Eetspiratie » Gewokte bleekselderij met knoflook
Gewokte bleekselderij met knoflook

Gewokte bleekselderij met knoflook

Gewokte bleekselderij met knoflook, ja dit is echt lekker! Dit is een poging om bleekselderij een beetje hip te maken. Sommige mensen gruwelen al bij het woord maar bleekselderij is echt heel erg lekker en gezond. Stiekem zit er in best veel recepten bleekselderij, denk aan bijvoorbeeld ragu Bolognese, groentesoep of zelfs in je groene smoothie of sapje. Vroeger at ik het rauw met een lekkere dip. Maar bleekselderij gewokt met knoflook is helemaal fantastisch.

Op het Instagram account van Poh Ling Yeow (bekend van Masterchef) zag ik een foto met een kom gewokte bleekselderij voorbij komen. Bij het zien van die foto wist ik meteen dat het lekker zou zijn. Ze had dat recept snel uit de losse pols gemaakt en er stonden niet echt hoeveelheden bij. Geïnspireerd door die foto ben ik ook met bleekselderij aan de slag gegaan. Een ingrediënt wat Poh gebruikt in haar recept is Shaoxing rijstwijn. Dit is een Chinese wijn en het is verkrijgbaar in de toko. Kun je dit niet vinden? Laat het dan gewoon weg. Zonder de rijstwijn smaakt het ook prima.

Gewokte bleekselderij

Gewokte bleekselderij met knoflook past bij veel Aziatische gerechten, maar simpel geserveerd met rijst is het ook heerlijk. Het is weer eens iets anders dan boontjes, komkommer of broccoli. De bleekselderij is lekker knapperig en hartig van smaak. In dit recept zit oestersaus, maar wil je een vegan versie maken van dit recept neem dan een saus op basis van paddenstoelen (mushroom stirfry sauce). Dit is een vegan alternatief voor oestersaus. Ik koop het bij de toko (bekijk hier mijn favoriete toko producten).

Bleekselderij heeft lang stugge draden. Als je deze eerst verwijderd zal je bleekselderij veel lekkerder smaken. Ik heb hier een handig trucje voor. Je kunt de stengels schillen met een dunschiller of je breekt het topje van de stengel af en trekt in een beweging de draden eraf. In dit artikel leg ik uit hoe je bleekselderij het beste kunt schoonmaken. Als je net als ik gek bent op gewokte bleekselderij dan zul je pittige gewokte asperges misschien ook wel lekker vinden. Bekijk hier het recept.

De perfecte tool voor moeiteloos schillen
OXO - Dunschiller - Y-model

OXO – Dunschiller – Y-model

Deze dunschiller van OXO Good Grips is perfect voor het schillen van aardappels, komkommers, appels, wortels en meer!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gewokte bleekselderij met knoflook Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Gewokte bleekselderij met knoflook

Gewokte bleekselderij met knoflook

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.0 van 31 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

20

minuten

Gewokte bleekselderij met knoflook, een verrassend lekker recept van knapperige bleekselderij met oestersaus (of vegan paddenstoelensaus) dat je serveert met rijst. Makkelijk, snel en gezond.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 stronk bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes gesneden

  • 4 bosuitjes, in ringetjes gesneden

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • 2 theelepels verse gember, geraspt

  • 2 eetlepels oestersaus of paddenstoelensaus

  • 1 snufje chili vlokken naar smaak

  • 1 eetlepel optioneel: Shaoxing rijstwijn

  • 1 eetlepel olie om in te wokken

BEREIDING

  • Snijd het kontje van de bleekselderijstronk en schil de stengels met een dunschiller of trek de draden eraf. Was de stengels en snijd ze in stukjes.
  • Rasp 2 theelepels verse gember, 2 tenen knoflook en snijd 4 bosuien in ringetjes. Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan.
  • Fruit de knoflook en de gember aan voor 2 minuten en voeg de stukjes bleekselderij toe. Wok dit op hoog vuur tot de bleekselderij glazig ziet. Hierna mogen de ringetjes bosui erbij. De bleekselderij mag lekker knapperig zijn en een bite hebben.
  • Voeg 2 eetlepels oestersaus of paddenstoelensaus en optioneel 1 eetlepel rijstwijn toe en schep alles goed om.
  • Proef of de bleekselderij op smaak is en voeg indien nodig een snufje zout en peper toe. Bestrooi met een snufje chili flakes en serveer met rijst.

AANTEKENINGEN

  • Een ander lekker gerecht met een ‘niet alledaagse’ groente is gegrilde Romaine sla met pittige dressing. De sla wordt kort gegrild en geserveerd met een Thaise dressing en crunchy pinda’s. Klik hier om het recept te bekijken.
  • Hou je van snelle wokgerechten? Dan is de snelle Thaise wokschotel met kip ook een recept wat je misschien lekker vindt. Klik hier om het recept te bekijken.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.