Eetspiratie » Pittige kool met kipgehaktballetjes
Pittige kool met kipgehaktballetjes

Pittige kool met kipgehaktballetjes

Pittige kool met kipgehaktballetjes, een gerecht dat ik van mijn moeder heb geleerd. Mijn moeder kan van iets simpels iets heel lekkers maken. Zo toverde ze spitskool om in iets wat bijna iedereen wel zou lusten, namelijk pittige kool met gehaktballetjes. Je serveert dit gerecht met rijst en als fris accentje eet je er ananas bij. Lijkt een vreemde combinatie, maar geloof me het is echt heel lekker.

Ik gebruik voor dit recept kipgehakt in combinatie met kipworstjes om gehaktballetjes van te maken. Maar in principe maakt het niet uit wat voor soort gehaktballetjes je erbij eet. Dus heb je geen kipgehakt in huis maar wel rundergehakt? Dan gebruik je dat gewoon. Maak op wat je in huis hebt. En wil je er een vegetarische of vegan variant van maken? Dan neem je in plaats van gehaktballetjes, tahoe (tofu). Snijd de tahoe in blokjes en bak deze bruin en krokant. Vegan gehaktballetjes op basis van soja-eiwit passen er ook prima bij.

Pittige kool met kipgehaktballetjes

Pittige kool met kipgehaktballetjes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 5 stemmen
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Het lijkt een gekke combinatie maar spitskool met gehaktballetjes en ananas is een van mijn lievelingsgerechten van mijn moeder.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 hele spitskool

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 theelepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld blokje naar smaak)

  • 300 gram kipgehakt (ongekruid)

  • 4 kipworstjes

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • 1 eetlepel citroensap

  • 3 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)

  • 1 eetlepel zoete chilisaus

  • 1 eetlepel olie

  • 1 theelepel roomboter

  • zout en peper naar smaak

  • sambal saus (tomatenketchup gemengd met sambal oelek)

  • 1 ananas (vers of blik)

  • gebakken uitjes (bawang goreng)

BEREIDING

  • Snijd de spitskool in repen en spoel de kool af onder de kraan. Snipper de ui, rasp de knoflook en zet dit allemaal apart samen met de sambal en het groentebouillonpoeder (of bouillonblokje).
  • Snijd de worstjes open en haal het vlees eruit, doe dit in een kom samen met het kipgehakt. Voeg paprikapoeder, kerriepoeder, bloem en een snufje zout en peper toe, meng het goed met je handen en draai er gehaktballetjes van ter grootte van een golfballetje. Je kunt ongeveer 15 balletjes draaien.
  • Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin en gaar. Als de balletjes gaar zijn voeg je 3 eetlepels ketjap, citroensap en chilisaus toe. Schep de balletjes goed om, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat dit op een zacht vuurtje staan. Kook ondertussen de rijst voor erbij.
  • Verhit een scheutje olie in een grote ruime (wok) pan en fruit de ui en de knoflook aan. Als de ui glazig is voeg je de sambal toe. Voeg nu de spitskool toe en 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje en schep alles goed om. Het gaat heel erg slinken. Er komt ook vocht uit, het is de bedoeling dat het een beetje gestoofd wordt. Laat de kool niet helemaal zacht worden maar zorg dat er nog een beetje een bite aan zit.
  • Meng tomatenketchup met sambal (een beetje op het oog). En zet de ananas klaar.
  • Serveer de kool met rijst en daarnaast de gehaktballetjes. Daarbij de sambalsaus en de stukjes ananas. Garneer met gebakken uitjes.Pittige kool met gehaktballetjes

AANTEKENINGEN

  • Kun je dit gerecht bereiden in de slowcooker? Ja, gedeeltelijk of apart van elkaar. Spitskool kun je heel goed bereiden in de slowcooker. Kijk in dit recept hoe je dat kunt doen. Het is handig om het in de slowcooker te bereiden omdat er dan geen omkijken meer naar hebt. Maar dit gerecht kan ook binnen een half uurtje op tafel staan. Het is aan jou wat je het fijnst vindt.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.