Eetspiratie » Sate ajam ketjap
Sate ajam ketjap

Sate ajam ketjap

Saté ajam ketjap, malse kip op een stokje geserveerd met een lekkere ketjapsaus. Bij saté hoef je natuurlijk niet altijd ‘satésaus’ te serveren. Bijvoorbeeld bij saté kambing (geitenvlees) wordt traditioneel ketjapsaus geserveerd. Maar het het kan ook allebei natuurlijk! Marineer je sateetjes en serveer er verschillende sauzen bij, zo kan iedereen kiezen wat hij/zij zelf lekker vindt.

De lekkerste saté maak je op een barbecue of een speciale saté barbecue (klik hier om meer te lezen over de saté bbq). Heb je deze niet dan kan het natuurlijk ook prima op een grillpan of op een grillplaat. Zorg er wel voor dat je in de buurt blijft tijdens het bereiden van de saté want door de suikers in de ketjap heb je snel kans op verbranding en dat zou zonde zijn.

Saté ajam ketjap maken

Lekkere saté begint natuurlijk met het maken van een marinade. Ik gebruik daar mijn eigen simpele recept meestal voor. Je voegt wat smaakmakers samen in een kom, voegt het vlees toe en laat het een paar uurtjes marineren. Maar heb je een keer geen tijd om te marineren, dat is geen probleem. Je kunt ook prima sateetjes maken zonder het vlees vooraf te marineren, zorg dan dat je er een lekkere saus bij serveert. Dit recept bestaat uit 2 onderdelen, de marinade en de ketjapsaus. Eerst maak je de marinade waar je de kip een paar uurtjes in legt (zie recept hieronder). En vervolgens maak je de saus die je straks bij de saté ajam ketjap gaat serveren.

Klik hier om het recept en de bijbehorende video van de marinade te bekijken. In de video kun je zien hoe eenvoudig het is om de marinade te maken.

Sate ajam ketjap

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Familierecepten, Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse receptenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

1

kilo
Marineren

2

uren 
Bereiding

25

minuten
Tijd totaal

2

uren 

25

minuten

Bij saté wordt meestal pindasaus geserveerd maar een lekkere variant daarop is een zoete ketjapsaus.

Ingrediënten

  • 1 kilo kipfilet (kiphaasjes of kippendijen)

  • saté marinade volgens het recept hierboven

  • 2 tenen knoflook

  • 1 centimeter verse gember

  • 1 rode ui

  • 5 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)

  • 1 theelepel sesamolie

  • 2 bosuitjes

  • sambal oelek (naar smaak)

  • halve limoen (rasp en sap)

  • 1 theelepel olie

  • peper en zout naar smaak

Hoe maak je het?

  • Begin al eerste met het snijden van de kip. Snijd de kip in even grote blokjes zodat ze later op de barbecue of grill gelijktijdig gaar worden.
  • Maak de marinade zoals aangegeven in het recept (zie link naar het recept hierboven). Leg de kip in de marinade en zet dit afgedekt een paar uurtjes in de koelkast.
  • Maak terwijl de kip in de marinade staat alvast de ketjapsaus. Je kunt deze saus zowel warm als koud eten/serveren.
  • Rasp de gember en de knoflook. Snipper de ui en snijd de bosui in fijne ringetjes. Verhit een theelepel olie in een steelpan en fruit hierin de ui, knoflook, gember en sambal aan.
  • Als de ui zacht is voeg je de ketjap en sesamolie toe. Rasp de limoen boven de pan en knijp het sap eruit. Als laatste voeg je de gesneden bosui toe. Meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
  • Zet de saus apart tot gebruik. Warm hem op of serveer het koud. De saus kun je ook prima bewaren in een afgesloten potje in de koelkast.
  • Rijg de kip op satéstokjes en rooster of grill ze op de bbq of pan of plaat. Serveer er lekker veel ketjapsaus bij.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE