Eetspiratie » Wat is het verschil tussen tofu en tempeh?
Wat is het verschil tussen tofu en tempeh

Wat is het verschil tussen tofu en tempeh?

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Wat is het verschil tussen tofu en tempeh? Tofu en tempeh zijn beiden veelzijdige plantaardige eiwitbronnen, maar verschillen behoorlijk in smaak en textuur. Ze worden vooral gebruikt in de Aziatische keuken, maar het zijn ook geliefde ingrediënten in vegan/plantaardige recepten. Zelfs kook ik wekelijks met tofu en tempeh. Ze zijn een vast onderdeel in mijn kookrepertoire. Lekker, betaalbaar, voedzaam en veelzijdig.

Je hebt ze vast wel naast elkaar in het koelvak zien liggen, een blok tempeh en een bakje met een blok tofu. Tofu is het Chinese woord voor dit soja product. De Indonesische benaming is tahoe. Ter verduidelijking: dit is hetzelfde product. Maar wat is nu het verschil tussen deze twee, in dit artikel leg ik het kort uit.

Wat is het verschil tussen tofu en tempeh?

Tofu:

  • komt oorspronkelijk uit China;
  • wordt gemaakt van sojamelk die wordt gestremd en tot een blok wordt geperst;
  • bevat veel water dat je er bij sommige recepten eerst ‘uitperst’ met behulp van iets zwaars of een speciale tofu press;
  • is neutraal van smaak en daardoor kun je het elke smaak geven die je wilt;
  • kun je kopen in een stevige (firm) variant, maar ook in een zachte (silken) variant;
  • is gezond, eiwitrijk en betaalbaar, en;
  • kun je bakken, frituren, grillen, bereiden op de barbecue, direct eten uit de verpakking, verwerken in een beslag, soep of curry, eten als snack, het is geschikt voor sauzen en desserts. Je kunt er zelfs roomkaas of plantaardige mayonaise van maken.

In dit artikel kun je alles lezen over tofu, wat het precies is en welke lekkere recepten je er allemaal mee kunt maken.

De snelste manier om het vocht uit een blok tofu te persen
TofuBud - Tofupers

TofuBud – Tofupers

Om jouw tofu lekker krokant te kunnen bakken!

Tempeh:

  • een product afkomstig uit Indonesië;
  • wordt gemaakt met hele sojabonen die je duidelijk in het blok ziet zitten, het is stevig en compact;
  • is een gefermenteerd product, sojabonen worden vermengd met de Rizophus schimmel waardoor er fermentatie plaatsvindt;
  • heeft een nootachtige smaak;
  • is een volledige plantaardige eiwitbron, en;
  • kun je frituren, bakken, roosteren, grillen, pureren, stomen, bereiden op de barbecue, eten als snack, verwerken in salades, het is een heerlijk bijgerecht, en een heerlijke plantaardige vervanger voor bacon of spekjes.

In dit artikel kun je alles lezen over tempeh, een veelzijdige en complete eiwitbron die veel gebruikt wordt in de Indonesische en Indische keuken en voor vegan en plantaardige gerechten. De lekkerste recepten met tempeh kun je hier vinden.

Dit zijn in het kort de verschillen tussen tofu en tempeh. Tofu is zacht, licht en neutraal, tempeh is stevig, eiwitrijk en uitgesproken van smaak. Ze worden allebei van soja gemaakt, maar op een totaal andere manier bereid. Ze zijn beiden betaalbaar, goed verkrijgbaar en een heerlijke toevoeging aan allerlei gerechten. Prima alternatieven voor vlees maar uitstekende producten op zichzelf. Twee onmisbare producten in de keuken.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Wat is het verschil tussen tofu en tempeh Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden

Meer eetspiratie speciaal voor jou!