Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering

Vroeger aten wij een keer per week frietjes. Mijn moeder maakte de friet altijd vers. Ze sneed ze met de hand, bakte ze voor en net voor het eten bakte ze de friet nog lekker bruin en krokant. Dat waren de lekkerste frietjes die ik in mijn leven heb gegeten. Er bleef altijd een beetje over, of ze bakte expres iets meer. Van het restje bakten we meestal dezelfde avond sambal goreng kentang kering. Kentang betekent aardappel. Dit is echt een van mijn lievelingssnacks. Je kunt dit gerecht ook met fritessticks (chipsfrietjes) maken. Het is lekker krokant, pittig en een tikkeltje zoet.

Wat heb je nodig?

  • 1 zakje fritessticks naturel
  • teentje knoflook geraspt
  • 1 ui gesnipperd
  • theelepel gemalen laos
  • 2 laurierblaadjes
  • sambal oelek naar smaak
  • eetlepel ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Snijd de ui en rasp de knoflook en verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit de ui en de knoflook aan tot de ui glazig is en voeg dan de laos, sambal en de laurierbladen toe. Bak dit even aan.

Kentang kering

Nu mag de rietsuiker erbij, schep dit goed om tot het goed vermengd is en dan kan de ketjap erbij. Je krijgt nu een soort papje maar dat is ook de bedoeling. Voeg nu de fritessticks toe en schep dit op een redelijk hoog vuur om. Zorg dat alle fritessticks met een laagje van de boemboe bedekt zijn. Na een minuutje of 3 is het klaar. Schep het in een mooi schaaltje en serveer het als onderdeel van een rijsttafel, bij de nasi of een ander Indisch gerecht. Of zomaar om van te snoepen!

Je kunt dit gerecht zowel warm als koud eten en het kan dus ook met ‘echte’ aardappelfriet.

Selamat makan!

Pittige frietjes

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

13 Reacties

  1. beste Simone; ik hep vandaag de Sambal goreng kentang gemaakt was lekker , enkel te weinig voor dat beetje bamie, nu wil ik de saus 3 maal meer maken , moet ik dan alles 3 maal doen , dus 3 uien , 3 maal ketjap, moet dat zo uitgerekend worden , ps in plaats van de uien kan het ook met rode sjalotjes .hoor het van je

    mvg Tom

    • Hoi, ja het kan verdriedubbeld worden. Ik zou alleen de suiker naar smaak doen ipv daar meteen 3 eetlepels van te gebruiken. Wellicht wordt het dan te zoet. En hetzelfde wbt de laos, misschien 2 theelepels ipv 3. Groetjes, Simone

  2. Simone , ik ben wezen kijken op de site , kan het best zijn , jammer dat alles in het Engels is, moeilijk om ook een recept te vinden daar bij biang biang nootles , maar blijf zoeken naar een recept daar bij

  3. beste simone, ik ga vandaag de Sambal goreng kentang maken , maar ik weet niet met friet of mie , het is natuurlijk om te proberen, met friet hoe lang met het in de wok met de saus, de palm zuiker kan ik die vervangen voor Gula Djawa, sambal oelek kan ik die ook vervangen voor een andere Sambal.
    hoop dat ik het spoedig hoor
    mvg Tom

    • Hoi, het hoeft niet heel lang gebakken te worden, ze mogen een beetje een laagje van de boemboe krijgen. Palmsuiker is gula djawa dus u kunt dat zeker gebruiken. Sambal kan ook een andere sambal zijn, net wat uw persoonlijke smaak is. Ik heb nog even zitten speuren op internet maar het enige waar ik bij uitkom is een Chinees gerecht genaamd biang biang noodles. Brede noodles met een pittige boemboe. Misschien zegt het u iets? Groet, Simone

  4. Simone ik heb het over de jaren 70, toen was ik 20, ik hoop dat je het vind. hoor het dan heel graag van je
    mvg Tom

  5. hallo Simone
    ik denk dat wat ik zie het zelfde is wat ik heb gegeten in de jaren 70 maar dan wel met mie. ik ben op zoek naar de zelfde smaak de bamie was breed en ook rood , de saus bleef aan de bamie plakken, kan ik dit ook met bamie maken, hoop dat het het zelfde is

    • Hoi, natuurlijk kun je deze boemboe ook gebruiken en dan bami gebruiken in plaats van aardappelsticks. Ik weet zo niet welk gerecht het precies is. Ik ga eens neuzen in mijn oude kookboeken, misschien vind ik daar iets! Groetjes, Simone

  6. Gisteren dit gemaakt als bijgerecht bij een indisch menu. Echt heerlijk! Dank je wel. Het recept staat nu op mijn succeslijst. Groetjes.

  7. Ik had een vraag: de fritessticks is gewoon patat? En hoeveel rijstolie moet je in de pan doen?

    • Hoi, in dit recept heb ik de chips frietjes gebruikt. Maar je kunt voor dit recept ook overgebleven aardappelfriet gebruiken. En een eetlepel olie is voldoende. Groetjes, Simone

  8. Is echt lekker, Simone,ik doe er ook altijd een klein beetje tamarinde bij, maar dat is ieders smaak!
    Mooie overzichtelijke site, zeer uitgebreid, goed leesbaar, prima app-a-like. Ik heb em geinstalleerd. Het is een aanrader.
    Chapeau!
    Henk.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*