Eetspiratie » Nasi goreng
Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng (Indonesische gebakken rijst), als ik iets veel gegeten heb in mijn jeugd dan is het wel dit gerecht! Dit gerecht smaakt namelijk altijd. Of het nu wordt geserveerd als ontbijt, tussendoortje of avondeten het maakt mij niet uit! Waarschijnlijk komt dat ook door de lekkere gerechtjes die je erbij eet. Voor het basisrecept heb je helemaal niet veel nodig. Het belangrijkste is dat je afgekoelde gekookte rijst gebruikt aangevuld met restjes uit je koelkast.

Als je nasi goreng wil gaan maken zorg er dan voor dat je de rijst de avond van tevoren kookt of heel vroeg in de ochtend. Spreid de gekookte rijst uit over een groot bord of dienblad zodat het goed kan afkoelen. Zet het koel weg tot gebruik. Voor het maken van dit recept gebruik ik meestal 500 gram rijst zodat ik een lekkere grote hoeveelheid kan maken.

Rijst koken doe ik het liefst in mijn multicooker, de Crock-Pot Express. De rijst komt hier perfect gekookt uit. Voor het koken van rijst gebruik ik altijd 1 deel water op 1 deel rijst. Zo kan de rijst eigenlijk nooit mislukken. Ik gebruik ook altijd trouw het maatbekertje wat standaard komt bij een rijstkoker en ook bij de multicooker. Heb je niet zo’n handig maatbekertje? Gebruik dan een koffiekopje voor hetzelfde effect.

Nasi goreng van mijn moeder

Persoonlijk vind ik dit het lekkerste recept voor nasi goreng. Ik heb het basisrecept van mijn moeder gewoon overgenomen en er verder niet veel aan veranderd. Dit gerecht is bedoeld om restjes uit de koelkast op te maken. De boemboe van ui, knoflook en peper (of sambal) is de basis en deze vul je aan met wat je nog in huis hebt. Duik je koelkast in en kijk wat je nog allemaal hebt aan groenten en/of vlees.

Om deze gebakken rijst extra vulling te geven kun je er ei bij serveren. Dit kan in de vorm van scrambled eggs (roerei), een spiegelei of zelfs een dikke omelet waar je de rijst in serveert.

Tip van mijn moeder: gebruik een beetje groentebouillonpoeder of een stukje van een verkruimeld bouillonblokje om de nasi goreng op smaak te brengen.

Bijgerechtjes

Nasi goreng is niet compleet zonder lekkere bijgerechtjes! Sambal, acar ketimun (zoetzure komkommer), pindasaus, gebakken uitjes en kroepoek mogen natuurlijk niet ontbreken. Zo zet je met simpele ingrediënten een lekker bord eten op tafel.

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Nasi goreng

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Course: Familierecepten, Indofood, Indische en Indonesische gerechtenCuisine: Indofood, Indische en Indonesische gerechtenDifficulty: makkelijk
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

30

minutes
Kooktijd

20

minutes
Tijd totaal

50

minutes

Nasi goreng (gebakken rijst) maak je met een restje rijst, vlees/kip en/of groenten.

Ingrediënten

  • 300 tot 500 gram gekookte en afgekoelde rijst

  • 600 gram kip (filet) dijfilet of kipgehakt

  • 1 flinke ui

  • 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)

  • 1 theelepel verkruimelde trassi

  • 1 centimeter verse gember

  • 3 tenen knoflook

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • 2 theelepels sambal oelek

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder

  • halve spitskool

  • 3 bosuien (wit en groen apart)

  • zout en peper naar smaak

  • 1 eetlepel olie

  • 2 eetlepels water

Hoe maak je het?

  • Zorg dat je rijst afgekoeld is en zet dit apart tot gebruik.
  • Maak de spitskool schoon en snijd deze in dunne reepjes en snijd de bosui in ringetjes. Gebruik het witte gedeelte om mee te bakken en het groene gedeelte voeg je op het laatst toe.
  • De kip snijd je in blokjes. Bestrooi deze met zout en peper en meng er een theelepel sesamolie doorheen. Zet de kip even apart tot gebruik.
  • Snijd de ui, knoflook en rode peper grof en hak de gember in stukjes. Doe dit samen met de trassi, sambal oelek, een scheut ketjap manis en water in een hoge beker. Maak er met een staafmixer een puree van.
  • Verhit een scheut olie in een wok en fruit hierin de boemboe aan. Als deze is aangefruit voeg je de kip toe. Bak deze bruin en gaar.
  • Voeg de reepjes spitskool en het witte gedeelte van de bosui toe. Bak dit goed totdat de kool zacht is geworden. Schep vervolgens de rijst erdoor. Blijf omscheppen tot alles goed vermengd is.
  • Breng de nasi goreng op smaak met de rest van de ketjap, het groentebouillonpoeder (of stukje van een blokje) en meng het groene gedeelte van de bosui er doorheen.
  • Bak (in een aparte pan) van 4 geklutste eitjes roerei. Meng het gebakken ei door de rijst.
  • Serveer nasi goreng met een van de bovenstaande bijgerechtjes.

Bekijk de video

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE