Kruidige drumsticks uit de slowcooker

Kruidige drumsticks uit de slowcooker

Het is echt al een hele tijd geleden dat ik drumsticks gegeten heb. De reden dat ik ze niet zo vaak eet is omdat ik niet graag met mijn handen eet en niet gek ben op botjes in mijn eten. Ik houd niet van plakkerige vingers en stukjes kip onder mijn nagels. Ik eet dit soort stukjes vlees (net als spareribs trouwens) met mes en vork, zie je het voor je? Maar er is een oplossing! Als je drumsticks in de slowcooker bereidt, hoef je niet te kluiven want het vlees valt bijna van het botje. Kruidige drumsticks uit de slowcooker komen hier nu vaker op het menu.

Ik maakte een grote hoeveelheid drumsticks in mijn Bartscher slowcooker van 6,5 liter. Deze hoeveelheid is geschikt voor ongeveer 4-6 personen. Dat ligt er een beetje aan of het grote eters zijn of niet. Ik had ongeveer 15 drumsticks in totaal. In dit recept ben ik erg royaal met sambal badjak. Dit is een pittige maar ook zoete sambal. Het lijkt veel, maar op de hoeveelheid kip die je gebruikt valt het uiteindelijk qua pittigheid wel weer mee. Twijfel je of het toch te pittig is, gebruik dan gewoon iets minder dan aangegeven in het recept.

Wat heb je nodig?

  • ongeveer 1,6 kilo drumsticks
  • 2 eetlepels sambal badjak
  • 2 centimeter gember geraspt
  • 4 teentjes knoflook geraspt
  • eetlepel Thaise vissaus
  • sap van een citroen
  • theelepel sesamolie
  • eetlepel gembersiroop
  • 3 eetlepels sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)
  • 1 eetlepel ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • (rijst)olie om in te bakken
  • vers gemalen zwarte peper
  • 2 blaadjes djeroek poeroet (lees hier meer over limoenblad)
  • scheutje water

Hoe maak je het?

Maak een boemboe (kruidenmengsel) van de sambal badjak, geraspte gember, knoflook, vissaus, sesamolie, gembersiroop, sojasaus en ketjap manis. Meng dit goed door elkaar en voeg het citroensap toe. Het wordt een een papje en geen dunne saus of marinade. Doe de djeroek poeroet blaadjes erbij en schep deze door het kruidenmengsel. Zet dit even aan de kant.

Ik kies er meestal voor om kip die in de slowcooker gaat eerst even aan te bakken. Bestrooi de drumsticks met vers gemalen zwarte peper en verhit een scheut olie in de pan. Bak in twee rondes de drumsticks aan totdat ze bruin kleuren. Schep de drumsticks over in de slowcooker. Verhit nu nogmaals een klein scheutje olie (een theelepel) in dezelfde pan en bak hierin de boemboe kort aan. Dit hoeft echt maar een halve minuut.

Indische drumsticks

Hoe nu verder?

Schep de boemboe bij de drumsticks in de slowcooker en schep het geheel even om met een spatel. Zorg dat de drumsticks een beetje bedekt zijn met een laagje van de boemboe. Giet nu een heel klein scheutje water (ongeveer 2 tot 3 eetlepels) op de bodem van de slowcooker, hiermee voorkom je dat de boemboe niet verbrand. Doe de deksel op de slowcooker en zet deze op stand high voor ongeveer 3 tot 3,5 uur.

Er komt redelijk wat vocht uit de kip. Deze ‘jus’ kun je straks gebruiken om te serveren over de kip, hier zit namelijk heel veel smaak in.

Haal de drumsticks voorzichtig uit de slowcooker. De kip is namelijk zo mals dat deze bijna vanzelf van het botje valt.

Serveer met rijst, groenten of een lekkere frisse salade. Zelf verwijder ik altijd het velletje van de drumsticks nadat ze uit de slowcooker komen. Eventueel zou je de drumsticks na het bereiden in de slowcooker nog even onder de grill kunnen leggen. Dan wordt het velletje krokanter. Restjes kip kun je bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast en gebruiken voor in een salade of in een soep.

Drumsticks slowcooker

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

17 Reacties

  1. Vandaag 30 van deze drumsticks gemaakt, met nog een aantal andere recepten van hier, dit voor de verjaardag van mij vriendin! Goddelijk lekker, de meest lekkere kip die ik ooit gegeten heb, dankjewel voor het delen! Ook de Rendang is meer dan lekker…ook voor dit recept mijn dank :)

  2. na enige twijfel ook een slow cooker aangeschaft,en ben nu aan t snuffelen in je recepten,erg leuke inspiratie…ik laat snel horen
    groet Jantiene

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*