Eetspiratie » Nasi goreng
Nasi goreng

Nasi goreng

Als ik iets veel gegeten heb in mijn jeugd dan is het wel nasi goreng! Dit simpele gerecht smaakt altijd. Waarschijnlijk komt dat ook door de lekkere (bij)gerechtjes die je erbij eet. En sorry voor wat ik nu ga zeggen, maar nasi maak je niet met een nasipakket. Zo’n pakket heb je helemaal niet nodig. Met een goede boemboe kom je al een heel eind + nog een extra speciaal ingrediënt wat mijn moeder altijd gebruikt.

Wat is nasi nu precies? Nasi of nasi putih is gewone simpele witte rijst. Als je in Indonesië nasi besteld krijg je een bordje kale rijst. Nasi goreng is gebakken rijst. Hier is eigenlijk geen standaard recept voor. Wat wel belangrijk is, is dat je koude rijst (eigenlijk een restje rijst) gebruikt.

Restjes opmaken

Nasi goreng is een gerecht bedoeld om restjes uit de koelkast op te maken. De boemboe is je basis en deze vul je aan met wat je nog in huis hebt. Duik je koelkast in en kijk wat je nog allemaal hebt aan groenten en/of vlees.

Om de nasi goreng extra vulling te geven kun je er ei bij serveren. Zelf bak ik het liefst scrambled eggs (roerei) die ik door de nasi goreng meng. Maar je kunt ook kiezen voor een spiegelei voor op de rijst of een dikke omelet waar je de rijst in serveert.

Geheim ingrediënt voor nasi goreng

Nou ja zo geheim is het nu ook weer niet. In de Indofood keuken worden regelmatig bouillonblokjes gebruikt om gerechten te kruiden of op smaak te brengen. En dat is precies wat ik ook doe alleen ik gebruik hiervoor groentebouillonpoeder zonder gist en toevoegingen. Onderaan het recept bij de aantekeningen vind je een link naar het product die ik gebruik.

Als alternatief kun je dus ook naar smaak een stukje van een bouillonblokje gebruiken. Houd er wel rekening mee dat sommige blokjes nogal zout kunnen zijn. Begin daarom altijd met een stukje en voeg indien nodig meer naar smaak toe.

Bijgerechtjes voor nasi goreng

Klik op de naam van het gerecht om het recept te bekijken.

Onderaan het recept kun je een video bekijken waarin ik nasi goreng bereid. Zo kun je zien hoe eenvoudig het is!

Nasi goreng

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Familierecepten, IndofoodKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

50

minuten

Nasi goreng (gebakken rijst) maak je met een restje rijst, vlees/kip en/of groenten.

Ingrediënten

  • 300 gram gekookte en afgekoelde rijst

  • 600 gram kip (filet) dijfilet of kipgehakt

  • 1 flinke ui

  • 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)

  • 1 theelepel verkruimelde trassi

  • 1 centimeter verse gember

  • 3 tenen knoflook

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • 2 theelepels sambal oelek

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder

  • halve spitskool

  • 3 bosuien (wit en groen apart)

  • zout en peper naar smaak

  • 1 eetlepel olie

  • 2 eetlepels water

Hoe maak je het?

  • Zorg dat je rijst afgekoeld is en zet dit apart tot gebruik.
  • Maak de spitskool schoon en snijd deze in dunne reepjes en snijd de bosui in ringetjes. Gebruik het witte gedeelte om mee te bakken en het groene gedeelte voeg je op het laatst toe.
  • De kip snijd je in blokjes. Bestrooi deze met zout en peper en meng er een theelepel sesamolie doorheen. Zet de kip even apart tot gebruik.
  • Snijd de ui, knoflook en rode peper grof en hak de gember in stukjes. Doe dit samen met de trassi, sambal oelek, een scheut ketjap manis en water in een hoge beker. Maak er met een staafmixer een puree van.
  • Verhit een scheut olie in een wok en fruit hierin de boemboe aan. Als deze is aangefruit voeg je de kip toe. Bak deze bruin en gaar.
  • Voeg de reepjes spitskool en het witte gedeelte van de bosui toe. Bak dit goed totdat de kool zacht is geworden. Schep vervolgens de rijst erdoor. Blijf omscheppen tot alles goed vermengd is.
  • Breng de nasi goreng op smaak met de rest van de ketjap, het groentebouillonpoeder (of stukje van een blokje) en meng het groene gedeelte van de bosui er doorheen.
  • Bak (in een aparte pan) van 4 geklutste eitjes roerei. Meng het gebakken ei door de rijst.
  • Serveer nasi goreng met een van de bovenstaande bijgerechtjes.

Bekijk de video

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

3 Reacties

  1. Hallo simone,

    Vandaag de nasigoreng op het menu met gebakken kippenvleugels ..enak enak.

    Groeten William

  2. Hoihoi,

    Ik zit middenin de voorbereidingen van mijn eerste rijsttafel, superleuk! Bedankt voor alle fijne recepten.

    Ik kook voor zes personen (grote eters). Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer/wat voor hoeveelheid zou je aanraden?

    Groetjes Karlijn

    • Hoi Karlijn, wat leuk om te lezen! Deze nasi goreng is wel een wok vol, zeker wel genoeg voor 6 personen. En het handige is dat je naast nasi goreng waarschijnlijk nog een hoop andere gerechtjes serveert dus ik denk niet dat ze nog honger zullen krijgen na jouw rijsttafel! Als basis neem ik altijd nasi (witte rijst) of nasi goreng of beide dat kan ook. En dan smokkel ik er altijd een eitje bij (ketjap telor of sambal goreng telor) en komkommersalade. En daarnaast de andere gerechtjes nog. Dus ik zou gewoon dit recept aanhouden en er gewoon nog wat witte rijst naast koken, dan heb je altijd genoeg. Veel kookplezier en ik zie graag foto’s, vind ik leuk! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

twee + 5 =