Eetspiratie » 5 x inspiratie voor nasi goreng (gebakken rijst)
5 x inspiratie voor nasi goreng

5 x inspiratie voor nasi goreng (gebakken rijst)

Inspiratie voor nasi goreng vind je hier! Ik heb inmiddels al een aardige verzameling recepten met gebakken rijst. Ze zijn allemaal verschillend, lekker en makkelijk te maken. Nasi goreng is een gerecht dat eigenlijk iedereen wel lust en je kunt het zo simpel of uitgebreid maken als je zelf wilt. Serveer het bijvoorbeeld simpel met een eitje of ga helemaal los met pickles, pindasaus, gebakken uitjes en sambal. Iedereen heeft zijn eigen favoriet. Dus op een rijtje 5 x inspiratie voor nasi goreng (gebakken rijst).

Ik kan het niet vaak genoeg benoemen, voor nasi goreng gebruik je gekookte (het liefst een dag oude) afgekoelde rijst. Doordat de rijst droog is, kun je deze goed opbakken in de koekenpan of wok. Gebruik een restje rijst dat je over hebt of kook rijst een dag van tevoren of heel vroeg in de ochtend. Schep de gekookte rijst over op een groot bord of dienblad en spreid het uit. Laat het afkoelen en zet het koel weg tot gebruik. Restjes nasi goreng kun je ook prima invriezen.

Gebakken rijst vul je aan met restjes groenten, kip, vis, garnalen, vlees, tahoe of tempeh. Net wat je in huis hebt. In principe kun je met van alles een gebakken rijst gerecht maken. Er zijn geen ‘echte’ regels voor dit gerecht. Gebruik je creativiteit en de producten die je hebt. Gebruik deze recepten als leidraad en voeg toe wat je zelf lekker vindt.

Liever geen vlees? Gebruik dan tahoe of tempeh of scrambled eggs. Laat dan ook bij de verschillende recepten bijvoorbeeld de trassi, of vissaus weg.

5 x inspiratie voor nasi goreng (gebakken rijst)

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

5 x inspiratie voor nasi goreng
Bewaar dit artikel op één van jouw Pinterest borden.

Nasi goreng (Indonesische gebakken rijst)

Dit is het gerecht waar ik mee opgegroeid ben. Mijn moeder maakte vaak een grote pan nasi goreng met kip en spitskool. Eigenlijk een heel simpel recept dat ook nog eens snel klaar is. De basis van de boemboe is ui en knoflook zoals bij de meeste Indische en Indonesische gerechten. Wat niet mag ontbreken is trassi. Geen nasi zonder trassi! Het ruikt een beetje funky, maar het geeft je nasi wel net die typische smaak.

Hou de nasi goreng lekker simpel door er alleen wat augurkjes of zilveruitjes en acar ketimun bij te serveren. Of maak er een uitgebreide maaltijd van compleet met pindasaus, kroepoek, gebakken uitjes en sambal goreng kentang kering (krokant gebakken fritessticks).

Kijk hier voor het nasi goreng recept zoals mijn moeder hem altijd maakt.

Nasi goreng tuna (gebakken rijst met tonijn)

Met een simpel blikje tonijn die ergens achterin je voorraadkast staat, kun je ook een lekker gebakken rijst gerecht maken. Dit gerecht staat ook binnen no time op tafel want de vis heeft maar heel even nodig. Waarschijnlijk doe je langer over het snijden van de groenten dan de nasi te bereiden. Dit is een redelijk low budget gerecht, een ideale studentenmaaltijd of een gerecht voor als je geen Eetspiratie hebt. Hier vind je het recept voor de gebakken rijst met tonijn.

Japanse gebakken rijst (Yakimeshi)

Dit vind ik zelf een van de lekkerste varianten van gebakken rijst. Er zit namelijk een heel bijzonder ingrediënt in wat je totaal niet verwacht in een rijst gerecht, namelijk: mayonaise! En dit maakt deze Japanse nasi echt zo lekker, je zou het echt zelf moeten proeven. Je kunt prima de mayonaise gebruiken die je al in huis hebt. Maar wil je helemaal Japanse stijl gaan dan gebruik je kewpie mayonaise. Dit kun je kopen in de toko en de meeste grote supermarkten. Nieuwsgierig naar gebakken rijst met mayonaise? Bekijk dan hier dit bijzondere recept.

Naast een Japanse variant is er ook gebakken rijst met een Koreaans tintje, namelijk gebakken rijst met kimchi. Kimchi kun je zelf maken maar ook kopen in de supermarkt of toko. Kijk hier voor het recept van kimchi fried rice.

Japanse gebakken rijst (Yakimeshi)

Chinese fried rice (Chinese gebakken rijst of Chinese nasi)

Nasi goreng zoals bij je plaatselijke Chinese restaurant. Deze variant is bij veel mensen favoriet. Simpele witte rijst met wat stukjes groen en een plakje ham en ei, je weet meteen wat ik bedoel. Dit gerecht kun je ook prima zelf thuis maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Het heeft ook een vrij neutrale smaak zodat je het bij veel verschillende gerechten kunt serveren. Maar op zichzelf is het met een beetje sambal en kroepoek ook een heerlijk gerecht. Benieuwd naar het recept voor deze Chinese nasi? Lees hier hoe je deze makkelijk zelf maakt.

Nasi goreng met smac (luncheon meat)

Dit recept is pure nostalgie voor mij. Wie kent niet de blikjes smac van vroeger met het bekende sleuteltje? Iedereen wilde dat sleuteltje. De ene keer kreeg ik hem en de keer erop mijn broertje. Je kon niks met dat sleuteltje maar het ging om het idee. Met dit blikje vlees (wat 100 jaar houdbaar is) kun je echt een lekkere en snelle nasi goreng op tafel zetten. Dus duik je voorraadkast in en haal het blikje tevoorschijn, want ik weet dat je er een hebt ‘voor het geval dat’. Een gerecht met een vleugje nostalgie. Hier kun je lezen hoe je met dit simpele ingrediënt een heerlijk gerecht kunt maken.

Nasi goreng met smac

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.