Eetspiratie » De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes
De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes

De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes

De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes, want je kunt nooit genoeg recepten hebben voor gehaktballetjes. Stel je wilt gehaktballetjes maken, maar je weet niet wat voor soort. Daarom heb ik een mooi overzichtje gemaakt zodat je makkelijker kunt kiezen. Ook geef ik tips over hoe je lekkere malse – maar toch stevige gehaktballetjes – kunt maken. Gehaktballetjes zijn superhandig. Je eet ze als maaltijd, op een broodje of je serveert ze als borrelhapje. Je maakt ze in een gewone pan of in de slowcooker.

Hoe maak je zachte gehaktballetjes?

Ik vind dat je de lekkerste gehaktballetjes krijgt als je ruim paneermeel gebruikt in combinatie met een ei. Wat ook een fijne tip is, is om sneetjes brood (zonder korst) te weken in een beetje melk en dit aan het gehakt toe te voegen. Een handje havermout geweekt in melk zorgt ook voor zachte gehaktballetjes.

Gehaktballetjes kruiden

Er zijn verschillende manieren om gehaktballetjes te kruiden. Je kunt gedroogde of verse kruiden aan het gehakt toevoegen en dit er goed doorheen mengen, het liefst met de hand. Wat ik zelf een fijne manier vind is om bij Oosterse recepten een natte boemboe (kruidenmengsel) door het gehakt heen te mengen. Je maakt een boemboe van bijvoorbeeld ui, knoflook en sambal en voegt daar kruiden en specerijen aan toe. De boemboe bak je vervolgens aan in olie. Laat de boemboe afkoelen en voeg deze aan het gehakt toe. Door de boemboe aan te fruiten komen de smaken beter vrij en zullen je gehaktballetjes nog lekkerder smaken.

Hoe krijg je stevige gehaktballetjes?

Er is niks zo vervelend als gehaktballetjes die uit elkaar vallen. Hoe natter het gehakt, hoe groter de kans is dat ze uit elkaar vallen. Door paneermeel of bloem aan gehakt toe te voegen maak je het gehakt minder vochtig. Een andere optie voor stevige balletjes is om ze na het draaien in de koelkast of vriezer te leggen zodat ze steviger worden. Gehaktballetjes voor het bakken door de bloem rollen is ook nog een optie.

De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes

1. Gehaktbal uit de jus

Een gehaktbal uit de jus is toch wel de basis van alle gehaktballen. Een recept voor goede simpele gehaktbal moet je minstens in je kookrepertoire hebben. Lees hier het recept

Gehaktbal uit de jus (slowcooker)
Gehaktbal uit de jus

2. Gehaktballetjes in ketjap pindasaus

In dit recept gebruik ik de natte boemboe zoals ik eerder hierboven beschreef. Deze balletjes zijn bij ons thuis favoriet. Ze zijn erg geschikt als onderdeel van een rijsttafel, lekker op een broodje of als borrelhapje.
Lees hier het recept

Gehaktballetjes in ketjap pindasaus
Gehaktballetjes in ketjap pindasaus

3. Pittige gehaktballetjes

Pittige of Indische gehaktballetjes zijn misschien wel het meest bekend en worden waarschijnlijk het vaakst gegeten. Het is een makkelijk recept die je in grote hoeveelheden kunt maken. Deze balletjes zijn ook lekker in een salade. Bekijk hier het recept voor de gehaktballetjes

Pittige Indische gehaktballetjes
Pittige Indische gehaktballetjes

4. Gehaktballetjes in kokosbouillon

Dit recept moet je een keer gemaakt hebben. De bouillon met kokos is zo lekker en aromatisch dat moet je echt proeven. In dit recept gebruik ik de combinatie van melk met sneetjes brood. Hiervan worden de balletjes heerlijk zacht. Bekijk hier het recept

Gehaktballetjes in kokosbouillon

5. Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)

Tijdens onze vakantie op Ibiza werd ik geïnspireerd door de Spaanse keuken. Eenmaal thuisgekomen maakte ik deze gehaktballetjes in tomatensaus om dat vakantiegevoel toch nog een beetje vast te houden. Kijk hier voor het recept

Spaanse gehaktballetjes uit de slowcooker (albondigas)
Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)

6. Kipgehaktballetjes

Kipgehakt is heel anders van structuur dan gehakt van varken of rund. Heel anders dan half-om-half gehakt. In dit recept heb ik het kipgehakt gemengd met kipworstjes. De worstjes zijn al gekruid en de gehaktballetjes krijgen daardoor veel smaak. Ik serveer er spitskool bij naar een recept van mijn moeder. Bekijk hier het recept

Kipgehaktballetjes maken
Kipgehaktballetjes

7. Saté van gehaktballetjes (saté pentol)

Gehaktballetjes kun je ook serveren op een stokje, je krijgt dan saté pentol. Het gehakt krijgt een lekkere smaak omdat er kokosrasp in wordt verwerkt en door het te roosteren op de saté barbecue krijg je dat grillsmaakje. Lees hier het recept

Saté pentol (saté van gehaktballetjes)
Saté pentol

8. Krokante Indische gehaktballetjes

Gehaktballetjes met een krokant korstje lust bijna iedereen. Deze balletjes hebben wel iets weg van een bitterbal maar ze zijn gevuld met gehakt. Let er tijdens het bakken wel goed op dat het gehakt gaar is. Test altijd even een balletje om de gaarheid te controleren. Bekijk hier het recept

Krokante Indische gehaktballetjes
Krokante Indische gehaktballetjes

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.