Eetspiratie » Welke noedels moet ik gebruiken?
Noedels

Welke noedels moet ik gebruiken?

Welke noedels moet ik gebruiken? Noedels, er zijn zoveel verschillende soorten te koop dat je soms niet weet welke noedel nu het beste bij je gerecht past. Ik maakte daarom een overzicht met de noedels die ik het meest in mijn recepten gebruik. Van woknoedels tot udon noedels, eiermie en sobanoedels.

Er zijn noedels speciaal voor soep, noedels om mee te wokken. Je kunt spaghetti gebruiken om bami mee te maken en mie nestjes is eigenlijk hetzelfde als tagliatelle. Toch is elke noedel weer anders, hebben ze elk hun eigen textuur en smaak. De ene soort moet je koken en de andere gaart door hem in warm water te wellen. Sommige zijn al voorgegaard en binnen 2 minuten klaar. In dit artikel zet ik de noedels die ik regelmatig gebruik op een rijtje.

Mijn favoriete instant noodles
INDOMIE - Instant Noedels Veggie

INDOMIE – Instant Noedels Veggie

75g x 40 stuks – Voordeelverpakking.

Welke noedels moet ik gebruiken?

Woknoedels of bamisoep noedels (Indomie)

Deze noedels zijn gemaakt van tarwe. Ze bevatten daarnaast ook nog palmvet en zout. Dit soort noedels ken je misschien ook wel als instant noedels. Hiermee bedoel ik die bekers of pakjes waar je water bij doet en vervolgens een snel soepje maakt. Je kunt deze noedels ook kopen onder de naam woknoedels. Je bereid deze noedels door ze 4 tot 5 minuten zacht te laten worden in kokend water. Deze woknoedels zijn heel veelzijdig en in de meeste noedelgerechten en soepen te gebruiken. Ik gebruik ze onder andere voor mijn noedelsoep met kip uit de slowcooker, bamisoep en pot noedels to go.

Welke noedels moet ik gebruiken?
Indomie

Eiermie

Deze noedelsoort, gemaakt van bloem, ei en zout is ook een veel gebruikte noedelsoort. Eiermie is er ook in een volkoren variant. Het is heel makkelijk en snel te bereiden en het heeft een neutrale smaak. Soms zijn de noedels gelig van kleur wat uiteraard door (je raad het al) de eieren komt. Waar je wel rekening mee moet houden is dat deze noedels na bereiding aan elkaar kunnen plakken. Bereid ze dus op het laatste moment en spoel ze goed af met koud water. Eiermie is fijn om te gebruiken in soepen en in snelle wokgerechten.

Welke noedels moet ik gebruiken?
Eiermie

Mihoen of rijstvermicelli

Mihoen wordt gemaakt van rijstbloem. Deze witte glanzende dunne noedels overgiet je met kokend water en na 3 minuten zijn ze klaar voor gebruik. Spoel ze even kort af onder koud water. Mihoen plakt niet en je kunt het ook koud serveren bij bijvoorbeeld een Aziatische salade, springrolls, of in een soep zoals Indonesische soto Natuurlijk is het een hoofdingrediënt voor Singapore noodles, oftewel mihoen of bihun. Mihoen is zelfs geschikt om te frituren. Je kunt hiermee een lekkere crunch geven aan Aziatische salades.

Welke noedels moet ik gebruiken?
Mihoen

Soe-oen

Deze Chinese noedels zijn in de Nederlandse keuken niet zo heel erg bekend. Soe-oen wordt gemaakt van peulvruchten/mungbonen en zijn dun en doorschijnend. Ik gebruik ze bijvoorbeeld in mijn recept voor pastei tutup, een Indische ovenschotel en ook in Indische pasteitjes. Ze zijn eenvoudig te bereiden, je overgiet ze met kokend water en laat ze 4 minuten wellen. Daarna giet je ze af en spoel je ze af onder koud water.

Welke noedels moet ik gebruiken?
Soe-oen

Spaghetti

Spaghetti valt ook in de categorie noedels. Deze vorm van noedels verwacht je eigenlijk eerder in de Italiaanse keuken dan in de Aziatische keuken. Maar met deze pastasoort kun je de meest heerlijke bami maken. Ik gebruik ze bijvoorbeeld in mijn ketjap bami recept. Vaak wordt er ook spaghetti gebruikt in Javaanse of Surinaamse bami.

Boekweit noedels – soba noedels

Boekweit noedels oftewel soba noedels, zijn dikke noedels met een nootachtige smaak. Het is een vrij stevige noedelsoort die best goed vult. Echter is boekweit is geen graan maar zaad van een plant. Hierdoor is boekweit geschikt voor mensen die geen gluten verdragen. Let wel op, bij sommige merken zit er zowel tarwe als boekweit in de noedels verwerkt. Lees dus altijd het etiket! Boekweit noedels laat je 3 tot 5 minuten wellen in kokend water. Deze noedels kun je zowel warm als koud eten. Ze zijn geschikt voor wokgrechten, soepen en salades. Ik gebruik vaak boekweit noedels in een soep en in een slowcooker gerecht met kip.

Udon noedels

Udon noedels zijn dikke stevige noedels gemaakt van tarwebloem. Je kunt ze in twee varianten kopen, de voorgegaarde die vacuüm zijn verpakt. En de gedroogde versie, die je 10 minuten moet koken. Ideaal voor wokgerechten en in soepen, maar ook koud heerlijk in salades.

Welke noedels moet ik gebruiken?
Udon noedels

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Noedels welke soort gebruik je bij welk gerecht Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.