Welke noedels moet ik gebruiken? Noedels, er zijn zoveel verschillende soorten te koop dat je soms niet weet welke noedel nu het beste bij je gerecht past. Ik maakte daarom een overzicht met de noedels die ik het meest in mijn recepten gebruik. Van woknoedels tot udon noedels, eiermie en sobanoedels.
Er zijn noedels speciaal voor soep, noedels om mee te wokken. Je kunt spaghetti gebruiken om bami mee te maken en mie nestjes is eigenlijk hetzelfde als tagliatelle. Toch is elke noedel weer anders, hebben ze elk hun eigen textuur en smaak. De ene soort moet je koken en de andere gaart door hem in warm water te wellen. Sommige zijn al voorgegaard en binnen 2 minuten klaar. In dit artikel zet ik de noedels die ik regelmatig gebruik op een rijtje.
Deze noedels zijn gemaakt van tarwe. Ze bevatten daarnaast ook nog palmvet en zout. Dit soort noedels ken je misschien ook wel als instant noedels. Hiermee bedoel ik die bekers of pakjes waar je water bij doet en vervolgens een snel soepje maakt. Je kunt deze noedels ook kopen onder de naam woknoedels. Je bereid deze noedels door ze 4 tot 5 minuten zacht te laten worden in kokend water. Deze woknoedels zijn heel veelzijdig en in de meeste noedelgerechten en soepen te gebruiken. Ik gebruik ze onder andere voor mijn noedelsoep met kip uit de slowcooker, bamisoep en pot noedels to go.
Indomie
Eiermie
Deze noedelsoort, gemaakt van bloem, ei en zout is ook een veel gebruikte noedelsoort. Eiermie is er ook in een volkoren variant. Het is heel makkelijk en snel te bereiden en het heeft een neutrale smaak. Soms zijn de noedels gelig van kleur wat uiteraard door (je raad het al) de eieren komt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat deze noedels na bereiding aan elkaar kunnen plakken. Bereid ze dus op het laatste moment en spoel ze goed af met koud water. Eiermie is fijn om te gebruiken in soepen en in snelle wokgerechten.
Eiermie
Mihoen of rijstvermicelli
Mihoen wordt gemaakt van rijstbloem. Deze witte glanzende dunne noedels overgiet je met kokend water en na 3 minuten zijn ze klaar voor gebruik. Spoel ze even kort af onder koud water. Mihoen plakt niet en je kunt het ook koud serveren bij bijvoorbeeld een Aziatische salade, springrolls, of in een soep zoals Indonesische soto Natuurlijk is het een hoofdingrediënt voor Singapore noodles, oftewel mihoen of bihun. Mihoen is zelfs geschikt om te frituren. Je kunt hiermee een lekkere crunch geven aan Aziatische salades.
Mihoen
Soe-oen
Deze Chinese noedels zijn in de Nederlandse keuken niet zo heel erg bekend. Soe-oen wordt gemaakt van peulvruchten/mungbonen en zijn dun en doorschijnend. Ik gebruik ze bijvoorbeeld in mijn recept voor pastei tutup, een Indische ovenschotel en ook in Indische pasteitjes. Ze zijn eenvoudig te bereiden, je overgiet ze met kokend water en laat ze 4 minuten wellen. Daarna giet je ze af en spoel je ze af onder koud water.
Soe-oen
Spaghetti
Spaghetti valt ook in de categorie noedels. Deze vorm van noedels verwacht je eigenlijk eerder in de Italiaanse keuken dan in de Aziatische keuken. Maar met deze pastasoort kun je de meest heerlijke bami maken. Ik gebruik ze bijvoorbeeld in mijn ketjap bami recept. Vaak wordt er ook spaghetti gebruikt in Javaanse of Surinaamse bami.
Boekweit noedels – soba noedels
Boekweit noedels oftewel soba noedels, zijn dikke noedels met een nootachtige smaak. Het is een vrij stevige noedelsoort die best goed vult. Echter is boekweit is geen graan maar zaad van een plant. Hierdoor is boekweit geschikt voor mensen die geen gluten verdragen. Let wel op, bij sommige merken zit er zowel tarwe als boekweit in de noedels verwerkt. Lees dus altijd het etiket! Boekweit noedels laat je 3 tot 5 minuten wellen in kokend water. Deze noedels kun je zowel warm als koud eten. Ze zijn geschikt voor wokgrechten, soepen en salades. Ik gebruik vaak boekweit noedels in een soep en in een slowcooker gerecht met kip.
Udon noedels
Udon noedels zijn dikke stevige noedels gemaakt van tarwebloem. Je kunt ze in twee varianten kopen, de voorgegaarde die vacuüm zijn verpakt. En de gedroogde versie, die je 10 minuten moet koken. Ideaal voor wokgerechten en in soepen, maar ook koud heerlijk in salades.
Udon noedels
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden. Lees verder onder de afbeelding.
Hoi, ik ben Simone!
Op Eetspiratie deel ik alles wat ik weet over koken met jou. Je vindt hier meer dan 900 recepten, variërend van Indische en Indonesische gerechten, slowcooker- en multicooker recepten tot voedzame, eiwitrijke vegan maaltijden.
Mijn recepten zijn niet alleen geïnspireerd door mijn Indonesische roots, maar ook door smaken uit allerlei keukens. Ik deel gerechten zoals mijn oma en moeder ze vroeger maakten, maar dan Eetspiratie-proof, met mijn eigen persoonlijke twist.
Ik wil jou ‘eetspireren’: laten zien dat koken leuk is, dat ook jij Indische gerechten kunt maken, dat tofu geweldig is en dat koken met groenten verrassend lekker kan zijn. Of je nu op zoek bent naar een makkelijk recept, waardevolle kooktips of hulp bij slowcooking – je vindt het allemaal op Eetspiratie.nl.
Meer weten over mij en mijn verhaal?
Klik dan hier en volg mij op social media!
Als je via deze advertentie of een van de andere affiliate links op mijn website iets bestelt, ontvang ik een kleine commissie. Dit kost jou niets extra's, maar het helpt mij om mijn site te onderhouden en nieuwe content te blijven maken. Dus als je iets nodig hebt van
Bol.com, overweeg dan om via mijn link te shoppen en steun daarmee mijn blog. Bedankt!
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.
Functionele cookies
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Analytische cookies
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing cookies
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.