Eetspiratie » Sambal goreng kentang kering
Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering, pittige krokant gebakken (aardappel)frietjes. Vroeger aten wij altijd op vrijdag friet. Mijn moeder maakte de friet altijd vers. Ze sneed ze met de hand, bakte ze voor en net voor het eten bakte ze de friet nog lekker bruin en krokant. Dat waren de lekkerste frietjes die ik in mijn leven heb gegeten. Er bleef altijd een beetje over, of ze bakte expres iets meer. Van het restje bakten we meestal dezelfde avond hete frietjes.

Wij noemde dit vroeger altijd hete friet en zo noem ik het nog steeds. Het is een lekkere snack of bijgerecht en ideaal om een restje aardappels of friet mee op te maken. Mijn oma maakte dit ook regelmatig. Ze gebruikte hiervoor fritessticks (de chips variant). Zij bewaarde dit in een glazen pot op haar keukentafel. Hier mocht ik dan van ‘snoepen’. Ze maakte ook vaak een variant met gebakken tempeh en ansjovisjes (ikan teri).

Deze ketjap mag niet ontbreken in je keukenkastje
Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Kaki Tiga Sojasaus K3 1000 ml

Ketjap is een zoete sojasaus uit Indonesië.

Sambal goreng kentang kering

Deze hete chips frietjes zijn makkelijk te maken en verslavend lekker. In de winkel verkopen ze iets soortgelijks onder de naam ‘Javaantjes’. Dit smaakt niet hetzelfde als de zelfgemaakte versie. De variant uit de supermarkt vind ik persoonlijk te zoet en totaal niet pittig. Sambal goreng kentang kering eet je bij soto, of als bijgerecht bij nasi goreng, als snack of je serveert het als onderdeel van een rijsttafel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering

Recept van Simone | Eetspiratie
4.2 van 14 stemmen
Gang: Bijgerecht, SnackKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties (150 gram)
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

5

minuten
Totale tijd

20

minuten

Van fritessticks (chips) bak je een lekker Indisch bijgerecht of snack, sambal goreng kentang kering. Serveer het bij soto ayam, nasi goreng, als bijgerecht bij Indische gerechten of eet het als snack.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 zakje fritessticks of mini friet naturel (150 gram)

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 2 laurierblaadjes

  • 3 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)

  • 1 eetlepel sambal oelek (meer of minder naar smaak)

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 1-2 eetlepels suiker (naar smaak)

  • 1 eetlepel olie

BEREIDING

  • Snipper de ui en rasp de teen knoflook. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Fruit de ui en de knoflook aan tot de ui glazig is en voeg dan 1 theelepel gemalen laos, een eetlepel sambal oelek, 3 djeroek poeroet blaadjes en 2 laurierbladen toe. Bak dit samen aan.
  • Doe er 1 tot 2 eetlepels suiker bij, schep alles goed om tot het goed vermengd is. Vervolgens mag er 1 eetlepel ketjap manis erbij. Je krijgt nu een soort papje, bak dit even aan. Voeg nu 150 gram fritessticks toe en schep dit op een redelijk hoog vuur goed om.
  • Zorg dat alle fritessticks met een laagje van de boemboe (ui/knoflookmengsel) bedekt zijn. Na een minuutje of 3 tot 5 is het klaar. De frietjes zijn een beetje sticky en smaken zoet/pittig.
  • Spreid de fritessticks uit op een bord en laat het afkoelen. Bewaar het in een glazen pot of vershoudbakje. Het is een paar dagen houdbaar.
  • Vers gebakken zijn ze het lekkerst. In een pot of bakje worden ze snel zacht. Je kunt ze kort verwarmen in de oven of airfryer zodat ze weer een beetje crispy worden. Let dan wel op dat je de temperatuur niet te hoog zet (ongeveer 180 graden) en blijf erbij in de buurt, ze kunnen snel verbranden.

AANTEKENINGEN

  • Kentang belado is een recept voor pittige gebakken aardappeltjes, ook een lekker en simpel bijgerecht. Bekijk hier het recept.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.