Eetspiratie » Hoe pers je het vocht uit een blok tofu
Hoe pers je het vocht uit een blok tofu

Hoe pers je het vocht uit een blok tofu

Hoe pers je het vocht uit een blok tofu? Als je tofu (of tahoe) op een lekkere manier wilt bereiden, is het belangrijk (bij sommige recepten) dat je het water er zoveel mogelijk uitperst. De reden dat mensen tofu niet lekker vinden, zou misschien kunnen komen omdat ze te ‘natte’ tofu gebruiken. Een nat blok tofu wordt namelijk nooit krokant. In dit artikel leg ik uit hoe je dat vocht het beste kunt verwijderen.

Een nat blok tofu wordt nooit krokant

Als ik mensen enthousiast vertel over recepten met tofu dan hoor ik ze meestal zeggen dat ze het niet lekker vinden. Ze hebben het een keer gegeten en vinden het lijken op een ‘spons’. De eerste keer viel dus tegen en hebben daarom een heel verkeerd beeld van tofu gekregen. Wat erg jammer is. Als je het op de juiste manier bereidt, is het namelijk heel erg lekker. Je zult zien hoe veelzijdig het is en hoe makkelijk je het kan verwerken in verschillende gerechten. Het begint namelijk bij het persen van de tofu. Als je dat gedaan hebt, kun je er van alles mee doen.

Tofu inspiratie:

Hier vind je een overzicht van alle tofu (tahoe) recepten op mijn website.

Lees onder de afbeelding verder.

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe pers je het vocht uit een blok tofu

Hoe pers je het vocht uit een blok tofu?

Even ter info, er zijn twee verschillende soorten tofu. Firm tofu – oftewel stevige tofu – en silken tofu. Dat is hele zachte tofu die wat weg heeft van pudding. De tofu waar ik het hier over heb, is de stevige tofu. Er zijn verschillende manieren waarop je het vocht uit een blok tofu kunt verwijderen. Ik geef een aantal voorbeelden en leg uit hoe ik het doe.

1. Gebruik je handen

Dit is de meest snelle en simpele manier om vocht uit een blok tofu te verwijderen. Het is wel de minst effectieve manier, maar als je iets minder tijd hebt is het een uitkomst. Knijp de tofu zo goed mogelijk uit met je handen tot er geen vocht meer uitkomt. Dep het blok daarna droog met een stukje keukenpapier.

2. Keukenpapier of een schone theedoek

Haal de tofu uit het bakje en giet het overtollige water weg. Leg het blok op een schone theedoek en druk met de andere helft van de theedoek de tofu aan alle kanten zo droog mogelijk. Hetzelfde kun je ook doen met een paar stukken keukenpapier. Als de tofu droog aanvoelt, kun je hem verder gaan verwerken.

3. Bouw je eigen tofu press

Dit was de manier waarop ik het eerst altijd deed. Ik bouwde mijn eigen tofu press. Giet het water uit het bakje tofu en haal de tofu eruit. Zet het bakje op zijn kop op een groot bord en prik er met een mes een paar sneetjes in. Leg hierop het blok tofu en daarop een stukje keukenpapier. Hierop zet je iets zwaars zoals een pan of een vijzel. Dit laat je ongeveer 15 minuten zo staan. Hierna is het meeste vocht er wel uit, dit kun je zien op het bord. Nu is de tofu klaar voor verdere verwerking. Op deze manier heb ik jaren mijn tofu geperst, maar ik vond het soms wel een beetje een gedoe. Maar voor lekkere tofu moet je iets over hebben.

4. Tofu press

Na jaren lang zelf de meest indrukwekkende units gebouwd te hebben om het vocht uit mijn tofu te krijgen ben ik overstag gegaan en heb ik eindelijk een tofu press aangeschaft. Dit had ik veel eerder moeten doen! Geen gekke bouwwerkjes meer maar gewoon hup de tofu in de pers, de veer aandraaien en 15 minuten wachten. De tofu komt er perfect uit en je zult versteld staan hoeveel vocht eruit komt. Het enige dat je hoeft te doen is de tofu press even afspoelen onder de kraan. Tegen de tofu press kan geen theedoek, keukenpapier of zelfgebouwde stellage tegenop. De tofu press staat ook niet voor niets in de top 15 van dingen die ik het meest gebruik in mijn keuken (bekijk dat artikel hier).

Nu weet je in ieder geval 4 verschillende manieren om vocht uit een blok tofu te persen. Om het meeste uit je tofu te halen, is het wel aan te raden om dit vooraf te doen. Bij sommige gerechten waarbij je niet perse krokante tofu nodig hebt, is het niet erg als het een beetje vochtig blijft. Maar krokant gebakken smaakt tofu toch het lekkerst. Tofu kun je ook prima invriezen. Daardoor krijgt het een nog vlezigere structuur. Laat het ontdooien en pers vervolgens het vocht eruit volgens één van deze 4 methodes.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)