Satésaus

Satésaus

Is het satésaus of pindasaus? Pindasaus eet je als bijgerecht en satésaus is de saus die je serveert over gegrild of geroosterd vlees op een stokje. Ik verzin dit niet, dit is echt waar! Deze saus is echt bedoeld als satésaus. Het is een wat dikkere kruidige saus waarbij je ook goed de ketjap proeft. Dit vind ik persoonlijk het lekkerst over een geroosterd sateetje. De saus is ook erg lekker bij frietjes als in een frietje saté.

Bij een goede saté is het belangrijk om het vlees eerst te marineren. Kijk hier voor mijn marinade recept. Vervolgens rooster je deze bij voorkeur op een saté barbecue. Lees in dit artikel alles over de saté barbecue. En als laatste serveer je er een heerlijke satésaus bij!

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Je kunt saté op verschillende manieren serveren. Mijn moeder deed dit altijd op een handige manier. Ze maakte een grote hoge pan met satésaus, bereidde de saté en zette de stokjes rechtop in de pan. De bovenkant van het stokje stak uit de pan zodat je deze er makkelijk uit kon halen. De pan zette ze op een warmhoudplaatje of op het gasfornuis met een vlamverdeler eronder.

Een andere optie is om de satésaus ernaast te serveren. Je roostert de saté, doet satésaus in een kom en dipt hier elke keer je sateetje in. Of je schept de saus er gewoon ouderwets bovenop.

wat heb je nodig?

  • 4 volle eetlepels pindakaas (evt met stukjes noot)

  • 1 flinke ui

  • 2 tenen knoflook

  • 3 tot 4 eetlepels ketjap manis

  • theelepel verkruimelde trassi

  • halve tot hele eetlepel sambal badjak

  • theelepel (of meer) sambal oelek

  • eetlepel (rijst)olie

  • ongeveer 200 tot 250 milliliter water of melk

  • flinke snuf (palm)suiker naar smaak

  • zout en peper naar smaak

  • limoen partjes (om erbij te serveren)

Hoe maak je het?

  • Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Doe dit samen met de trassi, sambals, suiker, peper en zout en een scheutje ketjap manis in een hoge beker. Maak er met een staafmixer een puree van. Voeg eventueel een scheutje water toe om de staafmixer een beetje te helpen.
  • Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit hierin de boemboe aan. Voeg vervolgens de pindakaas toe. Roer dit los en voeg steeds een scheutje melk toe. Nu mag de ketjap erbij. Roer de saus goed door.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en limoensap. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog wat van de ingrediëntenlijst toe.
  • De saus kun je makkelijk voorbereiden. Als je hem opwarmt voeg dan een scheut water of melk toe om de saus wat losser te maken. Deze saus kun je ook goed invriezen.

Bekijk de video

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*