Eetspiratie » Gewokte bleekselderij met knoflook
Gewokte bleekselderij met knoflook

Gewokte bleekselderij met knoflook

Gewokte bleekselderij met knoflook, ja dit is echt lekker! Dit is een poging om bleekselderij een beetje hip te maken. Sommige mensen gruwelen al bij het woord maar bleekselderij is echt heel erg lekker en gezond. Stiekem zit er in best veel recepten bleekselderij, denk aan bijvoorbeeld ragu Bolognese, groentesoep of zelfs in je groene smoothie. Vroeger at ik het rauw met een lekkere dip. Maar bleekselderij gewokt met knoflook is helemaal fantastisch.

Op het Instagram account van Poh Ling Yeow (bekend van Masterchef) zag ik een foto met een kom gewokte bleekselderij voorbij komen. Bij het zien van die foto wist ik meteen dat het lekker zou zijn. Ze had dat recept snel uit de losse pols gemaakt en er stonden niet echt hoeveelheden bij. Geïnspireerd door die foto ben ik ook met bleekselderij aan de slag gegaan. Een ingrediënt wat Poh gebruikt in haar recept is Shaoxing rijstwijn. Dit is een Chinese wijn en het is verkrijgbaar in de toko. Kun je dit niet vinden? Laat het dan gewoon weg. Zonder de rijstwijn smaakt het ook prima.

Gewokte bleekselderij

Gewokte bleekselderij met knoflook past bij veel Oosterse gerechten, maar simpel geserveerd met rijst is het ook heerlijk. Het is weer eens iets anders dan boontjes, komkommer of broccoli. Let wel op, omdat er oestersaus in dit gerecht zit is het niet vega(n). Er is wel vegetarische oestersaus te koop, dit is gemaakt op basis van paddenstoelen.

Gewokte bleekselderij met knoflook

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bijgerechten, Oosterse recepten, WokgerechtenKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

20

minuten

Gewokte bleekselderij met knoflook, dat klinkt lekker toch? In een poging om bleekselderij hip te maken, deel ik een simpel maar heerlijk recept.

Ingrediënten

  • 1 stronk bleekselderij

  • 4 bosuitjes

  • 2 tenen knoflook

  • 2 centimeter verse gember

  • 2 eetlepels oestersaus

  • 1 snufje chiliflakes

  • 1 eetlepel optioneel: Shaoxing rijstwijn

  • 1 eetlepel rijstolie om in te wokken

Hoe maak je het?

  • Snijd het kontje van de bleekselderijstronk en schil de stengels lichtjes met een dunschiller. Op deze manier haal je de draden er grotendeels af. Was de stengels en snijd ze in stukjes.
  • Rasp de gember en de knoflook en snijd de bosui in ringetjes. Verhit een scheutje olie in een wok of koekenpan.
  • Fruit de knoflook en de gember en voeg de stukjes bleekselderij toe. Wok dit op hoog vuur. Hierna mogen de ringetjes bosui erbij. De bleekselderij mag lekker knapperig zijn.
  • Voeg de oestersaus (en eventueel de rijstwijn) toe en schep alles goed om.
  • Proef of de bleekselderij op smaak is en voeg indien nodig een snufje zout en peper toe. Bestrooi met een snufje chiliflakes en serveer met rijst.

Aantekeningen

  • Een ander lekker gerecht met een ‘niet alledaagse’ groente is gegrilde Romaine sla met pittige dressing. De sla wordt kort gegrild en geserveerd met een Thaise dressing en crunchy pinda’s. Klik hier om het recept te bekijken.
  • Hou je van snelle wokgerechten? Dan is de snelle Thaise wokschotel met kip ook een recept wat je misschien lekker vindt. Klik hier om het recept te bekijken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

5 Reacties

  1. vandaag uitgeprobeerd, met gember stukjes uit een potje, had geen verse, het was heerlijk en voor herhaling vatbaar

  2. Is het blad van bleekselderij rauw giftig of te wel niet raadzaam om te eten?

    • Hallo, ik eet de bladeren eigenlijk nooit rauw. Ik wok ze mee of gebruik ze in groentesoep. Op internet staan verschillende verhalen over het blad. Ik eet het dus alleen als het verhit is geweest. Groet, Simone

  3. Hallo Simone ,welke oestersaus gebruik je .

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

14 − acht =