De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes, want je kunt nooit genoeg recepten hebben voor gehaktballetjes. Stel je wilt gehaktballetjes maken, maar je weet niet wat voor soort. Daarom heb ik een mooi overzichtje gemaakt zodat je makkelijker kunt kiezen. Ook geef ik tips over hoe je lekkere malse – maar toch stevige gehaktballetjes – kunt maken. Gehaktballetjes zijn superhandig. Je eet ze als maaltijd, op een broodje of je serveert ze als borrelhapje. Je maakt ze in een gewone pan of in de slowcooker.
Hoe maak je zachte gehaktballetjes?
Ik vind dat je de lekkerste gehaktballetjes krijgt als je ruim paneermeel gebruikt in combinatie met een ei. Wat ook een fijne tip is, is om sneetjes brood (zonder korst) te weken in een beetje melk en dit aan het gehakt toe te voegen. Een handje havermout geweekt in melk zorgt ook voor zachte gehaktballetjes.
Gehaktballetjes kruiden
Er zijn verschillende manieren om gehaktballetjes te kruiden. Je kunt gedroogde of verse kruiden aan het gehakt toevoegen en dit er goed doorheen mengen, het liefst met de hand. Wat ik zelf een fijne manier vind is om bij Oosterse recepten een natte boemboe (kruidenmengsel) door het gehakt heen te mengen. Je maakt een boemboe van bijvoorbeeld ui, knoflook en sambal en voegt daar kruiden en specerijen aan toe. De boemboe bak je vervolgens aan in olie. Laat de boemboe afkoelen en voeg deze aan het gehakt toe. Door de boemboe aan te fruiten komen de smaken beter vrij en zullen je gehaktballetjes nog lekkerder smaken.
Magimix – Mini Plus – Foodprocessor
Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!
Er is niks zo vervelend als gehaktballetjes die uit elkaar vallen. Hoe natter het gehakt, hoe groter de kans is dat ze uit elkaar vallen. Door paneermeel of bloem aan gehakt toe te voegen maak je het gehakt minder vochtig. Een andere optie voor stevige balletjes is om ze na het draaien in de koelkast of vriezer te leggen zodat ze steviger worden. Gehaktballetjes voor het bakken door de bloem rollen is ook nog een optie.
De 8 lekkerste recepten voor gehaktballetjes
1. Gehaktbal uit de jus
Een gehaktbal uit de jus is toch wel de basis van alle gehaktballen. Een recept voor goede simpele gehaktbal moet je minstens in je kookrepertoire hebben. Lees hier het recept
Gehaktbal uit de jus
2. Gehaktballetjes in ketjap pindasaus
In dit recept gebruik ik de natte boemboe zoals ik eerder hierboven beschreef. Deze balletjes zijn bij ons thuis favoriet. Ze zijn erg geschikt als onderdeel van een rijsttafel, lekker op een broodje of als borrelhapje. Lees hier het recept
Gehaktballetjes in ketjap pindasaus
3. Pittige gehaktballetjes
Pittige of Indische gehaktballetjes zijn misschien wel het meest bekend en worden waarschijnlijk het vaakst gegeten. Het is een makkelijk recept die je in grote hoeveelheden kunt maken. Deze balletjes zijn ook lekker in een salade. Bekijk hier het recept voor de gehaktballetjes
Pittige Indische gehaktballetjes
4. Gehaktballetjes in kokosbouillon
Dit recept moet je een keer gemaakt hebben. De bouillon met kokos is zo lekker en aromatisch dat moet je echt proeven. In dit recept gebruik ik de combinatie van melk met sneetjes brood. Hiervan worden de balletjes heerlijk zacht. Bekijk hier het recept
Gehaktballetjes in kokosbouillon
5. Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)
Tijdens onze vakantie op Ibiza werd ik geïnspireerd door de Spaanse keuken. Eenmaal thuisgekomen maakte ik deze gehaktballetjes in tomatensaus om dat vakantiegevoel toch nog een beetje vast te houden. Kijk hier voor het recept
Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas)
6. Kipgehaktballetjes
Kipgehakt is heel anders van structuur dan gehakt van varken of rund. Heel anders dan half-om-half gehakt. In dit recept heb ik het kipgehakt gemengd met kipworstjes. De worstjes zijn al gekruid en de gehaktballetjes krijgen daardoor veel smaak. Ik serveer er spitskool bij naar een recept van mijn moeder. Bekijk hier het recept
Kipgehaktballetjes
7. Saté van gehaktballetjes (saté pentol)
Gehaktballetjes kun je ook serveren op een stokje, je krijgt dan saté pentol. Het gehakt krijgt een lekkere smaak omdat er kokosrasp in wordt verwerkt en door het te roosteren op de saté barbecue krijg je dat grillsmaakje. Lees hier het recept
Saté pentol
8. Krokante Indische gehaktballetjes
Gehaktballetjes met een krokant korstje lust bijna iedereen. Deze balletjes hebben wel iets weg van een bitterbal maar ze zijn gevuld met gehakt. Let er tijdens het bakken wel goed op dat het gehakt gaar is. Test altijd even een balletje om de gaarheid te controleren. Bekijk hier het recept
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie deel ik alles wat ik weet over koken met jou. Je vindt hier meer dan 900 recepten, variërend van Indische en Indonesische gerechten, slowcooker- en multicooker recepten tot voedzame, eiwitrijke vegan maaltijden.
Mijn recepten zijn niet alleen geïnspireerd door mijn Indonesische roots, maar ook door smaken uit allerlei keukens. Ik deel gerechten zoals mijn oma en moeder ze vroeger maakten, maar dan Eetspiratie-proof, met mijn eigen persoonlijke twist.
Ik wil jou ‘eetspireren’: laten zien dat koken leuk is, dat ook jij Indische gerechten kunt maken, dat tofu geweldig is en dat koken met groenten verrassend lekker kan zijn. Of je nu op zoek bent naar een makkelijk recept, waardevolle kooktips of hulp bij slowcooking – je vindt het allemaal op Eetspiratie.nl.
Meer weten over mij en mijn verhaal?
Klik dan hier en volg mij op social media!
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van
Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.