Eetspiratie » Zelf ketjap manis maken
Zelf ketjap manis maken

Zelf ketjap manis maken

Zelf ketjap manis maken is geen hogere wiskunde, het is zelfs heel eenvoudig. In mijn artikel ‘wat is het verschil tussen ketjap en sojasaus‘ leg ik uit wat ketjap precies is. In dit artikel leg ik uit hoe je het zelf kunt maken. Maar waarom zou je zelf ketjap maken als je het ook kunt kopen? Nou, omdat je zo je eigen persoonlijke ketjap kunt maken. Je kunt er smaakmakers aan toevoegen en het zo zoet maken als je zelf wilt. Daarnaast is het ook nog eens erg lekker!

Om zelf ketjap manis te maken heb je weinig ingrediënten nodig. Waarschijnlijk heb je het meeste al in huis. Zoals ik al eerder schreef (in dit artikel) is de basis van ketjap, sojasaus. Sojasaus met (palm)suiker wordt – als je het inkookt – ketjap.

Zelf ketjap manis maken

Voor het maken van ketjap heb je een goede sojasaus nodig. Je kunt kiezen voor de ‘gewone’ donkere sojasaus of een ‘less salt’ (=minder zout) variant. Voor een glutenvrije variant gebruik je in plaats van sojasaus: tamari. Dit is ook sojasaus maar dan zonder tarwe en dus glutenvrij. In sojasaus zit tarwe en in tamari niet. Lees wel altijd het etiket om er zeker van te zijn dat er geen tarwe in zit.

Om ketjap manis te maken heb je suiker nodig en niet een eetlepeltje, maar je hebt net zoveel suiker nodig als sojasaus. Dit is nodig om die stroperige substantie te krijgen die kenmerkend is voor ketjap manis. Je kunt hiervoor gemalen palmsuiker gebruiken, dit koop je in de supermarkt of de toko. Lichtbruine suiker of fijngehakte gula djawa zijn ook geschikt voor dit recept. Mijn voorkeur gaat uit naar gemalen palmsuiker, dit lost snel op en het heeft een lekkere caramelachtige smaak.

Recept voor zelfgemaakte ketjap manis

Dat is het leuke van iets ‘zelf maken’, je kunt het maken zoals jij het lekker vindt! Ik ben bijvoorbeeld gek op djeroek poeroet (limoenblad), ik kook dus in mijn zelfgemaakte ketjap een aantal gekneusde blaadjes mee. Maar wat dacht je van gember en knoflook en één van mijn favoriete smaken: steranijs. Sereh, kruidnagels en zelfs een pittig pepertje, je kunt er van alles aan toevoegen en helemaal naar je eigen smaak maken. Na het koken schenk je de ketjap door een zeefje en klaar.

Nog een aantal tips voor je aan de slag gaat

  • Meng de sojasaus met de suiker en als het lichtjes verwarmd is, kun je even snel proeven of het zoet genoeg is naar je smaak. Maar doe dit al in het begin want als de vloeistof eenmaal heet is, kun je jezelf verbranden.
  • Breng het geheel rustig en zachtjes aan de kook onder regelmatig roeren. Zodra er bubbels ontstaan, zet je het vuur meteen laag en zet je de pan op de kleinste pit. Laat het langzaam inkoken.
  • Blijf er altijd bij in de buurt en roer regelmatig.
  • Ga niet proeven, steek je vinger niet in de pan en haal deze ook niet langs je spatel. De vloeistof is kokend heet.

Zelf ketjap manis maken

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Dressings en sauzen, Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse recepten, Vegan, VegetarischKeuken: Indische en Indonesische keukenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

225

milliliter
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast maak je zelf eenvoudig ketjap manis.

Ingrediënten

  • 150 milliliter sojasaus of tamari

  • 150 gram palmsuiker

  • 2 blaadjes djeroek poeroet

  • 2 plakjes gekneusde gember

  • 1 teen knoflook geplet

  • 1 steranijs

  • optioneel: korianderzaadjes

Hoe maak je het?

  • Doe de sojasaus in een steelpan samen met de palmsuiker. Verwarm het lichtjes en proef even met behulp van een theelepeltje of het zoet genoeg is naar je persoonlijke smaak.
  • Snijd twee plakken gember af en kneus deze met de achterkant van je mes. Plet een teen knoflook en haal de schil eraf. Verfrommel twee blaadjes djeroek poeroet in je handen. Voeg dit alles toe aan de saus in de pan.
  • Breng het rustig aan de kook en zet het vuur laag zodra het begint te bubbelen, want anders kookt het over. Zet de pan op je kleinste pit en laat het op zacht vuur inkoken. Blijf erbij en roer regelmatig.
  • Na 25 minuten dikt de saus al iets in. Ga met je spatel door de saus en trek met een theelepel een streepje over de spatel. Als de vloeistof niet uitloopt is de ketjap klaar.
  • Laat dit licht afkoelen voordat je het door een zeef giet. Schenk de ketjap over in een schone glazen pot of fles.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE