Eetspiratie » Vegan Turkse menemen met tofu – een heerlijk ontbijtgerecht
Vegan Turkse menemen met tofu - een heerlijk ontbijtgerecht

Vegan Turkse menemen met tofu – een heerlijk ontbijtgerecht

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Vegan Turkse menemen met tofu – een heerlijk ontbijtgerecht dat je ook prima kunt eten als lunch of lichte avondmaaltijd. Ideaal voor drukke dagen, een lui weekend of als eiwitrijke maaltijd na het sporten. Dit gerecht wordt traditioneel gemaakt met eieren, maar deze versie maak ik met tofu. Serveer menemen met brood, verse kruiden en een drizzle crispy chili olie.

Menemen is een klassiek Turks ontbijt met tomaat, paprika en kruiden. In dit vegan recept vervang ik de eieren door tofu scramble, waardoor je een plantaardige, eiwitrijke variant krijgt. Tofu is namelijk een perfect alternatief voor ei. In dit artikel vertel ik meer over dit veelzijdige ingrediënt. Menemen is een heerlijk eenvoudig gerecht dat je eet met brood zoals naan of simit en verse kruiden. Soms worden er ook olijven en fetakaas bij geserveerd. Ik vind dit echt dé ideale maaltijd als ik even geen Eetspiratie heb, geen zin heb om te koken of als het te warm is om lang in de keuken te staan.


Onmisbaar in de plantaardige keuken
Kala Namak - De Biologische Kruidenier

Kala Namak – De Biologische Kruidenier

300 gram – GMO vrij – in hersluitbare verpakking

Menemen – Turks roerei

In dit gerecht zitten groene pepers. Deze pepers zijn niet pittig, maar hebben iets weg van een groene puntpaprika. Ze smaken knapperig en fris en je koopt ze bij de Turkse supermarkt. De enige grote winkelketen waar ik ze ben tegengekomen is de Lidl. Kun je deze pepers niet vinden dan kun je als alternatief groene paprika gebruiken. Heb je pepers over, snijd ze dan op in stukjes en vries ze in.

Om het extra op smaak te brengen ben ik royaal geweest met de chilivlokken. Je kunt pul biber gebruiken, maar de gewone chilivlokken volstaan ook prima. Ook heb ik voor extra smaak een snufje gerookt paprikapoeder toegevoegd, gewoon omdat ik dat lekker vind. Om het gerecht een ei-smaak te geven gebruik ik kala namak oftewel zwart zout. Dit is optioneel. Je zou ook voor een hartige smaak edelgistvlokken (nutritional yeast) kunnen gebruiken. Heb je dit allebei niet in huis? Geen probleem, ook zonder deze ingrediënten is het nog steeds een smaakvol gerecht.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan Turkse menemen - een heerlijk ontbijtgerecht Pinterest
Vegan Turkse menemen met tofu – een heerlijk ontbijtgerecht
Vegan Turkse menemen met tofu - een heerlijk ontbijtgerecht

Vegan Turkse menemen met tofu – een heerlijk ontbijtgerecht

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Categorie: Ontbijt, Lunch, HoofdgerechtKeuken: TurksNiveau: Makkelijk
Porties

2

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

40

minuten

Menemen een heerlijk Turks ontbijtgerecht dat je ook prima kunt eten als lunch of lichte avondmaaltijd. Serveer de menemen met brood, verse kruiden en een drizzle crispy chili olie. Traditioneel gemaakt met ei, maar deze vegan en eiwitrijke variant maak je met tofu.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus aan te zetten.

INGREDIËNTEN

  • voor de tofu
  • 200 gram tofu, droogedept en verkruimeld

  • halve theelepel uienpoeder

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • overig
  • 1 eetlepel (plantaardige) boter

  • 1 ui, gesnipperd

  • 3 tenen knoflook, in plakjes gesneden

  • 2-3 groene pepers, in stukjes gesneden

  • 2 rijpe tomaten, in blokjes gesneden

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • halve eetlepel chilivlokken

  • halve theelepel gerookt paprikapoeder

  • zout en peper

  • 1 theelepel kala namak (zwart zout) optioneel

  • 1 eetlepel vers gehakte peterselie

BEREIDING

  • Haal het blok tofu uit de verpakking, waarschijnlijk heb je maar de helft nodig. De andere helft bewaar je in een bakje in de koelkast. Dep de tofu droog met een schone theedoek of een paar vellen keukenpapier. Druk het meeste vocht er voorzichtig uit. Verkruimel de tofu met je handen en doe het in een kom.
  • Snipper de ui, snijd 3 tenen knoflook in plakjes, snijd de groene pepers in stukjes of ringetjes en de tomaten in blokjes. Zet dit even apart.
  • Laat een halve eetlepel (plantaardige) boter smelten in een koekenpan en voeg hieraan een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder en 1 theelepel kerriepoeder toe. Bak de specerijen even aan in de boter en voeg vervolgens de verkruimelde tofu toe.
  • Bak de tofu aan samen met de specerijen voor ongeveer 3 tot 5 minuten. Schep de tofu uit de pan over op een bord en zet dit even apart.
  • In dezelfde pan laat je een halve eetlepel (plantaardige) boter smelten en bak hierin de ui aan samen met een snufje zout. Als de ui glazig ziet, voeg je de groene pepers toe samen met de in plakjes gesneden knoflook. Bak dit ongeveer 3 tot 4 minuten aan.
  • Voeg vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree toe, bak dit mee aan en doe de blokjes tomaat erbij. Bak dit samen aan met chilivlokken (naar smaak) en een halve theelepel gerookt paprikapoeder.
  • Doe de tofu scramble terug in de pan en breng de menemen op smaak met zout en peper. Schep dit goed om zodat het een beetje warm is en dan kun je het serveren. Als laatste sprinkle je er optioneel een theelepel kala namak overheen.
  • Schep de menemen in een mooie bowl, garneer met vers gehakte peterselie en serveer met platbrood of pita. lekker met een drizzle crispy chili olie.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!