Eetspiratie » Saté van de saté barbecue
Saté van de saté barbecue

Saté van de saté barbecue

Saté van de saté barbecue, de lekkerste manier om saté te bereiden. Iedereen die ook maar een beetje Indische/ Indonesische roots heeft zal in zijn schuur een saté barbecue hebben staan. Dit is namelijk is namelijk een onmisbaar item in de Indofood keuken. Maar wat is dit precies voor een barbecue en hoe werkt het? Ik leg het uit!

Er zijn verschillende formaten saté barbecues. Ik heb zowel een klein tafelmodel als een model op poten. De kleine is handig als je even snel sateetjes wilt grillen voor bijvoorbeeld je gezin. De grote is handig voor grotere groepen en als je meerdere sateetjes tegelijk wilt roosteren.

Saté van de saté barbecue

Het belangrijkste van de saté barbecue is het model en het rooster. Deze barbecue is lang en smal en het rooster is zo gemaakt dat de saté er niet doorheen kan vallen. Het rooster bestaat vaak uit twee of drie stangen waar je de sateetjes op kunt leggen. De satéstokjes steken buiten de barbecue uit waardoor je ze makkelijk kunt draaien zonder je handen te verbranden. Eronder zit een plaat die het as opvangt. Door het formaat van de barbecue kun je heel veel stokjes naast elkaar leggen en tegelijkertijd bakken. Dit is heel handig als je een grote familie hebt en je allemaal tegelijkertijd wilt eten!

Saté bbq
De meest simpele saté bbq

Verder werkt het hetzelfde als een gewone barbecue. Je doet er kooltjes in, steekt hem aan en wacht tot ze gaan gloeien. De saté is op deze barbecue heel snel klaar. Het is dus belangrijk dat er steeds iemand bij blijft om de sateetjes te draaien. Het is de bedoeling dat ze die lekkere grillsmaak krijgen en dat effect krijg je eigenlijk alleen als je de saté bereid op kooltjes.

Zoals ik eerder aangaf, een saté barbecue is er in verschillende in formaten. Van een klein tafelmode tot vrijstaande modellen tot wel 1,40 meter lang. Voor een gezin zou ik tenminste voor een staand model van 60 centimeter of 80 centimeter gaan. Deze modellen staan op pootjes. Dit vind ik persoonlijk ook handiger omdat de bak iets hoger en langer is, je kunt er dus meerdere sateetjes tegelijk bakken. Ook is een groter model veiliger met kinderen in de buurt, de barbecue staat dan op een vaste plek en duidelijk in het zicht. Een tafelmodel is wat minder zichtbaar.

De barbecue is redelijk snel aangemaakt, na 20-30 minuten zijn de kooltjes warm. De barbecue blijft tot 2 uur (en zelfs langer) warm, dus je kunt in die tijd heel wat vlees en/of tahoe en tempeh roosteren. Je kan ook de helft van de barbecue vullen met kooltjes als je maar een paar sateetjes wilt bakken.

Saté van de saté bbq
Handig dat de stokjes er buiten steken, zo verbranden je vingers niet!

Waar koop je een saté barbecue?

Een saté barbecue koop je bij een (online)toko en vaak worden ze ook aangeboden op een pasar malam (Indische markt). Online worden ze ook verkocht.  Soms zijn dit barbecues die geïmporteerd worden uit Indonesië. Je ziet online ook veel handgemaakte barbecues, deze worden soms ook aangeboden op marktplaats. Omdat de echte saté barbecue op slechts enkele plekken verkrijgbaar is, maken sommige mensen ze op bestelling en bieden deze dan particulier aan. Vaak hebben mensen zo hun eigen adresjes.

Schoonmaken

Het meest vervelende aan een barbecue is het schoonmaken! Het voordeel van de saté barbecue is dat deze maar 2 of 3 stangen heeft. Als je de (afgekoelde) as hebt weggegooid, kun je met een schuursponsje de stangen makkelijk schoon maken. Er zijn geen moeilijke hoekjes of roosters waar je niet bij kunt. Grove resten kun je met een plamuurmesje ook makkelijk verwijderen.

Het enige wat je nu nog nodig hebt zijn lekkere recepten! Via deze link ga je naar de pagina waar je al mijn saté recepten vindt. En in dit artikel kun je de familierecepten van mijn saté marinade en satésaus.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE