Eetspiratie » Seroendeng met cashewnoten
Seroendeng met cashewnoten

Seroendeng met cashewnoten

Seroendeng met cashewnoten een strooiseltje wat al je Indische gerechten nog lekkerder maakt. Wij zijn gek op strooiseltjes zoals gebakken uitjes en gefrituurde sjalotjes. Een heel bekend en crunchy bijgerechtje is seroendeng. Veel mensen hadden vroeger ergens achter in een keukenkastje zo’n klein potje van dit mengsel staan. Maar zo weinig toch! Ik hoor het mijn oma nog zeggen. Zelf maken is namelijk heel simpel.

In seroendeng zitten dus pinda’s. Deze worden eerst gefrituurd waardoor ze die lekkere smaak krijgen. Van frituren wordt meestal alles lekkerder. Maar ik doe het net even anders. Ik gebruik cashewnoten omdat mijn dochter niet tegen pinda’s kan. Deze bak ik even aan in olie in de koekenpan, dat werkt ook prima. Wil je liever pinda’s gebruiken dan cashewnoten dan kan dat natuurlijk prima.

Seroendeng met cashewnoten

De meeste Indische en Indonesische gerechten garneer je met gebakken uitjes (bawang goreng) of gefrituurde sjalotjes. Ze geven veel smaak en crunch. Seroendeng wordt gemaakt van geraspte kokos, dit geeft je gerechten die kenmerkende smaak die je vaak proeft bij ‘Indofood’. Strooi het over de rijst, nasi goreng, gado gado, rendang, op je pindasaus, noem maar op.

Voor mijn seroendeng gebruik ik gedroogde producten in combinatie met verse producten. Zo is de seroendeng langer houdbaar. In plaats van verse gember gebruik ik de gedroogde variant (djahé), en in plaats van verse knoflook neem ik knoflookpoeder.

Seroendeng met cashewnoten

Recept van Simone | Eetspiratie Keuken: Indisch, IndonesischNiveau: makkelijk
Porties

300

gram
Total time

20

minuten

Met kokosrasp, cashews of pinda’s maak je zelf een lekkere seroendeng.

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde kokosrasp

  • 75 gram ongezouten en ongebrande cashewnoten (of pinda’s)

  • 2 eetlepels palmsuiker

  • 1 sereh stengel gekneusd

  • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel gemalen gember (djahé)

  • halve theelepel uienpoeder

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • royale snuf zout

  • 1 eetlepel zonnebloemolie of avocado olie

Hoe maak je het?

  • Hak de cashewnoten grof en verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Bak de cashewnoten bruin. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
  • Haal het buitenste blad van de sereh stengel en kneus het onderste gedeelte van de stengel door er een paar tikken met een mes of de stamper van een vijzel op te geven. Leg de stengel in de pan.
  • Verfrommel de djeroek poeroet blaadjes in je handen en leg deze erbij in de pan. Voeg de djahé, ketoembar, uienpoeder en knoflookpoeder toe. Bak dit samen aan.
  • Voeg de suiker en de kokosrasp toe en bak dit aan tot het bruin ziet. Breng het op smaak met een snuf zout. Verwijder de sereh en de djeroek poeroet blaadjes en doe de seroendeng in een schone glazen pot. Je kunt het zo een paar weken bewaren.

Aantekeningen

  • Seroendeng is ook lekker om je sateetjes in te dippen!

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE