Eetspiratie » Oosterse borrelplank
Oosterse borrelplank

Oosterse borrelplank

Als er iets te vieren valt dan is het eerste wat mijn jongste dochter vraagt, ‘gaan we dan borrelen’? Euh, je bent veel te jong om te borrelen! Maar volgens haar is borrelen een dienblad vol lekkere hapjes minus de alcohol, bij voorkeur aan de salontafel kijkend naar een film. Dus zo nu en dan plannen wij een gezellig ‘borrelavondje’ met het gezin. Hiervoor bedacht ik een Oosterse borrelplank. Een handige plank voor feestelijke gelegenheden, of gewoon voor de gezelligheid!

Ik noem het een Oosterse borrelplank, maar eigenlijk is het gewoon een dienblad met voornamelijk Indofood. Wij houden daar nu eenmaal van! Er zijn zoveel lekkere snacks en hapjes en die doen het altijd goed bij een feestje. Maar het komt ook regelmatig voor dat wij zomaar een filmavondje inplannen en dan in plaats van avondeten deze borrelplank maken. Dit artikel is bedoeld ter inspiratie. Je kunt er zelf je fantasie op loslaten.

Hoe maak je een borrelplank?

Zoek een mooie grote plank of dienblad waar je de hapjes op gaat serveren. De bedoeling van een borrelplank is dat je van alles wat kunt proeven. Maak de hapjes dus niet te groot, Het is niet de bedoeling dat je na 3 hapjes al vol zit. Combineer gerechtjes met verschillende texturen. Kies voor iets met een crunch, iets zachts, iets hartigs en iets zoets. Groente, fruit en dips mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Maak er vooral een mooi en kleurrijk geheel van!

Oosterse borrelplank
Oosterse borrelplank

Je kunt natuurlijk veel hapjes kant en klaar kopen, maar zelf maken is vaak nog veel lekkerder. Een combinatie van zelf maken en aanvullen met hapjes uit de supermarkt is natuurlijk ook een optie. Je moet het jezelf ook niet te moeilijk maken. Ik leg in dit artikel uit wat ik op mijn borrelplank serveer en geef daarbij ook de link naar de recepten. Ik maak de hapjes dan wel in een kleinere variant. Dit kun je naar eigen inzicht aanpassen.

Oosterse borrelplank
Voor de borrelplank maak je natuurlijk alles zelf

Mijn Oosterse borrelplank

Ik heb gekozen voor een verschillende hapjes, aangevuld met groenten, fruit en lekkere crunchy snacks zoals kroepoek en bijvoorbeeld pinda’s. Sommige hapjes zijn warm en die kun je prima voorbereiden. Voor het serveren warm je alles even op, ondertussen kun je de plank gaan opmaken. Zorg dat elk plekje gevuld is.

Oosterse borrelplank
Lekker dippen!

De hapjes op mijn borrelplank:

Warme hapjes

Groenten en fruit

  • komkommer
  • rode snoeppaprika’s
  • stervrucht (carambola, verkrijgbaar bij de toko)
  • augurkjes en zilveruitjes
  • peper pickles

Om te snoepen

Dips en toppings

Tips

  • Gebruik kleine schaaltjes en glaasjes om de gerechtjes en sausjes in te serveren.
  • Je kunt de kroepoek gebruiken als lepeltje om dingen mee op te scheppen zoals de pepertjes en de sambal goreng tempeh.
  • Gebruik kleine vorkjes, lepeltjes, kleine saté prikkers en cocktailprikkertjes.
  • Snijd de groenten en fruit in verschillende vormen.
  • Combineer hapjes met elkaar.
Oosterse borrelplank
Mini loempia’s mogen natuurlijk niet ontbreken!

Gebruik je eigen creativiteit en maak ook eens zo’n lekkere borrelplank!

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)