Eetspiratie » Sambal goreng kentang kering
Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering

Sambal goreng kentang kering, pittige krokant gebakken (aardappel)frietjes. Vroeger aten wij altijd op vrijdag friet. Mijn moeder maakte de friet altijd vers. Ze sneed ze met de hand, bakte ze voor en net voor het eten bakte ze de friet nog lekker bruin en krokant. Dat waren de lekkerste frietjes die ik in mijn leven heb gegeten. Er bleef altijd een beetje over, of ze bakte expres iets meer. Van het restje bakten we meestal dezelfde avond sambal goreng kentang kering.

Wij noemde dit vroeger altijd hete friet en zo noem ik het nog steeds. Het is een lekkere snack of bijgerecht en ideaal om een restje aardappels of friet mee op te maken. Mijn oma maakte dit ook regelmatig. Ze gebruikte hiervoor fritessticks (de chips variant). Zij bewaarde dit in een glazen pot op haar keukentafel. Hier mocht ik dan van ‘snoepen’. Ze maakte ook vaak een variant met gebakken tempeh en ansjovisjes (ikan teri).

Sambal goreng kentang kering

Deze hete chips frietjes zijn makkelijk te maken en verslavend lekker. In de winkel verkopen ze iets soortgelijks onder de naam ‘Javaantjes’. Dit smaakt niet hetzelfde als de zelfgemaakte versie. De variant uit de supermarkt vind ik persoonlijk te zoet en totaal niet pittig. Sambal goreng kentang kering eet je bij soto, of als bijgerecht bij nasi goreng, als snack of je serveert het als onderdeel van een rijsttafel.

Sambal goreng kentang kering

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

150

gram
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

5

minuten
Total time

20

minuten

Van chips frietjes bak je een lekker bijgerecht of snack, sambal goreng kentang kering.

Ingrediënten

  • 1 zakje fritessticks naturel

  • 1 teen knoflook

  • 1 ui

  • 1 theelepel gemalen laos

  • 2 laurierblaadjes

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 1 eetlepel (riet)suiker

  • 1 eetlepel olie

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en rasp de knoflook. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan. Fruit de ui en de knoflook aan tot de ui glazig is en voeg dan de laos, sambal en de laurierbladen toe. Bak dit even aan.
  • Doe de suiker erbij, schep dit goed om tot het goed vermengd is. Vervolgens mag de ketjap manis erbij. Je krijgt nu een soort papje. Voeg nu de fritessticks toe en schep dit op een redelijk hoog vuur goed om.
  • Zorg dat alle fritessticks met een laagje van de boemboe (ui/knoflookmengsel) bedekt zijn. Na een minuutje of 3 tot 5 is het klaar. De frietjes zijn een beetje sticky en smaken zoet/pittig.
  • Je kunt dit zowel warm als koud serveren.

Aantekeningen

  • Kentang belado is een recept voor pittige gebakken aardappeltjes, ook een lekker en simpel bijgerecht. Bekijk hier het recept.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE