Eetspiratie » Marinade voor sate
Marinade voor saté

Marinade voor sate

Een marinade voor saté hoe maak je dat? Welke ingrediënten heb je nodig en wat zijn de verhoudingen? Na heel veel uitproberen en proeven heb ik mijn persoonlijke Indische saté marinade gemaakt. Deze kun je heel snel samenstellen en je sateetjes krijgen die lekkere Indische ketjapsmaak waar je naar op zoek bent. Heel handig als je ineens spontane plannen hebt om de (saté) barbecue aan te steken!

Een satémarinade een beetje persoonlijk. De één houdt van pittig en de ander van lekker veel knoflook. Gebruik deze marinade dus als basis en maak hem naar je eigen smaak. Je kunt de marinade vooraf altijd proeven. Is de smaak naar wens? Dan kun je het vlees of je tahoe of tempeh gaan marineren. Mis je nog iets qua smaak? Voeg dan nog wat van de ingrediëntenlijst toe net zolang totdat je tevreden bent.

Zelf marinade voor saté maken

Ik houd persoonlijk niet van stukjes in mijn marinade. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld stukjes gesnipperde ui en knoflook. De oplossing hiervoor is de ui en knoflook raspen. Hierdoor krijg je wel de lekkere uiensmaak maar niet de stukjes. Stukjes ui verbranden ook snel op de saté barbecue,. Vind je een ui raspen niet handig? Pureer hem dan in een keukenmachine of met een staafmixer.

Wat ik ook graag doe is sambal oelek gebruiken in mijn marinade in plaats van verse rode peper. Sambal is pittiger en intenser van smaak en ook stukjes rode peper kunnen snel verbranden op de barbecue. Verse rode gesneden peper is mooi voor de kleur maar doet iets minder voor de smaak. Ook weet je bij een verse peper niet hoe de smaak later gaat uitvallen en bij sambal kun je het goed doseren. Wil je toch nog extra pit? Neem dan 2 rode rawits en prik hier met een mes gaatjes in en leg deze in zijn geheel in de marinade.

Extra zout toevoegen hoeft niet perse in deze marinade. In de sambal oelek zit zout en de eetlepel sojasaus is het ‘zout’ in dit recept. Gebruik voor deze marinade een lekkere dikke ketjap want dit bepaalt de smaak van de saté.

Klik hier om te lezen welk merk ketjap ik gebruik en waar deze te koop is.

Saté maken (rijgen)

Ik maak het liefst saté van kipfilet (saté ayam). Snijd 1 filet in 3 lange repen. 1 reepje = 1 sateetje. Snijd vervolgens het reepje in kleine stukjes. Zo kun je een beetje inschatten hoeveel sateetjes je uiteindelijk hebt. Als je saté gaat rijgen, knijp je de kip als het ware om het stokje. Zorg dat het vlees dicht tegen elkaar aan zit zodat het straks gelijkmatig geroosterd wordt.

Hoe bereid je de lekkerste saté?

  • roosteren op een speciale saté bbq (Klik hier om te lezen waar je deze kunt aanschaffen)
  • grillen in een grillpan
  • roosten op een ‘gewone’ barbecue
  • bakken in een koekenpan

Marinade voor sate

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Indische en Indonesische recepten, Indofood
Hoeveelheid voor

1

kilo
Bereiding

10

minuten

Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast maak je snel een lekkere marinade voor Indische saté.

KLIK HIER OM HIER OM DE VIDEO VAN DIT RECEPT OP YOUTUBE TE BEKIJKEN

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook

  • 1 centimeter verse gember

  • 1 ui

  • 1 eetlepel sambal oelek

  • halve citroen (rasp en sap)

  • 1 eetlepel honing

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 6 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)

  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

  • Neem een grote kom en rasp hierboven (voorzichtig) de ui, knoflook en gember.
  • Voeg de sambal, citroensap en rasp toe en vervolgens de ketjap, sojasaus, sesamolie, honing en zwarte peper.
  • Proef of de smaak van de marinade naar wens is en pas deze indien nodig nog iets aan. Wil je meer pit? Voeg dan extra sambal toe. Mis je wat zout? Voeg dan nog wat sojasaus of een snufje zout toe.
  • Laat het in stukjes gesneden vlees (kip/varken of rund) minimaal 2 uur of eventueel een nachtje marineren in de koelkast. De volgende dag kun je de saté gaan rijgen.
  • Als je de saté gaat roosteren blijf dan altijd in de buurt, de ketjap kan namelijk snel verbranden. Blijf daarom de sateetjes steeds draaien tijdens het grillen of roosteren.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

12 Reacties

  1. Hoihoi,

    Is het mogelijk om de marinade van te voren te maken? Zo ja, hoe kan ik deze het beste bewaren en hoe lang is het dan goed?

    Groetjes

    • Hoi! Je kunt de marinade prima van tevoren maken. Deze is wel een paar dagen houdbaar in de koelkast (zonder de kip erin dan). Groet, Simone

  2. Je recept is top! We hebben heerlijke saté gegeten. Voor herhaling vatbaar

  3. Tom Hardorff

    beste Simone, ik maak vaak saté van uw recepten, zowel varkens als kip, wat ik mij afvraag , is het niet beter dat ik de varken of kip eerst een beetje gaar bakt dan laten afkoelen dan pas in de marinade leggen. zou u mij het goede kunnen vertellen.

    mvg Tom
    musheba@ziggo.nl

    • Hallo Tom, nou dat is in principe niet nodig. Ben je anders bang dat het vlees niet gaar genoeg is? Wat je wel zou kunnen doen is de saté marineren, roosteren of grillen en daarna rechtop in een hoge pan met warme pindasaus zetten. Zo blijven de sateetjes warm in de saus en garen ze nog verder na mocht dat nodig zijn. Zo deed mijn moeder het altijd. Aanbakken voor het marineren is niet handig want je wil juist dat de smaak in het vlees trekt. Ik hoop dat je iets kunt met deze tip! Gr. Simone

  4. Thomas Stolker

    Beste Simone, lekker recept. Alleen dat raspen van de ui was geen succes. Gelukkig had ik Hansaplast in huis. Volgende keer toch maar weer hakken.

    • Hoi Thomas, misschien is hakken dan veiliger inderdaad! Je zou de ui ook kunnen pureren in een keukenmachine of fijnmalen met de staafmixer. Dat is dan wel weer iets meer afwas. Fijn dat het wel lekker was! Groetjes, Simone

  5. Tom Hardorff

    Beste Simone ; ik heb het saté gemaakt wat hier boven staat van varkens kop haas , alles gedaan wat er stond , wat de smaak iets over heerste was de citroen, was niet veel , maar de volgende keer iets minder er in, maar ik heb nog nooit zo’n lekkere saté gegeten , dank je voor het heerlijke recept
    mvg Tom

  6. Wouter Geels

    Meerdere keren gemaakt, iedere keer smullen.

    Ik gebruik de marinade om varkenshaas te marineren…. super lekker!!!!!

  7. Hi Simone,
    Wat een superlekker recept!
    Dankjewel!!
    Groetjes,
    Solange

  8. Heerlijk recept mijn man en ik hebben gesmuld ! Ik had geen honing in huis en heb er 1 eetlepel bruine suiker aan toegevoegd, lekker zoet en pittig !!!

  9. Hi Simone. I spent some time in The Netherlands and Kip Sate was one of my favorite dishes. Could you translate into English please?

    Doei

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

18 − 4 =