Als ik iets veel gegeten heb in mijn jeugd dan is het wel nasi goreng! Dit simpele gerecht smaakt altijd. Waarschijnlijk komt dat ook door de lekkere (bij)gerechtjes die je erbij eet. En sorry voor wat ik nu ga zeggen, maar nasi maak je niet met een nasipakket. Zo’n pakket heb je helemaal niet nodig. Met een goede boemboe kom je al een heel eind + nog een extra speciaal ingrediënt wat mijn moeder altijd gebruikt.
Wat is nasi nu precies? Nasi of nasi putih is gewone simpele witte rijst. Als je in Indonesië nasi besteld krijg je een bordje kale rijst. Nasi goreng is gebakken rijst. Hier is eigenlijk geen standaard recept voor. Wat wel belangrijk is, is dat je koude rijst (eigenlijk een restje rijst) gebruikt.
Restjes opmaken
Nasi goreng is een gerecht bedoeld om restjes uit de koelkast op te maken. De boemboe is je basis en deze vul je aan met wat je nog in huis hebt. Duik je koelkast in en kijk wat je nog allemaal hebt aan groenten en/of vlees.
Om de nasi goreng extra vulling te geven kun je er ei bij serveren. Zelf bak ik het liefst scrambled eggs (roerei) die ik door de nasi goreng meng. Maar je kunt ook kiezen voor een spiegelei voor op de rijst of een dikke omelet waar je de rijst in serveert.
Geheim ingrediënt voor nasi goreng
Nou ja zo geheim is het nu ook weer niet. In de Indofood keuken worden regelmatig bouillonblokjes gebruikt om gerechten te kruiden of op smaak te brengen. En dat is precies wat ik ook doe alleen ik gebruik hiervoor groentebouillonpoeder zonder gist en toevoegingen. Onderaan het recept bij de aantekeningen vind je een link naar het product die ik gebruik.
Als alternatief kun je dus ook naar smaak een stukje van een bouillonblokje gebruiken. Houd er wel rekening mee dat sommige blokjes nogal zout kunnen zijn. Begin daarom altijd met een stukje en voeg indien nodig meer naar smaak toe.
Bijgerechtjes voor nasi goreng
Klik op de naam van het gerecht om het recept te bekijken.
- kroepoek (klik hier om te kijken hoe je kroekpoek bakt in de airfryer)
- acar ketimun (zoetzure komkommer)
- bawang goreng (gebakken uitjes)
- sambal goreng kentang kering
- pindasaus
- sambal badjak
- sambal goreng tempeh
- sambal goreng telor of telor ketjap ( gerechtjes met ei)
Onderaan het recept kun je een video bekijken waarin ik nasi goreng bereid. Zo kun je zien hoe eenvoudig het is!
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
Hallo simone,
Vandaag de nasigoreng op het menu met gebakken kippenvleugels ..enak enak.
Groeten William
Hoihoi,
Ik zit middenin de voorbereidingen van mijn eerste rijsttafel, superleuk! Bedankt voor alle fijne recepten.
Ik kook voor zes personen (grote eters). Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer/wat voor hoeveelheid zou je aanraden?
Groetjes Karlijn
Hoi Karlijn, wat leuk om te lezen! Deze nasi goreng is wel een wok vol, zeker wel genoeg voor 6 personen. En het handige is dat je naast nasi goreng waarschijnlijk nog een hoop andere gerechtjes serveert dus ik denk niet dat ze nog honger zullen krijgen na jouw rijsttafel! Als basis neem ik altijd nasi (witte rijst) of nasi goreng of beide dat kan ook. En dan smokkel ik er altijd een eitje bij (ketjap telor of sambal goreng telor) en komkommersalade. En daarnaast de andere gerechtjes nog. Dus ik zou gewoon dit recept aanhouden en er gewoon nog wat witte rijst naast koken, dan heb je altijd genoeg. Veel kookplezier en ik zie graag foto’s, vind ik leuk! Groetjes, Simone