Eetspiratie » Knapperige tofu nuggets met panko en sesam
Knapperige tofu nuggets met panko en sesam

Knapperige tofu nuggets met panko en sesam

Knapperige tofu nuggets met panko en sesam, de meest crispy tofu die je ooit zult eten. Een simpel recept maar ongelooflijk lekker. Als je nog geen fan van tofu bent dan kan dit recept daar misschien verandering in brengen. En het fijne is, je bakt de nuggets gewoon in de oven. Een klein beetje olie is al voldoende om een mooi bruin korstje te krijgen.

Bij dit recept is het wel nodig om het vocht uit de tofu te persen. Dit kun je op verschillende manieren doen. In dit artikel leg ik uit hoe je dat het beste kunt doen. Hoe meer vocht je eruit perst hoe lekkerder de tofu wordt. Dit is niet nodig in elk tofu recept, maar wel als je krokante tofu wilt maken.

Knapperige tofu nuggets met panko en sesam

Ik maak van dit recept een dubbele hoeveelheid, dus 2 blokken tofu. Je bakt ze allemaal in een keer in de oven. Wat je over hebt bewaar je in een bakje in de koelkast. De volgende dag kun je ze weer ‘opcrispen’ in de oven of airfryer. Deze nuggets eet je als bijgerecht (bij een Oosters gerecht of een curry of een bowl), als snack of in een salade. Ook zijn ze lekker met een pittige chilisaus of pindadip op een (Oosterse) borrelplank. Voor dit recept gebruik ik plantaardige melk. Door sojamelk of havermelk te gebruiken is dit recept vegan/plantaardig.

Ik kies ervoor om deze tofu nuggets in de oven te bereiden. Op deze manier kan het zelfs doorgaan als een gezonde snack. Je kunt ze ook prima frituren als je dat lekkerder vindt. Maar in de oven worden ze met een beetje oliespray ook bruin en krokant.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Knapperige tofu nuggets met panko en sesam
Knapperige tofu nuggets met panko en sesam
Tofu nuggets met panko en sesam

Tofu nuggets met panko en sesam

5 van 2 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Porties

6

porties
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

25

minuten
Total time

55

minuten

Knapperige tofu nuggets met panko en sesam.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 2 blokken 2 stevige tofu (a 375 gram)

  • 4 eetlepels 4 bloem

  • 100 gram 100 panko (Japans broodkruim)

  • 2 eetlepels 2 witte sesamzaadjes

  • 2 eetlepels 2 zwarte sesamzaadjes

  • 80 milliliter 80 plantaardige melk (sojamelk of havermelk)

  • halve theelepel halve knoflookpoeder

  • halve theelepel halve uienpoeder

  • sriracha naar smaak (een halve tot hele eetlepel)

  • 2 eetlepels 2 sojasaus

  • halve eetlepel halve sesamolie

  • olie (spray)

Bereiding:

  • Pers het vocht uit de blokken tofu en snijd de tofu in 5 plakken. Snijd uit de plakken 4 driehoekjes. Leg deze apart tot gebruik.
  • Maak een beslag van 4 eetlepels bloem, een halve eetlepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, 2 eetlepels sojasaus, een halve eetlepel sesamolie en sriracha naar smaak. Voeg de melk toe en roer dit tot een romig dik beslag.
  • Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de panko lichtbruin. Doe de panko over in een diep bord en meng de sesamzaadjes er doorheen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zet drie borden naast elkaar, één bord met de gesneden tofu, daarnaast het bord met het beslag en als laatste het bord met het panko mengsel. Één hand gebruik je voor het natte mengsel en je andere hand houd je droog om mee te paneren. Allebei je handen hebben dus een andere taak.
  • Haal de tofu door het beslag en zorg dat deze helemaal bedekt is. Leg deze nu in het bord met het pankomengsel.
  • Vervolgens haal je de tofu met je droge hand door het panko mengsel. Strooi het mengsel over het tofu driehoekje heen en druk het goed aan. Leg de tofu op de met bakpapier beklede bakplaat.
  • Paneer nu alle tofu stukjes en vul eventueel de panko aan als je te weinig hebt. Als alle blokjes gepaneerd zijn, spray je ze lichtjes in met olie. Dit is makkelijker doseren. Of drizzle er een beetje olie overheen.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de tofu voor ongeveer 20 tot 25 minuten tot het een bruin krokant korstje heeft. Of bak ze in de airfryer op 190 graden voor 15 tot 20 minuten.
  • Serveer direct. Restjes bewaar je in een bakje in de koelkast. Je kunt ze opwarmen in de oven of airfryer voor ongeveer 5 à 10 minuten.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)