Eetspiratie » Saté van de saté barbecue
Saté van de saté bbq

Saté van de saté barbecue

Ik kreeg laatst een heel leuk cadeau van mijn gezin, namelijk een saté bbq! Wij zijn gek op saté maar om daar nu een grote barbecue voor aan te steken en die vervolgens schoon te maken, nee dat is niet ons ding. De oplossing is een speciale bbq geschikt voor alleen sateetjes. Deze bbq is blijkbaar nog niet zo heel bekend in Nederland, terwijl veel Indische mensen zo’n bbq al jaren gebruiken. Ik kreeg van veel mensen de vraag: wat is een saté bbq? Hoe werkt het? En waar kun je deze kopen? Nou, dat ga ik je in dit artikel vertellen.

Ik leg in dit artikel uit wat een saté bbq is en geef ook een aantal recepten om de lekkerste saté te maken. Telkens als ik een nieuw saté recept heb, zal ik deze ook aan dit artikel toevoegen.

Wat is een saté barbecue nu precies?

Het belangrijkste van de saté bbq is het model en het rooster. Een saté bbq is lang en smal en het rooster is zo gemaakt dat de saté er niet doorheen valt. Het rooster bestaat vaak uit twee of drie stangen waar je de sateetjes op kunt leggen. De satestokjes steken buiten de bbq uit waardoor je ze makkelijk kunt draaien zonder je handen te verbranden. Eronder zit een plaat die het as opvangt. Door het formaat van de bbq kun je heel veel stokjes naast elkaar leggen en tegelijkertijd bakken. Dit is heel handig als je een grote familie hebt en je allemaal tegelijkertijd wilt eten!

Saté bbq
De meest simpele saté bbq

Verder werkt het hetzelfde als een gewone barbecue. Je doet er kooltjes in, steekt hem aan en wacht tot ze gaan gloeien. De saté is op deze bbq heel snel klaar. Het is dus belangrijk dat er steeds iemand bij blijft om de sateetjes te draaien. Het is de bedoeling dat ze die lekkere grillsmaak krijgen en dat effect krijg je eigenlijk alleen als je de saté bereid op kooltjes.

Een saté bbq is er in verschillende in formaten. Van een klein tafelmode tot vrijstaande modellen tot wel 1,40 meter lang. Voor een gezin zou ik tenminste voor een staand model van 60 cm of 80 cm gaan. Deze modellen staan op pootjes. Dit vind ik persoonlijk ook handiger omdat de bak iets hoger en langer is, je kunt er dus meerdere sateetjes tegelijk bakken. Ook is een groter model veiliger met kinderen in de buurt, de bbq staat dan op een vaste plek en duidelijk in het zicht. Een tafelmodel brengt toch een groter risico met zich mee.

De bbq is redelijk snel aangemaakt, na 20-30 minuten zijn de kooltjes warm. De bbq blijft tot 2 uur (en zelfs langer) warm, dus je kunt in die tijd heel wat vlees roosteren.

Saté van de saté bbq
Handig dat de stokjes er buiten steken, zo verbranden je vingers niet!

Je kan uiteraard ook de helft van de bbq vullen met kooltjes en maar de helft van de lengte gebruiken om te bakken. Krijg je echt veel eters? Dan kun je vaak grote modellen aan elkaar koppelen.

Waar koop je een saté bbq?

Een saté bbq koop je bij een (online)toko en vaak worden ze ook aangeboden op een pasar malam (Indische markt). Online worden ze ook verkocht.  Soms zijn dit barbecues die geïmporteerd worden uit Indonesië, maar je ziet ook veel handgemaakte barbecues. Omdat de echte saté bbq op slechts enkele plekken verkrijgbaar is, maken sommige mensen ze op bestelling en bieden deze dan particulier aan. Vaak hebben mensen zo hun eigen adresjes. Hierboven zie je twee (affliate) links naar Bol.com waar deze saté bbq dus ook verkrijgbaar is. Persoonlijk vind ik het een prima saté bbq en kan deze ook zeker aanbevelen.

Wat kun je allemaal bereiden op de saté bbq?

