Eetspiratie » Groente inspiratie – recepten met Chinese kool
Groente inspiratie Chinese kool

Groente inspiratie – recepten met Chinese kool

Groente inspiratie – recepten met Chinese kool. In dit artikel vind je tips en lekkere Chinese kool recepten. Deze koolvariant is gezond en veelzijdig. Hij is zowel rauw als gewokt of gestoofd lekker. Ook krijg je waar voor je geld, want van één exemplaar kun je soms meerdere gerechten maken. Dus kom je tijdens het boodschappen doen een Chinese kool tegen, neem hem dan zeker mee!

Wat kun je maken met een Chinese kool? Een lange tijd liet ik deze links liggen in de supermarkt. Maar nu ik (her)ontdekt heb wat je er allemaal mee kunt doen, staat hij standaard elke week op mijn boodschappenlijstje. Deze kool heeft een neutrale smaak en heeft een knapperige bite. Het heeft qua smaak en structuur iets weg van paksoi (ook één van mijn favorieten). Geen koolliefhebber? Chinese kool smaakt eigenlijk niet echt naar ‘kool’. Het witte gedeelte is fris en knapperig en de bladen zijn zacht en mals. Andere koolsoorten zoals bijvoorbeeld spitskool of rode kool zijn harder van structuur. Totaal niet vergelijkbaar met Chinese kool.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente inspiratie Chinese kool
Groente inspiratie – recepten met Chinese kool

Groente inspiratie – recepten met Chinese kool

Als ik Chinese kool bereid dan haal ik eerst de grootste buitenste bladeren eraf. Deze gebruik ik niet. Daarna snijd ik de kool overdwars doormidden en spoel ik de binnenkant even uit. De kern snijd ik eruit. Ik snijd de kool in reepjes of grove stukken en spoel ze af onder de kraan in een vergiet. Vaak doe ik de kool daarna nog in een (ouderwetse) slacentrifuge om het overtollige water te verwijderen. De kool is meestal vrij schoon van binnen.

Hoe bereid je Chinese kool

Deze koolsoort kun je wokken, stomen, stoven, rauw eten in salades, roosteren in de oven en meekoken in bijvoorbeeld een soep. Je kunt er ook koolrolletjes van maken met een vulling. Als je de bladen blancheert, zijn ze heel stevig en flexibel. Net als spinazie slinkt het bij verhitting enorm. Voor 4 personen kun je dus prima een hele kool gebruiken. Als je het voor een salade wilt gebruiken, kun je er een flinke schaal mee vullen. Chinese kool wordt ook gebruikt om kimchi van te maken.

Stoven of wokken

Mijn favoriete manier om Chinese kool te gebruiken, is om deze te stoven met een aantal lekkere smaakmakers. Ik doe de gesneden kool in een grote pan of wok en bak deze op hoog vuur aan. Daarna voeg ik een scheutje water, een halve theelepel knoflookpoeder, een eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld blokje), chilivlokken, een eetlepel sojasaus en een halve eetlepel sesamolie toe. Er komt veel vocht uit de kool wat een lekkere bouillon wordt. Dit serveer ik met rijst.

Ga je een wokgerecht maken en heb je nog een stukje Chinese kool in je koelkast liggen? Snijd deze op en bak deze kort mee. Je kunt deze kool aan elk wokgerecht toevoegen. In de Indische keuken wordt er van groenten vaak een ‘sambal goreng’ van gemaakt. Dit betekent dat je iets ‘opbakt’ met sambal, knoflook en ui. Van deze kool kun je een heerlijk sambal goreng gerecht maken net zoals dit paksoi recept. Vervang de paksoi door Chinese kool.

Wok en roll met deze pan
Westinghouse Wokpan Inductie - Ø 30 cm - Zwart Marmer - met Deksel

Westinghouse Wokpan Inductie – Ø 30 cm – Zwart Marmer – met Deksel

Geschikt voor alle warmtebronnen.

In een soep of bouillon

Bij een Chinese hotpot (Oosterse bouillonfondue) mag deze kool eigenlijk niet ontbreken. Grove stukken kool geven smaak aan de bouillon en zelfs na een tijdje meekoken zit er steeds een bite aan. Lees hier alles over de hotpot. Ook is in reepjes gesneden Chinese kool heerlijk in kippensoep met gember. Voeg de kool op het laatste moment toe zodat het nog een beetje een bite houdt. Bekijk hier het kippensoep recept. Maak je een noedelsoep? Voeg hier dan gesneden Chinese kool aan toe zoals in dit recept voor tofusoep. Een restje kool kan ook prima in groentesoep.

Rauw in een salade of stamppot

Als je Chinese kool wilt gebruiken in een salade is het lekker om de kool zo dun mogelijk te snijden. Je maakt er een hele lekkere Oosterse koolsalade (coleslaw) mee. Samen met rauwe rode kool en een pittige chilidressing is het een heerlijke combinatie. Bekijk hier het recept voor de salade. Rauw in reepjes gesneden, kun je er samen met aardappelen ook een stamppot van maken net zoals bij dit recept van paksoi stamppot. Vervang dan de paksoi door Chinese kool.

Bakken of grillen

Net als bij Romaine sla kun je Chinese kool ook prima grillen. Net zoals in dit recept voor gegrilde Romaine sla. Snijd de kool open en bestrijk de helften met een beetje olie. Leg de kool met de gesneden kant naar beneden op de grill (of grillpan) en wacht tot de kool verkleurd. Drizzle er daarna een lekkere dressing overheen. Dit kan ook goed op de barbecue. Je kunt de bladeren ook blancheren en deze vullen met bijvoorbeeld gehakt zoals in dit recept. Je kunt de rolletjes garen in de oven of de slowcooker.

Chinese kool bewaren

In de koelkast is de kool wel een week houdbaar. De buitenste bladeren zullen dan wel iets slapper worden. Net als bij een krop sla kun je de koolbladen in een bak met koud water leggen waardoor deze weer een beetje opfrissen. Het binnenste gedeelte is dan nog wel steeds lekker fris en knapperig. Een aangesneden kool kun je het beste bewaren in een stukje folie. Zorg ervoor dat de aangesneden kant goed bedekt is. Invriezen is ook mogelijk alleen is het dan aan te raden om de kool te blancheren (kort koken in heet water). Eenmaal ontdooit is de kool lekker in een soep of in een stoofgerecht.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.