Seroendeng

Seroendeng met cashewnoten

Dit eenvoudige receptje met kokos en cashewnoten maakt de meest simpele gerechten nog lekkerder! Iedereen heeft vast wel eens een potje seroendeng in zijn keukenkastje gehad, maar waar kun je het eigenlijk voor gebruiken? Eigenlijk wordt seroendeng gemaakt met pinda’s, maar omdat mijn jongste dochter geen pinda’s kan eten heb ik cashewnoten gebruikt. Dit lekkere strooiseltje staat standaard naast de gebakken uitjes bij ons op tafel als ik Indisch heb gekookt. 

Je kunt best een voorraadje maken, want in een goed afgesloten glazen potje blijft het zeker een paar maanden goed. Ik vind het daarom prettig om een aantal gedroogde kruiden en specerijen te gebruiken maar vers zou ook kunnen. Eigenlijk worden de pinda’s in seroendeng in ruim olie gebakken. Ik heb ervoor gekozen de cashewnoten gewoon te bakken in de koekenpan.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram kokosrasp
  • 75 gram ongezouten cashewnoten
  • 1 tot 2 eetlepels gemalen kokosbloesem of palmsuiker
  • 1 serehstengel gekneusd
  • 2 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemalen gember (djahé)
  • snufje zout
  • mespunt knoflookpoeder
  • mespunt uienpoeder
  • rijst of kokosolie om in te bakken

Hoe maak je het?

Neem een kom en doe daarin de kokosrasp met de suiker en de cashewnoten. Hak de helft van de cashewnoten fijn, zodat je kleine en grote stukjes krijgt. Meng dit met je handen door elkaar. Verhit een klein beetje olie in een wok en voeg de koriander, het gemberpoeder, het knoflook en het uienpoeder toe. Bak het kort aan en gebruik hierbij een spatel.

Kneus de serehstengel door er met een mes op te ‘slaan’ en leg deze samen met de djeroek poeroet blaadjes erbij in de pan. Door het mee te fruiten en te verwarmen komen de smaken en geuren beter vrij. Kun je niet aan djeroek poeroet komen? Laat het dan weg. Sereh kun je tegenwoordig gewoon kopen in de supermarkt. Het is wel lekker om juist die citrusachtige smaak in je seroendeng te proeven.

Nu kan het kokosmengsel erbij, schep het mengsel goed om en bak het totdat de kokos goed bruin geworden is. Bestrooi met een snufje zout. Laat de seroendeng afkoelen op een bord en schep het over in een glazen pot.

Je kunt seroendeng serveren bij:

En bij nog veel meer gerechten!

Seroendeng

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*