Eetspiratie » Nasi goreng
Nasi goreng

Nasi goreng

Nasi goreng, of je nu een liefhebber bent van de Indonesische keuken of gewoon op zoek bent naar een overheerlijke maaltijd, nasi goreng is een gerecht dat je niet mag missen. Gebakken rijst met lekkere bijgerechtjes als acar (van komkommer), sambal en gebakken uitjes is voor mij een onweerstaanbare combinatie. Dit ‘restjesgerecht’ maak je met ingrediënten die je in huis hebt.

Gebakken rijst oftewel nasi goreng is een populair (restjes)gerecht uit de Indonesische keuken dat erg geliefd is. Het is een veelzijdige maaltijd die bestaat uit rijst, een boemboe van ui en knoflook aangevuld met een groent zoals bijvoorbeeld (spits)kool. Daarnaast kan er ook vlees, kip, garnalen, tahoe (tofu) en tempeh aan worden toegevoegd. Als je tahoe of tempeh gebruikt is het handiger om deze apart te bakken en later aan de gebakken rijst toe te voegen. Vlees, kip of garnalen kun je prima met de boemboe meebakken. Wat dit gerecht zo bijzonder maakt is de eenvoudige bereiding en dat het aangepast kan worden naar je eigen persoonlijke smaak. Je kunt eindeloos variëren met dit gerecht.

Nasi goreng

Traditioneel wordt het gemaakt van gekookte rijst die een nacht in de koelkast heeft gestaan, de rijstkorrels worden zo steviger zodat deze makkelijker kunnen worden gebakken. Voor het maken van dit recept gebruik ik 400 gram rijst (ongeveer 3 maatbekertjes) zodat ik een lekkere grote hoeveelheid kan maken. Rijst koken doe ik het liefst in mijn multicooker, dit is voor mij de perfecte manier om rijst te koken. Een multicooker is wat mij betreft de ultieme rijstkoker!

Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

In Indonesische nasi goreng mag trassi (gefermenteerde garnalenpasta) eigenlijk niet ontbreken. Maar eet je vegetarisch of plantaardig, laat het dan gewoon weg. Ook zonder trassi zal dit gerecht heerlijk smaken. Of ga op zoek naar een vegan trassi variant, deze zijn tegenwoordig goed te verkrijgen. Ook het ei kun je makkelijk vervangen voor tofu scramble. Zo maak je heel eenvoudig een vegan variant van dit gerecht.

Deze ketjap mag niet ontbreken in je keukenkastje
Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Ketjap is een zoete sojasaus uit Indonesië.

Deze maaltijd is niet compleet zonder lekkere bijgerechtjes! Sambal, acar ketimun (zoetzure komkommer), gebakken uitjes en kroepoek mogen natuurlijk niet ontbreken. En wil je nog een stapje extra doen maak er dan lekkere sateetjes bij met een lekkere satésaus.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Nasi goreng

Nasi goreng

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.5 van 15 stemmen
Gang: Ontbijt, Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

50

minuten

Nasi goreng (gebakken rijst) maak je met een restje rijst, vlees/kip en/of groenten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 400 gram gekookte en afgekoelde rijst

  • 350 – 400 gram kip(filet) dijfilet, kipgehakt (optioneel), tahoe of tempeh

  • 1 flinke ui, grof gesneden

  • 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)

  • 1 theelepel verkruimelde trassi (optioneel)

  • 1 theelepel verse gember, geraspt

  • 3 tenen knoflook, grof gesneden

  • 3 eetlepels ketjap manis

  • 2 theelepels sambal oelek of meer naar smaak

  • 1 eetlepel sesamolie

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder

  • halve spitskool in dunne reepjes gesneden

  • 3 bosuien in ringetjes (wit en groen apart)

  • zout en peper naar smaak

  • 1 eetlepel olie

  • 2 eetlepels water

  • 4 eieren (of tofu scramble voor een vegan variant)

BEREIDING

  • Zorg dat je rijst afgekoeld is en zet dit apart tot gebruik.
  • Maak de halve spitskool schoon en snijd deze in dunne reepjes en snijd 3 bosuien in ringetjes. Gebruik het witte gedeelte straks om mee te bakken en het groene gedeelte leg je apart. Deze voeg je op het laatst toe, zo blijft het mooi groen van kleur.
  • Snijd 350 – 400 gram kip (of een andere eiwitbron) in blokjes. Bestrooi met zout en peper. Zet apart tot gebruik.
  • Snijd de ui, 3 tenen knoflook en rode peper grof en rasp 1 theelepel verse gember. Doe dit samen met 1 theelepel trassi (optioneel), 2 theelepels sambal oelek, 1 eetlepel ketjap manis en 2 eetlepels water in een hoge beker. Maak er met een staafmixer een pasta (boemboe) van.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit hierin de pasta (boemboe) aan voor 3 tot 5 minuten. Als deze is aangefruit voeg de blokjes kip (of andere eiwitbron) toe. Bak dit bruin en gaar.
  • Voeg de reepjes spitskool en het witte gedeelte van de bosui toe. Bak dit goed totdat de kool zacht is geworden. Schep vervolgens de afgekoelde rijst erdoor. Blijf omscheppen tot alles goed vermengd is.
  • Breng de nasi goreng op smaak met de rest van de ketjap (2 eetlepels). Schenk deze aan de zijkant in de pan en werk het met de spatel door de rijst heen. Voeg 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een blokje) toe en meng dit er samen met het groene gedeelte van de bosui er doorheen.
  • Bak (in een aparte pan) van 4 geklutste eitjes een roerei. Meng het roerei door de rijst.
  • Serveer nasi goreng met een van de bovenstaande bijgerechtjes.

BEKIJK DE VIDEO

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.