Massaman curry (Thaise curry)

Massaman curry (Thaise curry)

Ik had vaak het gerecht Massaman curry (Thaise curry) voorbij zien komen. Ik had alleen geen idee wat ik me daarbij precies moest voorstellen. Echt al mijn favoriete ingrediënten komen samen in dit gerecht. De currypasta maak je natuurlijk ook helemaal zelf, want dat is het allerlekkerst. Naast Indische recepten ga ik ook op ontdekking in de Thaise keuken. Binnenkort dus nog meer Thaise recepten op Eetspiratie.nl!

Voor dit recept heb ik heel veel boeken ingekeken, recepten vergeleken en YouTube filmpjes gezien. De conclusie is dat er heel veel verschillende recepten en bereidingswijzen bestaan voor massaman curry. Ik heb dit recept gemaakt naar mijn eigen smaak en ideeën en geprobeerd de bereiding een beetje authentiek te houden. Het recept bestaat uit drie onderdelen. Je hebt de droge ingrediënten en de verse ingrediënten die samen de currypasta vormen. Daarnaast heb je nog een aantal ingrediënten nodig voor het afmaken van de curry.

Met deze hoeveelheid currypasta kun je 2 x één pan Massaman curry maken. Je gebruikt de helft van de currypasta voor één gerecht en de andere helft kun je invriezen voor een volgende keer. Omdat deze curry in een redelijk korte tijd klaar is, heb ik er dit keer niet voor gekozen om hem te bereiden in de slowcooker maar gewoon simpel in de pan.

Wat heb je nodig voor de currypasta?

  • 2 theelepels korianderzaad
  • ½ theelepel witte peper
  • 2 theelepels komijnzaad of 1 theelepel gemalen djinten
  • 1 ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen kruidnagel
  • mespunt nootmuskaat
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • 2 theelepels zout
  • 2 sjalotjes
  • 3 centimeter verse galangal (laos)
  • 4 korianderwortels (als alternatief kun je koriandersteeltjes gebruiken)
  • 2 sereh stengels
  • 4 tenen knoflook
  • 1 bescheiden theelepel trassi
  • 2 tot 3 rode pepers (eventueel met de zaadjes erin)

Wat heb je nodig voor de curry?

  • 4 kipfilets of kippendijen
  • 500 milliliter kokosmelk (geen light variant)
  • 2 tot 3 theelepels (lichte) palmsuiker
  • 1 eetlepel vissaus
  • 2 tot 3 kneepjes limoensap
  • grote aardappel
  • 1 ui
  • handje pinda’s
  • water

Hoe maak je massaman curry?

Begin met het maken van de currypasta. Meng in een vijzel of een schaaltje de droge ingrediënten met elkaar. Rasp de knoflook en de laos en hak de korianderwortels (of steeltjes) fijn. Snijd de rode peper in ringetjes en verkruimel de trassi. Meng de droge en verse ingrediënten met elkaar tot een pasta. Dit kan in een ouderwetse vijzel of je kunt dit doen in een hoge beker met een staafmixer. Voeg eventueel een klein scheutje water toe om het iets meer vloeibaar te maken. Zet de currypasta apart tot gebruik.

Massaman currypasta

Hoe nu verder?

Snijd de kipfilet in blokjes. Gebruik je kippendijen dan kun je ze heel laten. Zet de kip even apart tot gebruik.

Verhit een wok en giet hierin ongeveer 200 milliliter kokosmelk. Schep met een spatel de kokosmelk door de wok tot hij gaat breken. Hiermee bedoel ik dat de kokosmelk een beetje droogbakt en ‘breekt’. Wanneer dit gebeurt zie je vanzelf.

Voeg de helft van de gemaakte currypasta toe (de andere helft vries je in voor een volgende keer) en bak deze kort mee. Doe de kip erbij in de pan en schep dit goed om zodat deze goed bedekt wordt met de currypasta. Voeg nu de rest van de kokosmelk toe en eventueel nog een scheut water totdat de kip onderstaat.

Breng de curry op smaak door er het limoensap, Thaise vissaus en palmsuiker aan toe te voegen. Laat dit 20 minuten op een zacht vuurtje staan met de deksel op de pan.

Massaman curry (Thaise curry)
Het laagje olie wat je op de foto ziet hoort zo bij massaman curry

De curry afmaken

Snijd ondertussen de aardappel en ui in grove stukken. Na 20 minuten voeg de je in blokjes gesneden aardappel en ui toe. Laat dit samen nog 20 minuten zachtjes pruttelen tot de aardappel zacht en gaar is. Voeg de pinda’s toe en proef de curry. Pas de smaak eventueel nog aan met extra vissaus, limoensap of palmsuiker. Serveer de curry met rijst.

Smaakmakers uit de Thaise keuken
De smaakmakers uit de Thaise keuken
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*