Eetspiratie » Seroendeng met cashewnoten
Seroendeng

Seroendeng met cashewnoten

Seroendeng met cashewnoten, een strooisel van gebakken kokos wat al je Indische gerechten nog lekkerder maakt. Vroeger hadden veel mensen zo’n klein potje in huis. Misschien werd het één keer gebruikt en belandde het daarna achterin een keukenkastje. Want waar eet je seroendeng bij? En hoe kun je het zelf maken? In dit artikel vertel ik hoe ik mijn versie met cashewnoten maak. Je kunt uiteraard ook kiezen voor pinda’s.

In het traditionele recept van seroendeng zitten pinda’s. Deze worden eerst gefrituurd/gebakken in olie waardoor ze die lekkere smaak krijgen. Ik gebruik cashewnoten in mijn seroendeng omdat mijn dochter een pinda-allergie heeft. Ik gebruik voor dit recept ongezouten, ongeroosterde cashews. Wil je wel pinda’s gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Kies dan ook voor de ongezouten variant.

In verband met de pinda-allergie van mijn dochter maakte ik ook een ‘pindasaus zonder pinda’s’. Deze saus is op basis van cashewnoten. Bekijk hier het recept.

Altijd de juiste hoeveelheden
6-Delige Maatlepel Set RVS

6-Delige Maatlepel Set RVS

Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!

Seroendeng met cashewnoten

De meeste Indische en Indonesische gerechten garneer je met gebakken uitjes (bawang goreng) of gefrituurde sjalotjes. Ze geven veel smaak en crunch. Seroendeng wordt gemaakt van geraspte kokos, dit geeft je gerechten die kenmerkende smaak die je vaak proeft bij ‘Indofood’. Strooi het over de rijst, nasi goreng, gado gado, rendang, op je pindasaus, noem maar op. Je kunt er ook heerlijk sateetjes in dippen.

Voor mijn seroendeng gebruik ik gedroogde ingrediënten in combinatie met verse producten. Normaal gesproken wrijf je uien en knoflook fijn in de vijzel samen met de rest van de specerijen. Voor dit recept gebruik ik in plaats van verse ui en knoflook, uienpoeder en knoflookpoeder. Wat ik wel vers gebruik is, sereh (citroengras) en djeroek poeroet (limoenblad). Ik neem extra veel limoenblad omdat ik dit heel erg lekker vindt. Ook gebruik ik tamarindepasta, dit kun je kopen in een potje in de supermarkt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Seroendeng
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Seroendeng met cashewnoten

Seroendeng met cashewnoten

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Gang: Bijgerecht, CondimentKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

1

portie (200 gram)
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

20

minuten

Met kokosrasp, cashews of pinda’s maak je zelf een lekkere seroendeng. Een heerlijke topping, strooisel of aanvulling op al je Indische en Indonesische gerechten. Een lekkere smaakmaker met zoete kokosrasp en pinda’s of cashewnoten en een vleugje citrus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 100 gram gedroogde kokosrasp

  • 100 gram ongezouten en ongebrande cashewnoten (of pinda’s)

  • 2 eetlepels suiker

  • 1 serehstengel, gekneusd

  • 4 – 5 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel uienpoeder

  • een halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel tamarindepasta + 1 eetlepel water

  • 1/2 theelepel zout

  • 1 eetlepel zonnebloemolie of avocado olie

BEREIDING

  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Bak 100 gram cashewnoten op een middelhoog vuur bruin. Blijf erbij en schep ze steeds om zodat ze niet verbranden. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Dep ze goed droog.
  • Haal het buitenste blad van de serehstengel en kneus het onderste gedeelte van de stengel door er een paar tikken met een mes of de stamper van een vijzel op te geven. Leg de stengel in de pan. Verfrommel de djeroek poeroet blaadjes in je handen en leg deze erbij.
  • Doe 1 theelepel tamarindepasta in een kommetje en voeg 1 eetlepel water toe. Roer dit los.
  • Voeg 1 theelepel ketoembar, 1 theelepel uienpoeder en een halve knoflookpoeder toe. Bak dit samen aan. als het mengsel droog wordt schep je 1 eetlepel van het tamarindewater in de pan. Bak de specerijen even aan.
  • Voeg 2 eetlepels suiker en 100 gram kokosrasp toe en bak rustig dit aan tot het bruin ziet. Blijf het steeds omscheppen zodat het niet verbrand. Breng de seroendeng op smaak met een snuf zout. Als de cashewnoten droog zijn voeg je ze toe aan het kokosmengsel. Schep alles goed om.
  • Als de kokos bruin ziet schep je het mengsel uit de pan over op een bord of dienblad. Laat het volledig afkoelen voordat je het in een pot doet. De serehstengel en de djeroek poeroet blaadjes kun je verwijderen. Zelf laat ik ze erin.
  • Als je de seroendeng goed droog bewaard is het een paar weken houdbaar in een pot in de voorraadkast.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.