hak de kip in stukken. Gebruik je kipfilet (zoals ik) snijd de stukken dan niet te klein. Als je te kleine blokjes maakt heb je eerder de kans dat de kip te droog wordt. Bestrooi de kip met een snufje zout. Alle ingrediënten staan klaar. Nu kun je alles gaan samenvoegen.

Verhit een flinke scheut olie in een wok/wadjan of diepe pan. Kneus de sereh en de galangal zodat ze goed smaak kunnen afgeven. Leg de sereh en de plakjes galangal in de olie en fruit dit even aan. Voeg nu de sambal oelek (naar smaak) toe en bak dit kort aan. Let op, dit spettert! Nu kan de boemboe erbij. Bak dit geheel op een middelmatig uur voor ongeveer 5 minuten tot het mengsel droog wordt.

Voeg de kip nu toe en schep goed om zodat alles goed bedekt is met de boemboe. De kip hoeft niet helemaal gaar te worden maar licht aangebakken, zodat het ‘rauwe’ niet meer zichtbaar is. Giet nu 250 milliliter kokosmelk in de pan en voeg de djeroek poeroet blaadjes en een snufje suiker naar smaak toe. Schep dit goed door elkaar en zet de pan op een laag vuur voor ongeveer 30 minuten. Schep af en toe een keertje om.

De finishing touch

Terwijl de kip staat te stoven ga je de kokosrasp roosteren. Je kunt ook kant en klare geroosterde kokosrasp kopen, maar zelf maken is ook zo gepiept. Doe 3 eetlepels kokosrasp in een droge koekenpan en rooster dit tot het lichtbruin ziet. Blijf er wel bij, want het verbrand snel. Als je verbrandde kokos aan je gerecht toevoegt zal het bitter smaken en is al je werk voor niks geweest! Laat de kokosrasp afkoelen en stamp dit fijn in een vijzel.

Kerisik
geroosterde kokos in de vijzel

Schep als laatste de afgekoelde kokosrasp door de kip rendang en laat dit nog 10 minuten op een laag vuurtje staan. Vis de sereh, de plakjes galangal en de djeroek poeroet blaadjes eruit. Voeg zout en/of (witte) peper toe naar smaak. Serveer rendang ajam met rijst, komkommer en groenten zoals boontjes, broccoli of paksoi.

Als je je afvraagt of je dit gerecht ook in de slowcooker kunt maken; ja dat kan! Alleen hoort kip rendang een beetje ‘droog’ te zijn in plaats van dat de kip zwemt in de saus. Vind je dat lekker dan is dat helemaal prima. Maar wil je het een beetje authentiek dan hoort de kokosmelk echt ingekookt te zijn. Hoe dan ook, het is allebei lekker!

Selamat makan! Het kost even tijd maar dan heb je wel een heerlijk gerecht.

Kijk hier voor mijn andere rendang recepten!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

8 Reacties

  1. Door jouw recepten, helemaal een Indo- food periode . Heerlijke recepten. Leuk om te maken en genieten aan tafel.

  2. Had recept al tijdje bewaard en nu dan eindelijk gemaakt. Toch altijd fijn dat wanneer het gezin thuis komt ze gelijk het water in de mond hebben staan. Wat een heerlijke geuren geven de rendangs toch altijd. Helaas vond ik dat de smaak vlakker was dan de geur deed hopen. Volgende keer misschien iets met de kip doen van te voren. Ik had champignons en paprika toegevoegd. Kan ook zijn dat dat t is geweest. Maar ondanks mijn eigen kritische noot waren de pannen helemaal leeg.

    • Hoi Robert, bedankt voor je leuke bericht. Ik denk dat het waarschijnlijk komt door het vocht wat er uit de paprika en champignons is vrijgekomen. Ook geeft dit natuurlijk weer smaak af waardoor eigenlijk de rendang veranderd. Fijn dat de pannen leeg waren! Een tip is om de rendang te bereiden en dan te proeven en het daarna op smaak te brengen. Zo kan hij nooit vlak smaken omdat je hem maakt naar je eigen wens. En tof dat je dit rendang recept gemaakt hebt want het is geen eenvoudig recept. Groetjes, Simone

  3. Wim van Beveren

    Wat een geweldige website is dit, ik wordt weer helemaal kookgek, alles heel goed beschreven.

  4. Wat een heerlijke smaak. We vonden het zalig. Hij was niet heel droog, maar hou ook wel van wat dunne saus. Lekker door de rijst. Bedankt weer voor een mooi recept

    • Hoi Ilse, wat leuk dat je dit gerecht hebt gemaakt! Het is best bewerkelijk dus tof dat je dat gewoon doet! En dat is wel fijn van dit recept je kunt het droog bakken of vochtig laten. Met een dunne saus is het weer erg lekker met een beetje rijst. Ben benieuwd naar het volgende recept dat je gaat maken!

  5. Hallo Simone,

    Lijkt me heerlijk. Ik heb een vraag. Wat wordt er bedoeld met dikke kokosmelk
    ? Is dit anders dan gewone kokosmelk?

    Bedankt

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*