Eigenlijk wilde ik dit recept sambalballen noemen maar heb toch maar gekozen voor sambal gehaktballen! Hier thuis lusten ze graag gehaktballen en het liefst bereid in de slowcooker omdat ze dan lekker zacht worden. Dit recept is ontstaan doordat ik een restje gehakt over had. Ik dook mijn voorraadkast in en maakte een mengsel voor gehaktballen. Deze vielen zo goed in de smaak dat ik er een slowcooker gerecht van gemaakt heb.
Er zijn heel veel recepten voor pittige Indische gehaktballetjes. In dit recept draai ik echt ‘gehaktballen’ en geen kleine balletjes. En sambal gehaktballen zegt al genoeg, ik maak deze ballen met sambal badjak, een van mijn favoriete sambals. Deze kun je natuurlijk kopen maar ook zelf maken, kijk hier voor mijn recept.
Ik gebruikte een kilo gehakt en draaide daar ongeveer 15 gehaktballen van. Deze bereidde ik in mijn 6.5 liter slowcooker. Mijn slowcooker is ovaal dus ik hoefde ze niet te stapelen. Heb je een kleinere slowcooker dan past dit recept ook alleen dan stapel je de gehaktballen op elkaar. Ze hoeven niet onder vocht te staan, er komt voldoende vocht uit. Dit recept bestaat uit twee onderdelen, de gehaktballen en de saus.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
Hallo Simone, ik maak het gerecht wel met kippengehakt en ik vind het werkelijk zalig. De structuur van het vlees is inderdaad anders, maar doet absoluut niets af aan het gerecht. Ik heb het vorige week voor de 4e keer gemaakt met kippengehakt en ik blijf dat absoluut doen!
Beste Simone, wat een heerlijke gerechten allemaal!
Ik wil dit graag van te voren maken. Zou je dit kunnen invriezen? Ik hoor graag van u.
Groeten, Laura
Hoi Laura, dank je wel! Je kunt de gehaktballen prima invriezen. Groetjes, Simone
Volgende week woensdag ga ik mijn Indische gehaktballen eens in de slowcooker maken. Ben reuze benieuwd! Ik maak er dan Orak Arik bij (boontjes, worteltjes en ei).
Maak uit 1 kg rundergehakt, meestal 8 ballen, die ik even licht aanbraad en dan 10 minuten laat sudderen en ze dan omdraai en nog eens 10 minuten laat sudderen op mijn gasfornuis. Sinds een paar dagen nu ook een slowcooker van 6 ltr. (Russel Hobb) en zag uw recept van Sambal Gehaktballen in de slowcooker op Internet staan.
Wil dit graag gaan proberen, maar 6 uur garen op lage stand tegen de 2 x 10 minuten op mijn gasfornuis is wel een erg groot verschil !
Kan het zijn dat de genoemde tijd van 6 uur een fout is?
Beste Peter, dat is precies wat slowcooking is. Gerechten slow laten garen of sudderen zodat de smaken lekker kunnen intrekken. Op gas is alles sneller klaar omdat de temperatuur in een korte tijd omhoog gaat. Bij een slowcooker wordt de temperatuur geleidelijk opgebouwd en het wordt niet hoger dan 100 graden terwijl dat op gas wel het geval is. 6 uur is zeker geen fout. De gehaktballen worden aangebakken en in de slowcooker worden ze mals en zacht. De smaken kunnen goed intrekken. Dat is juist de bedoeling van slowcooking. Maar de tijd kun je ook naar eigen inzicht aanhouden. 4 tot 5 uur kan ook prima hoor. Veel plezier met cooken! Gr. Simone
Wat een ontzettend heerlijk recept! Ik heb het met rundergehakt gemaakt en mijn man zegt dat hij nooit meer andere gehaktballen wil!
Gewoon het recept halveren als je de helft minder ballen wilt ??
Hoi Tamara, dat zou bij de ballen wel kunnen inderdaad. Het sausrecept zou ik wel met de hoeveelheden uit het recept maken. Groetjes, Simone
Hoi Simone,
Kan ik dit recept ook met kippengehakt maken?
Enne, wat een heerlijke recepten plaats je toch! Al een aantal gemaakt in de slowcooker en stuk voor stuk echt top! Ga vooral door! :-)
Hoi Linda, bedankt voor je complimenten! Leuk om te lezen. Je zou dit recept ook met kippengehakt kunnen maken maar de structuur van de balletjes zal dan wel anders zijn als met half om half gehakt. Het wordt met kippengehakt niet zacht en mals. Als je dat niet erg vind dan kun je het zeker proberen. De saus is sowieso erg lekker. Groetjes, Simone