Sambal gehaktballen uit de slowcooker

Sambal gehaktballen uit de slowcooker

Eigenlijk wilde ik dit recept sambalballen noemen maar heb toch maar gekozen voor sambal gehaktballen! Hier thuis lusten ze graag gehaktballen en het liefst bereid in de slowcooker omdat ze dan lekker zacht worden. Dit recept is ontstaan doordat ik een restje gehakt over had. Ik dook mijn voorraadkast in en maakte een mengsel voor gehaktballen. Deze vielen zo goed in de smaak dat ik er een slowcooker gerecht van gemaakt heb.

Er zijn heel veel recepten voor pittige Indische gehaktballetjes. In dit recept draai ik echt ‘gehaktballen’ en geen kleine balletjes. En sambal gehaktballen zegt al genoeg, ik maak deze ballen met sambal badjak, een van mijn favoriete sambals. Deze kun je natuurlijk kopen maar ook zelf maken, kijk hier voor mijn recept.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Ik gebruikte een kilo gehakt en draaide daar ongeveer 15 gehaktballen van. Deze bereidde ik in mijn 6.5 liter slowcooker. Mijn slowcooker is ovaal dus ik hoefde ze niet te stapelen. Heb je een kleinere slowcooker dan past dit recept ook alleen dan stapel je de gehaktballen op elkaar. Ze hoeven niet onder vocht te staan, er komt voldoende vocht uit. Dit recept bestaat uit twee onderdelen, de gehaktballen en de saus.

Sambal gehaktballen uit de slowcooker

Wat heb je nodig voor ongeveer 15 gehaktballen?

  • 1 kilo half om half gehakt

  • 2 eetlepels mosterd

  • mespunt gemalen cayennepeper

  • flinke eetlepel sambal badjak

  • 4 eetlepels paneermeel

  • 5 eetlepels gebakken uitjes (bawang goreng)

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 3 eetlepels sojasaus

  • 2 tenen knoflook

  • 1 ei

  • klontje roomboter en scheutje olie om in te bakken

Wat heb je nodig voor de saus?

  • 1 eetlepel sambal badjak

  • teen knoflook

  • halve theelepel Thaise vissaus

  • eetlepel citroensap

  • halve theelepel sesamolie

  • flinke eetlepel zoete chilisaus

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 4 tot 5 eetlepels water

  • 2 eetlepels sojasaus

Sambal gehaktballen uit de slowcooker

Hoe maak je het?

  • Neem een grote kom en doe daar het gehakt in. Voeg alle ingrediënten uit de lijst toe (behalve de boter en olie) en meng dit er met je handen goed doorheen.
  • Zorg dat alles goed vermengd is en verdeel het gehakt in stukken. Draai er ongeveer 15 ballen van. Leg de gedraaide ballen op een bord, dek ze af en laat ze even wat steviger worden in de koelkast.
  • Ondertussen maak je de saus. Doe alle ingrediënten in een kom en proef of de smaak naar wens is. Als je van pittig houdt voeg dan gerust extra sambal toe.
  • Verhit een klontje boter en een scheutje olie in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom bruin. Schep de ballen met het bakvocht over in de slowcooker.
  • Voeg nu de helft van de saus toe aan de gehaktballen in de slowcooker. De ballen hoeven niet onder het vocht te staan, er komt nog een hoop vocht uit. De andere helft van de saus bewaar je voor straks als de gehaktballen klaar zijn.
  • Sluit de deksel van de slowcooker en zet deze voor 6 uur op stand low of voor 4 uur op stand high. Je mag de ballen tussentijds een keer omdraaien maar dat hoeft niet.
  • Als de gehaktballen klaar zijn schep je ze uit de slowcooker. Je kunt nu 2 dingen doen met de saus. Optie 1: de sambalsaus zoals hij in de kom zit serveren over de gehaktballen. Optie 2: de saus vermengen met het kookvocht uit de slowcooker (als een jus). Voeg dan eerst een beetje water toe en roer het door met een garde. Voeg daarna de saus toe en roer nogmaals door.
  • Ik serveerde de gehaktballen met rijst en toemis boontjes. De overige gehaktballen aten we de volgende dag op een broodje.

Kijk hier voor het recept van toemis boontjes (pittige gestoofde boontjes).

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*