Ik kan het niet vaak genoeg benoemen, voor nasi goreng gebruik je gekookte (het liefst een dag oude) afgekoelde rijst. Doordat de rijst droog is, kun je deze goed opbakken in de koekenpan of wok. Gebruik een restje rijst dat je over hebt of kook rijst een dag van tevoren of heel vroeg in de ochtend. Schep de gekookte rijst over op een groot bord of dienblad en spreid het uit. Laat het afkoelen en zet het koel weg tot gebruik. Restjes nasi goreng kun je ook prima invriezen.
Gebakken rijst vul je aan met restjes groenten, kip, vis, garnalen, vlees, tahoe of tempeh. Net wat je in huis hebt. In principe kun je met van alles een gebakken rijst gerecht maken. Er zijn geen ‘echte’ regels voor dit gerecht. Gebruik je creativiteit en de producten die je hebt. Gebruik deze recepten als leidraad en voeg toe wat je zelf lekker vindt.
Liever geen vlees? Gebruik dan tahoe of tempeh of scrambled eggs. Laat dan ook bij de verschillende recepten bijvoorbeeld de trassi, of vissaus weg.
5 x inspiratie voor nasi goreng (gebakken rijst)
Nasi goreng (Indonesische gebakken rijst)
Nasi goreng tuna (gebakken rijst met tonijn)
Japanse gebakken rijst (Yakimeshi)
Chinese fried rice (Chinese gebakken rijst of Chinese nasi)
Nasi goreng zoals bij je plaatselijke Chinese restaurant. Deze variant is bij veel mensen favoriet. Simpele witte rijst met wat stukjes groen en een plakje ham en ei, je weet meteen wat ik bedoel. Dit gerecht kun je ook prima zelf thuis maken en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Het heeft ook een vrij neutrale smaak zodat je het bij veel verschillende gerechten kunt serveren. Maar op zichzelf is het met een beetje sambal en kroepoek ook een heerlijk gerecht. Benieuwd naar het recept voor deze Chinese nasi? Lees hier hoe je deze makkelijk zelf maakt.
Nasi goreng met smac (luncheon meat)
Dit recept is pure nostalgie voor mij. Wie kent niet de blikjes smac van vroeger met het bekende sleuteltje? Iedereen wilde dat sleuteltje. De ene keer kreeg ik hem en de keer erop mijn broertje. Je kon niks met dat sleuteltje maar het ging om het idee. Met dit blikje vlees (wat 100 jaar houdbaar is) kun je echt een lekkere en snelle nasi goreng op tafel zetten. Dus duik je voorraadkast in en haal het blikje tevoorschijn, want ik weet dat je er een hebt ‘voor het geval dat’. Een gerecht met een vleugje nostalgie. Hier kun je lezen hoe je met dit simpele ingrediënt een heerlijk gerecht kunt maken.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.