Eetspiratie » Gewokte bleekselderij met knoflook
Gewokte bleekselderij met knoflook

Gewokte bleekselderij met knoflook

Gewokte bleekselderij met knoflook, ja dit is echt lekker! Dit is een poging om bleekselderij een beetje hip te maken. Sommige mensen gruwelen al bij het woord maar bleekselderij is echt heel erg lekker en gezond. Stiekem zit er in best veel recepten bleekselderij, denk aan bijvoorbeeld ragu Bolognese, groentesoep of zelfs in je groene smoothie of sapje. Vroeger at ik het rauw met een lekkere dip. Maar bleekselderij gewokt met knoflook is helemaal fantastisch.

Op het Instagram account van Poh Ling Yeow (bekend van Masterchef) zag ik een foto met een kom gewokte bleekselderij voorbij komen. Bij het zien van die foto wist ik meteen dat het lekker zou zijn. Ze had dat recept snel uit de losse pols gemaakt en er stonden niet echt hoeveelheden bij. Geïnspireerd door die foto ben ik ook met bleekselderij aan de slag gegaan. Een ingrediënt wat Poh gebruikt in haar recept is Shaoxing rijstwijn. Dit is een Chinese wijn en het is verkrijgbaar in de toko. Kun je dit niet vinden? Laat het dan gewoon weg. Zonder de rijstwijn smaakt het ook prima.

Gewokte bleekselderij

Gewokte bleekselderij met knoflook past bij veel Oosterse gerechten, maar simpel geserveerd met rijst is het ook heerlijk. Het is weer eens iets anders dan boontjes, komkommer of broccoli. De bleekselderij is lekker knapperig en hartig van smaak. In dit recept zit oestersaus, maar wil je een vegan versie maken van dit recept neem dan een saus op basis van paddenstoelen (mushroom stirfry sauce). Dit is een vegan alternatief voor oestersaus. Ik koop het bij de toko (bekijk hier mijn favoriete toko producten).

Bleekselderij heeft lang stugge draden. Als je deze eerst verwijderd zal je bleekselderij veel lekkerder smaken. Ik heb hier een handig trucje voor. Je kunt de stengels schillen met een dunschiller of je breekt het topje van de stengel af en trekt in een beweging de draden eraf. In dit artikel leg ik uit hoe je bleekselderij het beste kunt schoonmaken.

Als je net als ik gek bent op gewokte bleekselderij dan zul je pittige gewokte asperges misschien ook wel lekker vinden. Bekijk hier het recept.

Gewokte bleekselderij met knoflook

Gewokte bleekselderij met knoflook

4 van 11 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Gewokte bleekselderij met knoflook, dat klinkt lekker toch? In een poging om bleekselderij hip te maken, deel ik een simpel maar heerlijk recept.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 stronk 1 bleekselderij

  • 4 4 bosuitjes in ringetjes gesneden

  • 2 tenen 2 knoflook fijngehakt

  • 2 centimeter 2 verse gember geraspt

  • 2 eetlepels 2 oestersaus of paddenstoelensaus

  • 1 snufje 1 chili flakes naar smaak

  • 1 eetlepel 1 optioneel: Shaoxing rijstwijn

  • 1 eetlepel 1 olie om in te wokken

Bereiding:

  • Snijd het kontje van de bleekselderijstronk en schil de stengels met een dunschiller of trek de draden eraf. Was de stengels en snijd ze in stukjes.
  • Rasp de gember en de knoflook en snijd de bosui in ringetjes. Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan.
  • Fruit de knoflook en de gember en voeg de stukjes bleekselderij toe. Wok dit op hoog vuur. Hierna mogen de ringetjes bosui erbij. De bleekselderij mag lekker knapperig zijn.
  • Voeg de oestersaus of paddenstoelsaus (en eventueel de rijstwijn) toe en schep alles goed om.
  • Proef of de bleekselderij op smaak is en voeg indien nodig een snufje zout en peper toe. Bestrooi met een snufje chili flakes en serveer met rijst.

Aantekeningen

  • Een ander lekker gerecht met een ‘niet alledaagse’ groente is gegrilde Romaine sla met pittige dressing. De sla wordt kort gegrild en geserveerd met een Thaise dressing en crunchy pinda’s. Klik hier om het recept te bekijken.
  • Hou je van snelle wokgerechten? Dan is de snelle Thaise wokschotel met kip ook een recept wat je misschien lekker vindt. Klik hier om het recept te bekijken.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)