Satésaus/pindasaus zonder pinda's

Satésaus/pindasaus zonder pinda’s

Waarom zou je een satésaus/pindasaus zonder pinda’s willen maken? Nou heel simpel, mijn dochter kan vanwege een allergie geen pinda’s eten. Maar ze is wel gek op saté en ik wilde haar graag laten proeven hoe dat smaakt met satésaus. Laatst aten we gado gado en ook hier maakte ik speciaal voor haar een pannetje saus zonder pinda’s. Nu kan ze toch gezellig mee-eten!

Wat voor mijn dochter de perfecte pindavervanger is, is de cashewnoot! En ik weet zeker dat ze deze wel kan eten want dat heb ik al heel vroeg bij haar uitgetest (wel in overleg met de allergoloog). Maar iedereen reageert anders en je kunt als je overgevoelig bent ook een reactie krijgen op cashewnoten maar het hoeft niet. Dus kun je niet tegen pinda’s en twijfel je of je cashewnoten wel kan verdragen? Informeer dan altijd even bij de huisarts of je allergoloog voor de zekerheid. Dat heb ik ook gedaan.

Eerder maakte ik al een seroendeng zonder pinda’s maar met cashewnoten. De smaak van de pinda vergeleken met de cashewnoot is niet helemaal hetzelfde maar de structuur komt heel dichtbij. Met cashewnoten kun je trouwens hele lekkere dingen maken! Ik gebruik cashewnoten ook vaak als alternatief voor kemirienoten in Indo food recepten zoals bijvoorbeeld bij ajam opor (kip in kruidige kokosmelk). Vermalen cashewnoten zorgen ervoor dat een gerecht een beetje dikker wordt en het geeft natuurlijk een nootachtige smaak mee.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

wat heb je nodig?

  • 100 gram ongezouten cashewnoten

  • 150 – 175 milliliter water

  • 2 tenen knoflook

  • 1 sjalot

  • 2 eetlepels sojasaus

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 – 2 djeroek poeroet blaadjes

  • theelepel (palm)suiker

  • theelepel sesamolie

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • theelepel Thaise vissaus

  • optioneel: een hele rawit (om mee te laten sudderen)

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande foto op een van je Pinterest borden!

Hoe maak je het?

  • Vermaal de cashewnoten met het water, de sjalot en de knoflook in een krachtige blender. Maal het zo fijn als je wilt. Er zit wel een klein beetje structuur in deze saus maar dat is juist wel lekker.
  • Doe het mengsel over in een steelpan en verwarm het.
  • Voeg nu de sojasaus, sambal, de hele djeroek poeroet blaadjes, suiker, sesamolie, Thaise vissaus en ketjap manis toe.
  • Roer alles goed door elkaar en als je van extra pit houdt kun je een hele rawit laten mee sudderen. Maak hier met een mes een sneetje in zodat hij smaak kan afgeven.
  • Wil je een dunnere saus? Voeg dan een beetje meer water toe. Proef of de smaak van de saus naar wens is en pas indien nodig nog iets aan.
  • De saus kun je een paar dagen bewaren in de koelkast en je kunt hem zelfs invriezen.
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*