Eetspiratie » Wat is tempeh en hoe bereid je het?
Wat is tempeh en hoe bereid je het

Wat is tempeh en hoe bereid je het?

Wat is tempeh en hoe bereid je het? Van tofu en tempeh heb je vast weleens gehoord. Over tofu heb ik al veel geschreven en er zijn een hoop recepten op Eetspiratie met dit lekkere product te vinden. Alleen over tempeh had ik nog geen artikel geschreven, terwijl ik daar net zo gek op ben. Hoog tijd om daar eens meer over te vertellen.

Kom ik weer aan met mijn tofu en tempeh! Ik hoop met dit soort artikelen meer mensen enthousiast te maken voor deze lekkere producten. Wellicht heb je er in de supermarkt al eens mee in je handen gestaan en toen weer teruggelegd omdat je niet weet wat je ermee moet doen. Of je hebt het een keer gebruikt en was het niet wat je ervan verwachtte. Misschien kan ik je met dit artikel overtuigen en word je misschien (net als ik) een echte tempeh liefhebber. In dit artikel vind je de lekkerste recepten met tempeh!

In dit artikel kun je alles lezen over tofu en hoe je dit het beste kunt gebruiken.

Wat is tempeh en hoe bereid je het?

Ik eet al tempeh sinds ik een klein kind was. Als je Indonesische roots hebt, is tempeh een onderdeel van je eetpatroon. Tempeh wordt in allerlei gerechten verwerkt. Niet als vleesvervanger maar gewoon als product op zichzelf. Het wordt ook gegeten als snack of als bijgerecht. Het meest bekende tempeh gerecht uit de Indonesische keuken is ‘sambal goreng tempeh’ (bekijk hier het recept). En niet alleen in de Indonesische keuken wordt veel tempeh gebruikt, het is ook een geliefd ingrediënt voor de veganistische/plantaardige keuken. Het wordt gebruikt als bron van eiwitten en ‘vervanger’ van vlees. En gewoon omdat het lekker is! Zo is het ook heerlijk op een broodje met knapperige groenten en een frisse pickle. Bekijk hier het recept.

Een ander lekker alternatief voor vlees is seitan (ook wel tarwevlees genoemd). In dit artikel kun je lezen wat seitan precies is en je vindt er ook een recept om zelf seitan te maken.

Wat is tempeh?

Tempeh is een wit blok gemaakt van sojabonen. Als je het in plakjes snijd, kun je de sojaboontjes zien zitten. Het is een samengeperst blok van gefermenteerde sojabonen. Voor het fermentatie proces heb je een schimmel nodig. In dit geval de Rizophus schimmel. De sojabonen worden vermalen, vermengd met de schimmel en vervolgens in malletjes in een warme ruimte van ongeveer 30 graden bewaard. Hierdoor komt het fermentatieproces op gang. Na een paar dagen is het mengsel getransformeerd tot een ‘koek’. Dit is de tempeh zoals je hem kunt kopen in de toko of supermarkt. Tempeh kan niet alleen gemaakt worden van sojabonen maar ook van andere peulvruchten.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Wat is tempeh en hoe bereid je het
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Hoe bereid je tempeh?

Je kunt tempeh op verschillende manieren bereiden. Bakken in een pan, airfryer of oven, frituren, stomen, rullen. De vraag is eigenlijk, wat kun je er niet mee doen? Snijd de tempeh in plakjes, reepjes, driehoekjes of scheur het in stukjes. Rul het net als gehakt of maak er sateetjes van. Pureer het in een keukenmachine om er balletjes of burgers van te maken. Tempeh heeft een nootachtige smaak. Het ruikt een beetje zurig en zelfs een beetje amoniak achtig. Laat je hierdoor niet afschrikken, want dit proef je er totaal niet in terug. Het is lekker als je de tempeh marineert. Maar plakjes dun gebakken tempeh chips met een beetje zout smaken ook lekker op zichzelf zonder marinade. Wil je de bittere smaak verminderen dan kun je de tempeh voor het bereiden eerst kort stomen.

Tempeh chips
Tempeh chips

In Indische en Indonesische gerechten zul je tempeh het meest tegenkomen. Ook is het vaak een onderdeel van een rijsttafel. Gerechten zoals sambal goreng tempeh of de variant tempeh met boontjes, gebakken tempeh of tempeh saté zijn veel gemaakte gerechten. In de veganistische keuken wordt tempeh gebruikt als tempeh ‘bacon’ of als alternatief voor spekjes. Ook is het lekker op een bahn mi (Vietnamees belegd broodje) of in een salade. Ook wordt het gebruikt in plaats van gehakt in bijvoorbeeld een Bolognese saus (tempeh Bolognese). Het is ook een goed alternatief voor gehakt in nasi goreng, bami goreng of bij bijvoorbeeld Dan Dan noodles. Sticky tempeh is een van de meest populaire gerechten met tempeh.

Sticky tempeh recept
Sticky tempeh recept

Waar koop je tempeh?

Tempeh koop je in de supermarkt of bij de toko. Bij de toko zijn de blokken groter dan bij de supermarkt. Je bewaart tempeh in de koelkast. Het lekkerst is om het na aankoop zo snel mogelijk te gebruiken. Het is namelijk niet zo lang houdbaar. Naarmate het in de koelkast ligt neemt de zurige geur toe. Een blok aangebroken tempeh kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Invriezen is ook mogelijk. In de vriezer is het ongeveer 3 maanden houdbaar. De structuur is dan wel iets anders dan die van ‘verse’ tempeh.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.