Nasi goreng

Nasi goreng

Als ik iets veel gegeten heb in mijn jeugd dan is het wel nasi goreng! Dit simpele gerecht smaakt eigenlijk altijd wel. Ook door de lekkere dingetjes die erbij geserveerd worden. En sorry voor wat ik nu ga zeggen, maar nasi maak je niet met een nasipakket. Zo’n pakket heb je helemaal niet nodig. Met een goede boemboe kom je al een heel eind + nog een extra ingrediënt wat mijn moeder altijd gebruikte.

Wat is nasi nu precies? Nasi of nasi putih is gewone simpele witte rijst. Als je in Indonesië nasi besteld krijg je een bordje kale rijst. Nasi goreng is gebakken rijst. Hier is eigenlijk geen standaard recept voor. Wat wel belangrijk is, is dat je koude rijst (eigenlijk een restje rijst) gebruikt.

Restjes opmaken

Nasi goreng is een handig gerecht om restjes uit de koelkast op te maken, daar is dit gerecht ook voor bedoeld. De boemboe is de basis. Duik je koelkast in en kijk wat je allemaal hebt aan groenten. Misschien heb je nog een restje vlees (bv gekookte kip) of heb je nog ergens wat verdwaalde garnaaltjes liggen. Het kan en mag er allemaal in. Wil je liever een vegetarische variant? Gebruik dan tahoe of tempeh in plaats van vlees en laat ook de trassi weg uit de boemboe.

Extra tips

In dit recept maak ik scrambled eggs en die meng ik door de nasi goreng. Maar je kunt in plaats van een roerei natuurlijk ook een spiegeleitje bakken. Net waar je zin in hebt!

Tip van oma sambal (mijn moeder)

In dit recept gebruik ik groentebouillonpoeder om de nasi op smaak te brengen in plaats van zout en peper. Dit is een gewoonte die ik heb overgenomen van mijn moeder. Ik gebruik in al mijn recepten biologisch bouillonpoeder zonder gist en toevoegingen. Dit is dus een handige manier op je nasi goreng op smaak te brengen.

Je kunt hiervoor als alternatief ook een (groente)bouillonblokje gebruiken. Omdat supermarkt bouillonblokjes soms nogal zout kunnen zijn kun je beter eerst beginnen met een stukje. Verkruimel het boven de nasi goreng, meng door elkaar, proef en bepaal dan of er nog wat bij mag. Doe dit net zolang tot de smaak voor jou goed is.

Lekkere bijgerechtjes en snoeperijtjes

wat heb je nodig?

  • 6 tot 8 opscheplepels gekookte rijst

  • ongeveer 600 gram kip(filet)

  • 1 gesnipperde ui of sjalotten

  • 1 rode peper (zaadjes verwijderd)

  • theelepel verkruimelde trassi

  • 1 centimeter verse gember

  • 2 tot 3 teentjes knoflook

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • 2 theelepels sambal oelek

  • 4 eieren

  • eetlepel groentebouillonpoeder

  • theelepel sesamolie

  • halve spitskool in reepjes gesneden

  • 3 bosuitjes (wit en groen gedeelte apart)

  • zout en peper naar smaak

  • olie om in te bakken

  • scheutje water

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande foto op een van je Pinterest borden!

Hoe maak je het?

  • Zet je gekookte rijst alvast klaar en begin met het maken van de boemboe. Doe de ui (of sjalotjes), rode peper, gember, sambal, trassi, knoflook en een klein scheutje ketjap en water in een hoge beker. Maak er met de staafmixer een boemboe van. Zet deze even apart.
  • Snijd de kip in blokjes, bestrooi deze met zout en peper en meng er een theelepel sesamolie doorheen.
  • Maak de spitskool schoon en snijd deze in dunne reepjes en snijd de bosui in ringetjes. Gebruik het witte gedeelte om mee te bakken en het groene gedeelte voeg je op het laatst toe.
  • Verhit een scheut olie in een wok en fruit hierin de boemboe aan. Als deze is aangefruit voeg je de kip toe. Bak deze bruin en gaar.
  • Voeg de reepjes spitskool en het witte gedeelte van de bosui toe. Bak dit goed totdat de kool zacht is geworden. Schep vervolgens de rijst erdoor. Blijf omscheppen tot alles goed vermengd is.
  • Breng de nasi goreng op smaak met de rest van de ketjap, het groentebouillonpoeder (of stukje van een blokje) en meng het groene gedeelte van de bosui er doorheen.
  • Bak (in een aparte pan) van 4 geklutste eitjes roerei, of bak 4 spiegeleitjes. Het roerei schep je er doorheen en de spiegeleitjes serveer je erop.
  • Serveer nasi goreng met een van de bovenstaande bijgerechtjes.

Bekijk de video

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

9 Reacties

  1. Hi Simone,

    Kan je na het maken van de nasi goreng dit invriezen? Hoe zou jij t dan opwarmen?
    Bedankt alvast!!

    Groetjes Laura

    • Hoi Laura, dat kan zeker! Ik doe dat regelmatig. Als ik het wil eten laat ik het eerst ontdooien en dan verhit ik een beetje olie in een wok en dan bak ik het even op. Groetjes, Simone

  2. Hoi, wat een heerlijke recepten! Ik zou graag willen weten voor hoeveel personen de recepten zijn.

    • Hoi Babette,
      De gerechten zijn meestal voldoende voor een gezin van twee volwassenen en twee kinderen, tenzij anders bij het recept vermeld. Meestal blijft er nog wel een beetje over.
      Groetjes Simone

      • Hoihoi,

        Ik zit middenin de voorbereidingen van mijn eerste rijsttafel, superleuk! Bedankt voor alle fijne recepten.

        Ik kook voor zes personen (grote eters). Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer/wat voor hoeveelheid zou je aanraden?

        Groetjes Karlijn

      • Hoi Karlijn, wat leuk om te lezen! Deze nasi goreng is wel een wok vol, zeker wel genoeg voor 6 personen. En het handige is dat je naast nasi goreng waarschijnlijk nog een hoop andere gerechtjes serveert dus ik denk niet dat ze nog honger zullen krijgen na jouw rijsttafel! Als basis neem ik altijd nasi (witte rijst) of nasi goreng of beide dat kan ook. En dan smokkel ik er altijd een eitje bij (ketjap telor of sambal goreng telor) en komkommersalade. En daarnaast de andere gerechtjes nog. Dus ik zou gewoon dit recept aanhouden en er gewoon nog wat witte rijst naast koken, dan heb je altijd genoeg. Veel kookplezier en ik zie graag foto’s, vind ik leuk! Groetjes, Simone

  3. Hi Simone, dit kan toch ook met bloemkoolrijst gemaakt worden?

    • Hoi Simone,
      Ik heb wel eens vaker bloemkoolrijst gemaakt, maar nog niet in combinatie met deze boemboe. Als je het wilt proberen, dan zou ik de bloemkoolrijst pas als allerlaatste ingrediënt toevoegen en alleen nog even mee verwarmen. Dan wordt het ook niet te papperig. Ik hoor graag of het gelukt is.
      Groetjes Simone

  4. Lekker met verse kruiden. Terima kasih

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*