Vegan Turkse menemen met tofu – een heerlijk ontbijtgerecht dat je ook prima kunt eten als lunch of lichte avondmaaltijd. Ideaal voor drukke dagen, een lui weekend of als eiwitrijke maaltijd na het sporten. Dit gerecht wordt traditioneel gemaakt met eieren, maar deze versie maak ik met tofu. Serveer menemen met brood, verse kruiden en een drizzle crispy chili olie.
Menemen is een klassiek Turks ontbijt met tomaat, paprika en kruiden. In dit vegan recept vervang ik de eieren door tofu scramble, waardoor je een plantaardige, eiwitrijke variant krijgt. Tofu is namelijk een perfect alternatief voor ei. In dit artikel vertel ik meer over dit veelzijdige ingrediënt. Menemen is een heerlijk eenvoudig gerecht dat je eet met brood zoals naan of simit en verse kruiden. Soms worden er ook olijven en fetakaas bij geserveerd. Ik vind dit echt dé ideale maaltijd als ik even geen Eetspiratie heb, geen zin heb om te koken of als het te warm is om lang in de keuken te staan.

Menemen – Turks roerei
In dit gerecht zitten groene pepers. Deze pepers zijn niet pittig, maar hebben iets weg van een groene puntpaprika. Ze smaken knapperig en fris en je koopt ze bij de Turkse supermarkt. De enige grote winkelketen waar ik ze ben tegengekomen is de Lidl. Kun je deze pepers niet vinden dan kun je als alternatief groene paprika gebruiken. Heb je pepers over, snijd ze dan op in stukjes en vries ze in.
Om het extra op smaak te brengen ben ik royaal geweest met de chilivlokken. Je kunt pul biber gebruiken, maar de gewone chilivlokken volstaan ook prima. Ook heb ik voor extra smaak een snufje gerookt paprikapoeder toegevoegd, gewoon omdat ik dat lekker vind. Om het gerecht een ei-smaak te geven gebruik ik kala namak oftewel zwart zout. Dit is optioneel. Je zou ook voor een hartige smaak edelgistvlokken (nutritional yeast) kunnen gebruiken. Heb je dit allebei niet in huis? Geen probleem, ook zonder deze ingrediënten is het nog steeds een smaakvol gerecht.




