Eetspiratie » Krokante Indische gehaktballetjes
Krokante Indische gehaktballetjes

Krokante Indische gehaktballetjes

Krokante Indische gehaktballetjes, een perfecte snack, borrelhapje of lekkere variatie op de bekende bitterbal. Met pittige dips zoals chilisaus, mosterd of sambal mayonaise heb je een heerlijk Indisch hapje. Het is ook een lekkere aanvulling voor op een Oosterse borrelplank. Deze krokante balletjes zijn waarschijnlijk als eerste op.

In plaats van ze volledig te frituren bak ik ze in een pan of wok met een bodempje olie (shallow fry). Het bakken vergt een beetje aandacht want de vulling vanbinnen moet natuurlijk ook gaar worden. Bak ze rustig rondom bruin, blijf erbij en laat ze niet verbranden. Test een balletje door deze open te snijden om te kijken of het gehakt gaar is. Is het gehakt nog roze? Dan zijn ze nog niet gaar en moeten ze nog iets langer gebakken worden.

Krokante Indische gehaktballetjes

Bitterballen maken is een project op zich. Deze gehaktballetjes zij eenvoudiger te maken. Ze hebben namelijk een vulling van gehakt. Het gehakt breng je op smaak, je draait er balletjes van en paneert deze. Vervolgens bak/frituur je ze in olie. Het gehaktmengsel mag ook niet te nat zijn. Door paneermeel aan het gehaktmengsel toe te voegen wordt deze wat droger. Je merkt vanzelf of het mengsel te vochtig is want dan blijft het minder goed aan elkaar plakken. als je stevige balletjes kunt draaien dan is het mengsel goed.

Wil je er zeker van zijn dat je gehaktballetjes goed op smaak zijn? Neem dan 2 plukjes gehakt van het mengsel en bak deze gaar in een beetje olie. Zo kun je proeven of de smaak naar wens is. Zo niet dan kun je nu nog je gehaktmengsel aanpassen. Voeg dan nog extra ingrediënten toe zoals bijvoorbeeld zout, sambal of citroensap. Selderij is eigenlijk een ingrediënt wat niet mag ontbreken in dit recept. Het geeft een specifieke smaak. Koriander is ook een goede optie. Hou je hier niet van, laat het dan weg.

Krokante Indische gehaktballetjes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

45

minuten
Baktijd

15

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Deze Indische krokante gehaktballetjes mogen niet ontbreken op een Oosterse borrelplank.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 300 – 500 gram 300 – 500 half-om-half gehakt

  • 1 1 ui gesnipperd

  • 2 tenen 2 knoflook fijngehakt

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 theelepel 1 gemalen koriander (ketoembar)

  • 1 theelepel 1 gemalen gember (djahé)

  • 1 eetlepel 1 citroensap

  • 2 eetlepels 2 sojasaus

  • 2 eetlepels 2 paneermeel voor in het gehakt + extra om de balletjes in te paneren

  • 1 eetlepel 1 vers gehakte koriander of selderij

  • zout en peper naar smaak

  • 3 3 eieren (1 voor het gehakt en 2 voor het paneren)

  • 4 eetlepels 4 bloem

  • ruim olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en de knoflook. Doe het gehakt in een grote kom, samen met een snufje peper en zout en doe hier 1 ei, de ui, knoflook en sambal bij.
  • Voeg vervolgens de ketoembar, djahé, citroensap, sojasaus en de verse gehakte selderij (of koriander) toe. Meng dit goed door elkaar met je handen. Het mengsel is nu nog vrij ‘nat’.
  • Door paneermeel toe te voegen wordt het gehaktmengsel steviger. Is het hierna nog steeds te nat voeg dan gerust extra paneermeel toe. Draai nu balletjes ter grootte van een bitterbal.
  • Zet een bord klaar met 2 geklutste eieren, 1 bord met bloem en 1 met paneermeel. Haal de balletjes eerste door de bloem, daarna het ei en vervolgens door het paneermeel. Leg ze apart op een bord bekleed met een stukje bakpapier.
  • Om ze te bakken verhit je ruim olie in een wok of koekenpan. Bak ze rustig op een middelmatig vuur rondom bruin. Blijf erbij en draai ze regelmatig om. Test een balletje en kijk of deze gaar is. Laat de gehaktballetjes uitlekken op een bord met keukenpapier. Serveer met pittige chilisaus of mosterd.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE