Pittige kool met kipgehaktballetjes

Pittige kool met kipgehaktballetjes

Dit gerecht aten wij vroeger regelmatig toen ik nog thuis woonde. Spitskool met rijst en borrelballen. Borrelballen zijn kant en klare gehaktballetjes die je in de supermarkt kunt kopen maar die hebben plaatsgemaakt voor mijn zelfgemaakte kipgehaktballetjes. Dit gerecht heeft mijn moeder vroeger bedacht. Het is een redelijk snel en goedkoop gerecht met weinig ingrediënten en veel groenten. Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt (die ietsjes uitgebreider is) en ik noem het, pittige kool met kipgehaktballetjes.

Je kunt van dit gerecht ook heel makkelijk een vegetarisch gerecht maken. Vervang de kip door blokjes gebakken tahoe (tofu). Bak de blokjes in olie en serveer er een sojadressing bij. Kijk hier voor het recept.

Ingrediënten

  • 1 hele spitskool
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • sambal oelek naar smaak (ik gebruikte een theelepel)
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 300 gram kipgehakt
  • 4 kipworstjes
  • theelepel paprikapoeder
  • eetlepel bloem
  • theelepel kerriepoeder
  • snufje zout en peper
  • kneepje citroensap
  • 3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • gebakken uitjes als garnering
  • scheutje (rijst) olie om in te bakken
  • klein klontje roomboter

Hoe maak je het?

Snijd de spitskool in repen en spoel de kool af onder de kraan. Snipper de ui, rasp de knoflook en zet dit allemaal apart samen met de sambal en het groentebouillonpoeder.

Begin eerst met het vlees

Je gaat eerst de kipgehaktballetjes maken en bakken en op het laatst ga je de kool bereiden want dat heeft maar heel even nodig. Snijd de worstjes open en haal het vlees eruit, doe dit in een kom samen met het kipgehakt. Voeg paprikapoeder, kerriepoeder, bloem en een snufje zout en peper toe, meng het goed met je handen en draai er gehaktballetjes van ter grootte van een golfballetje. Met deze hoeveelheid kun je er ongeveer 15 maken.

Verhit een scheutje olie en een klontje roomboter in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin en gaar. Als de balletjes gaar zijn voeg je 2 eetlepels ketjap en de chilisaus toe. Schep de balletjes goed om, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat dit op een zacht vuurtje staan. Kook ondertussen de rijst.

Verder met de kool

Verhit een scheutje olie in een grote ruime (wok) pan en fruit de ui en de knoflook aan. Als de ui glazig is voeg je de sambal toe, doe dit een beetje naar smaak. Voeg nu de spitskool toe en schep het goed om. Het gaat heel erg slinken. Er komt ook vocht uit, het is de bedoeling dat het een beetje gestoofd wordt. Als de kool een beetje geslonken is voeg je het groentebouillonpoeder toe. Schep het goed door elkaar en voeg een klein scheutje water toe. Laat de kool niet helemaal zacht worden maar zorg dat er nog een beetje een bite aan zit.

Bord opmaken

Schep een flinke lepel rijst op het bord met daarnaast de kool en een paar kipgehaktballetjes. Als de balletjes verdeeld zijn, zet je het vuur van de pan hoog en voeg je nog een eetlepel ketjap en een kneepje citroensap toe, laat dit even bubbelen. Schep een beetje van de saus over de balletjes. Garneer de kool met gebakken uitjes en serveer en sambal bij.

Wat ook heel erg lekker is, is een beetje tomatenketchup! Dat aten wij er vroeger altijd bij. En wat ook nog extra lekker is, zijn stukjes ananas ernaast. Dit heeft mijn moeder zo bedacht en ik vind dit nog steeds een van de lekkerste gerechten uit mijn jeugd.

Pittige gewokte spitskool

Kun je dit ook maken in de slowcooker?

Je kunt dit gerecht ook bereiden in de slowcooker, alleen niet bij elkaar. De kool kun je prima bereiden in de slowcooker en de balletjes kun je na het aanbakken in de slowcooker verder laten garen. Het kan wel maar dan niet in dezelfde pan. In dit recept bereid ik ook kool in de slowcooker en dat gaat prima. Het is handig om het in de slowcooker te bereiden omdat het dan klaar is als je thuis komt. Je hebt er verder ook geen omkijken meer naar. Maar dit gerecht kan ook binnen een half uurtje op tafel staan. Het is aan jou wat je het fijnst vindt.

Gestoofde pittige kool

*Dit artikel bevat affiliate links.

 

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*