Nou in ieder geval saté! Maar vaak kun je er voor enkele euro’s nog een extra roostertje bij kopen, zodat je ook een ander stukje vlees kunt bakken. Handige tip is om het vlees van tevoren eerst lichtjes te bestrijken met olie zodat het niet vast blijft plakken aan het roostertje. Je kunt natuurlijk ook olie in je marinade doen, dat heeft hetzelfde effect.

Schoonmaken van de bbq

Het meest vervelende aan bbq-en  is normaal gesproken het schoonmaken van de bbq. Voor ons gezin een reden om niet (al te vaak) te bbq-en. Het voordeel van de sate bbq is dat de bbq maar 2 of 3 stangen heeft. Als je de (afgekoelde) as hebt weggegooid, dan kun je met een schuursponsje de stangen makkelijk schoon maken. Geen moeilijke hoekjes of roosters die je moet schoonmaken. Grove resten kun je met een plamuurmesje ook makkelijk verwijderen. Binnen een paar minuten is de saté bbq weer klaar om een volgende keer te gebruiken. Omdat het schoonmaken zo makkelijk is, is ons gezin ook veel meer gaan bbq-en. Voor ons een ideale bbq!

Recepten

Inmiddels heb ik al heel wat saté recepten op Eetspiratie staan en schreef ik dit handige artikel over saté en satésaus. Omdat een overzichtje altijd handig zet ik nog een paar recepten voor je op een rijtje. Nieuwe saté recepten worden ook aan dit overzicht toegevoegd.

Saté ajam ketjap (kipsaté met ketjap)

Kipsaté is misschien wel de meest bekende saté. Bijna iedereen lust het en het is makkelijk te bereiden. Laat de kip lekker marineren (het liefst een nachtje). Week de satéprikkers in een glas met water en rijg de stukjes kip eraan. Bak ze op de saté bbq en blijf steeds draaien zodat ze niet verbranden. Serveer de ketjapsaus er los bij.
Kijk hier voor het recept.

Saté ajam ketjap
Saté ajam ketjap

Saté van kipgehakt

Saté van gehakt is een lekkere variant op de bekende saté recepten. Deze saté serveer je op stengels citroengras wat er ook nog eens heel mooi uitziet. Dit is een leuk gerecht om te serveren als je eters krijgt of als gerechtje voor bij de rijsttafel.
Kijk hier voor het recept.

Sate van kipgehakt
Saté van kipgehakt

Yakitori (Japanse saté van kip)

Bij deze variant van saté is de grillsmaak heel belangrijk. Het sausje wat bij dit recept hoort gebruik je ook tijdens het bakken om het vlees mee af te lakken. Hierdoor krijg je een lekkere smaak die echt bij yakitori hoort.
Kijk hier voor het recept.

Yakitori (Japanse kipspiesjes)
Yakitori

Saté ajam met satésaus (kip met satésaus)

Als ik saté ajam maak dan marineer ik hem in mijn favoriete marinade. Dit marinade recept is ook een van de meest bekeken recepten op mijn blog. Het lekkerste is om de kip te marineren, deze te roosteren op de saté bbq en er zelfgemaakte satésaus bij te serveren.
Kijk hier voor het recept van de marinade en de satésaus.

Saté ajam
Saté ajam met satésaus

Saté pentol (saté van gehakt)

Dit is de favoriete saté van mijn oudste dochter. Kleine gekruide balletjes op een stokje, wie lust dat nu niet! Deze saté is heel eenvoudig om te maken en ook snel klaar.
Lees hier het recept.

Saté pentol
Saté pentol

Binnenkort volgen er nog meer saté recepten met rundvlees en gehakt!

Kende jij de saté bbq al? Ben je net als ik ook gek op saté maar ben je niet zo fan van het schoonmaken van een grote barbecue? Dan is de saté bbq echt iets voor jou! Het is tevens een leuk cadeau voor de echte barbecue fan en een liefhebber van Indonesische keuken kun je hiermee ook een groot plezier doen!

Als je nog vragen hebt over de saté bbq, stel je vraag dan hieronder.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE