Eetspiratie » Massaman curry (Thaise curry)
Massaman curry (Thaise curry)

Massaman curry (Thaise curry)

Massaman curry (Thaise curry), een gerecht met al mijn favoriete ingrediënten. De basis van elke curry is natuurlijk een currypasta of boemboe. Deze kun je makkelijk halen uit een pakje, maar nog lekkerder is om deze zelf te maken. Het gerecht vergt even wat tijd maar daar krijg je iets heerlijks voor terug.

Voor dit recept heb ik veel onderzoek gedaan. De conclusie is dat er heel veel verschillende recepten en bereidingswijzen bestaan voor massaman curry net zoals bij bijvoorbeeld rendang.

Drie onderdelen

Het recept bestaat uit drie onderdelen. Je hebt de droge ingrediënten (de kruiden en specerijen). Verse ingrediënten (oa laos, sjalotjes en rode peper). Deze vormen samen de currypasta. Daarnaast heb je nog een aantal ingrediënten nodig voor het afmaken van het complete gerecht.

Currypasta

Wat ik meestal doe is een grotere hoeveelheid currypasta maken. Deze verdeel ik in 2 porties. Een helft gebruik ik direct en de andere helft vries ik in. Omdat ik toch bezig ben in de keuken kan ik net zo goed een extra hoeveelheid maken. Wil je snel een curry maken dan heb je de volgende keer de currypasta al op voorraad.

Massaman curry (Thaise curry)

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Course: Oosterse receptenCuisine: ThaisDifficulty: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

45

minutes
Tijd totaal

1

hour 

15

minutes

Massaman curry is een milde Thaise curry met heerlijke kruiden en specerijen.

Ingrediënten

  • Wat heb je nodig voor de currypasta?
  • 2 theelepels korianderzaad

  • halve theelepel witte peper

  • 2 theelepels komijnzaad (of 1 theelepel gemalen komijn)

  • 1,5 theelepel kaneel

  • halve theelepel gemalen kruidnagel

  • 1 mespunt (vers geraspte) nootmuskaat

  • halve theelepel gemalen kardemom

  • 2 theelepels zout

  • 2 sjalotjes

  • 3 centimeter verse galangal (laos)

  • 4 korianderwortels (als alternatief kun je koriandersteeltjes gebruiken)

  • 2 sereh stengels gekneusd

  • 4 tenen knoflook

  • 1 theelepel trassi

  • 2-3 rode pepers (eventueel met de zaadjes erin)

  • Wat heb je nodig voor de curry?
  • 4 kipfilets of kippendijen

  • 500 milliliter kokosmelk (geen light variant)

  • 2-3 theelepels (lichte) palmsuiker

  • 1 eetlepel vissaus

  • 2 kneepjes limoensap

  • 1 grote aardappel

  • 1 ui

  • 1 handje ongezouten pinda’s

  • water

Hoe maak je het?

  • Meng in een vijzel of een schaaltje de droge ingrediënten met elkaar (koriander, witte peper, komijn, kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, kardemom en zout).Massaman currypasta
  • Rasp de knoflook en de laos en hak de korianderwortels (of steeltjes) fijn. Snijd de rode peper en sjalotjes verkruimel de trassi.
  • Meng de droge en verse ingrediënten die hierboven genoemd staan met elkaar tot een pasta. Dit kan in een vijzel of je kunt dit doen in een hoge beker met een staafmixer.
  • Voeg eventueel een klein scheutje water toe om het iets meer vloeibaar te maken. Verdeel de currypasta in 2 porties. Een portie gebruik je voor dit recept en de andere portie vries je in.
  • Snijd de kipfilet in blokjes. Gebruik je kippendijen dan kun je ze heel laten. Zet de kip even apart tot gebruik.
  • Verhit een wok en giet hierin ongeveer 200 milliliter kokosmelk. Schep met een spatel de kokosmelk door de wok tot hij gaat breken. Hiermee bedoel ik dat de kokosmelk een beetje droogbakt en ‘breekt’. Wanneer dit gebeurt zie je vanzelf.
  • Voeg de currypasta toe en bak deze kort mee. Kneus de sereh stengels en leg er een knoop in. Leg deze in de currypasta.
  • Doe de kip erbij in de pan en schep dit goed om zodat deze goed bedekt wordt met de currypasta.
  • Voeg nu de rest van de kokosmelk toe en eventueel nog een scheut water totdat de kip onderstaat.
  • Breng de currysaus op smaak door er limoensap, Thaise vissaus en palmsuiker aan toe te voegen. Proef en breng op smaak naar eigen wens. Laat dit 20 minuten op een zacht vuurtje staan met de deksel op de pan.Smaakmakers uit de Thaise keuken
  • Snijd ondertussen de aardappel en ui in grove stukken. Voeg deze aan de curry toe. Laat dit samen nog 20 minuten zachtjes stoven tot de aardappel zacht en gaar is.
  • Voeg als laatste de pinda’s toe en proef de curry. Pas de smaak eventueel nog aan met extra vissaus, limoensap of palmsuiker. Serveer de curry met rijst.

Aantekeningen

  • Heb je bepaalde ingrediënten niet in huis? Zoek dan in je voorraadkast naar een alternatief. Neem bijvoorbeeld gemalen koriander als je geen korianderzaadjes hebt. Of zwarte peper ipv witte peper. Heb je geen verse laos? Neem dan 1 theelepel gemalen laos poeder. Ui kan ipv sjalotjes en bruine suiker of rietsuiker ipv palmsuiker. Op deze manier kun je met alternatieve ingrediënten ook dit recept maken.
  • Gek op curry’s? Vindaloo is ook een heerlijk gerecht. Klik hier voor het recept.
  • Een curry kun je ook prima maken zonder vlees (let wel of er trassi in het recept wordt gebruikt). Sayur lodeh is een curry van groenten uit de Indonesische keuken. Klik hier om naar het recept te gaan.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE