Eetspiratie » Marinade voor saté
Saté marinade

Marinade voor saté

Een marinade voor saté hoe maak je dat? Welke ingrediënten heb je nodig en wat zijn de verhoudingen? Na heel veel uitproberen en proeven heb ik mijn persoonlijke Indische saté marinade gemaakt. Deze kun je heel snel samenstellen en je sateetjes krijgen die lekkere Indische ketjapsmaak waar je naar op zoek bent. Heel handig als je ineens spontane plannen hebt om de (saté) barbecue aan te steken!

Een satémarinade een beetje persoonlijk. De één houdt van pittig en de ander van lekker veel knoflook. Gebruik deze marinade dus als basis en maak hem naar je eigen smaak. Je kunt de marinade vooraf altijd proeven. Is de smaak naar wens? Dan kun je het vlees of je tahoe of tempeh gaan marineren. Mis je nog iets qua smaak? Voeg dan nog wat van de ingrediëntenlijst toe net zolang totdat je tevreden bent. Ik ben gek op djeroek poeroet dus deze voeg ik dan ook lekker royaal toe. Het geeft de marinade een lekker fris accent.

Zelf marinade voor saté maken

Ik houd persoonlijk niet van stukjes in mijn marinade. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld stukjes gesnipperde ui en knoflook. De oplossing hiervoor is de ui en knoflook raspen. Hierdoor krijg je wel de lekkere uiensmaak maar niet de stukjes. Stukjes ui verbranden ook snel op de saté barbecue,. Vind je een ui raspen niet handig? Pureer hem dan in een keukenmachine of met een staafmixer of snipper de ui zo fijn mogelijk.

Wat ik ook graag doe is sambal oelek gebruiken in mijn marinade in plaats van verse rode peper. Sambal is pittiger en intenser van smaak en ook stukjes rode peper kunnen snel verbranden op de barbecue. Verse rode gesneden peper is mooi voor de kleur maar doet iets minder voor de smaak. Ook weet je bij een verse peper niet hoe de smaak later gaat uitvallen en bij sambal kun je het goed doseren. Wil je toch nog extra pit? Neem dan 2 rode rawits en prik hier met een mes gaatjes in en leg deze in zijn geheel in de marinade.

Extra zout toevoegen hoeft niet perse in deze marinade. In de sambal oelek zit zout en de eetlepel sojasaus is het ‘zout’ in dit recept. Gebruik voor deze marinade een lekkere dikke ketjap want dit bepaalt de smaak van de saté.

Klik hier om te lezen welk merk ketjap ik gebruik en waar deze te koop is.

Saté maken (rijgen)

Ik maak het liefst saté van kipfilet (saté ayam). Snijd 1 filet in 3 lange repen. 1 reepje = 1 sateetje. Snijd vervolgens het reepje in kleine stukjes. Zo kun je een beetje inschatten hoeveel sateetjes je uiteindelijk hebt. Als je saté gaat rijgen, knijp je de kip als het ware om het stokje. Zorg dat het vlees dicht tegen elkaar aan zit zodat het straks gelijkmatig geroosterd wordt.

Hoe bereid je de lekkerste saté?

  • roosteren op een speciale saté bbq (Klik hier om te lezen waar je deze kunt aanschaffen)
  • grillen in een grillpan
  • roosten op een ‘gewone’ barbecue
  • bakken in een koekenpan

Marinade voor sate

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Indische en Indonesische recepten, Indofood
Hoeveelheid voor

1

kilo
Bereiding

10

minuten

Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast maak je snel een lekkere marinade voor Indische saté.

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook

  • 1 centimeter verse gember

  • 1 ui

  • 1 eetlepel sambal oelek (of meer of minder naar smaak)

  • halve citroen of limoen (rasp en sap)

  • 1 eetlepel honing of suiker

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 6 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)

  • vers gemalen zwarte peper

  • optioneel: blaadjes djeroek poeroet

Hoe maak je het?

  • Neem een grote kom en rasp hierboven (voorzichtig) de ui, knoflook en gember.
  • Voeg de sambal, citroensap (of limoensap) en rasp toe en vervolgens de ketjap, sojasaus, sesamolie, honing (of suiker) en zwarte peper. Verfrommel de blaadjes djeroek poeroet in je handen en leg ze in de marinade. Meng alles goed door elkaar.
  • Proef of de smaak van de marinade naar wens is en pas deze indien nodig nog iets aan. Wil je meer pit? Voeg dan extra sambal toe. Mis je wat zout? Voeg dan nog wat sojasaus of een snufje zout toe.
  • Laat het in stukjes gesneden vlees (kip/varken of rund) minimaal 2 uur of eventueel een nachtje marineren in de koelkast. De volgende dag kun je de saté gaan rijgen.
  • Als je de saté gaat roosteren blijf dan altijd in de buurt, de ketjap kan namelijk snel verbranden. Blijf daarom de sateetjes steeds draaien tijdens het grillen of roosteren.

Bekijk de video

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE