Satésaus

Satésaus

Bij ons thuis hebben wij al jaren een discussie, is het pindasaus of satésaus? Mijn vriend noemt deze bruine saus – die hij graag eet bij frietjes, nasi goreng of kip – consequent satésaus. Ik noem het pindasaus, want het mag pas satésaus heten als je het over een sateetje (vlees op een stokje) serveert. Je kunt maar ergens een discussie over hebben, ik heb gewoon gelijk! Maar vooruit, ik deel dit keer een recept voor satésaus die dus én lekker is bij frietjes én bij vlees op een stokje.

De saus is op zichzelf al heerlijk, maar ik geef je een paar tips voor het maken van lekkere saté.

Voor het maken van lekkere sateetjes kun je het beste het vlees (kip of varkensvlees) eerst marineren. Mijn marinade voor saté is makkelijk en eenvoudig om te maken. Laat het vlees een nachtje marineren en rijg het vlees aan satéprikkers. Het beste kun je de prikkers een nachtje een water laten staan zodat ze niet verbranden tijdens het bakken.

Rijg het vlees aan de prikkers en grill de sateetjes op de barbecue, grillpan of op een bakplaat. Controleer altijd goed of het vlees rondom gaar is. Serveer de satésaus naast de sateetjes of erop. Iedereen eet graag saté op zijn eigen manier. Of je kunt het (zoals mijn moeder dit doet) een grote pan met gegrilde sateetjes maken en deze in de pan met warme satésaus leggen.

Wat heb je nodig?

  • 4 volle eetlepels pindakaas met stukjes noot
  • 1 ui of sjalotje fijngesnipperd
  • teentje knoflook geraspt
  • 3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • een halve theelepel trassi (goed verkruimeld)
  • 2 theelepels (of meer naar smaak) sambal badjak
  • een scheutje (rijst)olie
  • 150 – 200 milliliter water

Hoe maak je de satésaus?

Snipper de ui zo fijn mogelijk en rasp de knoflook. Verhit een scheutje olie in een steelpan, maar niet te veel. Fruit daarin de ui en de knoflook aan tot het een beetje glazig ziet. Doe hier de verkruimelde trassi bij. Roer dit even door en voeg dan ook de sambal badjak toe.

De inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies om de inhoud te bekijken.



Vervolgens gaat de pindakaas erbij. Roer alles goed door elkaar en zet het vuur niet te hoog, want dan verbrandt de saus op de bodem van de pan. Zorg dat het mengsel goed warm is. Voeg dan steeds 50 milliliter water bij de saus en roer het goed door met een spatel. Herhaal dit totdat de saus de voor jou gewenste dikte heeft. Je zal ongeveer 150 – 200 ml water nodig hebben. Proef of de satésaus op smaak is en voeg indien nodig nog wat ketjap of sambal toe. Breng eventueel de satésaus op smaak met een snufje zout.

De satésaus smaakt extra lekker met gebakken uitjes (bawang goreng) erbij. Lees hier hoe je zelf eenvoudig gebakken uitjes kunt maken. De saus kun je een paar dagen bewaren in de koelkast, of zelfs invriezen. Roer de saus voor gebruik goed door.

Serveer deze saus bij Oosterse gerechten, frietjes of in de zomer bij de barbecue. En wil je een lekkere pindasaus maken? Kijk dan hier voor het recept!

Satésaus

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

De inhoud is geblokkeerd. Accepteer cookies om de inhoud te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*