Eetspiratie » Kip ketjap
Kip ketjap

Kip ketjap

Kip ketjap, het lievelingsgerecht van mijn wederhelft. Als ik hem wil blij maken met eten dan weet ik precies wat ik moet maken. Dit is al jaren zijn lievelingsgerecht. Toen ik voor het eerst bij hem bleef eten ging hij dit gerecht halen bij de Chinees. Het was inderdaad lekker, maar ik dacht dit kan ik zelf natuurlijk ook maken. Echter hij wist toen nog niet dat ik best redelijk kan koken. Inmiddels zijn we alweer jaren verder en dit recept mag dus echt niet ontbreken op mijn website.

Dit gerecht is snel en makkelijk om te maken. Met een aantal kruiden uit je voorraadkast zet je binnen een half uur kip ketjap op tafel. Gebruik wel een goed merk ketjap want dat is heel bepalend in dit gerecht. Lees in dit artikel alles over ketjap en sojasaus. In dit recept gebruik ik 6 eetlepels ketjap, vind je dit teveel voeg dan eerst iets minder toe. Later meer toevoegen kan altijd.

Kip ketjap

Er zijn veel verschillende recepten voor kip ketjap. Het Indische gerecht smoor kip (ajam smoor) heeft er ook iets van weg. Bij die versie geeft de nootmuskaat de meeste smaak. In deze variant gebruik ik Chinese 5 spice poeder, dit geeft een warme pittige smaak door de szechuan peper. Deze peper (die eigenlijk een besje is) geeft een prikkeling op je tong. Ik schreef daar dit artikel over. Ook heb ik groenten toegevoegd, want waarom niet? Het is lekker, ziet er mooi uit en vult dit gerecht aan. Ik serveer het met rijst en groenten zoals komkommer, boontjes, broccoli of gewokte paksoi.

Dit recept is ook heel goed om te toveren in een vegan (of plantaardige) variant. Vervang de kip door kipstukjes op basis van soja-eiwit of neem als alternatief kastanjechampignons of oesterzwammen. Blokjes tofu of tempeh zijn ook goede opties. Je hoeft alleen maar de kip te vervangen en het recept gewoon volgen zoals aangegeven.

Kip ketjap

Kip ketjap

3 van 3 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Kip ketjap met Chinese 5 spice en paprika.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 600 gram 600 kipfilet of kippendijen in blokjes

  • 2 2 grote rode uien grof gesneden

  • 4 tenen 4 knoflook geraspt

  • 2 2 grote rode paprika’s grof gesneden

  • sambal oelek naar smaak

  • 2 centimeter 2 gember geraspt

  • 6 eetlepels 6 ketjap manis

  • 4 eetlepels 4 sojasaus

  • halve theelepel halve gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel 1 gemalen Chinese 5 spices / 5 kruidenpoeder

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje

  • 1 snufje 1 zout en peper

  • 2 eetlepels 2 neutrale olie

  • scheutje water

Bereiding:

  • Snijd of knip de kip in blokjes van ongeveer 2 centimeter en doe dit in een grote schaal. Kruid de kip met een snuf zout en peper.
  • Rasp de gember en de knoflook en doe dit samen met een halve gemalen koriander, sambal oelek en een theelepel Chinees 5 kruidenpoeder bij de kip.
  • Voeg 6 eetlepels ketjap manis en 4 eetlepels sojasaus toe. Schep alles even goed om zodat de kip met een laagje marinade bedekt is.
  • Dek de schaal even af en zet deze apart. Als je wilt kun je de kip een uurtje laten marineren, maar dat hoeft niet perse. Eventueel zou je de kip ook al een avond van tevoren kunnen marineren, dan hoef je het gerecht de volgende dag alleen maar af te maken.
  • Terwijl de kip staat te marineren, snijd je de rode uien en de paprika in grove stukken. Maak de stukken ongeveer zo groot als de kip.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote wok. Laat de wok goed heet worden. Schep de kip uit de schaal met een schuimspaan zodat de marinade niet meekomt. Doe de kip in de wok. Kijk uit, want dit kan gaan spetteren! Laat de marinade nog zo veel mogelijk in de schaal zitten, deze heb je straks nog nodig.
  • Doe ongeveer de helft van de gesneden uien in de wok bij de kip. Bak dit samen kort aan en doe de marinade er nu bij. Blijf goed omscheppen op hoog vuur.
  • Als je denkt dat de kip (bijna) gaar is, voeg je een eetlepel groentebouillonpoeder, de gesneden paprika en de rest van de rode ui toe. Deze bak je nog enkele minuten mee. De groenten mogen nog best een ‘bite’ hebben.
  • De ketjapsaus zal vanzelf een beetje indikken. Maar als je de saus te dik vindt, kun je een klein scheutje water toevoegen.
  • Controleer of de kip gaar is door het grootste stukje uit de pan te vissen en door te snijden. Als de kip mooi wit van binnen is, dan is hij gaar.Kip ketjap

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)