Saté ajam ketjap, malse kip op een stokje geserveerd met een lekkere ketjapsaus. Bij saté hoef je natuurlijk niet altijd ‘satésaus’ te serveren. Bijvoorbeeld bij saté kambing (geitenvlees) wordt traditioneel ketjapsaus geserveerd. Maar het het kan ook allebei natuurlijk! Marineer je sateetjes en serveer er verschillende sauzen bij, zo kan iedereen kiezen wat hij/zij zelf lekker vindt.
De lekkerste saté maak je op een barbecue of een speciale saté barbecue. Heb je deze BBQ niet dan kan het natuurlijk ook prima op een grillpan of op een grillplaat. Zorg er wel voor dat je in de buurt blijft tijdens het bereiden van de saté en blijf ze constant draaien zodat ze gelijkmatig garen en niet verbranden.
Saté ajam ketjap
Je kunt ook prima sateetjes maken zonder het vlees vooraf te marineren, maar zorg dan dat je er een lekkere saus bij serveert. Satésaus is de meest geliefde saus bij saté maar probeer voor de afwisseling eens ketjapsaus. Breng de kip op smaak met peper en zout en rijg ze op geweekte satéprikkers. Rooster ze op de BBQ, grill of grillplaat en serveer de ketjapsaus eroverheen. Je kunt de saus zowel warm als koud eten. Verwarm deze wel eerst tijdens het bereiden zodat de smaken goed vrijkomen. Daarna kun je het royaal over de sateetjes serveren.
Spiedini Saté-bbq Bali 80
Smalle houtskoolbarbecue met horizontaal rooster voor saté of andere spiesjes – 80 cm lang.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Sate ajam ketjap
4
personen30
minuten30
minuten1
uurBij saté wordt meestal pindasaus geserveerd maar een lekkere variant daarop is een zoete ketjapsaus. Maak heel eenvoudig saté ajam ketjap (kipsaté met ketjap) waarbij je de ketjapsaus warm of koud kunt serveren.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 kilo kipfilet (kiphaasjes of kippendijen)
2 tenen knoflook, geraspt
1 theelepel verse gember, geraspt
1 rode ui, gesnipperd
5 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
1 theelepel sesamolie
1 bosui, in ringetjes gesneden
halve eetlepel sambal oelek
halve biologische limoen (rasp en sap)
1 theelepel olie
peper en zout naar smaak
BEREIDING
- Begin al eerste met het snijden van de kip. Snijd de kip in even grote blokjes zodat ze later op de barbecue of grill gelijktijdig gaar worden.
- Rasp 1 theelepel gember en 2 tenen knoflook. Snipper 1 ui en snijd 2 bosui in fijne ringetjes. Verhit een theelepel olie in een steelpan en fruit hierin de ui, knoflook, gember en een halve eetlepel sambal oelek aan.
- Als de ui zacht is voeg je 5 eetlepels ketjap manis en 1 theelepel sesamolie toe. Rasp de limoen boven de pan en knijp het sap eruit. Als laatste voeg je de gesneden bosui toe. Meng alles goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Zet de saus apart tot gebruik. Warm hem op of serveer het koud. De saus kun je ook prima bewaren in een afgesloten potje in de koelkast.
- Rijg de kip op satéstokjes en rooster of grill ze op de BBQ of grillpan of grillplaat. Serveer er lekker veel ketjapsaus bij.
AANTEKENINGEN
- Nasi kuning is een aromatische rijst die erg lekker is bij deze saté ajam ketjap. Klik hier om het recept te bekijken.
- Ben je ook op zoek naar een lekker recept voor satésaus? Klik dan hier om mijn recept te bekijken.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Saté van de saté barbecue
- Pittige saté marinade
- Ketjapsaus – een heerlijke smaakmaker
- Thaise saté
- 10 x de lekkerste Indische recepten met kip
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.