Sate ajam ketjap

Sate ajam ketjap

Kip saté met ketjapsaus in plaats van pindasaus. Eigenlijk hoort er pindasaus of satésaus bij vlees op een stokje. Maar je hebt ook saté gemaakt van geitenvlees, beter bekend als saté kambing. Bij saté kambing wordt meestal ketjapsaus geserveerd. Nu ben ik meer fan van kip dan van geit, dus maakte ik saté ajam (kip) met ketjapsaus. Ik heb simpelweg twee bestaande recepten van mijn website met elkaar gecombineerd en de bereidingswijze uitgeschreven. Ik bereidde de sateetjes op een grillpan, maar dat kan natuurlijk ook op een bbq of grillplaat.

Uiteraard kun je ook pindasaus maken om erbij te serveren. Kijk hier voor het recept van pindasaus. Ik gebruikte voor dit recept kiphaasjes (450 gram) omdat deze snel gaar zijn. Je kunt ook kippen dijen gebruiken. Met dit recept kun je 6 stokjes maken.

Ingrediënten voor de marinade

  • teentje knoflook geraspt
  • verse gember geraspt (ongeveer 1 centimeter)
  • sambal oelek naar smaak
  • sap en rasp van een halve biologische citroen
  • 4 tot 6 eetlepels sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)
  • 1 eetlepel honing
  • theelepel sesamolie
  • vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

Meng alle ingrediënten in een grote kom en leg daar de gesneden stukken kip in. Laat dit een nacht of minimaal vier uur marineren in de koelkast, zo kunnen de smaken goed intrekken.

Ingrediënten voor de ketjapsaus

  • teentje knoflook geraspt
  • verse gember geraspt (1 centimeter)
  • kleine rode ui gesnipperd
  • 5 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • theelepeltje sesamolie
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • sambal oelek naar smaak
  • theelepeltje (rijst) olie

Hoe maak je het?

Snipper de ui, rasp de gember en de knoflook en verhit een theelepeltje olie in een steelpannetje. Fruit de ui aan tot hij zacht is. Voeg de knoflook, sambal en gember toe en bak dit kort aan op zacht vuur. Snijd de bosui in ringetjes en voeg de ketjap en sesamolie toe. Als laatste kunnen de ringetjes bosui erbij. Deze saus kun je zowel warm als koud eten.

Saté ajam

Saté ajam

Nu kun je de saté gaan maken. Haal de kip uit de koelkast en rijg deze aan de satéprikkers. Als je de saté gaat bereiden op de bbq, zet de stokjes dan eerst in water zodat ze straks niet verbranden tijdens het roosteren. Als je ze gaat bereiden op de grillpan hoeft dat niet. Verhit ondertussen de grillpan.

Leg de sateetjes op een bord en besprenkel ze met olie. Ik gebruik hier een verstuiver voor, op die manier kan ik de olie goed doseren. Het kan ook met een kwastje die je lichtjes dipt in de olie.

Leg de saté op de grillpan en laat ze eerst aan een kant goed bruin worden voordat je ze omdraait. Grill ze aan beiden kanten bruin en zorg dat ze niet verbranden. Verwarm ondertussen de ketjapsaus en kook een pannetje rijst. Door een theelepel gemalen kurkuma aan de rijst toe te voegen wordt hij geel.

Serveer er bijvoorbeeld een Indische komkommersalade of een ander lekker Indisch groentegerecht bij. Ook hakte ik een handje ongezouten pinda’s fijn en roosterde deze in een droge koekenpan, strooi deze over de sateetjes voor een lekkere crunch. Kijk hier voor meer inspiratie en andere lekkere gerechtjes om bij de saté te serveren.

Kip saté

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*