Eetspiratie » Geraspte zoetzure komkommersalade
Geraspte zoetzure komkommersalade

Geraspte zoetzure komkommersalade

Geraspte zoetzure komkommersalade, mijn favoriete pickle bij de nasi goreng. Deze salade is voor mij onmisbaar bij een bord Indofood. De combinatie van gebakken rijst met de friszure smaak van de geraspte komkommer is heel erg lekker. Ook is de structuur verrassend en het is weer eens iets anders dan een ‘gewone’ atjar van komkommer. Ook lekker in ‘bowls’ of door een salade.

Schijnbaar is dit een ‘ouderwetse komkommersalade’ uit de jaren ’70. Ik at deze vroeger bij mijn oma, ze serveerde het bij witte rijst en nasi goreng. Het was een lekkere variatie op acar ketimun, de zoetzure komkommersalade. Ik heb standaard iets van een pickle in mijn koelkast staan. Meestal is dat een pickle van rode ui, want deze kun je met veel gerechten combineren. Ik eet dit vaak bij een curry, als topping op een broodje of door een salade. Zoetzure komkommer of augurken zul je ook altijd in mijn koelkast vinden. Lekker bij Oosterse gerechten en zelfs het augurkennat of het vocht van het zoetzuur gebruik ik om een dressing van te maken. Een trucje dat ik leerde van mijn moeder is om plakjes komkommer te bewaren in een pot augurkennat. Zo maak je op een snelle manier een lekkere pickle, hier lees je hoe je dat doet.

Geraspte zoetzure komkommersalade

Deze salade kun je op verschillende manieren maken. Je kunt het ook doen door dunne plakjes komkommer te snijden met een mes, maar voor flinterdunne plakjes gebruik je het beste een mandoline. Kijk dan wel goed uit voor je vingers! Geraspte komkommer vind ik zelf lekkerder omdat dit weer een hele andere textuur heeft dan gesneden plakjes. Het is een andere manier om komkommer te eten. Kijk voor meer lekkere recepten met komkommer hier.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Geraspte zoetzure komkommersalade
Ouderwetse geraspte komkommersalade
Geraspte zoetzure komkommersalade

Geraspte zoetzure komkommersalade

5 van 1 stem
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Bereiding

15

minuten

Ouderwetse geraspte komkommersalade uit de jaren ’70.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 1 komkommer geraspt

  • 1 1 ui geraspt

  • 6 eetlepels 6 azijn

  • 2 – 4 eetlepels 2 – 4 water

  • 1 theelepel 1 zout

  • halve tot hele eetlepel halve tot hele suiker

  • halve theelepel halve witte peper (of eventueel zwarte peper)

Bereiding:

  • Was de komkommer en laat de schil eraan. Rasp de komkommer boven een vergiet. Hang het vergiet boven een kom, bestrooi met 1 theelepel zout en laat het even uitlekken.
  • Rasp de ui boven een kom en voeg hieraan 6 eetlepels azijn, 2 tot 4 eetlepels water, een halve theelepel witte of zwarte peper en naar smaak een halve tot hele eetlepel suiker toe.
  • Als de komkommer is uitgelekt knijp je met de hand het resterende vocht eruit en meng je de komkommer met de ui/azijn dressing.
  • Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets extra’s van de bovengenoemde ingrediënten toe. In de koelkast is het in een glazen pot ongeveer 2 tot 3 dagen houdbaar.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)