Eetspiratie » Tofu scramble – vegan roerei
Tofu scramble roerei zonder ei

Tofu scramble – vegan roerei

Tofu scramble – vegan roerei, wat moet je je daarbij voorstellen? Ik was zelf ook sceptisch over dit gerecht maar nu ik het recept helemaal naar mijn eigen smaak heb gemaakt, ben ik er fan van. Het is een goed vegan alternatief voor scrambled eggs, ook wel bekend als roerei. Lekker op toast of op een bagel en ook heerlijk door nasi goreng.

En jullie weten dat ik gek ben op tofu (tahoe op zijn Indonesisch). Je kunt dit op zoveel manieren toepassen en dus ook om een lekkere scramble van te maken. Qua uiterlijk, kleur en structuur kun je de tofu heel erg op ei laten lijken. En qua smaak ook, en daar heb ik een paar tips voor. Om het extra lekker te maken kun je er vegan bacon bits overheen strooien. Deze vegan bacon maak je heel eenvoudig van kokosvlokken. Bekijk hier het recept.

De snelste manier om het vocht uit een blok tofu te persen
TofuBud - Tofupers

TofuBud – Tofupers

Om jouw tofu lekker krokant te kunnen bakken!

Tofu scramble – vegan roerei

Je kunt tofu scramble maken van enkel tofu en er wat kruiden naar smaak aan toevoegen en dat is prima. Maar er is 1 ingrediënt die de tofu echt naar ei laat smaken, namelijk: kala namak (zwart zout). Dit zwarte zout heeft een roze kleur en wordt gewonnen uit een zwarte rots aan de voet van de Indiase Himalaya. Het heeft een sterke zwavelachtige geur en heeft de smaak van gekookt ei. Je hebt er maar een klein beetje van nodig om gerechten op smaak te brengen. In dit artikel leg ik uit wat kala namak precies is en hoe je het kunt gebruiken. Kala namak kun je kopen in (online) natuurvoedingswinkels. Met de hoeveelheid in deze pot kun je heel lang doen. Naast dat het lekker is bij scrambled tofu, is het zout ook lekker op plakjes tomaat en komkommer. Ook een sprinkle op je avocado toast of een snufje in vegan eiersalade geven een extra kick.

Een ander ingrediënt dat je kunt toevoegen aan deze tofu scramble is edelgist (ook wel nutritional yeast) genoemd. Deze vlokken geven de tofu een hartige smaak. Het maakt de scramble nog lekkerder. In dit artikel kun je alles lezen over edelgistvlokken. Het is een optioneel ingrediënt voor de tofu scramble, ook zonder smaakt het prima. De tofu scramble smaakt ook heerlijk in wraps, heerlijk als ontbijt of lunch. Bekijk hier het recept.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Tofu scramble roerei zonder ei
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Tofu scramble - vegan roerei

Tofu scramble – vegan roerei

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 4 stemmen
Gang: Ontbijt, Lunch, DinerKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

3

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

25

minuten

Maak met tofu heerlijke vegan scrambled eggs, maar dan zonder de eieren. Met kala namak (zwart zout) geef je de tofu een echt ei-smaak. Edelgistvlokken (nutritional yeast) zorgt voor een hartige smaak.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 pak tofu (375 gram)

  • 1 eetlepel plantaardige boter

  • halve eetlepel kerriepoeder (of meer naar smaak)

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • naar smaak een snufje chilipoeder

  • 2-3 eetlepels havermelk of amandelmelk

  • snufje zwarte peper

  • 1 theelepel kala namak (of meer naar smaak)

  • 2 eetlepels nutritional yeast (optioneel)

BEREIDING

  • Begin met het persen van de tofu. Doe dit door er iets zwaars op te zetten zoals een vijzel of een pan of gebruik een speciale tofu press. Na 15 minuten is het meeste vocht eruit en kun je aan de slag.
  • Neem het blok tofu en scheur hier stukjes vanaf. Wissel af met grote en kleinere stukjes net zoals bij een ‘echt’ roerei. Je kunt het ook gewoon verkruimelen met je handen.
  • Verhit een eetlepel plantaardige boter in een koekenpan en voeg een halve eetlepel kerriepoeder, een halve theelepel uienpoeder, chilipoeder naar smaak en een halve theelepel knoflookpoeder toe. Bak dit samen kort aan tot de geur vrijkomt. Voeg de verkruimelde tofu toe en schep dit goed om tot alles bedekt is met een laagje kerrie. Gebruik je edelgistvlokken, voeg deze dan nu toe.
  • Als de tofu een beetje is aangebakken voeg je 2 tot 3 eetlepels plantaardige melk toe om het iets vochtiger te maken. Bestrooi met peper en 1 theelepel kala namak. Schep de scramble goed om en proef of er genoeg zout op zit. Voeg indien nodig zout naar smaak toe.
  • Wil je meer scrambled tofu maken, verdubbel dan de ingrediënten van dit recept.
  • Serveer de tofu scramble op toast of op een bagel. Lekker met een beetje mayonaise en plakjes tomaat. Of voeg de tofu toe aan nasi goreng, als alternatief voor roerei.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.