Eetspiratie » Pittige kool met kipgehaktballetjes
Pittige kool met kipgehaktballetjes

Pittige kool met kipgehaktballetjes

Pittige kool met kipgehaktballetjes, een gerecht dat mijn moeder vroeger altijd maakte. Mijn moeder kan van iets simpels iets heel lekkers maken. Zo toverde ze spitskool om in iets wat bijna iedereen wel zou lusten, namelijk pittige kool met gehaktballetjes. Je serveert dit gerecht met rijst en als fris accentje eet je er ananas bij. Voor een zoete smaak serveer je er tomatenketchup bij. Dit lijkt een vreemde combinatie, maar geloof me het is echt heel lekker.

Ik gebruik voor dit recept kipgehakt in combinatie met kipworstjes om gehaktballetjes van te maken. Ook een trucje wat mijn moeder mij leerde, van worstvlees gehaktballetjes maken. Maar in principe maakt het niet uit wat voor soort gehaktballetjes je erbij eet, het gaat vooral om de combinatie met de kool en de rest van de ingrediënten. Zelfs vegan gehaktballetjes op basis van soja-eiwit passen er prima bij.

Pittige kool met kipgehaktballetjes

Spitskool is een van onze favoriete groentes. Het is veelzijdig, lekker en ook nog eens gezond. Je kunt er de lekkerste gerechten mee maken. In mijn groente inspiratie categorie heb ik een heel artikel gewijd aan deze heerlijke knapperige koolsoort. Hierin vind je handige tips en recepten met spitskool. Ook heb ik nog een tip om je spitskool schoon te maken, dit kun je doen met behulp van een slacentrifuge. Snijd de kool, was deze in het vergiet van de slacentrifuge en draai deze droog. Zo krijg je heerlijke knapperige en schone spitskool.

Een slacentrifuge waar je duizelig van wordt
OXO - Slacentrifuge

OXO – Slacentrifuge

Met een handige drukknop om de centrifuge te laten draaien!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gestoofde spitskool met gehaktballetjes Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Pittige kool met kipgehaktballetjes

Pittige kool met kipgehaktballetjes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 6 stemmen
Gang: HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

45

minuten

Het lijkt een gekke combinatie maar spitskool met gehaktballetjes en ananas is een van mijn lievelingsgerechten van mijn moeder.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 hele spitskool in dunne repen gesneden

  • 1 ui gesnipperd

  • 2 tenen knoflook geraspt

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld blokje naar smaak)

  • 300 gram kipgehakt (ongekruid)

  • 4 kipworstjes

  • 1 eetlepel bloem

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • 1 eetlepel citroensap

  • 3 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)

  • 1 eetlepel zoete chilisaus

  • 1 eetlepel olie

  • 1 theelepel roomboter

  • zout en peper naar smaak

  • 4 eetlepels tomatenketchup + sambal oelek naar smaak

  • 1 ananas (vers of blik)

  • gebakken uitjes (bawang goreng)

BEREIDING

  • Snijd de spitskool in repen en spoel de kool af onder de kraan. Snipper de ui, rasp 2 tenen knoflook en zet dit allemaal apart samen met een halve eetlepel sambal oelek en het groentebouillonpoeder (of bouillonblokje).
  • Snijd 4 kipworstjes open en haal het vlees eruit, doe dit in een kom samen met 300 gram ongekruid kipgehakt. Voeg 1 theelepel paprikapoeder, 1 theelepel kerriepoeder, 1 eetlepel bloem en een snufje zout en peper toe. Meng dit samen met je handen en draai er gehaktballetjes van ter grootte van een golfballetje. Je kunt ongeveer 15 balletjes draaien.
  • Verhit een theelepel roomboter in een koekenpan en bak de balletjes rondom bruin en gaar. Als de balletjes gaar zijn voeg je 3 eetlepels ketjap, 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel zoete chilisaus toe. Schep de balletjes goed om, zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Laat dit op een zacht vuurtje staan. Kook ondertussen de rijst.
  • Verhit een eetlepel olie in een grote ruime (wok) pan en fruit de ui en de knoflook aan. Als de ui glazig is voeg je de sambal toe. Voeg nu de gesneden spitskool toe en 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje en schep alles goed om. Het gaat heel erg slinken. Er komt ook vocht uit, het is de bedoeling dat de kool een beetje gestoofd wordt. Laat de kool niet volledig zacht worden maar zorg dat er nog een beetje een bite aan zit.
  • Meng 4 eetlepels tomatenketchup met sambalnar smaak, en zet de ananas klaar.
  • Schep de rijst met de gestoofde kool op het bord, samen met de gehaktballetjes, ananas en de sambal saus. Garneer met gebakken uitjes.Pittige kool met gehaktballetjes

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.