Eetspiratie » Thaise saté
Thaise saté

Thaise saté

Thaise saté, een recept wat nog ontbrak op mijn website. Deze saté smaakt totaal anders als bijvoorbeeld de Indische variant die met ketjap wordt gemaakt. De saté heeft qua smaak veel weg van curry. De basis van dit recept is dan ook gele currypasta. Hierdoor is je saté snel klaar en lekker op smaak.

Dit recept is gemaakt met ingrediënten die ik op dat moment in huis had. Het is dus geen authentiek recept maar wel met Thaise smaken zoals kaffir lime (in de Indische keuken bekend als djeroek poeroet). Smaakmakers zoals sereh en Thaise vissaus mogen natuurlijk niet ontbreken.

Thaise saté

(Gele)curry pasta kun je kopen in een potje maar ik heb ook een recept om deze zelf te maken (bekijk hier het recept). Het is wel aan te raden het vlees een nacht te marineren. Heb je niet zoveel tijd dan is korter ook prima, maar hoe langer het marineert het malser het vlees wordt.

Voor malse saté kun je het beste kippendijen gebruiken. Je hebt dan minder kans dat de kip ‘droog’ wordt. Er zitten wel meer flubbertjes aan kippendijen, deze kun je er het beste afknippen of afsnijden. Blijf tijdens het roosteren wel in de buurt en blijf de saté steeds ronddraaien om verbranden te voorkomen.

Thaise saté

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

12

stuks
Voorbereiding

10

minuten
Marineren

2

uren 

30

minuten
Tijd totaal

2

uren 

40

minuten

Thaise saté smaakt net weer anders dan de meer bekende Indische saté. Voor de marinade gebruik je een currypasta, een ideale smaakmaker voor deze saté.

Ingrediënten

  • 500 gram 500 kipfilet of kippendijen

  • 1 flinke eetlepel 1 gele currypasta

  • 1 theelepel 1 Thaise vissaus

  • 1 theelepel 1 suiker

  • halve theelepel halve sesamolie

  • 3-4 blaadjes 3-4 djeroek poeroet

  • 1 theelepel 1 azijn

  • 100 milliliter 100 kokosmelk

  • sambal oelek naar smaak

Hoe maak je het?

  • Snijd de kip in blokjes, zorg dat ze dezelfde grootte hebben zodat ze straks gelijktijdig gaar zijn. Zet de kip apart en begin met het maken van de marinade.
  • Doe de currypasta in een kom en voeg de sambal, Thaise vissaus, azijn, sesamolie, suiker en kokosmelk toe. Roer dit goed los. Proef de marinade en voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe.
  • Voeg nu de kip toe aan de marinade en leg de djeroek poeroet blaadjes er in zijn geheel in. Schep alles goed door elkaar en zorg dat alle kipstukjes zijn bedekt met de marinade. Laat dit een nacht of minimaal een paar uur marineren.
  • Laat de stokjes voor de saté een paar uur weken in water. Rijg de kip aan de stokjes. Belangrijk! Gebruik een handschoen tijdens het rijgen want de kurkuma die in de curry pasta zit geeft af en kan vlekken veroorzaken.
  • Rijg de kip al zigzaggend aan het stokje. Dus je steekt niet het stokje zo door het vlees maar je rijgt deze. Zo zit het stevig aan de satéprikker. Gebruik ongeveer 4 blokjes kip per prikker.
  • Grill de saté bij voorkeur op een (saté)barbecue of op een grillpan. Draai de saté regelmatig om en laat het niet verbranden. Serveer de saté met pindasaus, ringetjes bosui en fijngehakte pinda’s.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE