Eetspiratie » Welke noedels moet ik gebruiken?
Noedels

Welke noedels moet ik gebruiken?

Om de een of andere reden ben je op deze pagina terecht gekomen omdat je niet weet welke noedels (of noodles) je kunt gebruiken in je gerecht. Misschien heb je in Google ingetoetst, ‘welke noedels moet ik gebruiken?’ Er zijn zoveel verschillende soorten te koop dat je soms niet weet welke het beste bij je gerecht past. Ik maakte een overzicht met de noedels die ik het meest in mijn recepten gebruik.

Laatst kreeg ik de vraag wat ik bedoelde met woknoedels of bamisoep noedels. Of waarom ik spaghetti gebruik in mijn ketjap bami recept. Dat inspireerde mij om er een artikel over te schrijven.

Woknoedels of bamisoep noedels (Indomie)

Welke noedels moet ik gebruiken?
Indomie

Deze noedels zijn gemaakt van tarwe. Ze bevatten daarnaast ook nog palmvet en zout. Dit soort noedels ken je misschien ook wel als instantnoedels. Hiermee bedoel ik die bekers of pakjes waar je water bij doet en vervolgens een snel soepje maakt. Je kunt deze noedels ook kopen onder de naam woknoedels. Het enige minpuntje (vind ik persoonlijk) van deze woknoedels is dat er palmvet in zit. Echter bestaat er ook een volkoren variant van deze woknoedels en hier zit geen palmvet in. Beide soorten zijn verkrijgbaar in de supermarkt en de toko.

Noedels to go
Noedels to go

Je bereid deze noedels door ze 4 tot 5 minuten zacht te laten worden in kokend water. Deze woknoedels zijn heel veelzijdig en in de meeste noedelgerechten en soepen te gebruiken. Ik gebruik ze onder andere voor mijn noedelsoep met kip uit de slowcooker. Kijk hier voor het recept.

Ook voor mijn noedels to go recept gebruik ik deze noedels omdat ze binnen een paar minuten klaar zijn. In plaats van noedels met kruiden uit een pakje maak je je eigen instant bamisoep! Kijk hier hoe ik dat doe.

Eiermie

Welke noedels moet ik gebruiken?
Eiermie

Deze noedelsoort, gemaakt van bloem, ei en zout is ook een veel gebruikte noedelsoort. Eiermie is er ook in een volkoren variant. Het is heel makkelijk en snel te bereiden en het heeft een neutrale smaak. Soms zijn de noedels gelig van kleur wat uiteraard door (je raad het al) de eieren komt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat deze noedels na bereiding aan elkaar kunnen plakken. Bereid ze dus op het laatste moment en spoel ze goed af met koud water.

Eiermie is fijn om te gebruiken in soepen en in snelle wokgerechten. Ik gebruik ze bijvoorbeeld in mijn noedelsoep met groenten. Kijk hier voor het recept.

Noedelsoep met groene groenten
Noedelsoep met groenten

Mihoen

Mihoen wordt gemaakt van rijstbloem. Deze witte glanzende dunne noedels overgiet je met kokend water en na 3 minuten zijn ze klaar voor gebruik. Spoel ze even af onder koud water. Mihoen plakt niet en je kunt het ook koud serveren bij bijvoorbeeld een salade. Als ik soto maak bereid ik meestal al wat dingetjes voor. Zo ook de mihoen. Ik laat het wellen en vervolgens bewaar ik de gewelde mihoen in een bakje met koud water tot gebruik. Mihoen is zelfs geschikt om te frituren. Je kunt hiermee een lekkere crunch geven aan Oosterse salades.

Welke noedels moet ik gebruiken?
Mihoen

Ik gebruik mihoen bij dit recept in combinatie met Indische gehaktballetjes. Ook gebruik ik mihoen in soto ajam (Indonesische kippensoep). Als ik een restje mihoen over heb verwerk ik dit ook in loempia’s. Ik knip ze dan wel even fijn. En uiteraard maak ik er ook het ‘gerecht’ mihoen of Singapore noodles van. Mijn recept voor mihoen met kip en groenten is hier thuis favoriet.

Mihoen met kip en groenten
Mihoen goreng

Soe-oen

Deze Chinese noedels zijn in de Nederlandse keuken niet zo heel erg bekend. Soe-oen wordt gemaakt van peulvruchten/mungbonen en zijn dun en doorschijnend. De noedels hier op de foto zijn gemaakt van erwten.

Welke noedels moet ik gebruiken?
Soe-oen

Soe-oen vindt je in pasteitjes of loempia’s en ik gebruik ze in mijn recept voor pastei tutup. Voor deze noedels geld hetzelfde als de andere noedels, je overgiet ze met kokend water en laat ze 4 minuten wellen. Even afgieten en klaar.

Pastei tutup
Pastei tutup

Volkoren pasta (spaghetti)

Spaghetti valt ook ook de categorie noedels. Deze vorm van noedels verwacht je eigenlijk eerder in de Italiaanse keuken dan in de Oosterse keuken. Maar met deze volkoren pasta kun je je meest heerlijke bami maken. Deze pasta heeft wel een langere kooktijd nodig, ongeveer 10 minuten in kokend water. Daarna giet je ze af en zijn ze meteen in je gerecht te verwerken. Ik maak er mijn recept ketjap bami mee. Lees hier het recept.

Ketjap bami
Ketjap bami

Boekweit noedels

Boekweit noedels zijn dikke noedels met een nootachtige smaak. Het is een vrij stevige noedelsoort die best goed vult. Anders dan bijvoorbeeld mihoen. Boekweit is geen graan maar zaad van een plant. Hierdoor is boekweit geschikt voor mensen die geen gluten verdragen. Let wel op, bij sommige merken zit er zowel tarwe als boekweit in de noedels verwerkt. Lees dus altijd het etiket! Boekweit noedels laat je 3 tot 5 minuten wellen in kokend water. Deze noedels kun je zowel warm als koud eten. Ze zijn geschikt voor wokgrechten, soepen en salades. Ik gebruikte boekweit noedels een soep en in een slowcooker gerecht met kip. Lees hier en hier de recepten.

Kip met peper en noedels uit de wok
Boekweitnoedels gerecht met kip

Udon noedels

Dit zijn mijn favoriete noedels! Udon noedels zijn dikke stevige noedels (dikker dan spaghetti) en gemaakt van tarwebloem. Je moet ze zeker 10 minuten koken. Vergeet niet voor het koken het papiertje eraf te halen! Deze Japanse noedels hebben een lekkere zoutige smaak en je kunt ze zowel koud als warm te eten.

Welke noedels moet ik gebruiken?
Udon noedels

Na het koken giet je ze af en spoel je ze even af onder de kraan om plakken tegen te gaan. Daarna kun je ze verwerken in salades, wokgerechten en natuurlijk in noedelsoep. Ik maak er een lekker wokgerecht met kip en groenten van. Kijk hier voor het recept.

Udon noedels met kip en groenten
Wokgerecht met kip en groenten

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)