Eetspiratie » Springrolls – maar dan een maatje groter!
Springrolls - maar dan een maatje groter

Springrolls – maar dan een maatje groter!

Springrolls – maar dan een maatje groter! Summerrolls, lenterolletjes, hoe je ze ook wilt noemen, ze zijn heerlijk. Maar heb je weleens van een ‘giant summerroll’ gehoord? Dat is hetzelfde alleen dan een maatje groter. Het heeft iets weg van een burrito maar dan gemaakt met rijstpapier en een Oosterse vulling met onder andere rijstvermicelli en groenten. Je serveert er een dip bij zoals pindasaus, maar een sojadip of chilisaus passen hier ook prima bij. Met de vouwinstructie ernaast kan je giant springroll niet mislukken.

Je hebt voor dit recept rijstvellen nodig om verse loempia’s te maken. Deze kun je kopen in de meeste supermarkten, toko’s en natuurvoedingswinkels. Je dipt ze voor het rollen in lauwwarm water zodat ze een beetje zacht worden. Dit kun je het beste doen in een groot bord. Je hoeft ze er maar lichtjes in te dippen tot ze doorzichtig zijn, daarna zijn ze klaar voor gebruik.

Springrolls – maar dan een maatje groter!

Deze ‘rollen’ kun je vullen met alleen groenten of groenten gecombineerd met tofu, tempeh, gebakken kip of garnalen. Wat je zelf lekker vindt. Ook voeg je als extra vulling rijstvermicelli (ook bekend als mihoen) toe. Dit is dus een prima gerecht om restjes op te maken. Trek je koelkast open en kijk wat er nog in je groentelade ligt. Snijd het in reepjes of in sliertjes met een juliennesnijder. Wat voor mij persoonlijk niet mag ontbreken is Romaine sla. Dit geeft deze grote rol extra stevigheid en crunch. Je begint met een paar blaadjes sla, leg daar je vulling op en je sluit af met sla. Zo krijg je een mooi stevig pakketje dat ook heel handig te mealpreppen is. Daarnaast deel ik ook nog een heerlijk recept voor een dipsaus, deze past er perfect bij. Ook deze kun je prima voorbereiden en bewaren in de koelkast.

Onmisbaar in mijn keuken juliennesnijder

Als je de springrolls wilt meenemen naar je werk of wilt mealpreppen voor thuis dan heb ik een handige tip. Als je de rollen hebt gemaakt, snijd je ze door de helft. Bekleed een bakje of lunchtrommel met bakpapier en leg de springrolls erin. Knip een reep bakpapier af en leg deze tussen de rollen in, zo plakken ze niet aan elkaar. Sla de uitstekende vellen over de rollen heen zodat ze niet uitdrogen. Zo kun je dus op een handige manier springrolls bewaren zonder dat ze aan elkaar plakken.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Springrolls - maar dan een maatje groter
Springrolls - maar dan een maatje groter!

Springrolls – maar dan een maatje groter!

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 4 stemmen
Categorie: Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Gemiddeld
Porties

2

stuks
Bereiding

30

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

30

minuten

Heerlijke verse springrolls in een groot formaat!

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • voor de springrolls
  • 6 rijstvellen voor verse loempia’s

  • 4 grote Romaine slabladeren (of een aantal kleintjes)

  • 1 middelgrote wortel julienne gesneden

  • halve komkommer julienne gesneden

  • 2 handjes dungesneden rode kool

  • 1 puntpaprika in lang dunne repen gesneden

  • 1 portie rijstvermicelli (mihoen) geweld (75 gram)

  • optioneel: verse kruiden zoals koriander of kiemgroenten zoals waterkers, alfalfa of broccolikers

  • voor de pinda dipsaus
  • 1 eetlepel pindakaas (of een notenboter zoals cashew of amandelpasta)

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 1 limoen (sap + rasp)

  • 1 theelepel sriracha

  • 1 theelepel (of dopje) azijn of appelcider azijn

  • 1 theelepel ahornsiroop (of een andere zoetstof)

  • 1 drizzle sesamolie

  • 1 flinke theelepel witte misopasta (dit is optioneel, maar wel een aanrader)

  • 1 – 2 eetlepels water om de saus te verdunnen

BEREIDING

  • Begin met het maken van de dipsaus. In een potje doe je 1 eetlepel pindakaas (of andere notenboter), samen met de rasp van een hele limoen en het sap van een halve limoen. Daarbij doe je een eetlepel sojasaus, een theelepel sriracha, een dopje azijn, een theelepel ahornsiroop, een kleine drizzle sesamolie en een flinke theelepel witte misopasta, Roer dit tot een papje en verdun de saus met 1 – 2 eetlepels water. Zet de saus apart tot gebruik.
  • Kook water in de water koker en leg de rijstnoedels/vermicelli in een diepe schaal. Schenk hier kokend water op en houd de tijd aan die vermeld staat op de verpakking. Spoel de noedels af onder de koude kraan en laat ze uitlekken in een vergiet. Zet apart tot gebruik.
  • Haal 4 bladeren van een krop Romaine sla af en was deze goed onder de kraan. Dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek. Snijd de komkommer en de wortel in dunne repen of doe dit met behulp van een julienne snijder.
  • Snijd flinterdunne reepjes van een stukje rode kool. Dit kun je perfect doen met een kaasschaaf of dunschiller. De puntpaprika snijd je in dunne lange repen. Zet nu alle groenten en de rijstnoedels klaar zodat je kunt gaan vouwen.
  • Leg een grote snijplank klaar en een groot diep bord met lauwwarm water om de rijstvellen in te dippen.
  • Voor een rol neem je drie rijstvellen. Dip de eerste in het lauwwarme water tot hij doorzichtig is en leg deze linksboven op de snijplank. Dip het tweede vel in het water en leg deze rechts (overlappend op het linkse vel) rechts op de snijplank. Vervolgens dip je het laatste vel in het water en die leg je in het midden onder neer met een overlap op de twee bovenste vellen. Volg de instructies zoals aangegeven op het plaatje of download hier de instructies in .pdf-bestandsformaat.Springrolls vouwen
  • Vervolgens leg je de vulling halverwege het onderste vel. Begin met een slablad en daarop komt willekeurig de vulling. Leg er een handje wortel, komkommer, reepjes paprika en rode kool bovenop en vervolgens een pluk rijstnoedels. Sluit af met een slablad en sla het onderste gedeelte van het rijstvel over de vulling heen. Rol door naar boven en sla daarna de zijkanten naar binnen. Rol vervolgens verder door naar boven en de springroll is klaar! Leg deze op een stukje bakpapier, zodat hij niet aan de oppervlakte blijft plakken. Maak hierna de tweede springroll op dezelfde manier.
  • Snijd de rol door de helft en serveer met een kommetje van de pinda dipsaus. Bewaar de springrolls zoals hierboven de receptenkaart beschreven. In de koelkast zijn ze tot twee dagen houdbaar.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.