Eetspiratie » Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)
Zure komkommersalade (acar ketimun)

Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Zoetzure komkommersalade (acar ketimun), een Indonesische komkommersalade. Een (bij)gerecht wat nooit mag ontbreken bij een rijsttafel of een bord nasi goreng, wat mij betreft. Een atjar, een pickle of ingelegde groenten zijn een frisse tegenhanger voor al die kruidige en pittige gerechten die geserveerd worden in de Indische en Indonesische keuken. Een acar is snel te maken en goed voor te bereiden. Hoe langer hij staat, hoe lekkerder die wordt.

Komkommers heb ik standaard in huis, er is eigenlijk geen gerecht waar je geen komkommer bij kunt serveren. Snoepkomkommers, minikomkommers, plakjes, reepjes, gesmasht of geraspt in een salade, ze staan dagelijks bij mij op het menu. Omdat ik zo gek ben op deze verfrissende groente, maakte ik een groente-inspiratie overzicht met allerlei tips en recepten met komkommer.

Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)

Een atjar (of pickle) maak je door azijn en suiker te verwarmen. Vervolgens schenk je de vloeistof op de groenten die je wilt inleggen. Dit laat je intrekken en je pickle is klaar. Maar soms heb je geen tijd om azijn te koken, heb je geen tijd en wil je eigenlijk meteen een pickle voor bij je gerecht.

Voor een snelle pickle, snijd je een halve of hele komkommer in plakjes en doet deze in een schaal. Voeg nu zoveel azijn toe totdat de komkommers grotendeels onderstaan. Voeg hier een half theelepeltje zout en een flinke theelepel suiker aan toe. Voor een beetje pit voeg je gedroogde chilivlokken naar smaak toe. Meng het goed door elkaar, laat 5 minuutjes staan en proef of de smaak goed is. Klaar is je quick pickle!

Mijn moeder leerde mij om op een andere snelle manier zoetzure komkommer te maken. Als ze een pot augurken had bewaarde ze het ‘augurkennat’. Hierin deed ze schijfjes komkommer en soms zelfs ui en reepjes paprika. Een slimme en smaakvolle manier om een snelle pickle te maken en ook een handige no-waste tip. Lees er meer over in dit artikel.


Voor perfect gesneden plakjes
Mandoline 'Violi' van Gefu

Mandoline ‘Violi’ van Gefu

Een handige compacte mandoline om groenten in perfecte plakjes te snijden. 5 verschillende diktes.

Voor deze komkommersalade is het lekker om de komkommer in hele dunne plakjes te snijden. Dit kan natuurlijk met een mes, maar ook met een kaasschaaf. Wat ook een fijne keukentool is, is een mandoline. Hiermee snijd je op een snelle manier flinterdunne plakjes tot mooie dikkere schijfjes komkommer.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)

Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.5 van 38 stemmen
Categorie: Bijgerecht, CondimentKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

15

minuten

Een onmisbaar gerecht in de Indonesische en Indische keuken is zoetzure komkommersalade oftewel, acar ketimun. Ingelegde komkommer in een mengsel van azijn, water suiker en zout. Een frisse tegenhanger voor de sterke smaken en soms pittige gerechten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 6 ‘snoep’ komkommers of een hele komkommer, in plakjes

  • 1 rode ui of 2 sjalotjes, in halve maantjes gesneden

  • 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd), in stukjes gesneden

  • 6 eetlepels azijn (of meer naar smaak als je het zuurder wilt)

  • 250 milliliter water

  • 1 eetlepel suiker

  • halve theelepel zout

BEREIDING

  • Snijd de rode ui of 2 sjalotjes in halve maantjes en de komkommer in dunne plakjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper en snijd deze in kleine stukjes.
  • In een steelpan meng je 250 milliliter water met 6 eetlepels azijn (of meer naar wens) een halve theelepel zout, 1 eetlepel suiker en de gesneden rode peper. Breng dit aan de kook tot de suiker is opgelost.
  • Doe de sjalotjes en de komkommers in een schone (uitgekookte) glazen pot (van minimaal 350 milliliter inhoud) en schenk de warme vloeistof erop. Laat het volledig afkoelen en bewaar de salade in de koelkast.Acar ketimun
  • De acar ketimun is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik altijd schoon bestek om de salade mee op te scheppen.

BEKIJK DE VIDEO

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!