Vindaloo uit de slowcooker, een pittige Indiase curry met kip of varkensvlees. Het is een kruidig gerecht (met lekker veel knoflook) wat je perfect kunt bereiden in de slowcooker. Je bepaalt zelf hoe pittig je het wilt maken en ook welk soort vlees je het liefst wilt gebruiken. Je kunt het zelfs compleet plantaardig maken door tofu of tempeh te gebruiken in plaats van vlees. Voor dit recept moet je wel even je kruidenlade induiken, het grootste gedeelte van de ingrediëntenlijst bestaat namelijk uit kruiden en specerijen.
Je gaat beginnen met het maken van een currypasta. In de Indo keuken noemen we dat een boemboe. De currypasta maak je in een vijzel of lekker modern met een staafmixer of met behulp van een foodprocessor. Deze pasta is de basis van je gerecht, pas deze aan naar je eigen smaak. Dit is mijn versie van vindaloo. Net als bijvoorbeeld een massaman curry of rendang zijn er verschillende manieren om deze curry te maken. Ik vind het een perfect gerecht voor de slowcooker. Een recept is een basis, maak het zoals jij het lekker vindt. In dit recept mag je lekker royaal zijn met kruiden en specerijen. En voor de liefhebber van pit, voeg gerust extra sambal of pepers toe!
Vindaloo uit de slowcooker
Doordat je de curry in de slowcooker bereid kan er op het einde van de kooktijd best wat vocht in de pan zitten. Haal dan de deksel van de pan en laat de slowcooker zo een tijdje open staan (terwijl de slowcooker aan staat), op deze manier kan het meeste vocht ontsnappen. Het vocht (tomatenblokjes en water) in dit recept valt op zich best mee. Er komt ook nog vocht uit het vlees. Roer alles goed door elkaar, een beetje vocht/saus in dit recept is natuurlijk ook lekker. Vooral als je dit gerecht met rijst en naan (platbrood) serveert. Een frisse pickle van rode ui of komkommer mag natuurlijk niet ontbreken. Gebruik je varkensvlees dan heeft dit 6 uur nodig op stand low. Als je kip, tempeh of tofu gebruikt dan is 3 uur op low voldoende.

Vindaloo uit de slowcooker
4
personen30
minuten6
uren6
uren30
minutenVindaloo, een pittige Indiase curry met varkensvlees of kip. Bereid de curry in 6 uur op stand low of 3 uur op stand high in de slowcooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
600 gram varkensvlees (of kippendijen) in stukjes gesneden
2 centimeter verse gember, geraspt
5 tenen knoflook, fijngehakt
3 uien, gesnipperd
halve tot hele eetlepel sambal oelek
1 theelepel gemalen kurkuma
1 mespunt kaneel
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel suiker (of meer naar smaak)
1 theelepel mosterdzaadjes of mosterd
1 theelepel koriander of ketoembar
gedroogde chilivlokken naar smaak
2 theelepels azijn
1 blikje tomatenblokjes (400 gram)
100 milliliter water
zout en peper naar smaak
2 eetlepels olie
verse kruiden zoals koriander/munt/peterselie
BEREIDING
- Je begint met het maken van de currypasta. Rasp 2 centimeter gember en doe deze in de vijzel samen met 1 theelepel mosterdzaadjes (of mosterd), 1 theelepel korianderzaadjes (of ketoembar), 1 theelepel komijn, 1 theelepel kurkuma, 1 mespunt kaneel, een snufje chilivlokken en 1 theelepel suiker. Voeg hier 2 theelepels azijn aan toe en maak er een mooie pasta van. Deze zet je apart tot gebruik.
- Snijd het vlees (of kip/tofu/tempeh) in stukjes of blokjes, snipper de ui en hak de knoflook. Verhit een eetlepel olie in een pan en fruit hier op laag vuur de ui en de knoflook aan totdat de ui glazig ziet. Bestrooi het vlees met een snufje zout en peper en bak dit samen met de ui aan.
- Voeg de currypasta toe en schep het geheel goed om. Vervolgens voeg je de tomatenblokjes, 100 milliliter water en 1 eetlepel sambal (of meer of minder naar smaak) toe. Meng het goed door elkaar.
- Schep alles over in de slowcooker. Laat de curry 6 uur stoven op stand low. Let op: als je kip/tofu/tempeh gebruikt is de kooktijd ongeveer 3 uur op stand low. Zit er na de kooktijd veel vocht in de pan? Laat dan de deksel er een tijdje af zodat het meeste vocht ontsnapt. Roer het goed door elkaar.
- Serveer de vindaloo met rijst, naan en bestrooi met verse gehakte kruiden zoals koriander en munt.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Curry aardappels uit de oven
- Thaise saté
- Kokos curry met kipgehaktballetjes (Crock-Pot Express)
- Massaman curry (Thaise curry)
- Vegan linzencurry met zoete aardappel
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.