De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes, want je kunt nooit genoeg recepten hebben voor gehaktballetjes. Stel je wilt gehaktballetjes maken, maar je weet niet wat voor soort. Daarom heb ik een mooi overzichtje gemaakt zodat je makkelijker kunt kiezen. Ook geef ik tips over hoe je lekkere malse – maar toch stevige gehaktballetjes – kunt maken. Gehaktballetjes zijn superhandig. Je eet ze als maaltijd, op een broodje of je serveert ze als borrelhapje. Je maakt ze in een gewone pan of in de slowcooker.
Hoe maak je zachte gehaktballetjes?
Ik vind dat je de lekkerste gehaktballetjes krijgt als je ruim paneermeel gebruikt in combinatie met een ei. Wat ook een fijne tip is, is om sneetjes brood (zonder korst) te weken in een beetje melk en dit aan het gehakt toe te voegen. Een handje havermout geweekt in melk zorgt ook voor zachte gehaktballetjes.
Gehaktballetjes kruiden
Er zijn verschillende manieren om gehaktballetjes te kruiden. Je kunt gedroogde of verse kruiden aan het gehakt toevoegen en dit er goed doorheen mengen, het liefst met de hand. Wat ik zelf een fijne manier vind is om bij Oosterse recepten een natte boemboe (kruidenmengsel) door het gehakt heen te mengen. Je maakt een boemboe van bijvoorbeeld ui, knoflook en sambal en voegt daar kruiden en specerijen aan toe. De boemboe bak je vervolgens aan in olie. Laat de boemboe afkoelen en voeg deze aan het gehakt toe. Door de boemboe aan te fruiten komen de smaken beter vrij en zullen je gehaktballetjes nog lekkerder smaken.
Magimix – Mini Plus – Foodprocessor
Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!
Hoe krijg je stevige gehaktballetjes?
Er is niks zo vervelend als gehaktballetjes die uit elkaar vallen. Hoe natter het gehakt, hoe groter de kans is dat ze uit elkaar vallen. Door paneermeel of bloem aan gehakt toe te voegen maak je het gehakt minder vochtig. Een andere optie voor stevige balletjes is om ze na het draaien in de koelkast of vriezer te leggen zodat ze steviger worden. Gehaktballetjes voor het bakken door de bloem rollen is ook nog een optie.
De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes
1. Gehaktbal uit de jus
Een gehaktbal uit de jus is toch wel de basis van alle gehaktballen. Een recept voor goede simpele gehaktbal moet je minstens in je kookrepertoire hebben. Lees hier het recept
2. Gehaktballetjes in ketjap pindasaus
In dit recept gebruik ik de natte boemboe zoals ik eerder hierboven beschreef. Deze balletjes zijn bij ons thuis favoriet. Ze zijn erg geschikt als onderdeel van een rijsttafel, lekker op een broodje of als borrelhapje.
Lees hier het recept
3. Pittige gehaktballetjes
Pittige of Indische gehaktballetjes zijn misschien wel het meest bekend en worden waarschijnlijk het vaakst gegeten. Het is een makkelijk recept die je in grote hoeveelheden kunt maken. Deze balletjes zijn ook lekker in een salade. Bekijk hier het recept voor de gehaktballetjes
4. Gehaktballetjes in kokosbouillon
Dit recept moet je een keer gemaakt hebben. De bouillon met kokos is zo lekker en aromatisch dat moet je echt proeven. In dit recept gebruik ik de combinatie van melk met sneetjes brood. Hiervan worden de balletjes heerlijk zacht. Bekijk hier het recept
5. Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)
Tijdens onze vakantie op Ibiza werd ik geïnspireerd door de Spaanse keuken. Eenmaal thuisgekomen maakte ik deze gehaktballetjes in tomatensaus om dat vakantiegevoel toch nog een beetje vast te houden. Kijk hier voor het recept
6. Kipgehaktballetjes
Kipgehakt is heel anders van structuur dan gehakt van varken of rund. Heel anders dan half-om-half gehakt. In dit recept heb ik het kipgehakt gemengd met kipworstjes. De worstjes zijn al gekruid en de gehaktballetjes krijgen daardoor veel smaak. Ik serveer er spitskool bij naar een recept van mijn moeder. Bekijk hier het recept
7. Saté van gehaktballetjes (saté pentol)
Gehaktballetjes kun je ook serveren op een stokje, je krijgt dan saté pentol. Het gehakt krijgt een lekkere smaak omdat er kokosrasp in wordt verwerkt en door het te roosteren op de saté barbecue krijg je dat grillsmaakje. Lees hier het recept
8. Krokante Indische gehaktballetjes
Gehaktballetjes met een krokant korstje lust bijna iedereen. Deze balletjes hebben wel iets weg van een bitterbal maar ze zijn gevuld met gehakt. Let er tijdens het bakken wel goed op dat het gehakt gaar is. Test altijd even een balletje om de gaarheid te controleren. Bekijk hier het recept
Gerelateerde recepten en artikelen
- Gehaktballetjes in ketjap pindasaus (slowcooker)
- Pittige gehaktballetjes
- Sambal gehaktballen uit de slowcooker
- Snelle kruidige gehaktballetjes
- Gehaktbal uit de jus
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.