Satésaus, saus die je serveert over geroosterd vlees (of tahoe en tempeh) op een stokje. Deze saus is iets dikker en kruidiger van smaak dan bijvoorbeeld de pindasaus wat je bij gado gado (Indische salade) serveert. Het is altijd handig om een goed satésaus recept in je kookrepertoire te hebben.
Om lekkere sateetjes te maken is het belangrijk om het vlees eerst te marineren. Mijn recept voor saté marinade is lekker en simpel. Bekijk hier het recept. De combinatie van de marinade met de satésaus en de grillsmaak maken het tot een perfect sateetje. De bereiding op de saté barbecue zorgen voor die heerlijke grillsmaak die bij saté hoort.
Satésaus
Je kunt saté op verschillende manieren serveren. Mijn moeder deed dit altijd op een handige manier. Ze maakte een grote hoge pan (een soeppan) met satésaus, bereidde de saté en zette de stokjes rechtop in de pan. De bovenkant van het stokje stak uit de pan zodat je deze er makkelijk uit kon halen. De pan zette ze op een warmhoudplaatje of op het gasfornuis met een vlamverdeler eronder. Als je de satésaus op deze manier wilt bereiden maak dan wel een dubbele hoeveelheid. Ben dan wel terughoudend met de trassi. Waarom? Dat leg ik uit in dit artikel. Hier kun je lezen hoe je het beste een recept kunt verdubbelen.
Een andere optie is om de satésaus ernaast te serveren. Je roostert de saté, doet satésaus in een kom en dipt hier elke keer je sateetje in. Of je schept de saus er gewoon ouderwets bovenop. Strooi er gebakken uitjes over voor een lekkere crunch. Je kunt deze saus heel eenvoudig vegan (veganistisch) maken door de trassi weg te laten en water óf plantaardige melk te gebruiken.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Satésaus
1
portie (250 ml)10
minutes10
minutes20
minutesKruidige Indische satésaus waar je sateetjes in kunt dippen. Ook lekker met gebakken uitjes erbij.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 eetlepels pindakaas (eventueel met stukjes noot)
1 flinke ui, grof gesneden
2 tenen knoflook
3 – 4 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
1 theelepel verkruimelde trassi (optioneel)
0,5 -1 eetlepel sambal badjak
1 theelepel (of meer) sambal oelek
1 eetlepel olie
200-250 milliliter water of melk
1 theelepel (palm)suiker of meer naar smaak
zout en peper naar smaak
limoen partjes (om erbij te serveren)
BEREIDING
- Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Doe dit samen met de trassi, sambals, suiker, peper en zout en een scheutje ketjap manis in een hoge beker. Maak er met een staafmixer een puree (boemboe) van. Voeg eventueel een scheutje water toe om de staafmixer een beetje te helpen.
- Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit hierin de boemboe aan. Voeg vervolgens de pindakaas toe. Roer dit los en voeg steeds een scheutje melk of water toe. Vervolgens mag de ketjap erbij. Meng alles goed door elkaar.
- Breng de saus op smaak met zout, peper en limoensap. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog wat van de ingrediëntenlijst toe.
- De saus kun je makkelijk voorbereiden. Als je hem opwarmt voeg dan een scheut water of melk toe om de saus wat losser te maken. Deze saus kun je ook goed invriezen.
BEKIJK DE VIDEO
AANTEKENINGEN
- Allergisch voor pinda’s? Met cashewnoten kun je ook een heerlijke satésaus maken. Bekijk hier het recept voor satésaus zonder pinda’s.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Saté recepten, satésaus en marinade
- Marinade voor sate
- Saté van de saté barbecue
- Saté pentol (saté van gehakt)
- Kip in pindasaus (snel en simpel)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.