Kip rendang oftewel rendang ajam. Dit recept is niet zomaar een recept. Ik heb er een tijdje over gedaan om het helemaal naar mijn zin te maken. Er zit daarom een hele uitgebreide beschrijving bij. Rendang van rundvlees en varkensvlees zijn totaal anders als de versie met kip. Iedere familie, plaats of streek heeft zijn eigen versie van kip rendang. Met dit recept heb ik geprobeerd om het een beetje op de ‘authentieke’ manier te bereiden maar wel met hier en daar een kleine aanpassing of een handig trucje. Als je gek bent op de Indische keuken dan is dit gerecht zeker een aanrader.
Voordat je gaat koken is het misschien handig om dit artikel eerst te lezen. Hierin leg ik alles uit over producten die veel gebruikt worden in de Indonesische keuken. In kip rendang wordt eigenlijk een combinatie van gedroogde pepers en verse pepers gebruikt. Ik heb dit uitgetest, maar heb er toch voor gekozen om sambal oelek als alternatief te gebruiken. Op die manier kun je beter de pittigheid van het gerecht bepalen.
Deze rendang zwemt niet in de saus maar hoort juist een beetje droog te zijn. Wil je toch meer vocht? Voeg dan extra kokosmelk toe.
Om deze rendang af te maken ga je kerisik maken. Dit is geroosterde kokos en dit maak je binnen een paar minuten terwijl de rendang staat te stoven. Je roostert de kokos in een droge koekenpan en let op dat het niet verbrand!
Rendang van kip maken
Galangal (laos)
In dit recept wordt ook verse galangal (laos) gebruikt. Laos lijkt op gember qua uiterlijk, maar is het tegenovergestelde qua smaak. Galangal is fris en heeft een ‘koele’ smaak. Gember is juist warm en pittig. Verse galangal kun je kopen in de toko, maar ook in de supermarkt. Je vindt het op de groenteafdeling in de koeling bij de Oosterse producten. Net als gember kun je galangal invriezen, altijd handig! En kun je niet aan verse galangal komen, gebruik dan de gemalen variant. Dit heeft wel een andere smaak dan de verse galangal.
Boemboe (kruidenmengsel)
Zoals bij bijna alle Indofood recepten begin je met het maken van een boemboe, dit is een kruiden en/of specerijenmengsel. Je maakt dit in een vijzel of lekker modern met een staafmixer of keukenmachine. Belangrijk is dat je ingrediënten een beetje fijn snijd om je staafmixer een beetje te helpen. Voeg ook altijd een klein scheutje water toe. Wat vooral belangrijk is bij deze boemboe is dat je de sereh van te voren zo fijn mogelijk snijd. Als je dat niet doet, blijven er allemaal houtachtige stukjes achter in je boemboe en dat is niet lekker! Deze boemboe mag best een beetje vloeibaar zijn.
Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)