Eetspiratie » Satésaus
Satésaus

Satésaus

Satésaus, saus die je serveert over geroosterd vlees (of tahoe en tempeh) op een stokje. Deze saus is iets dikker en kruidiger van smaak dan bijvoorbeeld de pindasaus wat je bij gado gado (Indische salade) serveert. Het is altijd handig om een goed satésaus recept in je kookrepertoire te hebben.

Om lekkere sateetjes te maken is het belangrijk om het vlees eerst te marineren. Mijn recept voor saté marinade is lekker en simpel. Bekijk hier het recept. De combinatie van de marinade met de satésaus en de grillsmaak maken het tot een perfect sateetje. De bereiding op de saté barbecue zorgen voor die heerlijke grillsmaak die bij saté hoort.

Satésaus

Je kunt saté op verschillende manieren serveren. Mijn moeder deed dit altijd op een handige manier. Ze maakte een grote hoge pan (een soeppan) met satésaus, bereidde de saté en zette de stokjes rechtop in de pan. De bovenkant van het stokje stak uit de pan zodat je deze er makkelijk uit kon halen. De pan zette ze op een warmhoudplaatje of op het gasfornuis met een vlamverdeler eronder. Als je de satésaus op deze manier wilt bereiden maak dan wel een dubbele hoeveelheid. Ben dan wel terughoudend met de trassi. Waarom? Dat leg ik uit in dit artikel. Hier kun je lezen hoe je het beste een recept kunt verdubbelen.

Een andere optie is om de satésaus ernaast te serveren. Je roostert de saté, doet satésaus in een kom en dipt hier elke keer je sateetje in. Of je schept de saus er gewoon ouderwets bovenop. Strooi er gebakken uitjes over voor een lekkere crunch.

Je kunt deze saus heel eenvoudig vegan (veganistisch) maken door de trassi weg te laten en water óf plantaardige melk te gebruiken.

Satésaus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

250

milliliter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Kruidige satésaus waar je lekker je sateetjes in kunt dippen.

Ingrediënten

  • 4 volle eetlepels 4 pindakaas (eventueel met stukjes noot)

  • 1 1 flinke ui

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 3 – 4 eetlepels 3 – 4 ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)

  • 1 theelepel 1 verkruimelde trassi

  • 0,5-1 eetlepel 0,5-1 sambal badjak

  • 1 theelepel 1 (of meer) sambal oelek

  • 1 eetlepel 1 olie

  • 200-250 milliliter 200-250 water of melk

  • 1 flinke snuf 1 (palm)suiker naar smaak

  • zout en peper naar smaak

  • limoen partjes (om erbij te serveren)

Hoe maak je het?

  • Snijd de ui en knoflook in grove stukken. Doe dit samen met de trassi, sambals, suiker, peper en zout en een scheutje ketjap manis in een hoge beker. Maak er met een staafmixer een puree (boemboe) van. Voeg eventueel een scheutje water toe om de staafmixer een beetje te helpen.
  • Verhit een scheutje olie in een steelpan en fruit hierin de boemboe aan. Voeg vervolgens de pindakaas toe. Roer dit los en voeg steeds een scheutje melk of water toe. Vervolgens mag de ketjap erbij. Meng alles goed door elkaar.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en limoensap. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog wat van de ingrediëntenlijst toe.
  • De saus kun je makkelijk voorbereiden. Als je hem opwarmt voeg dan een scheut water of melk toe om de saus wat losser te maken. Deze saus kun je ook goed invriezen.

Bekijk de video

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE