Eetspiratie » Sate ajam ketjap
Sate ajam ketjap

Sate ajam ketjap

Saté ajam ketjap, malse kip op een stokje geserveerd met een lekkere ketjapsaus. Bij saté hoef je natuurlijk niet altijd ‘satésaus’ te serveren. Bijvoorbeeld bij saté kambing (geitenvlees) wordt traditioneel ketjapsaus geserveerd. Maar het het kan ook allebei natuurlijk! Marineer je sateetjes en serveer er verschillende sauzen bij, zo kan iedereen kiezen wat hij/zij zelf lekker vindt.

De lekkerste saté maak je op een barbecue of een speciale saté barbecue. Heb je deze BBQ niet dan kan het natuurlijk ook prima op een grillpan of op een grillplaat. Zorg er wel voor dat je in de buurt blijft tijdens het bereiden van de saté en blijf ze constant draaien zodat ze gelijkmatig garen en niet verbranden.

Saté ajam ketjap

Je kunt ook prima sateetjes maken zonder het vlees vooraf te marineren, maar zorg dan dat je er een lekkere saus bij serveert. Satésaus is de meest geliefde saus bij saté maar probeer voor de afwisseling eens ketjapsaus. Breng de kip op smaak met peper en zout en rijg ze op geweekte satéprikkers. Rooster ze op de BBQ, grill of grillplaat en serveer de ketjapsaus eroverheen. Je kunt de saus zowel warm als koud eten. Verwarm deze wel eerst tijdens het bereiden zodat de smaken goed vrijkomen. Daarna kun je het royaal over de sateetjes serveren.

Ideaal voor in de tuin de satebarbecue
Spiedini Saté-bbq Bali 80

Spiedini Saté-bbq Bali 80

Smalle houtskoolbarbecue met horizontaal rooster voor saté of andere spiesjes – 80 cm lang.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sate ajam ketjap

Sate ajam ketjap

Recept van Simone | Eetspiratie
4.4 van 7 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

Bij saté wordt meestal pindasaus geserveerd maar een lekkere variant daarop is een zoete ketjapsaus. Maak heel eenvoudig saté ajam ketjap (kipsaté met ketjap) waarbij je de ketjapsaus warm of koud kunt serveren.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 kilo kipfilet (kiphaasjes of kippendijen)

  • 2 tenen knoflook, geraspt

  • 1 theelepel verse gember, geraspt

  • 1 rode ui, gesnipperd

  • 5 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 bosui, in ringetjes gesneden

  • halve eetlepel sambal oelek

  • halve biologische limoen (rasp en sap)

  • 1 theelepel olie

  • peper en zout naar smaak

BEREIDING

  • Begin al eerste met het snijden van de kip. Snijd de kip in even grote blokjes zodat ze later op de barbecue of grill gelijktijdig gaar worden.
  • Rasp 1 theelepel gember en 2 tenen knoflook. Snipper 1 ui en snijd 2 bosui in fijne ringetjes. Verhit een theelepel olie in een steelpan en fruit hierin de ui, knoflook, gember en een halve eetlepel sambal oelek aan.
  • Als de ui zacht is voeg je 5 eetlepels ketjap manis en 1 theelepel sesamolie toe. Rasp de limoen boven de pan en knijp het sap eruit. Als laatste voeg je de gesneden bosui toe. Meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de saus apart tot gebruik. Warm hem op of serveer het koud. De saus kun je ook prima bewaren in een afgesloten potje in de koelkast.
  • Rijg de kip op satéstokjes en rooster of grill ze op de BBQ of grillpan of grillplaat. Serveer er lekker veel ketjapsaus bij.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.