Krokante Indische gehaktballetjes

Krokante Indische gehaktballetjes

Je hebt gehaktballetjes en gehaktballetjes. Deze zijn lekker én krokant. Het is een perfecte snack, borrelhapje of een lekkere variatie op de bekende ‘bitterbal”. Ze passen prima op een Oosterse borrelplank. Met pittige dips zoals chilisaus of sambal mayonaise heb je een heerlijk Indisch hapje.

Deze krokante Indische gehaktballetjes worden licht gefrituurd. Het bakken vergt een beetje aandacht want het balletje moet vanbinnen natuurlijk ook gaar worden. Bak ze rustig rondom bruin, blijf erbij en laat ze niet verbranden. Test een balletje door deze door te snijden om te kijken of het gehakt gaar is. Is het gehakt nog roze? Dan moeten ze nog iets langer.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Paneren

Goed paneren is belangrijk in dit recept. Zet voordat je gaat beginnen alles klaar. Je hiervoor 3 borden nodig.

  • een diep bord met ruim bloem
  • een diep bord met 2 tot 3 geklutst eieren
  • een diep bord met ruim paneermeel

De gekruide gehaktballetjes haal je eerst door de bloem, dan het ei en als laatste door het paneermeel. Zorg dat het hele gehaktballetje bedekt is met paneermeel. Als je alles gepaneerd hebt zet je de gepaneerde balletjes nog even in de koelkast om ze op te laten stijven. Ondertussen ruim je de keuken op!

Tip:

Wil je er zeker van zijn dat je gehaktballetjes goed op smaak zijn? Maak dan het mengsel en paneer alvast een of twee balletjes. Bak deze en proef of de smaak naar wens is. Zo niet dan kun je nu nog je gehaktmengsel aanpassen. Voeg dan nog extra ingrediënten toe zoals bijvoorbeeld zout, sambal of citroensap.

wat heb je nodig?

  • 300 gram hoh gehakt

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • halve eetlepel sambal oelek (of naar smaak)

  • theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • theelepel gemalen gember (djahé)

  • eetlepel citroensap

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 ei

  • 2 eetlepels paneermeel voor het gehaktmengsel

  • optioneel: eetlepel vers gehakte koriander of selderij

  • ruim (rijst) olie om in te bakken

  • zout en peper naar smaak en wens

  • benodigdheden voor het paneren

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en de knoflook. Doe het gehakt in een grote kom en doe hier het ei, de ui, knoflook en sambal bij.
  • Voeg vervolgens de ketoembar, djahé, citroensap, sojasaus en eventueel de verse koriander of selderij toe. Meng dit goed door elkaar met je handen. Het mengsel is nu nog vrij ‘nat’.
  • Door paneermeel toe te voegen wordt het gehaktmengsel steviger. Is het hierna nog steeds te nat voeg dan gerust extra paneermeel toe. Draai nu balletjes ter grootte van een bitterbal.
  • Nu ga je paneren. Paneer de gehaktballetjes zoals hierboven beschreven.
  • Om ze te bakken verhit je ruim olie in een wok of koekenpan. Bak ze rustig rondom bruin. Test een balletje en kijk of deze gaar is. Laat de gehaktballetjes uitlekken op een bord met keukenpapier. Serveer direct.
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*