Geraspte zoetzure komkommersalade, mijn favoriete pickle bij de nasi goreng. Deze salade is voor mij onmisbaar bij een bord Indofood. De combinatie van gebakken rijst met de friszure smaak van de geraspte komkommer is heel erg lekker. Ook is de structuur verrassend en het is weer eens iets anders dan een ‘gewone’ atjar van komkommer. Ook lekker in ‘bowls’ of door een salade.
Schijnbaar is dit een ‘ouderwetse komkommersalade’ uit de jaren ’70. Ik at deze vroeger bij mijn oma, ze serveerde het bij witte rijst en nasi goreng. Het was een lekkere variatie op acar ketimun, de zoetzure komkommersalade. Ik heb standaard iets van een pickle in mijn koelkast staan. Meestal is dat een pickle van rode ui, want deze kun je met veel gerechten combineren. Ik eet dit vaak bij een curry, als topping op een broodje of door een salade. Zoetzure komkommer of augurken zul je ook altijd in mijn koelkast vinden. Lekker bij Oosterse gerechten en zelfs het augurkennat of het vocht van het zoetzuur gebruik ik om een dressing van te maken. Een trucje dat ik leerde van mijn moeder is om plakjes komkommer te bewaren in een pot augurkennat. Zo maak je op een snelle manier een lekkere pickle, hier lees je hoe je dat doet.
Geraspte zoetzure komkommersalade
Deze salade kun je op verschillende manieren maken. Je kunt het ook doen door dunne plakjes komkommer te snijden met een mes, maar voor flinterdunne plakjes gebruik je het beste een mandoline. Kijk dan wel goed uit voor je vingers! Geraspte komkommer vind ik zelf lekkerder omdat dit weer een hele andere textuur heeft dan gesneden plakjes. Het is een andere manier om komkommer te eten. Kijk voor meer lekkere recepten met komkommer hier.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Geraspte zoetzure komkommersalade
4
porties15
minutes0
minuten15
minutesOuderwetse geraspte komkommersalade uit de jaren ’70. Een heerlijk bijgerecht dat een lekkere kick geeft aan al je gerechten.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 komkommer, geraspt
1 ui, geraspt
6 eetlepels azijn
2 – 4 eetlepels water
1 theelepel zout
halve tot hele eetlepel suiker
halve theelepel witte peper (of eventueel zwarte peper)
BEREIDING
- Was de komkommer en laat de schil eraan. Rasp de komkommer boven een vergiet. Hang het vergiet boven een kom, bestrooi met 1 theelepel zout en laat het even uitlekken.
- Rasp de ui boven een kom en voeg hieraan 6 eetlepels azijn, 2 tot 4 eetlepels water, een halve theelepel witte of zwarte peper en naar smaak een halve tot hele eetlepel suiker toe.
- Als de komkommer is uitgelekt knijp je met de hand het resterende vocht eruit en meng je de komkommer met de ui/azijn dressing.
- Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets extra’s van de bovengenoemde ingrediënten toe. In de koelkast is het in een glazen pot ongeveer 2 tot 3 dagen houdbaar.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een schone glazen pot in de koelkast.
Invriezen? Nee, niet geschikt om in te vriezen.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Zoetzure saus
- Snelle zoetzure komkommersalade
- Krokante kipfilet met zoetzure saus
- Groente inspiratie – recepten met komkommer
- Pittige komkommersalade
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.