Zelfgemaakte fiësta dipsaus, handig voor als je het bekende kant en klare zakje niet in huis hebt. Deze dip is voor mij echt jeugdsentiment. Toen ik jong was aten wij in het weekend chips en groenten met fiësta dip. Deze saus maakte je aan met een scheutje water en mayonaise. Omdat het recept door de jaren heen aangepast is, heb ik mijn eigen versie gemaakt. Je maakt het eenvoudig met ingrediënten uit je voorraadkast.
Deze dipsaus vind ik zo lekker omdat hij heel peperig en pittig is. Het heeft een bepaalde smaak die mij aan de gezellige weekendjes van vroeger doet denken. Zelf maken heeft wel voordelen, want zo bepaal ik zelf wat ik er in doe. Ook maak ik de saus niet alleen aan met mayonaise maar ook met Griekse yoghurt dat maakt hem wat ‘lichter’ van smaak. Deze saus is ideaal om groenten en chips in te dippen.
Zelfgemaakte fiësta dipsaus
Mijn saus maak ik wel wat pittiger dan ‘het origineel’ want er mag wat mij betreft lekker veel zwarte peper in. Het gerookt paprikapoeder geeft deze saus een beetje een rokerige smaak en de cayennepeper (of chilipoeder) geeft het nog meer pit. Heb je geen knoflookpoeder of uienpoeder in huis? Neem dan een geraspt teentje knoflook en een halve geraspte ui als alternatief. Swap de yoghurt en mayonaise voor een plantaardige variant en de honing voor ahornsiroop of agavesiroop om je fiësta dip vegan te maken.

Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes
Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.
Zelfgemaakte fiësta dipsaus
1
(200 milliliter)10
minuten0
minuten10
minutenFiësta dipsaus een geliefde en populaire dipsaus met de kenmerkende ‘peperige’ smaak. Met een aantal ingrediënten uit je voorraadkast maak je deze dip zelf en heb je het zakje kruiden uit de supermarkt niet meer nodig.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
halve theelepel knoflookpoeder
halve theelepel uienpoeder
1,5-2 theelepels zwarte peper grof gemalen
1 mespunt cayennepeper of chilipoeder (of meer naar smaak)
2 theelepels paprikapoeder
1 mespunt gerookt paprikapoeder
1 flinke snuf zout
halve theelepel mosterd
1 theelepel honing of ahornsiroop
1 eetlepel (plantaardige) mayonaise
2 eetlepels (plantaardige) Griekse yoghurt
1 eetlepel water (optioneel)
BEREIDING
- Doe 2 eetlepels (plantaardige) Griekse yoghurt en 1 eetlepel (plantaardige) mayonaise in een kom. Voeg hieraan een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, 2 theelepels versgemalen zwarte peper, 2 theelepels paprikapoeder, een mespunt gerookt paprikapoeder, 1 theelepel mosterd en een theelepel honig of ahornsiroop toe
- Meng dit door elkaar, proef en breng op smaak met zout en eventueel extra zwarte peper. Als de saus te dik is voeg je een eetlepel water toe om de saus een beetje te verdunnen.
- In de koelkast is de fiësta dipsaus een paar dagen houdbaar.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Springrolls
- Nuoc mam chay – Vietnamese dipsaus
- Zelf ketjap manis maken
- 10 ingrediënten die ik altijd in huis heb
- Groente tempura
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.