Krokante Indische gehaktballetjes

Zijn het bitterballen of toch niet? Met deze krokante Indische gehaktballetjes kun je veel mensen blij maken! Het is een perfecte snack of lekker borrelhapje en ze smaken ook prima op een broodje. Dus wil je eens iets anders dan de standaard bitterbal? Maak dan eens deze krokante balletjes en serveer er een pittige chilisaus of sambal mayonaise bij.

Deze balletjes worden in ruim olie gebakken, dus licht gefrituurd. Zorg dat het bakken niet te snel gaat want anders verbranden ze. Tegelijkertijd moet het gehakt (de vulling) ook gaar worden. Bak de balletjes rondom bruin en krokant en test een balletje door deze doormidden te snijden. Als het gehakt nog roze is, is het nog niet gaar. Bak de rest van de balletjes nog iets langer zodat je zeker weet dat het gehakt gaar is.

Wat heb je nodig?

  • 300 gram half om half gehakt
  • 1 ui heel fijn gesnipperd
  • teen knoflook geraspt
  • theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 theelepel gemalen gember (djahé)
  • kneepje vers citroensap
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 6 eetlepels paneermeel of panko (Japans broodkruim)
  • rijstolie of kokosolie om in te bakken
  • optioneel: 1 eetlepel vers gehakte koriander

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Hoe maak je het?

  1. Doe het gehakt met een ei in een grote kom (het andere ei gebruik je straks bij het paneren). Voeg de fijn gesnipperde ui, knoflook en sambal oelek toe. Meng dit met je handen goed door elkaar.
  2. Voeg nu de ketoembar, citroensap, djahé, sojasaus, vers gehakte koriander (optioneel) en twee grote eetlepels paneermeel toe. Als laatste een snufje peper en meng het nog een keer goed door elkaar. Draai nu balletjes ter grootte van een golfbal.
  3. Zet drie bordjes klaar om te paneren, één met bloem, één met geklutst ei en één met paneermeel of panko. Rol de balletjes door de bloem, daarna door het ei en als laatste door het paneermeel. Leg ze op een bord. Als alle balletjes gepaneerd zijn zet je ze een tijdje in de koelkast zodat ze wat steviger worden.
  4. Verhit ruim olie in een wok (ongeveer een laagje van 2 centimeter). Bak de gehaktballetjes bruin en krokant. Test een balletje uit om te kijken of deze gaar is. Laat ze na het bakken even uitlekken op een bordje bekleed met keukenpapier. Serveer met chilisaus of sambal mayonaise!

 

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*