Mihoen met kip en groenten

Mihoen met kip en groenten

Nasi goreng en bami kennen de meeste mensen wel. Mihoen past ook in dit rijtje maar dit gerecht wordt minder vaak thuis gemaakt. Meestal bestellen mensen mihoen bij de Chinees. In Indonesië wordt het ook wel bihun genoemd. Mihoen wordt gemaakt van rijstbloem en het is heel makkelijk om mee te koken. Je kunt er met kip en groenten een lekker snel gerecht van maken. Dit is mijn versie van mihoen met kip en groenten.

De inspiratie voor dit recept komt van Jamie Oliver’s gerecht ‘Singapore noodles’. Met mijn eigen kruidenvoorraad en groenten die ik in de koelkast had liggen heb ik mijn eigen versie gemaakt. Eigenlijk kun je er allerlei groenten in verwerken die je lekker vindt. Het is ook een handig en licht gerecht, kinderen zijn er vaak ook gek op en het is ideaal voor een doordeweekse dag.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram mihoen (noedels op basis van rijstbloem)
  • 300 tot 500 gram kipgehakt
  • verse gember geraspt (ongeveer 2 centimeter)
  • 1 ui gesnipperd
  • flinke teen knoflook geraspt
  • een kwart van een spitskool in dunne reepjes gesneden
  • half bakje kastanjechampignons
  • 200 gram diepvries doperwten
  • flinke theelepel kerriepoeder
  • 5 eieren
  • flinke theelepel Chinees 5 kruidenpoeder
  • rode peper of in plaats daarvan sambal oelek naar smaak
  • 2 bosuitjes (ter garnering)
  • sap van een limoen
  • scheutje (rijst)olie om in te bakken
  • sojasaus en sambal om erbij te serveren
  • optioneel: (zwarte) sesamzaadjes om mee te garneren

Hoe maak je het?

Kook alvast een liter water in je waterkoker, dit is om straks de mihoen in te laten wellen. Snijd de spitskool, snipper de ui en snijd de bosui in ringetjes. De kastanjechampignons snijd je in partjes. Leg dit apart tot gebruik.

Rasp de gember en de knoflook en snijd de rode peper in ringetjes. In plaats van een rode peper kun je ook sambal oelek naar smaak gebruiken. Verhit een scheutje olie in een wok en fruit dit op een laag vuurtje aan. Voeg het gehakt, kerriepoeder en Chinees 5 kruidenpoeder toe. Rul het gehakt op hoog vuur tot het bruin is. Voeg nu de spitskool, kastanjechampignons en (bevroren) erwten toe. Schep of schud de wok goed om. Overgiet ondertussen de mihoen met het water uit de waterkoker en laat deze wellen.

Mihoen met kip en groenten

Hoe nu verder?

Tik de eitjes kapot in een kommetje en kluts ze met een vork. Laat een koekenpan goed heet worden en verhit hierin een eetlepel olie, laat deze goed heet worden. Giet het ei in de pan en maak er met een spatel scrambled eggs van. Het hoeft echt maar een halve minuut in de pan. Het is de bedoeling dat je lekkere grote stukken ei krijgt. Haal de pan van het vuur en zet het ei even weg tot gebruik.

Giet de mihoen af en laat het uitlekken in een vergiet. Ik knip altijd even met een schaar door de mihoen heen zodat de slierten ook voor de kinderen makkelijk te eten zijn. Doe de mihoen in de wok en meng dit goed door het gehaktmengsel heen. Zorg dat de mihoen goed warm wordt. Schep als laatste het ei erdoor en de mihoen is klaar.

Serveer de mihoen in mooie kommen en garneer met ringetjes bosui en bestrooi eventueel met (zwarte) sesamzaadjes. Zet de sojasaus en een paar partjes limoen op tafel voor de liefhebbers.

Mihoen met kip en groenten

Print Friendly, PDF & Email

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*