Marinade voor sate

Een sateetje (of meer) gaat er bij ons altijd wel in! Maar hoe maak je nu een lekkere marinade voor saté? Welke ingrediënten heb je nodig en wat zijn de verhoudingen? Na heel veel uitproberen en proeven heb ik mijn persoonlijke marinade gemaakt, uiteraard met een Indo taste. Het is heel handig een snelle marinade te kunnen maken als je ineens spontane plannen hebt om de (saté) barbecue aan te steken!

Eigenlijk is een marinade een beetje persoonlijk. De een houdt van pittig en de ander van lekker veel knoflook. Gebruik deze marinade dus als basis en maak hem naar je eigen smaak. Je kunt de marinade vooraf altijd proeven. Is de smaak naar wens? Dan kun je de kip (of het varkensvlees) gaan marineren. Mis je nog iets? Voeg dan nog wat van de ingrediëntenlijst toe net zolang totdat je tevreden bent.

Marinade tips:

Ik houd persoonlijk niet van stukjes in mijn marinade. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld stukjes gesnipperde ui en knoflook. De oplossing hiervoor is de ui en knoflook raspen. Hierdoor krijg je wel de lekkere ui smaak maar niet de stukjes. Stukjes ui verbranden ook snel op de saté barbecue, dus ik rasp mijn ui altijd. Vind je een ui raspen niet handig? Pureer hem dan in een keukenmachine of met een staafmixer.

Wat ik ook graag doe is sambal oelek gebruiken in mijn marinade in plaats van verse rode peper. Sambal is pittiger en intenser van smaak en ook stukjes rode peper kunnen snel verbranden op de barbecue. Verse rode gesneden peper is mooi voor de kleur maar doet iets minder voor de smaak. Ook weet je bij een verse peper niet hoe de smaak later gaat uitvallen en bij sambal kun je het goed doseren. Wil je toch nog extra pit? Neem dan 2 rode rawits en prik hier met een mes gaatjes in en leg deze in zijn geheel in de marinade.

Extra zout toevoegen hoeft niet perse in deze marinade. In de sambal oelek zit zout en de eetlepel sojasaus is het ‘zout’ in dit recept.

Gebruik voor de marinade een goed merk ketjap. Dit bepaalt de smaak van de saté. Lees hier een artikel over welke ketjap ik gebruik in mijn recepten.

Extra tips:

Deze hoeveelheid marinade is goed voor 1 kilo kip of vlees. Ook kun je deze marinade prima gebruiken voor tahoe en tempeh om ‘vegetarische’ saté te maken.

Ik maak het liefst saté van kipfilet. Snijd 1 filet in 3 lange repen. 1 reepje = 1 sateetje. Snijd vervolgens het reepje in kleine stukjes. Zo kun je een beetje inschatten hoeveel sateetjes je uiteindelijk straks hebt. Als je saté gaat rijgen, knijp je de kip als het ware om het stokje. Zorg dat het vlees dicht tegen elkaar aan zit zodat het straks gelijkmatig geroosterd wordt.

Bij saté hoort natuurlijk een lekkere satésaus. Op mijn blog deel ik twee verschillende recepten één voor pindasaus en één voor satésaus. Satésaus is pas satésaus als je het serveert over de saté. Pindasaus eet je als (bij) gerecht zoals bijvoorbeeld nasi goreng of je serveert het bij een rijsttafel. Dit heb ik niet verzonnen, dit is echt waar!

Saté bereiden

Je kunt saté op verschillende manieren bereiden:

  • roosteren op een speciale saté bbq (Lees hier ook waar je deze kunt aanschaffen)
  • grillen in een grillpan
  • roosten op een ‘gewone’ barbecue
  • bakken in een koekenpan

Wat heb je nodig?

  • 2 tenen knoflook

  • 1 centimeter verse gember

  • 1 ui

  • eetlepel sambal (of meer naar smaak)

  • theelepel citroenrasp

  • eetlepel citroensap

  • eetlepel honing

  • theelepel sesamolie

  • eetlepel sojasaus

  • 6 eetlepels ketjap manis

  • vers gemalen zwarte peper

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande foto op een van je Pinterest borden!

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de marinade. Neem een grote kom en rasp hierboven de ui, knoflook en gember.
  • Voeg de sambal, citroensap en rasp toe en vervolgens de ketjap, sojasaus, sesamolie en honing. Maak het af met vers gemalen zwarte peper.
  • Snijd de kip in reepjes en vervolgens in stukjes en leg de kip minimaal een paar uur (of nacht) in de marinade. Zet de kom afgedekt in de koelkast. Vergeet niet de satéstokjes te weken in water!
  • Als de kip gemarineerd heeft ga je deze rijgen. Gebruik hiervoor eventueel handschoentjes. Als je de saté gaat roosteren of grillen blijf dan altijd in de buurt want het kan nogal snel gaan en verbranden. Selamat makan!

Vind je dit nu een fijn artikel en ben je op zoek naar nog meer saté (eet)spiratie? Dan vind je dit artikel misschien ook wel interessant. Hierin vertel ik nog meer over saté en geef ik verschillende recepten zoals bijvoorbeeld saté ajam ketjap of saté van kipgehakt en nog veel meer.

Kijk hier voor meer saté (eet)spiratie!

Bekijk de video


WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

16 Reacties

  1. Je recept is top! We hebben heerlijke saté gegeten. Voor herhaling vatbaar

  2. Tom Hardorff

    beste Simone, ik maak vaak saté van uw recepten, zowel varkens als kip, wat ik mij afvraag , is het niet beter dat ik de varken of kip eerst een beetje gaar bakt dan laten afkoelen dan pas in de marinade leggen. zou u mij het goede kunnen vertellen.

    mvg Tom
    musheba@ziggo.nl

    • Hallo Tom, nou dat is in principe niet nodig. Ben je anders bang dat het vlees niet gaar genoeg is? Wat je wel zou kunnen doen is de saté marineren, roosteren of grillen en daarna rechtop in een hoge pan met warme pindasaus zetten. Zo blijven de sateetjes warm in de saus en garen ze nog verder na mocht dat nodig zijn. Zo deed mijn moeder het altijd. Aanbakken voor het marineren is niet handig want je wil juist dat de smaak in het vlees trekt. Ik hoop dat je iets kunt met deze tip! Gr. Simone

  3. Thomas Stolker

    Beste Simone, lekker recept. Alleen dat raspen van de ui was geen succes. Gelukkig had ik Hansaplast in huis. Volgende keer toch maar weer hakken.

    • Hoi Thomas, misschien is hakken dan veiliger inderdaad! Je zou de ui ook kunnen pureren in een keukenmachine of fijnmalen met de staafmixer. Dat is dan wel weer iets meer afwas. Fijn dat het wel lekker was! Groetjes, Simone

  4. Tom Hardorff

    Beste Simone ; ik heb het saté gemaakt wat hier boven staat van varkens kop haas , alles gedaan wat er stond , wat de smaak iets over heerste was de citroen, was niet veel , maar de volgende keer iets minder er in, maar ik heb nog nooit zo’n lekkere saté gegeten , dank je voor het heerlijke recept
    mvg Tom

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*