Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng, een gerecht dat ik veel gegeten heb in mijn jeugd. Iedereen maakt nasi op zijn eigen manier. Er is niet echt een standaard recept voor. Wat ik wel weet is dat nasi niet uit een kant-en-klaar-pakje komt, maar dat je het gewoon helemaal zelf maakt! Vergeet de ‘nasipakketten’ uit de winkel en kijk wat je nog in je koelkast hebt liggen, dat is de manier om nasi goreng te maken. Je bakt rijst met restjes groenten en vlees die je nog in huis hebt.

Handige info

In Nederland kennen wij nasi als het gerecht met gebakken rijst, groenten, vlees of kip. Maar dat is officieel niet de juiste benaming want nasi is namelijk gewoon witte rijst. Nasi goreng is de gebakken variant, want goreng betekent gebakken. Dus gebakken rijst! Als je in Indonesië nasi of nasi putih besteld krijg je dus een bordje met alleen maar rijst.

Ik heb deze nasi gemaakt met producten die ik op dat moment in huis had. En het recept is bedoeld als richtlijn. Wil je er iets anders aan toevoegen of weglaten, gewoon doen. Er zijn geen regels voor!

Ingrediënten

  • koude gekookte rijst ongeveer 100 gram per persoon
  • 600 gram kipfilet
  • 4 eieren
  • 1 ui gesnipperd
  • halve spitskool in dunne reepjes gesneden
  • een lepel sambal oelek naar smaak
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • stukje verse gember geraspt (ongeveer 1 centimeter)
  • stukje trassi (ter grootte van een kidneyboontje)
  • 2 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • snufje zout en peper
  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Gebruik een restje rijst voor nasi goreng of rijst die goed afgekoeld is.

Snipper de ui, rasp de gember en knoflook en verkruimel de trassi. Zet dit even apart tot gebruik. Snijd de spitskool in dunne reepjes en was de kool kort onder de kraan in een vergiet.

Knip of snijd de kipfilet in dunne reepjes of kleine blokjes en bestrooi met een snufje zout en peper. Verhit een scheutje olie in een wok of wadjan en fruit de ui, knoflook, trassi en sambal oelek aan. Als de ui glazig is voeg je de kipfilet toe, bak deze vervolgens bruin.

Nasi goreng

Voeg de spitskool toe en bak deze op hoog vuur aan tot het geslonken is. Zet het vuur zacht en schep in fases de rijst toe. Schep het goed om. Schenk er naar smaak een scheutje ketjap manis bij en blijf omscheppen.

Maak een kuiltje in het midden van de rijst en tik vier eitjes kapot (in het kuiltje). Laat het stollen en roer het ei er doorheen. Bak het geheel op hoog vuur op.

Bord opmaken

Serveer de nasi goreng met pindasaus, het recept vind je hier. Zoetzure komkommer, sambal, kroepoek en gebakken uitjes mogen natuurlijk ook niet ontbreken.

Selamat makan!

Nasi

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

7 Reacties

  1. Hi Simone,

    Kan je na het maken van de nasi goreng dit invriezen? Hoe zou jij t dan opwarmen?
    Bedankt alvast!!

    Groetjes Laura

    • Hoi Laura, dat kan zeker! Ik doe dat regelmatig. Als ik het wil eten laat ik het eerst ontdooien en dan verhit ik een beetje olie in een wok en dan bak ik het even op. Groetjes, Simone

  2. Hoi, wat een heerlijke recepten! Ik zou graag willen weten voor hoeveel personen de recepten zijn.

    • Hoi Babette,
      De gerechten zijn meestal voldoende voor een gezin van twee volwassenen en twee kinderen, tenzij anders bij het recept vermeld. Meestal blijft er nog wel een beetje over.
      Groetjes Simone

  3. Hi Simone, dit kan toch ook met bloemkoolrijst gemaakt worden?

    • Hoi Simone,
      Ik heb wel eens vaker bloemkoolrijst gemaakt, maar nog niet in combinatie met deze boemboe. Als je het wilt proberen, dan zou ik de bloemkoolrijst pas als allerlaatste ingrediënt toevoegen en alleen nog even mee verwarmen. Dan wordt het ook niet te papperig. Ik hoor graag of het gelukt is.
      Groetjes Simone

  4. Lekker met verse kruiden. Terima kasih

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*