10 ingrediënten die ik altijd in huis heb. En dan bedoel ik niet de producten uit mijn basisvoorraad, maar ingrediënten die ik altijd in huis wil hebben. Als deze bijna op zijn, zet ik ze snel weer op mijn boodschappenlijstje. De producten die ik ga opsommen zijn voor mij onmisbaar in de keuken en gebruik ik bijna dagelijks. Mocht ik ze niet meer in huis hebben dan ben ik echt niet blij. Ik bedoel hiermee dus geen peper en zout of andere basis ingrediënten uit mijn voorraadkast, maar mijn must-haves. Iedereen heeft zijn persoonlijke favoriete producten, in dit artikel deel ik die van mij.
De ingrediënten die in dit lijstje staan, zijn voor mij onmisbaar. Als ik merk dat ze opraken, vul ik ze meteen weer aan. Het zal me niet gebeuren dat ik geen limoenen of bosui in huis heb. Omdat ik veel in de keuken sta en eten fotografeer, gebruik ik sommige ingrediënten ook regelmatig voor de styling. Deze eet ik uiteraard na het fotograferen gewoon op.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
10 ingrediënten die ik altijd in huis heb
1. Djeroek poeroet
Dit geurige blad van de limoenboom is één van mijn favoriete ingrediënten. Het heeft zo’n lekkere aromatische geur en die geur is met niks te vergelijken. Gelukkig kun je deze blaadjes perfect bewaren in de vriezer. Ik heb daarom altijd een paar pakjes op voorraad. Ik gebruik ze in veel Indische en Indonesische recepten. Het is een smaakmaker in kentang belado (pittige gebakken aardappeltjes) en het geeft mijn limoensambal een heerlijke frisse citrusachtige smaak. In dit artikel kun je meer lezen over djeroek poeroet, ook wel bekend als kaffir lime leaf.
2. Bosui en uien
Elke week bestel ik standaard 3 bosjes bosui (of lente-ui) bij de boodschappen. Per week gaan er ook een halve kilo witte en rode uien doorheen. Ik kan er niks aan doen, ik ben gewoon gek op ui. Eerder schreef ik al een artikel over mijn liefde voor ui (lees hier het artikel). Eigenlijk begint eigenlijk bijna elk recept met een ui. De witte gebruik ik voor boemboes en curry’s en ook voor nasi goreng. De uiensoep met ketjap is ook een favoriet. Rode uien gebruik ik in salades en ik maak er graag een pickle (zoetzuur) van. De bosui gebruik ik vaak als garnering bij Oosterse gerechten en noedelsoep. En natuurlijk om mijn favoriete olie mee te maken: scallion oil. Ik heb ook een handige tip om bosui langer vers te houden, lees hier hoe ik dat doe.
3. Bleekselderij en wortel
Bleekselderij en wortel zijn voor mij onlosmakelijk verbonden. Ik gebruik ze bijna altijd in combinatie. Ze zijn de basis voor soepen, sauzen, curry’s, enzovoort. Ik koop elke week een kilo wortels en een stronk bleekselderij en snijd deze in kleine blokjes. Vervolgens vries ik dit in porties in. In dit artikel leg ik uit hoe en waarom ik dit doe.
4. Tofu en tempeh
In mijn koelkast vind je altijd een paar blokken tofu (ook wel tahoe genoemd) en tempeh. Met deze twee ingrediënten in huis kan ik altijd snel iets lekkers op tafel zetten. Lekker bij Oosterse gerechten, gebakken of gefrituurd voor op een broodje. Als snack of bij het ontbijt (als tofu scramble), deze twee producten zijn onmisbaar in zijn keuken. Ook zijn het twee goede bronnen van plantaardige eiwitten.
5. Champignons en paddenstoelen
Op mijn wekelijkse boodschappenlijst vind je altijd verschillende soorten champignons en paddenstoelen. Kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitake en portobello’s zijn paddenstoelen die ik elke week koop. Ze zijn ontzettend veelzijdig. Ik eet ze in soepen, wokgerechten, op een broodje, in stoofschotels als topping, enzovoort. Met paddenstoelen in huis kun je altijd in lekkers maken. Bekijk hier 8 recepten met paddenstoelen. En lees hier hoe je de lekkerste champignons kunt bakken.
6. Knoflookpoeder en uienpoeder
Deze twee wil ik altijd in huis hebben. Als ik zie dat ze bijna op zijn, koop ik snel weer nieuwe. Ook koop ik geen kleine verpakkingen, maar twee grote bussen. Het is namelijk een smaakmaker voor veel gerechten. Ik koop deze poeders het liefst bij de toko. In dit artikel kun je lezen welk merk ik gebruik.
7. Sriracha en sesamolie
Er is altijd wel een reden om ergens sriracha overheen te drizzelen. Het geeft gerechten net even een beetje extra pit. Ik koop daarom ook grote flessen bij de toko zodat ik altijd even vooruit kan. Sriracha is voor mij onmisbaar op een broodje hummus, avocado, gegrilde groenten, in een soep of bij een chili. Eigenlijk eet ik het bijna overal bij. Je kunt het ook zelf maken, hier lees je hoe je dat doet. Sesamolie is een smaakmaker die ik altijd in huis wil hebben. Het geeft gerechten die typische Oosterse smaak.
8. Bananen
Wekelijks gaan er hier vier trossen bananen doorheen. Ideaal bij het ontbijt, als tussendoortje, in smoothies en niet te vergeten bananenpannenkoekjes. Mochten er bananen overblijven dan vries ik ze in voor bananenijs. Ook bak ik er bananenbrood of koekjes van. Daarnaast is het dé perfecte snack of tussendoortje.
9. Citroen en limoen
Vaak heb ik verse citroenen en limoenen in huis, maar ik heb ook flesjes met het sap op voorraad. Vers heeft wel altijd mijn voorkeur. Bij de meeste gerechten gebruik ik citroen- en limoensap om het een beetje frisheid te geven of een citrusachtige smaak. Ook de schil gebruik ik geraspt in allerlei gerechten. Om die reden koop ik altijd biologische citroenen en limoenen. In dressings, soepen, curry’s en stoofschotels is citroen- of limoensap voor mij onmisbaar.
10. Peulvruchten en bonen
Wat ik altijd in huis heb en op voorraad wil hebben zijn bonen, kikkererwten, linzen en edamame bonen (sojaboontjes). Ik ze bijna dagelijks. Je kunt ze toevoegen aan salades, stoofschotels, soepen. Kikkererwten zijn de basis van hummus, maar je kunt ze ook perfect roosteren in de oven of airfryer. Ze zijn ook ideaal als extra toevoeging in een soep. Bonen voeg ik toe aan salades, soepen, chili’s of ik maak er een spread van. Linzen gaan in een soep of salade en edamame bonen zijn ideaal in wokgerechten, noedelsoepen en als snack.
Dit waren de 10 ingrediënten die ik altijd in huis heb. Wil je nog meer inspiratie lees dan welke producten ik altijd in mijn basisvoorraad heb of wat mijn favoriete producten van de toko zijn.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Chinese bosui pannenkoekjes
- 8 makkelijke recepten met paddenstoelen
- Hoe maak je bleekselderij schoon
- Ketjap champignons
- Hoe bak je de lekkerste champignons?
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.