Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering

Vroeger aten wij een keer per week frietjes. Mijn moeder maakte de friet altijd vers. Ze sneed ze met de hand, bakte ze voor en net voor het eten bakte ze de friet nog lekker bruin en krokant. Dat waren de lekkerste frietjes die ik in mijn leven heb gegeten. Er bleef altijd een beetje over, of ze bakte expres iets meer. Van het restje bakten we meestal dezelfde avond sambal goreng kentang kering. Kentang betekent aardappel. Dit is echt een van mijn lievelingssnacks. Je kunt dit gerecht ook met fritessticks (chipsfrietjes) maken. Het is lekker krokant, pittig en een tikkeltje zoet.

Wat heb je nodig?

  • 1 zakje fritessticks naturel
  • teentje knoflook geraspt
  • 1 ui gesnipperd
  • theelepel gemalen laos
  • 2 laurierblaadjes
  • sambal oelek naar smaak
  • eetlepel ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Snijd de ui en rasp de knoflook en verhit een scheutje olie in een koekenpan. Fruit de ui en de knoflook aan tot de ui glazig is en voeg dan de laos, sambal en de laurierbladen toe. Bak dit even aan.

Kentang kering

Nu mag de rietsuiker erbij, schep dit goed om tot het goed vermengd is en dan kan de ketjap erbij. Je krijgt nu een soort papje maar dat is ook de bedoeling. Voeg nu de fritessticks toe en schep dit op een redelijk hoog vuur om. Zorg dat alle fritessticks met een laagje van de boemboe bedekt zijn. Na een minuutje of 3 is het klaar. Schep het in een mooi schaaltje en serveer het als onderdeel van een rijsttafel, bij de nasi of een ander Indisch gerecht. Of zomaar om van te snoepen!

Je kunt dit gerecht zowel warm als koud eten en het kan dus ook met ‘echte’ aardappelfriet.

Selamat makan!

Pittige frietjes

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

1 Reactie

  1. Is echt lekker, Simone,ik doe er ook altijd een klein beetje tamarinde bij, maar dat is ieders smaak!
    Mooie overzichtelijke site, zeer uitgebreid, goed leesbaar, prima app-a-like. Ik heb em geinstalleerd. Het is een aanrader.
    Chapeau!
    Henk.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*