Eetspiratie » Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)
Zure komkommersalade (acar ketimun)

Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)

Zoetzure komkommersalade (acar ketimun), een Indonesische komkommersalade. Een (bij)gerecht wat nooit mag ontbreken bij een rijsttafel of een bord nasi goreng, wat mij betreft. Een atjar, een pickle of ingelegde groenten zijn een frisse tegenhanger voor al die kruidige en pittige gerechten die geserveerd worden in de Indische keuken. Een acar is snel te maken en goed voor te bereiden. Hoe langer hij staat, hoe lekkerder die wordt.

Komkommers heb ik standaard in huis, er is eigenlijk geen gerecht waar je geen komkommer bij kunt serveren. Snoepkomkommers, minikomkommers, plakjes, reepjes of geraspt in een salade, ze staan dagelijks bij mij op het menu. Omdat ik zo gek ben op deze verfrissende groente, maakte ik een groente-inspiratie overzicht met allerlei tips en recepten met komkommer. Bekijk het artikel hier.

Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)

Een atjar (of pickle) maak je door azijn en suiker te verwarmen. Vervolgens schenk je de vloeistof op de groenten die je wilt inleggen. Dit laat je intrekken en je pickle is klaar. Maar soms heb je geen tijd om azijn te koken, heb je geen tijd en wil je eigenlijk meteen een pickle voor bij je gerecht.

Voor een snelle pickle, snijd een halve of hele komkommer in plakjes en doet deze in een schaal. Voeg nu zoveel azijn toe totdat de komkommers grotendeels onderstaan. Voeg hier een half theelepeltje zout en een flinke theelepel suiker aan toe. Voor een beetje pit voeg je gedroogde chilivlokken naar smaak toe. Meng het goed door elkaar, laat 5 minuutjes staan en proef of de smaak goed is. Klaar is je quick pickle! Ik heb ook een tip voor een nog sneller pickle recept! Kan het nog sneller? Ja! Maak dan quickles! Quick + pickles = quickles. Klik hier om het recept te bekijken.

Voor deze komkommersalade is het lekker om de komkommer in hele dunne plakjes te snijden. Dit kan natuurlijk met een mes, maar het gaat nog makkelijker met een kaasschaaf! Hiermee schaaf je net als bij een mandoline flinterdunne plakjes.

De koning onder de kaasschaven
Boska Kaasschaaf Monaco

Boska Kaasschaaf Monaco

Awardwinning kaasschaaf met levenslange garantie! Beste kaasschaaf!

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)

Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.7 van 27 stemmen
Gang: Bijgerecht, CondimentKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

15

minuten

Een onmisbaar gerecht in de Indofood keuken is zoetzure komkommersalade oftewel acar ketimun.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 6 ‘snoep’ komkommers of een hele komkommer, in plakjes

  • 1 rode ui of 2 sjalotjes, in halve maantjes gesneden

  • 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd), in stukjes gesneden

  • 6 eetlepels azijn (of meer naar smaak)

  • 250 milliliter water

  • 1 eetlepel suiker

  • halve theelepel zout

BEREIDING

  • Snijd de sjalotjes (of rode ui) in halve maantjes en de komkommer(s) in dunne plakjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper en snijd deze in kleine stukjes.
  • In een steelpan meng je 250 milliliter water met 6 eetlepels azijn, een halve theelepel zout, 1 eetlepel suiker en de stukjes rode peper. Breng dit aan de kook. Laat het afkoelen.
  • Doe de sjalotjes en de komkommers in een schone (uitgekookte) glazen pot en schenk de vloeistof erop. Sluit de pot en bewaar de salade in de koelkast.Acar ketimun
  • De acar ketimun is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik altijd schoon bestek om de salade mee op te scheppen.

BEKIJK DE VIDEO

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.