Satésaus/pindasaus zonder pinda's

Satésaus/pindasaus zonder pinda’s

Waarom zou je een satésaus/pindasaus zonder pinda’s willen maken? Nou heel simpel, mijn dochter kan vanwege een allergie geen pinda’s eten. Maar ze is wel gek op saté en ik wilde haar graag laten proeven hoe dat smaakt met satésaus. Laatst aten we gado gado en ook hier maakte ik speciaal voor haar een pannetje saus zonder pinda’s. Nu kan ze toch gezellig mee-eten!

Wat voor mijn dochter de perfecte pindavervanger is, is de cashewnoot! En ik weet zeker dat ze deze wel kan eten want dat heb ik al heel vroeg bij haar uitgetest (wel in overleg met de allergoloog). Maar iedereen reageert anders en je kunt als je overgevoelig bent ook een reactie krijgen op cashewnoten maar het hoeft niet. Dus kun je niet tegen pinda’s en twijfel je of je cashewnoten wel kan verdragen? Informeer dan altijd even bij de huisarts of je allergoloog voor de zekerheid. Dat heb ik ook gedaan.

Eerder maakte ik al een seroendeng zonder pinda’s maar met cashewnoten. De smaak van de pinda vergeleken met de cashewnoot is niet helemaal hetzelfde maar de structuur komt heel dichtbij. Met cashewnoten kun je trouwens hele lekkere dingen maken! Ik gebruik cashewnoten ook vaak als alternatief voor kemirienoten in Indofood recepten zoals bijvoorbeeld bij ajam opor (kip in kruidige kokosmelk). Vermalen cashewnoten zorgen ervoor dat een gerecht een beetje dikker wordt en het geeft natuurlijk een nootachtige smaak mee.

Satésaus/pindasaus zonder pinda’s

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Dressings & sauzen, Eetspiratie Originals, IndofoodKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

250

milliliter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Mag je vanwege een allergie geen pinda’s eten of lust je ze niet? Dan is deze satésaus/pindasaus zonder pinda’s een perfect recept voor jou!

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten cashewnoten

  • 150 tot 175 milliliter water

  • 2 tenen knoflook

  • 1 sjalot

  • 2 eetlepels sojasaus

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 tot 2 blaadjes djeroek poeroet

  • 1 theelepel (palm)suiker

  • 1 theelepel sesamolie

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel Thaise vissaus

  • optioneel: een hele rawit (om mee te laten sudderen)

Hoe maak je het?

  • Vermaal de cashewnoten met het water, de sjalot en de knoflook in een krachtige blender. Maal het zo fijn als je wilt. Er zit wel een klein beetje structuur in deze saus maar dat is juist wel lekker.
  • Doe het mengsel over in een steelpan en verwarm het.
  • Voeg nu de sojasaus, sambal, de hele djeroek poeroet blaadjes, suiker, sesamolie, Thaise vissaus en ketjap manis toe.
  • Roer alles goed door elkaar en als je van extra pit houdt kun je een hele rawit laten mee sudderen. Maak hier met een mes een sneetje in zodat hij smaak kan afgeven.
  • Wil je een dunnere saus? Voeg dan een beetje meer water toe. Proef of de smaak van de saus naar wens is en pas indien nodig nog iets aan.
  • De saus kun je een paar dagen bewaren in de koelkast en je kunt hem zelfs invriezen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Dit artikel bevat affiliate links

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*