Gebakken uitjes (bawang goreng). Bij de meeste Indische gerechten eten wij gebakken uitjes. Deze krokante stukjes ui maken elk gerecht nog lekkerder. Ze gaan ook prima door als snack. Gebakken uitjes zijn onmisbaar in mijn keuken en toen ik een keer misgreep in mijn voorraadkast heb ik ze zelf gebakken.
Bawang goreng maken is meer een bereidingswijze dan een recept, maar wel handig om te weten hoe het moet. Gebakken uitjes zijn gewoon heel erg lekker en als je vaak Indisch kookt staan deze uitjes standaard op tafel, naast de sambal. We hebben het hier steeds over uitjes maar wat je gebruikt zijn sjalotjes. Deze kun je heel fijn snijden en ze hebben een pittige zoete smaak.
Gebakken uitjes (bawang goreng)
Snijd de sjalotjes flinterdun met een scherp mes of eventueel met behulp va een mandoline. Vervolgens haal je de ringetjes doen de bloem zodat ze niet te nat zijn voordat je ze gaat bakken. Laat ze na het bakken goed uitlekken en zorg dat ze volledig droog en afgekoeld zijn voordat je ze in een pot of bak doet. Op deze manier kun je ze prima een tijdje bewaren op een koele en donkere plaats.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Gebakken uitjes (bawang goreng)
4
personen10
minuten5
minuten15
minutenMet een paar ingrediënten maak je zelf gebakken uitjes (bawang goreng).
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
3 sjalotjes
ruime hoeveelheid olie om in te frituren
1 – 2 eetlepels bloem
zout naar smaak
BEREIDING
- Snijd de sjalotjes in flinterdunne ringetjes. Verhit een flinke scheut olie in een wok, de bodem mag helemaal bedekt zijn.
- Haal de ringetjes door de bloem en klop het overtollige bloem eraf.
- Frituur de sjalotjes tot ze lichtbruin zijn, dit gebeurt al vrij snel. Let op dat ze niet te bruin worden, ze verbranden namelijk vrij snel.
- Schep met een schuimspaan de gebakken uitjes uit de pan en laat ze uitlekken op een bord bekleed met keukenpapier. Bestrooi de gebakken uitjes met een snufje zout en ze zijn klaar om te serveren.
- Bewaar de gebakken uitjes in een goed afgesloten potje. Ze zijn na het bakken het meest knapperig. Hoe langer je ze bewaart hoe minder knapperig ze worden. Het lekkerst is om ze op de dag zelf op te eten.
AANTEKENINGEN
- Gebakken uitjes smaken niet alleen bij Indische gerechten maar ook bij allerlei andere (Oosterse) gerechten. Je kunt ze ook verwerken in boemboe’s, als topping op pindasaus of zelfs door gehakt om het een extra lekkere smaak te geven. Gebakken uitjes geven een hele andere smaak als rauwe ui.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Chinese bosui pannenkoekjes
- 5 x recepten met ui
- Indische snacks en bijgerechten
- Nasi goreng
- Groentesoep van oma sambal
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.