Eetspiratie » Nasi goreng
Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng, of je nu een liefhebber bent van de Indonesische keuken of gewoon op zoek bent naar een overheerlijke maaltijd, nasi goreng is een gerecht dat je niet mag missen. Gebakken rijst, lekkere bijgerechtjes als acar van komkommer en pindasaus, voor mij een onweerstaanbare combinatie. Wat dit gerecht ook geweldig maakt is dat je het kan aanpassen naar je eigen smaak en wens.

Gebakken rijst oftewel nasi goreng is een populair (restjes)gerecht uit de Indonesische keuken dat erg geliefd is. Het is een veelzijdige maaltijd die bestaat uit rijst, een boemboe van ui en knoflook aangevuld met groenten zoals bijvoorbeeld kool. Daarnaast kan er ook vlees, kip, garnalen, of tahoe en tempeh aan worden toegevoegd. Wat dit gerecht zo bijzonder maakt is de eenvoudige bereiding en dat het aangepast kan worden naar je eigen persoonlijke smaak. Je kunt eindeloos variëren met dit nasi goreng recept.

Nasi goreng

Traditioneel wordt nasi goreng gemaakt van gekookte rijst die een nacht in de koelkast heeft gestaan, de rijstkorrels worden zo steviger zodat deze makkelijker kunnen worden gebakken. Voor het maken van dit recept gebruik ik 500 gram rijst zodat ik een lekkere grote hoeveelheid kan maken. Rijst koken doe ik het liefst in mijn multicooker, dit is de perfecte manier om rijst te koken. In Indonesische nasi goreng mag trassi (gefermenteerde garnalenpasta) eigenlijk niet ontbreken. Maar eet je vegetarisch of plantaardig, laat het dan gewoon weg. Ook een vegetarische nasi goreng zal heerlijk smaken. Of ga op zoek naar een vegan trassi variant, deze zijn tegenwoordig goed te verkrijgen.

Deze maaltijd is niet compleet zonder lekkere bijgerechtjes! Sambal, acar ketimun (zoetzure komkommer), pindasaus, gebakken uitjes en kroepoek mogen natuurlijk niet ontbreken.

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Nasi goreng

Nasi goreng

4 van 3 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

50

minuten

Nasi goreng (gebakken rijst) maak je met een restje rijst, vlees/kip en/of groenten.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 500 gram 500 gekookte en afgekoelde rijst

  • 500 gram 500 kip(filet) dijfilet of kipgehakt (optioneel)

  • 1 1 flinke ui gesnipperd

  • 1 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)

  • 1 theelepel 1 verkruimelde trassi (optioneel)

  • 1 centimeter 1 verse gember geraspt

  • 3 tenen 3 knoflook fijngehakt

  • 3 eetlepels 3 ketjap manis

  • 2 theelepels 2 sambal oelek

  • 1 theelepel 1 sesamolie

  • 1 eetlepel 1 groentebouillonpoeder

  • halve halve spitskool in dunne reepjes gesneden

  • 3 3 bosuien in ringetjes (wit en groen apart)

  • zout en peper naar smaak

  • 1 eetlepel 1 olie

  • 2 eetlepels 2 water

  • 4 4 eieren (of tofu scramble voor een vega variant)

Bereiding:

  • Zorg dat je rijst afgekoeld is en zet dit apart tot gebruik.
  • Maak de spitskool schoon en snijd deze in dunne reepjes en snijd de bosui in ringetjes. Gebruik het witte gedeelte straks om mee te bakken en het groene gedeelte voeg je op het laatst toe. Zo blijft het mooi groen van kleur.
  • De kip snijd je in blokjes. Bestrooi deze met zout en peper en meng er een theelepel sesamolie doorheen. Zet de kip even apart tot gebruik.
  • Snijd de ui, knoflook en rode peper grof en rasp de gember. Doe dit samen met de trassi (optioneel), 2 theelepels sambal oelek, 1 eetlepel ketjap manis en 2 eetlepels water in een hoge beker. Maak er met een staafmixer een puree van.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit hierin de puree (boemboe). Als deze is aangefruit na een minuut of 3 voeg je de blokjes kip toe. Bak deze bruin en gaar.
  • Voeg de reepjes spitskool en het witte gedeelte van de bosui toe. Bak dit goed totdat de kool zacht is geworden. Schep vervolgens de rijst erdoor. Blijf omscheppen tot alles goed vermengd is.
  • Breng de nasi goreng op smaak met de rest van de ketjap, het groentebouillonpoeder (of stukje van een blokje) en meng het groene gedeelte van de bosui er doorheen.
  • Bak (in een aparte pan) van 4 geklutste eitjes roerei. Meng het roerei door de rijst.
  • Serveer nasi goreng met een van de bovenstaande bijgerechtjes.

Bekijk de video

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)